apasági nyilatkozat megtagadása

norinácska # 2011.09.01. 11:14

Köszönöm a választ, szomorúnak találom a magyar jogot atekintetben, hogy az anyának joga van a gyermek megtartása felöl egyedül döntenie, de utána kézzel lábbal keresi a jog az apukát.
Az is kiábrándító, hogy azért írok alá egy apasági nyilatkozatot (és lehet nem is a saját gyerekem), mert a későbbi perköltséget nem biztos hogy ki tudom fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.01. 07:13

Igen, igen, igen, pont az, mintha tagadnád az apaságot, nemigen.

norinácska # 2011.09.01. 07:04

Tisztelt hozzáértők!

A történetem a következő:
5 évvel ezelőtt egy se veled se nélküled kapcsolat éppen se veled stádiumában kaptam egy sms-t a "barátnőmtől", hogy 6 hetes terhes. A fogantatás időszakában sem éltünk együtt, de szexuális együttléteink voltak. Se akkor se most nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy én vagyok a gyermek apja. A terhesség bejelentésekor kértem a lányt, hogy gondolja ezt át, mert én nem szeretném a babát, tudtam, hogy közös jövő nem vár a kapcsolatunkra. Kérésem ellenére a lány megtartotta a babát, mondván, hogy ez neki kell, majd ő felneveli nem kell tőlem neki semmi. (Természetesen tudtam, hogy ez csak átmeneti elgondolása lesz, de ugye férfiként nem nagyon tud már mit kezdeni az ember ebben a stádiumban)A lány elköltözött az ország másik végébe, megszülte a gyermeket (még a szülésről sem értesített) a nevére iratta, apasági nyilatkozatot nem kért. Idő közben nekem másik családom lett, de a lelkiismeretem nem hagyott nyugodni. 4 év után megkerestem az anyát, hogy látni szeretném a gyereket. Ebbe ő látszólag beleegyezett, így egy napot közösen töltöttem a gyerekkel. Ezután ígéretet tettem, hogy ezentúl amint alkalmam adódik meglátogatom őt. A következő telefonhívásomra már nem reagált az anya, csupán annyit smsben, hogy ő minimum heti 3 hívást várt és rendszeres láthatást. (Ezt jelenlegi családom mellett nem tudom teljesíteni). Telt múlt az idő, mígnem kaptam egy levelet a gyámhivataltól. Anyuka a képzelt apa helyett engem szeretne apaként megjelölni ezért felkértek nyilatkozattételre. Anyuka azt is kéri, hogy ha el is ismerem az apaságot a gyermek ne kapja meg az én nevemet. Én újra elbizonytalanodtam az apaság tényét illetően.
Kérdés:

• Ha nem írom alá a teljes hatályú elismerő nyilatkozatot, mert bizonytalan vagyok az apaságomat illetően, akkor gondolom a gyámhivatal hivatalból perre viszi az ügyet.
  • Amennyiben ott a DNS vizsgálat azt igazolja hogy én (alperes)vagyok az apa abban az esetben nekem kell állni a vizsgálat költségeit?

Mit lehet tenni? Olyan sakk mattnak érzem a helyzetet, hiszen valóban nem tudom, hogy én vagyok-e a gyerek apja.
A nyilatkozattételt meg lehet tagadni? Ha igen akkor mik a következményei?
Lemondani jogilag le lehet egy gyerekről? Teljesen kezdek belefásulni a történetbe, tehetetlennek érzem magam.

Előre is köszönöm a válaszotokat.

picur-baba # 2011.04.24. 20:21

lajcsó részére!

Köszönöm hogy írtál :) Eljutottunk odáig,hogy kirendelték a kisfiam mellé az ügyvédet de állítólag nem itt lesz Budapesten tárgyalva hanem Baján mivel az apuka lakhelye oda tartozik !Ezek után ő pl kérheti a költségmentességet ? Nem tudom mire jó neki ez az időhúzás de ő húzza a rövidebbet !Hiszen tisztában van vele hogy az övé a gyermek !Mindenképpen kérni fogom a gyermektartásdíjat idáig azon voltam hogy bárcsak hozna 1 szem almát már annak is örülnék de kezdek lassan rájönni hogy ez számára csak időhúzás !Az elég szégyen lenne ha elővezetnék! Röviden a történet hogy bementem a gyámhivatalhoz megneveztem az édesapát hozzá teszem vártam 3 hónapot hátha élet jelet mutat sajna nem végső elkeseredésemben fordultam a hivatalhoz!Jegyzőkönyvet vettek és megadtam "apuka" elérhetőségeit sikerült is elérni majdnem 3 héttel később és azzal hívott a hivatalból a hölgy hogy elismeri az apaságot DE 1 kérése van csak akkor fárad be ha én nem leszek jelen kérdezte a hölgy hogy így is bele megyek e mondtam hogy természetesen de azt is mondta mindenképpen az nap kellene nekem is aláírni így egy pénteki dél előtt semmi kép ne mennyek csak kora délután és hívott is azon a pénteki nap reggel a hölgy hogy nagyon sajnálja de feleslegesen ne fáradjak be a picivel mivel,hogy apuka mégsem írta alá a papírt jelszóval ő félre értette a hivatalból a hölgyet és jött a szöveg Mi csak egy lakásban éltünk nem együtt lehet hogy volt mással is nemi életem egyszóval nem ismeri el mikor ezt mondta nekem a hölgy hát komolyan mondom elsírtam magam!Hisz ő is tudja hogy ő az apa nem hogy akkor azóta nincs senkim egyszerűen nem bízom a férfiakban !És gondolom azért sem akart velem találkozni mivel tisztában volt azzal,hogy viszem magammal a gyermekünket is és hát látná benne saját magát ! Remélem hamar a végére érünk bízom benne hogy még ebben az évben meglesz !
Köszönöm még 1 szer hogy írt!
Üdvözlettel : picurbaba

lajcsó # 2011.04.14. 08:04

picur-baba részére!

A DNS tesztet már az első tárgyaláson el szokta rendelni a bíróság. Ennek a költsége 250 000 Ft. körül van. A perköltséget a pervesztes fél fizeti, de lehet kérni költségmentességet a bíróságtól. Javaslom, hogy már az apaság megállapítása iránti perben kérje a gyermektartásdíj megállapítását is.
Az alperes apa megpróbálhatja késlelteni az eljárást,( pl.tárgyaláson, szakértői vizsgálaton nem jelenik meg stb) de az ilyen törekvésekkel szemben fellép bíróság (bírágolás, elővezetés).

monalisa1 # 2011.04.14. 07:14

"Szolgáltatások" menűsor...

monalisa1 # 2011.04.14. 07:13

Az egyszer már bevállalt gyermekről "lemondani" nem lehet, esetleg az örökbeadás jöhet csak szóba. (A csjt. 43. §-tól olvassad, melyet megtalálsz itt balra a "Szolgáltatások" rovat "törvénytár" rovatban a Családjogi Törvénynél /= csjt. rövidítésnél/.

A többit a gyámhatóságon.

Wiki75 # 2011.04.14. 04:01

Az apasági nyilatkozatot az apa visszavonhatja az anya nélkül is,vagy ahhoz az anya beleegyezése is szükséges?A gyerek nincs az apa nevén,de anno tett apasági nyilatkozatot,amit most visszakíván vonni,tehát lemond a gyerekről hivatalosan.

hellobetty # 2011.04.13. 18:58

Biztos megrázó volt neki, de szerintem nem az egy gyermek apja aki biológiailag az, hanem aki ott van mellette az első perctől és neveli.
Sajnos soha nem voltam 100% biztos a dologban. :(

monalisa1 # 2011.04.13. 18:16

Bocs, 2x-er.

monalisa1 # 2011.04.13. 18:14

Szokták volt mondani: a nő mindig tudja kitől is fogant a gyermek!...

És ha így, akkor a hölgy 13 éven keresztül hülyét csínált a férfiból.

Magánvélemény.

monalisa1 # 2011.04.13. 18:13

Szokták volt mondani: a nő mindig tudja kitől is fogant a gyermek!...

És ha így, akkor a hölgy 13 éven keresztül hülyét csínált a férfiból.

Magánvélemény.

monalisa1 # 2011.04.13. 18:10

Mindmáig azzal a tudattal élt hogy ő az apa, gondoljátok el mekkora megrázkódtatás ez most neki...

Jogászok, esetleges nemvagyoni kár nem jöhet szóba?!

vacsi # 2011.04.13. 17:25

hellobetty!
Ha az apuka nem fizetett tartásdíjat, akkor miért kellene kárpótolni az elmúlt évekért?
Még ha fizetett volna is, akkor sem tehet sokat, legfeljebb a továbbiakban nem fog fizetni. Nem értem, mi a baja, szerintem egyszerűen csak kellemetlenkedni akar. Ezt úgy tudod kivédeni, ha a kislánynak elmondod.

hellobetty # 2011.04.13. 17:04

Guba

Ez így van! Az egy csoda!
Rajtam szeretné megtorolni, és bírósággal fenyeget.
Én is úgy gondolom hogy nem tud menni, mert nincs rá semmilyen alapja, csak szeretnék biztos lenne benne.

guba # 2011.04.13. 17:02

ha nem fizetett tartásdíjat akkor milyen indokkal mehet a bíróságra?

Semmilyennel. Egyik barátom szerint a születés csoda, azon meg nincsen mit vitatni.

hellobetty # 2011.04.13. 16:35

Kedves Monalisa1!

Nem fizet tartás díjat, semmit. Én fizetek mindent.
Nem akarja hogy a kislány megtudja.
Ha tett anno apasági nyilatkozatot akkor ennyi év után,
ha nem fizetett tartásdíjat akkor milyen indokkal mehet a bíróságra?

monalisa1 # 2011.04.13. 14:26

hellobetty

Józan paraszti ész szerint a férfi bizonyára bírósághoz fordul és kéri a t.díj kötelezés megszüntetését. (Az más dolog ha netán továbbra is támogatja "a" lányát, de ezt már nem kötelességből teszi majd.)

A lányodnak meg jobb ha elmondod a dolgot - bármennyire is kínos ez számodra., nincs az a titok ami előbb-utóbb ki ne tudódna...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.13. 12:33

Mehet. Semmi.

hellobetty # 2011.04.12. 16:58

Szép napot!

Szeretnék véleményt kérni tőletek!

Kislányom 13 éves. Az apukájával még születése előtt az önkormányzatnál megtettük az apasági nyilatkozatot.
Idő közben mi szétmentünk, de a kislányt közösen neveltük.Pár napja azzal keresett meg az apukája, hogy ő elvégeztetett egy DNS-tesztet, amiből kiderült, hogy nem ő a vér szerinti apa. Szeretné ha én az elmúlt 13 évet valahogyan kárpótolnám neki.
Nem akarja hogy a kislány megtudja, nem akarja a nevéről levetetni, de folyamatosan ügyvéddel-
bírósággal fenyeget.
Kérdezem én, hogy mehet-e ennyi év után bíróságra?
Ha igen, akkor mi várhat rám?

picur-baba # 2011.02.18. 20:52

Remélem még ebben az évben lezáródik akkor is ha apuka húzza a dolgokat!

ObudaFan # 2011.02.18. 16:29

Néhány hónapig el fog húzódni, és a költségeket a pervesztes fizeti.

picur-baba # 2011.02.18. 15:38

Segítségre lenne szükségem!!

Rendezni szerettem volna a kisfiamnak az apai jogállását,nagy nehezen az ügyintéző hölgynek sikerült elérnie apukát telefonon és megbeszélték,hogy bemegy alá írja a papírt de csak azzal a feltétellel ha Én nem vagyok jelen.Elég rugalmas volt a hölgy Én is bele egyeztem természetesen...Szerdán hívott a hölgy,hogy mégse fáradjak be tegyük át péntekre mai napra a dolgot mivel "apuka" így fogalmazott beteg,mondtam jó semmi probléma!De a mai napon hívtak a hivatalból,hogy ne fáradjak be mert apuka mégsem volt hajlandó aláírni a papírt mert,hogy ő félre értette a dolgot!!A hivatalból a hölgy nagyon ki volt akadva hiszen még hétfőn azt mondta aláírja elismeri az apaságot!!!De a mai nap minden félét kitalált,hogy mi csak egy lakásban éltünk,és hogy lehet mással is éltem nemi életet stb...Hát a szokásos védekezések sajnos... :( (okot soha nem adtam semmire..)És végül annyit mondott a hölgy hogy eseti gondnokot kirendel a kisfiam mellé és a továbbiakban a bíróság eldönt mindent!!!Apuka nem foglalkozott ezzel :( De tisztában van vele hogy ő az apuka csak így időt nyer nem tudom mire jó neki ez a játék azt hiszi kibújhat a felelősség alól...
Azért írtam le hogy tisztán lásson minden kedves fórumozó !!
Apuka húzni akarja az ügyet nagyon ezt a hölgy is kifejtette nekem nem jelenik meg stb...A kérdésem:
Meddig lehet ezt húzni?Hogyan zajlik egy ilyen ügy ? A dns-t mikor rendelik el leghamarabb? És a költségeket a vesztes fizeti ?

Elnézést a sok kérdésért,előre is köszönöm a válaszokat!!
Egy elkeseredett anyuka!!!

Szép Napot!!

ObudaFan # 2011.02.10. 13:44

Elég, lehet.

Judyka # 2011.02.10. 10:43

Szeretném ,ha elmondanák ,mi a tendőnk?

A nagyobbik gyermekem anyakönyvébe képzelt apa szerepel, később házasságot kötöttem és született egy közös gyermekünk.Ekkor felajánlották, hogy az első szülöttemet is elismerheti a férjem, de mivel ez névváltoztatással is járt volna, így megkérdeztük a gyermeket és nem szerette volna . Azóta sok év eltelt és boldog családban élünk.
Most a nagy fiam 13 éves és felmerült, hogy mégis szeretné ha hivatalosan is a nevelőapja legyen az anyakönyvébe és a nevét is szeretné felvenni.

Kédésem: Elég e egy apasági elismerő nyilatkozatot tenni a férjemnek, és mivel Bp.-ről elköltöztünk lehet e ezt az itteni gyámhivatalban intézni, vagy csak ott ahol a képzelt apát bejegyezték??

Előre is nagyn köszönöm válaszukat!!