apasági nyilatkozat megtagadása

ObudaFan # 2010.10.20. 12:10

Nem kell megelőlegezni, költségfeljegyzéses a per.

Zippy # 2010.10.20. 09:26

egy régebbi hozzászólást idézek, mert nagyon hasonló a helyzetem.

"
Zsebiiike!
Csak, hogy tisztán láss. A szülés után a gyermek mindenképpen a te nevedet fogja kapni. Mivel apa adatai nélkül kerül anyakönyvezésre, hamarosan fogsz kapni egy behívást a gyámhatóságtól, hogy meg kívánod-e nevezni a vér szerinti apát. Ezt nem kell persze megvárnod, magad is bemehetsz a gyámhivatalhoz és jelentsd be, hogy a gyermeket az apa nem akarja elismerni, de te szeretnéd, ha be lenne jegyezve apaként. A gyámhatóság az eljárás lefolytatása után egy eseti gondnokot (ügyvédet) fog kirendelni a baba részére, aki megindítja az általad megnevezett férfi ellen az apaság megállapítása iránti pert. Te ugyanis nem vagy jogosult ezt a pert megindítani, csak a gyermek (illetve nevében az eseti gondnok). Ne ijedj meg, ennek az ügyvédnek a munkadíját a gyámhivatal fogja fizetni.
És csak a további tisztánlátás kedvéért: azzal, ha a bíróság megállapítja a férfi apaságát, azzal minden apai (szülői) jogot és kötelességet is rátestálnak!
"

Én megvártam a gyámhatóság intézkedését, mert még akkor fejeztem be a főiskolát ,(diplomát irtam, védtem...) hosszan beteg voltam. Ezek az indokok mentesithetnek-e az alól, hogy "késlekedtem" az apaság megállapitás hivatalos megállapitás iránti intézkedéssel??

Ha én inditom a pert, akkor nekem kell megelőlegezni az apaság megállapitásának a költségét?

A kirendelt eseti gondnok nem kérte a gyerektartás megállapitását, tőlem meg sem kérdezte mindezt. Fel sem világositott erről,hogy ez lehetséges egy peren belül. (apasági + gyt.) Mit tudok ilyenkor tenni?

Zippy

sadow # 2010.10.19. 11:05

Genetech - apasági teszt, apasági vizsgálat 58 000 Ft, DNS teszt ...

jennarino # 2010.10.19. 10:28

Tisztelt Uram!
olvasva az előző hozzászólásokat, hasonló cipőben járok, annyi különbséggel, hogy én még a hölgy terhessége alatt teljesjogú apasági nyilatkozatot tettem ill. a gyermek születése után az anya a bíróságon keresztül kérte a gyerektartás megállapítását. Időközben felmerült bennem a kétely, hogy biztosan én vagyok e az apa. Próbáltam többször kérni az anyát, hogy "járuljon hozzá" a privátban elvégezhető dns teszthez, ám ő ettől teljesen elzárkózik. Láthatásom kizárólag az anya otthonában van, itt pedig nehézkes lenne egy 4 hónapos gyerektől levenni a mintát. Azt mondja, hogy csak a bíróság által végzett mintavételt fogadja el, amit én a jelentős költségkülönbség miatt egyelőre nem vállalnék be. Úgy tudom, hogy mivel papíron apja vagyok a gyereknek, van jogom az anya hozzájárulása nélkül is levenni a mintát, itt a kérdés a HOGYAN-on van. Korábban olvastam, hogy igazságügyi szakértő kirendelését javasolta, ebben az esetben szükség lehet erre? Egyáltalán ez hogyan működik?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Egy "patt-helyzetben" lévő állítólagos apa

ObudaFan # 2010.10.13. 10:03

Nem. Ha vita van, akkor mindenképpen igazságügyi szakértőt kell kirendelni.

Röné72 # 2010.10.13. 08:35

Köszönöm a választ, még nnyi kérdésem lenne, ha az anya megtagadja az általam elindítani kívánt apasági tesztre való felkérést, akkor én indíthatok-e eljárást vele szemben?
(az anya valószínűleg hatóságilag akarja megcsináltatni, per keretében, csak hogy ne a peren kívüli pár tíz ezer forintot fizessem saját zsebből, hanem a 200-220ezer forintos hivatalosat, ha rám bizonyul, hogy enyém a baba és megnyeri a pert).

ObudaFan # 2010.10.12. 12:05

Addig is indíthat, csak legfeljebb pernyertesség esetén is bukja a perköltséget.

Röné72 # 2010.10.12. 11:19

De gondolom, addig nem, míg én nem írok alá semmit a gyámhatóságon...Én még nem nyilatkoztam neki, hogy aláírom-e, vagy sem.

ObudaFan # 2010.10.12. 11:09

Természetesen elindíthatja a pert.

Röné72 # 2010.10.12. 10:46

Tisztelt Hozzáértők!
Azt szeretném megtudni, hogy apasági vizsgálat esetében a gyermek születése után engem kiértesít a Gyámügy, hogy menjek aláírni apaságit, vagy ezt az anya megelőzheti egy bíróságon elindított perrel, tartásra, láthatásra és elhelyezésre, amibe belefoglalja az apasági vizsgálatot is? Tehát, ha nem írom alá az apasági nyilatkozatot, akkor ő megelőzhet-e engem valamivel, míg én a saját költségemre elindítok egy DNS-teszt eljárást?
Köszönettel,

Röné

ObudaFan # 2010.10.08. 16:27

Van vesztes, a gyermek.

passz # 2010.10.07. 19:40

Akkor mi van?

passz # 2010.10.07. 19:40

NA ZSUZSMÓK E MEGINT JÓ kérdés.
apa elindítja, anya ott már egyet ért vele.nincs ellentmondás.nincs apasági dns?nincs vesztes?nincs bizonyítási eljárás?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.07. 09:12

A vesztes.

Zsuzsmok # 2010.10.07. 08:19

Kérdésem a következő: az apaság megállapítása iránti pert ki fizeti? A vesztes fél? Vagy az apa (esetünkben), aki megindítani szándékozik a pert, mivel az édesanya nem hajlandó hozzájárulását adni a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozathoz.

csillagpor # 2010.09.28. 11:05

igaz.elnézést.
kb mennyi idő alatt zárul?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 11:00

Erre már válaszoltam.

csillagpor # 2010.09.28. 10:55

és ha odamegyünk az apa megmondja nem apa és nem is akar az lenni,ekkor muszáj megnevezni az igazit vagy kérhetem képzelt apa bejegyzését?

csillagpor # 2010.09.28. 10:52

hova menjünk ezzel a kéréssel gyámhatósághoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 10:51

Ha a jogi apa akar keresetet indítani (az sem biztos, hogy lehetséges még, attól is függ, hány éves az a gyerek), szóval ha az apa indít keresetet, akkor sem elég, hogy te elismersz, ott is ügygondnok fogja képviselni a gyereket.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 10:49

Te az anya vagy? Akkor te nem fordulhatsz bírósághoz, nincs perlési jogod. A gyámhatóságot kérheted meg, hogy rendeljenek a gyereknek ügygondnokot, és az indítsa meg a pert a gyerek nevében. Nem vagyok biztos benne, hogy hajlandóak lesznek.
Az lenne a biztos, ha odamennétek minden, és egybehangzóan adnátok elő, hogy az apa nem apa, és nem is akar az lenni, aki viszont most nem apa, az apa akar lenni.

csillagpor # 2010.09.28. 10:43

úgy gondoltam az apaság vélelmének a megdöntéséhez 2úton juthatok.a válaszból következtetve a bírósághoz kell azonnal mennem ,nem a gyh.-hoz.és valószínűleg ott nem mondják..asszonyom nevezze meg a gyermeke apját? mert akkor megkell mondjam?
és mivan akkor ha a nyilatkozatot tett férfi megy a bírósághoz,hogy valószínűleg nem az övé a gyerek megkérdeznek engem én válaszolok tudom tényleg nem az övé,mert már nem voltunk együtt mikor fogant..akkor is sokáig tart ennek a lebonyolítása?
((jajj mibe keveredtem!))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 10:32

Félreértés van. Nincs két út, csak a bíróság előtti per. Az lehet költségmentes, ha a fél vagyoni-jövedelmi helyzete indokolja.
Az apaság vélelmének megdöntése iránti perben nem kell megnevezni a valódi apát. Ha azonban a per megindításához a gyámhatóság hozzájárulása szükséges, ezt ők valószínűleg csak akkor adják meg, ha az a gyermek érdekében áll. Az, hogy a bejegyzett apát törüljék, és senki ne kerüljön a helyébe, nem áll a gyermek érdekében.
Az apaság megállapítása iránti per egy másik eljárás, és - mint általában - a pervesztes fizeti a költségeket. De pert sem kell indítani, ha az apaság vélelmének megdöntése után valaki apasági nyilatkozatot tesz. (Ennek valódiságát senki sem jogosult vizsgálni.)
A bíróság csak akkor dönt gyermekelhelyezési és tartási kérdésben, ha azt tőle kérik. De ha kérik, akkor az apaság megállapítása iránti perben erről is dönthet.

csillagpor # 2010.09.28. 10:14

Tisztelt Fórumozók!
A szitu szinte ugyanaz mint Monaminak,csak én már tovább mentem.Az apait aláírtuk mással kívédve így a fenyegetéseket.csak én azt gondoltam eltelik pár év és szépen nyilatkozunk nem az övé.utána olvastam a papírt aláírás után visszavonni nem lehet.na most úgyy hallottam 2lehetőség van visszacsinálni.gyámhatóság vagy a bíróság.A kérdésem:
1)melyik lehet költségmentes?
2)muszáj e megnevezni az igazi apát vagy majd képzelt apával ellehet e intézni?
3)ha megkell nevezni az igazi apát lesz e apasági vizsgálat ha ő elismeri,hogy ővé?
4)ha nem ismeri el és bebizonyosodik kell neki fizetnie az apasűgi vizsgálatért?
5)az ilyen apasági vizsgálattal automatikusan indul az elhelyezés illetve a gyermektartásdíj megállapítása?

MajorDomus # 2010.09.27. 21:59

Az ugyved ugyanezt par tizezer ft-ert elmondja neked amit a Különösen Barátságtalan Segítő (kbs) itt neked díjmentesen elmondott. Annyi pénzért már azt fogod hallani amit szeretnél s nem azt ami a realitás. Kár volt idejönnni a fórumra.