apasági nyilatkozat megtagadása

ObudaFan # 2010.10.22. 17:41

Kérd 6 hónapnál tovább is, nincs veszítenivalód.

jennarino # 2010.10.23. 09:56

Tisztelt ObudaFan!
Megköszönném, ha tudna ebben tanácsot adni:

olvasva az előző hozzászólásokat, hasonló cipőben járok, annyi különbséggel, hogy én még a hölgy terhessége alatt teljesjogú apasági nyilatkozatot tettem ill. a gyermek születése után az anya a bíróságon keresztül kérte a gyerektartás megállapítását. Időközben felmerült bennem a kétely, hogy biztosan én vagyok e az apa. Próbáltam többször kérni az anyát, hogy „járuljon hozzá“ a privátban elvégezhető dns teszthez, ám ő ettől teljesen elzárkózik. Láthatásom kizárólag az anya otthonában van, itt pedig nehézkes lenne egy 4 hónapos gyerektől levenni a mintát. Azt mondja, hogy csak a bíróság által végzett mintavételt fogadja el, amit én a jelentős költségkülönbség miatt egyelőre nem vállalnék be. Úgy tudom, hogy mivel papíron apja vagyok a gyereknek, van jogom az anya hozzájárulása nélkül is levenni a mintát, itt a kérdés a HOGYAN-on van. Korábban olvastam, hogy igazságügyi szakértő kirendelését javasolta, ebben az esetben szükség lehet erre? Egyáltalán ez hogyan működik?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Egy „patt-helyzetben“ lévő állítólagos apa

ObudaFan # 2010.10.24. 08:45

Apaság vélelme megdöntése iránt pert kell indítani.

jennarino # 2010.10.27. 09:27

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm válaszát!
Ezek szerint "peren kívül" nincs rá módom, hogy "kényszerítsem" az anyát, hogy járuljon hozzá a privát úton elvégzendő dns minta levételéhez?? Nem létezik olyan hatóság, akinek a támogatásával ezt keresztülvihetem?
Köszönettel!

jennarino # 2010.10.27. 09:31

...az előzőt folytatva, egyelőre csak én magam akarok meggyőződni róla (lehetőleg az olcsóbb megoldást választva), hogy tényleg én vagyok e az apa. Utána mennék bíróságra.

ObudaFan # 2010.10.27. 09:51

A bíróság ez a hatóság, és perben lehet elérni ezt.

jennarino # 2010.10.27. 11:53

Köszönöm a segítségét!
Amennyiben a per végén nekem lesz igazam, azaz nem az enyém a gyermek, ebben az esetben is engem terhel az összes költség?

pazs # 2010.10.27. 12:02

Nem, hanem a pervesztest (vagy az államot).

adriana33 # 2010.11.17. 10:02

Kedves Fórumozók!

Szeretnék egy kis tájékoztatást kérni: februárra várom a gyermekemet, akinek az édesapja a terhesség 13. hetében szó szerint lelépett és kiköltözött külföldre, azóta nem érdeklődik és nem tartja velem a kapcsolatot.Nem voltunk házasok, regisztrált élettársi kapcsolatunk sem volt, így a szülésnél apasági nyilatkozat sem lesz, gondolom akkor az én vezetéknevemre kerül a baba.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a gyámhivatal fog engem megkeresni? Vagy nekem kell valamit lépnem a szülés után? Mi lesz az anyakönyvi kivonatban az apa nevénél? Nem kívánok gyerektartást követelni és nem szeretném ha az apa nevén lenne a gyermek. Mi a teendőm? Válaszokat előre is köszönöm! Adri

ObudaFan # 2010.11.17. 11:02

Ha te sem szeretnéd, meg az apa sem, akkor nincs teendő. Képzelt apa lesz bejegyezve az anyakönyvbe.

Tordesillas # 2010.11.17. 11:52

adriana33

Szerintem nagyon könnyen lehet, hogy a gyermekével szúr ki, de nagyon, ugyanis a gyermek nem fog örökölni a vér szerinti apa után és tartásdíj sem fog járni utána, továbbá szülő-gyermek kapcsolat sem alakul ki köztük. Persze ha lesz később más férfi aki a nevére veszi, akkor nem gond.

Majd a gyerek születése után kap egy idézést a lakhely szerinti jegyzőtől, ott nyilatkozni kell az apa adatai nélkül anyakönyvezett gyermek apjáról.
Akkor azt kell mondani, hogy nem kívánja megnevezni sem most, sem később és kéri most képzelt személy apaként való bejegyzését, és megjelöli, hogy mi legyen a gyermek családi neve.
Erről majd a gyámhivatal dönt és vége az eljárásnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 11:53

A gyermeknek a 18. életéve betöltése után egy évig módja lesz pert indítani az apaság megállapítása iránt.

Kornello # 2011.01.16. 12:04

Tisztelt Fórum!

A teljeskörű apai nyilatkozatot, hogy lehet visszavonni 5 év után? Előzményeim: 10 évig éltem élettársi viszonyban egy hölgyel, nem vérszerinti gyeremekeit is neveltem 9 hónapos koruk óta. Közben a született közös gyermekünknél teljeskörű apaságit tettem a két másik gyermekre is. Elköltözetem, és a megbeszélt normális külön élés helyett bírósághoz fordult gyerekelhelyezés iránti keresettel. Vagy elperelem tőle a nem vérszerinti gyerekeket is, vagy fizethetek, de ez nem normális helyzet szerintem. Ügyészségen voltam, ők a közérdekre hivatkozva nem indították meg az apaság vélelmének megdöntését az eltelt hosszú idő miatt. Bíróságon vagy a gyámügyön tudom ezt elindítani?

Várom a hozzászólásokat!

Köszönettel

Kornello

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.16. 12:53

Az ügyészség indíthatta volna meg, ha ők nem teszik, nincs mit tenni.

monalisa1 # 2011.01.16. 14:06

Hát igen, nem normális helyzet az (...) ha valakinek 1 + 2 gyermek után t.díjat kell fizetnie, mondhatni vérlázító...

Kornello # 2011.01.16. 17:30

Pontosabban 2+2 gyermek, nem vagyok bosszús, csak logikátlan az ügyészség részéről. Szerintem csak finoman nem akarnak vele foglalkozni. A múltat elemzi de nem gyakorlatias a jövőt illetően. Bíróságon kérhetem én is a gyerekek elhelyezését, a vagyon megosztásnál kockáztatja a gyerekek tulajdonát ami felett nekem is jogom van most. Akkor akar beszállni az ügyészség?
Köszönöm a hozzászólásokat, külön a gyorsaságot
Kovács Béla Sándornak

Kornello

monalisa1 # 2011.01.17. 07:45

Még annyit, ha az ingatlanban tulajdonrészed van, ha azt a gyermekeknek ajándékoznád (= vagyoni értéket adnál át), részben vagy egészében mentesülhetnél a t.díj fizetés kötelezettsége alól.

Zippy # 2011.01.20. 10:47

Tisztelt Fórumozók!

Ha a kiredelt eseti gondnok kereseti kérelmet ad be a családjogi helyzet rendezésére, akkor meg kell keresnie az anyát, vagy intézheti a perinditást a meglevő jegyzőkönyv alapján?

Azért kérdezem, mert szerintem téves következtetést vont le és irt bele a kereseti kérelembe.

Ráadásul a gyerektartást sem vette bele a perbe, de erről a jegyzőkönyv felvételénél nem tájékoztattak, hogy van rá lehetőség. (azért a jogi segitség megilletett volna! Nem?)

zoltán9 # 2011.01.22. 20:57

Tisztelt ObudaFan!
A következő ügyben szeretném a tanácsát kérni.
Volt feleségemmel kb 8 éve különköltöztünk,neki élettársi kapcsolata is lett,mely kapcsolatból gyermeke is született,és mivel papíron még nem voltunk elválva,a gyermeket az én nevemre anyakönyvezték.Kb 2 éve éltünk külön,mikor a gyermek megszületett,ő most 6 éves.
Eddig nem igazán foglalkoztam a dologgal,de most szeretném rendezni ezt.Mi lenne a teendőm,hogy lekerüljön a nevemről a gyermek,nem is a név,hanem az esetleges kötelezettségek miatt.
(azóta már rég elváltunk)

Előre is köszönöm:Zoltán9

Gabicsek # 2011.01.22. 21:08

Kicsit elkéstél nem?
Az apaság vélelmét a gyermek a nagykorúsága elérése utáni egy évig, a többi jogosult pedig a gyermek születéséről szerzett értesülése időpontjától számított egy év alatt támadhatja meg.

Apaság vélelmének megállapítása iránti pert indíthatja:
az apa
a tudomásulvételt követő 1 év
ügyészi jóváhagyás 1 év után

Tehát ügyészség. Vagy elindítják, vagy nem. Ha nem, peched lesz, mert elég sokáig még kötelezettséged lesz a gyerek felé.

PetraZsadanyi # 2011.02.03. 13:34

Kedves potenciális segítők!
Röviden vázolom a helyzetemet. 11 év kapcsolat után (az apa végig nős, én végig független) teherbe estem. Most a 4. hónapban vagyok. Változatos válaszokat kaptam az apától arra vonatkozóan, hogy hogyan tovább ezután. Van, hogy támogatásáról biztosít, van, hogy állítja, ő nem akarja ezt a babát, soha nem is akart gyereket... Most éppen nem kommunikál velem pár napja. Nem élünk együtt, természetesen :(
FŐ kérdéseim:

1. Hogyan tudnám "rávenni", hogy elismerje a gyerekét? Tehát, hogy tegyen apasági nyilatkozatot önszántából és kelljen útszéli stílusban rendezni ezt a helyzetet. Mi lehetne a fő érvem?
  2. Megteheti-e, hogy elismeri a gyermeket, de nem egyezik bele, hogy az ő vezetéknevét használja a gyermeke? (Ez a fő gondom és aggodalmam!!!)

Nem kell tőle sem pénz, sem kényszeríteni nem szeretném semmiféle kötelezettség teljesítésre csak azt szeretném, hogy a vezetéknevét megkapja a tulajdon gyermeke?
Mit tehetek, mire számíthatok ezután?

Előre is köszönöm a válaszokat!!!

Petra

monalisa1 # 2011.02.03. 14:39

Neki előszőr a saját fejében/szívében kell rendeznie "a" gyermek kérdést, aztán csak muszáj lesz otthon előállni valamiféle történettel, a történtekkel.

Ha mindezek után ill. hiányában nem vállalja az apaságot akkor 1 év áll rendelkezésedre a gyámhatósághoz fordulni., apaság vélelmének megállapítása miatt bírósági eljárás lesz és DNS vizsgálatot végeznek.

A t.díjat csak kérjed mert az nem a te járandóságod hanem a gyermeket illeti meg, és ha nem is használod fel de gyűjtsed a pénzt., az apjától nemigen fog kapni semmit - leszámítva a majdani esetleges örökrészt.

Ha a születéskor nem akarja a nevére venni akkor majd a peres eljárás során lesz ideje elgondolkodni az apaságról mint felelősség, valamint hogy ez többek közt mivel is jár.

PetraZsadanyi # 2011.02.03. 14:51

Kedves monalisa11! Nagyon jól látod a kérdést. Valóban elsősorban erkölcsi és csak másodsorban jogi kérdés ez... Tudod, arról van szó, hogy itt az apuka a presztízs, a közös vagyon és a házasságban született két huszonéves gyerek hármasával szemben mer-e a tizenegy éve tartó, érzelmeken alapuló kapcsolata és az ebből a kapcsolatból született gyermek mellett dönteni. Nem ítélem el, biztos én is nagyon furcsán érezném magam a helyében, de bízom benne, hogy idővel lehiggad, és rájön, hogy nem az a fontos, hogy "ki mit szól", hanem, hogy ki ül majd az ágya mellett, amikor haldoklik? Én, aki szereti, vagy a neje, aki nagyon ragaszkodik a társadalmi szerepéhez és a közös vagyonhoz...

monalisa1 # 2011.02.03. 15:35

Érdekes és tanulságos dolgokat írtál le, de hadd ne boncolgassam. Csupán azt, hogy véleményem szerint nyugodtan vállalhatná az ujabb gyermekét mert bizonyára "családon" belül maradna a dolog.

Az hogy kettőtökkel mi lesz a továbbiakban azt csak jósnő tudná megmondani...

A felesége ne féltse a jelenlegi családi vagyont mert mire abból az apai rész megöröklésére kerül sor, ő (= a feleség) rég nem lesz már az élők sorában.

Jól "kiválasztottad", ettől függetlenül a gyermekvállalással bizonyára igazad van.

Judyka # 2011.02.10. 10:43

Szeretném ,ha elmondanák ,mi a tendőnk?

A nagyobbik gyermekem anyakönyvébe képzelt apa szerepel, később házasságot kötöttem és született egy közös gyermekünk.Ekkor felajánlották, hogy az első szülöttemet is elismerheti a férjem, de mivel ez névváltoztatással is járt volna, így megkérdeztük a gyermeket és nem szerette volna . Azóta sok év eltelt és boldog családban élünk.
Most a nagy fiam 13 éves és felmerült, hogy mégis szeretné ha hivatalosan is a nevelőapja legyen az anyakönyvébe és a nevét is szeretné felvenni.

Kédésem: Elég e egy apasági elismerő nyilatkozatot tenni a férjemnek, és mivel Bp.-ről elköltöztünk lehet e ezt az itteni gyámhivatalban intézni, vagy csak ott ahol a képzelt apát bejegyezték??

Előre is nagyn köszönöm válaszukat!!