apasági nyilatkozat megtagadása

norinácska # 2011.09.02. 21:12

Sejtettem, hogy hasonló választ kapok. Az vessen rám követ, aki minden szeretkezése alkalmával óvszert húz, miközben a párja "állítólag" fogamzásgátlót szed.
Sajnos az élet néha más fordulatokat hoz, mint az a tankönyvekben szerepel. Kívánom, hogy egy férfitársam se kerüljön hasonló helyzetbe.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.02. 21:24

Nem szemrehányásként mondtam. De aki kockáztat, az számoljon a veszteséggel is; és ne kárhoztassa a jogalkotókat.

norinácska # 2011.09.03. 00:25

A kockázat és a veszteség tekintetében egyetértünk, nyilván hiba volt egy ilyen kapcsolatban bizalommal lenni a másik fél iránt. A jogalkotókkal sincs bajom, de lássuk be, apuka döntései azért sokat nem számítanak egy már megfogant magzat esetében. Ellenben anyuka sző nélkül elvetetheti, anélkül, hogy az apa mást szeretne. Ilyen esetben miért nem nyilatkozik az apa???

ObudaFan # 2011.09.03. 08:07

Az apa? Ebben a kérdésben a magzatnak, aki nem tehet semmiről, az életéről kell dönteni, az anyának meg az egészségéről, mert egy abortusz azért mégiscsak műtét, és megvan a kockázata. Az apa vonatkozásában meg csak az a kérdés, hogy vállalja-e a felelősséget azért, amit eldöntött, hogy védekezés nélkül szeretkezik. Miért kellene figyelembe venni ezek után az apa döntését?

norinácska # 2011.09.06. 08:03

Tisztelt ObudaFan!

Félreértett. Én arról írtam, hogy mikor az ANYA dönt (egyes egyedül) esetleg úgy , hogy elveteti a gyerekét, akkor apát miért nem kérdezik meg, hogy ő is beleegyezik-e. Hiszen mégiscsak az övé is ugye? Pont itt van a bibi. Abban a stádiumban még nem apa az apa? Csak születés után?

ObudaFan # 2011.09.06. 11:44

A kérdés nekem azért kellemetlen, mert abortusz szempontból jóval kevésbé vagyok liberális, mint szinte minden másban. :)
De azt el kell ismerni, hogy az apa nem a saját teste feletti rendelkezési jogot tudja gyakorolni ebben az esetben, az anya meg igen.
És, valljuk be, a te szempontodból és a te problémád szempontjából ez álkérdés.

norinácska # 2011.09.06. 11:58

Na akkor azt hiszem ezt kiveséztük. Mivel 8 napot kaptam, ezért holnap besétálok a gyámügyre és aláírom a papírokat, hogy elismerjem 5 éves gyerekemet. Aztán meg várom anyuka gyerektartás iránt indított perére az idézést, mert nyilván itt van a kutya elásva. Aztán szépen fizetek és így mindenki boldogan él míg meg nem hal.

gill90 # 2012.03.01. 13:22

Jó napot!

Lenne egy kérdésem. Ki indíthat hivatalosan eljárást az apasági nyilatkozat megdöntésére, ill. ez milyen és mekkora költségekkel jár?
Vázolnám a helyzetet: Most decemberben született meg a kislányom. A párom teljes hatályú apasági nyilatkozatot tett még a szülés előtt. Együtt élünk és boldogok vagyunk a picikénkkel. A probléma a párom édesanyjával kapcsolatos. Sohasem kedvelt engem. Mindent elkövetett, hogy megnehezítse az életünket. bejárogatott a munkahelyemre, megfenyegetett, hogy kirúgat az egyetemről, leveleket írogatott a családomnak. Sőt azért kellett elköltöznünk az előző albérletből, mert megfenyegette a főbérlőt, hogy feljelenti. Sohasem fordultam a rendőrséghez vagy indítottam eljárást zaklatás miatt. Most azzal fenyegetőzik, hogy megtámadja az apasági nyilatkozatot. Mindenfélét mondd a piciről a páromnak, a legenyhébb ebből: az a gyerek. Soha nem is látta az unokáját, a nevére sem volt kíváncsi.
A kérdésem az lenne, hogy megteheti-e, hogy megtámadja az apasági nyilatkozatot, illetőleg Dns-tesztet követel? Egyáltalán csináltathat ilyet úgy hogy mi nem egyezünk bele vagy titokban?
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.03.01. 15:37

Nem támadhatja meg.

senki lánya # 2012.03.01. 15:53

Tisztelt Ügyvéd úr

Kérdésem hasonló mint az előbbi kérdezőnek csak avval a különbséggel, hogy ha a gyermek családon belüli helyzete jogilag rendezett, akkor a vérszerinti apa indíthat eljárást az apaság vélelmének megdöntésére?ha az édesanya nem egyezik bele a DNS vizsgálatba az adott férfival kapcsolatba? a gyermeket más vette a nevére aki apaként neveli és szereti, akit a gyermek is az apjának tart. A nőnek nincs követelése a férfival kapcsolatban,sem gyerektartásra, sem semmire. A vérszerinti apa csak sejti, hogy övé a gyerek, de annak családja bosszúból a szóban forgó gyermek jelenlegi családját szétakarja zúzni tudatosan-természetesen a gyerek lelki tönkretételével egyetemben.Ennek megfelelően a bosszúvágyó család mindent elkövet, hogy a férfi ne hagyja annyiban a dolgot. Meddig mehetnek el? Hogy lehet ezt a folyamatot megakadályozni?

ObudaFan # 2012.03.02. 10:38

Ő nem indíthat, legfeljebb a gyámhatóságot kérheti eseti gondnok kirendelésére, hogy az indítsa el. De ha rendezett a családi helyzet, a gyámhatóság valószínűleg megtagadja a kérést.

senki lánya # 2012.03.02. 17:41

T.Ügyvédúr

A gyermek vérszerinti apja más házasságban élt akkor, a nő a gyermekanyja a gyermek megszületésekor már házas volt. Ez erősíti a gyermek javára azt amit az előző kérdésemben írtam Önnek? Megnyugodhat végre a család?

Jemi # 2012.04.08. 08:50

Kedves Fórumozók!
A következő lenne a kérdésem: most léptem be a terhességem 7.hetébe. az apukával nem vagyunk együtt, de meg szeretném tartani a gyereket. Ő mindaddig amig úgy gondoltam,hogy elvetetem elérhető volt, majd mostmár 2napja elérhetetlen telefonon. Természetesen a jövőben szeretném, hogy fizessen tartásdíjat, és hogy az ő nevén legyek a gyerek.
Van felé valamilyen bejelentési kötelezettségem? Küldjek neki tértivevényes levelet, hogy megtartom a gyereket, és akkor kezdhet spórolni az apasági perre vagy elég ha küldök neki egy smst?
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.04.08. 11:56

Bármilyen formában megpróbálhatod rávenni, hogy tegyen elismerő nyilatkozatot. Ha nem hajlandó, a per marad, de ott nem sok jelentősége lesz, hogy értesítetted-e, vagy sem. Viszont ebben az esetben célszerű a pert minél hamarabb elindítani.

Goodwitch # 2012.04.08. 13:47

Jemi

Azért én a pert még kissé korainak tartom. Előbb talán szülessen meg a gyerek.

Goodwitch

ObudaFan # 2012.04.08. 14:02

Szerintem érdemes előbb indítani a pert, ha az apa úgysem hajlandó elismerő nyilatkozatot tenni. Mire megszületik a gyerek, a bíróság pont ki tudja rendelni a szakértőt.

Goodwitch # 2012.04.08. 19:49

Igaz, mire a gyámhatóság megadja a hozzájárulást, meg kirendeli az eseti gondnokot, az sem lesz két perc.

Goodwitch

mamama # 2012.04.18. 17:50

Mi történik akkor, ha az apa nem ad nyilatkozatot, s ezt, mint anya, el is fogadom. Az anyakönyvi kivonatban milyen apanév szerepel? A vezetékneve, értem, az enyém lesz, de a továbbiakban is élhet hivatalos apa nélkül?

Maldívka # 2013.01.10. 15:07

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő; ezidáig valamennyi ügyvédet megkérdeztem, nem igazán kaptam egyértelmű válaszokat. Tizennégy hónapig éltem együtt egy férfival, és kapcsolatunk kilencedik hónapjában becsúszott egy iker terhesség. Én úgy döntöttem, megtartom Őket, most két hónaposak. Az apával a kapcsolatom,terhességem ötödik hónapjában tönkrement, és el kellett költöznie a házamból. Mindent nélküle
csináltam végig. Tizennégy hónapig én tartottam el. Semmilyen anyagai támogatást nem kaptam tőle, csak a fenyegetéseket, hogy elrabolja a gyerekeket és ehhez hasonló megjegyzéseket. Az apasági nyilatkozatot esze ágában sem volt elintézni. Így az én nevemre kerültek a gyerekeim, aminek őszintén örülök. Most viszont perrel fenyeget, ha nem lesznek az ő nevén a gyerekek. Én azt elismerem, hogy sajnos ő az apjuk, nem fosztom meg a gyerekeket az apjuktól, de nem vagyok hajlandó az ő nevét adni nekik. Mennyi esélye van ennek, ha perre kerül a sor? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.01.11. 20:27

Ha a gyerekek még kicsik, akkor azért van esély. Ha nem tudtok megállapodni, majd a bíróság dönt erről nemperes eljárásban.

vacsi # 2013.01.12. 06:53

Maldívka,
amikor én férjhez mentem, az anyakönyvvezető megkérdezte, és gondosan feljegyezte, hogy a majdan születendő gyerekeink az én, vagy a férjem vezetéknevét kapják-e. Kikötés csupán annyi volt, hogy minden gyereknek azonos vezetéknév kell.
Mivel Te a leírtak szerint nem mentél férjhez, nyilván ez a kérdés fel sem merül, a gyerekek a Te neveden lesznek. Ez csak akkor változhatna, ha apasági nyilatkozatot adna, és megegyeznétek a gyerekek vezetéknevében.
Ettől függetlenül láthatásokhoz jogot kaphat, persze, tartásdíjat is kell fizetnie.

ObudaFan # 2013.01.12. 07:30

Ez azért nem egészen így van. A gyermek neve olyan lényeges kérdés, amibe a külön élő szülőnek is beleszólása van. Ha a szülők nem tudnak megegyezni, a bíróság dönt nemperes eljárásban.

sszilvi_1 # 2013.05.07. 13:59

Tisztelt fórumozók!
Kérdésem: páromal gyereket várunk. Én vagyok az anya és pénzkereső egyben, ő egy bevándorló, akinek a státusza bizonytalan, munkája nincs. Bár jól megvagyunk én egyelőre nem szeretnék apasági nyilatkozatot aláírni vele, egy éve ismerem. Ő szeretne apasági nyilatkozat tenni. Tudom, hogy nem kötelességem ebbe beleegyezni. Ha nem tudunk megegyezni, akkor ő pert indítana az apaság megállapítására. Van-e joga erre? Ha igen, akkor van-e esélye egy ilyen per megnyerésére? Még egy infó: regisztrált élettársi kapcsolatban élünk, tehát nem házasok vagyunk, csak regisztrált élettársak.
Köszönöm a választ! Írisz

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.07. 14:09

Van-e joga erre?
Igen.

Ha igen, akkor van-e esélye egy ilyen per megnyerésére?
Persze.

regisztrált élettársi kapcsolatban élünk
Akkor nincs esélye. Mert vagy nem ő a gyerek apja, vagy te nem vagy az anyja.

sszilvi_1 # 2013.05.07. 14:31

Kedves kbs ugyvéd!

Köszönöm a válaszod!
Először is nem értem, hogy mi az hogy vagy én nem vagyok az anyja vagy ő nem az apja? Élettársi szerződésünk van.

Másodszor kifejtenéd bővebben: van joga DNS vizsgálatot kérni tőlem a magzattól vagy később a gyerektől ha én azt nem szeretném?

Ha igen, és genetikailag ő is az apa, akkor milyen esélyekkel kaphat szülői felügyeletre jogot egy ilyen perben? Ha pl nincs munkája? Vagy kiutasítják az országból?

Köszi!