apasági nyilatkozat megtagadása

monami # 2010.09.27. 20:19

Milyen kedves! Bár nem adtam okot a cinizmusra, és amint leírtam, rosszul fogalmaztam, de úgy látom, a másik oldalon is kényes témáról van szó. Semmi gond. A héten megyek ügyvédhez, ott majd elmondom a kérdéseimet, feltehetően normálisabb stílusú választ fogok kapni. Majd azért leírom, hátha vkinek segít.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.18. 11:49

[fejét fogja] Nem, kedves, nem vagyok elfogult. Teljesen korrekten tájékoztattalak a jogi helyzetről, lehetőségekről. Az már a te bajod, ha nem hiszed el, mert nem tetszik.

monami # 2010.09.18. 11:00

Valószínű, vmit nem jól fogalmaztam...utánanézek, hogy pontosan tudjam, mire gondoltam, mert még csak kapisgálom a témát, de úgy látom, eléggé elfogult kedves KBS az apa irányába. Semmi gond, megértem. A dolgok hátterét viszont én ismerem, megélni vmit mindig más, mint külső szemlélőként egy-két információmorzsát hallani. Azért köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.17. 22:25

Milyen gyám? Akinek él szülője, annak nem lehet gyámja.
Külön élő szülők esetében én úgy tudom, hogy automatikusan az anya az, akivel a gyermek él.
Ezt nagyon rosszul tudod. Nincs automatizmus, ha csak azt nem vesszük, hogy szülni tényleg az anya szokott. De ez biológiai szükségszerűség, nem jogi.

monami # 2010.09.17. 20:00

Na várjunk! Ha nem kérünk bírósági döntést, akkor miért lenne minden döntés közös?? És mi van azzal, hogy az apasági nyilatkozat tételnél állítólag megnevezik, hogy ki a teljes körű gyám. Külön élő szülők esetében én úgy tudom, hogy automatikusan az anya az, akivel a gyermek él. És egyedül külföldre utazáskor kell az apa aláírásos beleegyezése...nem így van?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.17. 17:43

Akár azt is kérheti, hogy nála helyezzék el a gyermeket. Ha nem nála helyezik el, akkor csak a legfontosabb kérdésekben kell megegyezni: iskolaválasztás, életpálya megválasztása.
Ha egyáltalán nem kértek bírósági döntést a gyermek elhelyezéséről, akkor a szülői felügyelet elvileg közös, tehát mindenben csak egyezséggel lehet dönteni.

monami # 2010.09.17. 14:42

Köszönöm a hozzászólásokat...én az anya vagyok, nem voltam egyértelmű...nos, a végeredmény az, hogy nem kerülhetem ki, magyarul, jobban járok, ha önszántamból elmegyek vele egy önkormányzathoz. :(
A gyerekneveléssel kapcsolatos dolgokba így mennyire szólhat bele? Úgy értem, mi mindenért kell kikérnem a véleményét és az engedélyét, ha jogilag ő az apa...?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.17. 11:15

Az már más. Ha nem járulsz hozzá az apasági nyilatkozathoz, akkor perben kérheti az apasága megállapítását. (A néven ettől nem fognak változtatni.)

Dr.Attika # 2010.09.17. 11:14

"A szülésig hajlandó lettem volna apasági nyilatkozatot aláírni, de mivel elkönnyelműsködte, lezártam magamban a dolgot."
Akkor most Ön apa vagy anya. Apasági nyilatkozatot csak az apa tehet.
Az apa jogát nem lehet korlátozni, csak a törvényben előírt esetben, de kötelezettségét sem.
Joga van hozzá, hogy a gyermek a nevét viselje. Önnek nincs joga ahhoz, hogy ebben korlátozza.

monami # 2010.09.17. 11:03

Miért nem kell a név miatt aggódnom? Ő mindenáron szeretné legalább a kettős, kötőjeles névviselést. De valójában nem csak a névvel van gondom...kötelezettséget sem szeretnék. Járjon, ismerje a gyereke, mindenre nyitott vagyok, de ne kötelezzenek semmire, mert ebben az emberben nem bízom, és ha jogilag függök tőle, akkor onnantól bármiért pereskedhet, ha akar, engedélyt kell kérnem tőle apró dolgok miatt is...

sagit # 2010.09.17. 10:44

Majd lesz ott még probléma ha nem lesz kitől gyt-t kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.17. 10:26

Csak a névviseléssel van problémád? Affelől nyugodtan alhatsz.

monami # 2010.09.17. 10:10

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Született egy kisfiam, most 7 hónapos. Már a terhesség első percétől külön vagyunk az apjától, szakítás után derült ki a terhesség. A szülésig hajlandó lettem volna apasági nyilatkozatot aláírni, de mivel elkönnyelműsködte, lezártam magamban a dolgot. A baba az én nevemet kapta, az apja viszont most akarja, hogy menjünk el, és pótoljuk. Én viszont már nem akarom, nem szeretnék új nevet...mit tehetek? Ez állandó vita köztünk és minden percben emiatt idegeskedem. Ha megtagadom és önszántamból nem megyek el vele, akkor mik a lehetőségei? Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2010.07.16. 11:51

Csak bírósági úton. És csak a "kiderüléstől" 1 éven belül indíthatsz pert, utána csak az ügyészséget kérheted, hogy indítson pert.

Katakomba # 2009.08.30. 21:59

Kedves András!

Nagyon köszönöm sorait, igazán megtisztelő, amit írt. Én lennék büszke rá, ha tanított volna, de sajnos nem. Bár nem panaszkodom, mert igazán jó tanáraim voltak a PPKE jogi karán, akikre - természetesen egy-két kivétellel - ma is nagyon jó szívvel emlékezem, némelyikük szavai évek múltán is a fülemben csengenek. Persze, sokat számít a sok-sok éves gyakorlat is, mint ahogy az is, hogy nagyon szeretem a munkámat.
További jó munkát kívánok Önnek.

Üdvözlettel: Katakomba

Grád András # 2009.08.30. 21:50

Kedves Katakomba!

Egyáltalán nem bántott meg, inkább én restelkedtem önmagam előtt, amiért pontatlan voltam. És tényleg hálás voltam a pontosításért, mert ezzel emlékeztetett arra, hogy hiába van valami az ember fejében, oda kell figyelni, hogy az is jöjjön ki belőle! :-) Persze, hogy nem az újszülött személyesen indít pert, de nem is az anya, még ha tudjuk is, hogy igazából ő szokta kezdeményezni. Csakhogy abból meg, amit én írtam, úgy tűnhetett, mintha ő lenne a felperes. És gratulálok a nagyon szabatos, igen jó tárgyi tudásra valló válaszaihoz, büszke lennék rá, ha kiderülne, hogy valaha én (is) tanítottam! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Katakomba # 2009.08.30. 17:03

Kedves Grád András!

Ne haragudjon, nem akartam Önt pontosítani, megbántani pedig végképp nem volt szándékomban. Csak én is a gyakorlatból tudom, hogy a laikusok nem szokták érteni pl. azt, hogy hogyan indíthat egy két hetes újszülött pert. Kérem, bocsásson meg!

Üdv: Katakomba

Grád András # 2009.08.30. 16:30

Köszönöm Katakomba, pontatlan voltam, pedig évekig ilyen pereket (is) tárgyaltam bíróként! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Katakomba # 2009.08.30. 16:22

Igen, valóban erre gondoltam, az apa kapcsolattartásra lesz jogosult, ha igényt tart rá, neki ez ügyben majd a gyámhivatalhoz kell fordulnia, a bíróság ugyanis csak akkor szabályoz kapcsolattartást, ha bontóper vagy gyermekelhelyezési per van folyamatban.
A mai gyakorlat szerint azonban a tartásdíj iránti igényt már az eseti gondnok az apaság megállapítása iránti keresetben előterjeszti, így különösebb időveszteség nélkül fogja azt megállapítani a bíróság. A Pp. szerint is összekapcsolható a két per. (Pp = Polgári perendtartás).

Grád András # 2009.08.30. 16:13

Folytatva Katakomba kifogástalan gondolatmenetét, ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben a bíróság megállapítja az apaságát, ha az apa igényt tart rá, ő a kapcsolattartásra válik jogosulttá, Ön meg a gyermektartásdíjra. Ez azonban már külön per tárgya lesz, ha valamelyikük indít ilyet.

Katakomba # 2009.08.30. 16:06

Zsebiiike!
Csak, hogy tisztán láss. A szülés után a gyermek mindenképpen a te nevedet fogja kapni. Mivel apa adatai nélkül kerül anyakönyvezésre, hamarosan fogsz kapni egy behívást a gyámhatóságtól, hogy meg kívánod-e nevezni a vér szerinti apát. Ezt nem kell persze megvárnod, magad is bemehetsz a gyámhivatalhoz és jelentsd be, hogy a gyermeket az apa nem akarja elismerni, de te szeretnéd, ha be lenne jegyezve apaként. A gyámhatóság az eljárás lefolytatása után egy eseti gondnokot (ügyvédet) fog kirendelni a baba részére, aki megindítja az általad megnevezett férfi ellen az apaság megállapítása iránti pert. Te ugyanis nem vagy jogosult ezt a pert megindítani, csak a gyermek (illetve nevében az eseti gondnok). Ne ijedj meg, ennek az ügyvédnek a munkadíját a gyámhivatal fogja fizetni.
És csak a további tisztánlátás kedvéért: azzal, ha a bíróság megállapítja a férfi apaságát, azzal minden apai (szülői) jogot és kötelességet is rátestálnak!

Grád András # 2009.08.30. 15:40

Kedves Zsebiiike!

Ha az apa nem akarja elismerni az apaságát, akkor apaság megállapítása iránt pert kell indítania, ezt a születése után minél előbb tegye meg, de addig sajnos értelemszerűen nem tud mit tenni, mivel a még meg sem született gyermek apaságát nem tudja a bíróság megállapítani. Üdv:

zsebiiike # 2009.08.30. 15:29

A leendő gyermekem apja nem akarja aláírni az apasági nyilatkozatot. Ebben a szituációban van-e mit tennem, mert nem szeretném ha a gyermekem az én vezetéknevemet kapná.

ObudaFan # 2009.08.08. 13:35

Ha te vagy a biológiai apa, és senkit nem kell jogilag apának tekinteni, akkor indíthatsz apaság megállapítása iránti pert.

Tommy1221 # 2009.08.08. 12:00

A Nevemre vehetem-e a fiamat ha az annya nem eggyezik bele?