Temetési költség megosztása, öröklés


csakol # 2016.09.05. 10:33

Tisztelt Szakértők!

Párom édesapja elhunyt 1 hete. Az édesanyja él még, de a szüleivel régóta nem tartotta a kapcsolatot. A gyerekkora is elég nehéz volt miattuk. Szülei nem voltak házasok, de van egy családi ház közösen a nevükön(ezen valószínűleg hitel is van). Az apa jó részt ott is élt. Az apának nincs már testvére sem, illetve szülei is elhunytak már. Párom egyedüli gyerek.
Ha jól tudom az anya lenne köteles a temetést rendezni és fizetni(mint élettárs), de ő bejelentette az önkormányzatnál, hogy nem tudja miből, mert segélyből él. A párom az öröklést szeretné majd visszautasítani a hagyatéki eljáráson. A kérdéseim ezzel kapcsolatban:

  • Kötelezhetik-e páromat így, hogy fizesse a temetési költségeket?
  • Ha igen, akkor mondhatja-e majd azt, hogy vonják le a visszautasított hagyatékból vagy ki kell fizetni saját zsebből?
  • Ha párom visszautasítja a hagyatékot, akkor a fél házrész kire "száll"? (Párom anyja azt híreszteli már, hogy ő fog örökölni, de persze a temetést esze ágában sincs rendezni)

Válaszukat előre is köszönöm!
Laci

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.06. 23:23

Talán ez az EU rendelet még jól jöhet:
http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?…

Akkor amíg nincs bármilyen jogerős döntés, addig ne fizess.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.06. 21:22

Abból indultam ki, hogy már jogerősen lezárult a hagyatékátadási eljárás. (Mondjuk erre vonatkozóan konkrét adatot nem közöltél.)

Valami olyasmi iratot, mint ami nálunk a közjegyzői hagyatékátadó végzésnek megfelel, kaptál-e? (Nem ismerem a vonatkozó német jogszabályokat.)

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.05. 05:20

Már most kellene.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.04. 22:06

A költségek felének a megtérítését kérheti, de szerintem csak a helyben szokásos (tehát: Németországban) temetési költségek felét kellene megfizetnek, azokat, amik indokoltak voltak.

tildi9 # 2012.02.22. 17:46

Szép estét, kedves fórumozók. Szeretném a segítségeteket kérni. Édesanyám és a húga örökölt 4 éve apukája után részjegyet.A végzésen szerepel, hogy fél fél arányban öröklés jogcímén átadták nekik. Azonban az illetékes "szövetkezet" ahol vannak a részjegyek, azt mondták,nem adhatják ki. Ez valóban így van? Soha nem lehet kivenni az összeget? Illetve mi a menete, ha mégis megkaphatják?
Előre is köszönöm annak, aki válaszol.

ObudaFan # 2012.02.19. 16:03

Ha ketten vagytok örökösök, mindenkinek 750.000 Ft jut a végén. Ugyanis mindegy, ki fizeti a temetést, a hagyatékból mindenkit megelőzően ezt ki kell neki fizetni.

fabatka # 2012.02.19. 15:07

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Nagy hirtelen megköszöntem a választ de,végiggondoltam és rájöttem hogy nem értem.Ezért elnézését kérem.Ha lefordítom számokra és úgy válaszol,nagyon örülnék neki,mert remélem úgy világosabb lesz számomra is.Tehát a temetés 500000 Ft.A talált összeg 2000000Ft Tehát kinek mennyit kell állni a temetésből.És ami marad abból ki mennyit kaphat.Még egyszer elnézést hogy ilyen szájbarágósan kérem, de abszolút járatlan vagyok a kifejezések értelmezésében is.

Köszönettel .fabatka.

fabatka # 2012.02.19. 12:25

Köszönöm www.kbs-ugyved.hu Ügyvéd úr gyors válaszát!

Tisztelettel .fabatka.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.19. 09:07

Fabatka: az örökösök egyetemlegesen tartoznak, egymás között pedig az örökrészeik arányában. (Szóval tiéd a fele.)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.19. 09:06

Shaw, látni kellene a végrendeletet szó szerint. Az ugyanis, hogy "gondoskodjon a temetésről", nem feltétlenül jelenti, hogy a költségeket neki egyedül kell viselnie. (És még az is lehet, hogy ez mindössze egy óhaj, amit szankció nélkül el lehet mulasztani.)

fabatka # 2012.02.19. 06:04

Tisztelt Jogi Szakértő!

Elhunyt Anyánk!
Ketten voltunk testvérek.Apánk már nem él.Öcsémnek van két fia. (Öcsém is sajnos már elhunyt) Nekem egy fiam és egy lányom.Mindenki nagykorú.Az a kérdésem hogy a temetési költséget kinek és milyen arányban kell állnia.Illetve ha p.l.d. maradt pénze, az milyen arányban osztható el az említett személyek között.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel.fabatka.

Shaw # 2011.11.16. 04:32

Sziasztok!

Felmerült egy kérdés bennem egy nemrég elhunyt rokomon utáni öröklés kapcsán. Hagyott végrendeletet, amiben szerepel, hogy a temetéséről kinek kell gondoskodnia. Csakhogy akire ez a feladat jutott, most rajtunk (akik szintén örökölünk) követeli a temetés TELJES költésgét. Kell-e nekem fizetnem, akár egy részt is? Ha igen, akkor milyen arányban?

Még soha nem voltam hagyatéki tárgyaláson, ha valaki felvilágosítana arról, hogy ez hogyan is zajlik és mi a menete, azt nagyon megköszönném!

Dezsilia # 2011.09.02. 21:31

Így lesarkítva, igazad van, valóban abszurd. De mert a jelenlegi infók szerint nem tudhatom agyonverésről, vagy dulakodás közben bekövetkezett halálos kimenetelű, véletlen balesetről van szó, gondoltam a férj öröklési joga fennmaradására. Válaszodat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.02. 19:47

Ne haragudj, ezt komolyan gondolod?! Szerinted örökölhet, aki maga verte agyon az örökhagyót?!

Dezsilia # 2011.09.02. 18:31

A féltestvér lenne az örökös? Kérem, segítsen a vonatkozó törvény értelmezésében. Az öröklési sorrendben leszármazott hiányában,nem a házastárs a törvényes örökös? A féltestvér egyáltalán hányadik lehet a sorrendben? Azt is szeretném megtudni, mi a helyzet, ha a féltestvér kisnyugdíjas és nincs pénze a temetésre? De mondjuk, hitelt vesz fel arra,akkor is, hogy jut a temetéshez szükséges iratokhoz, ha nem volt kapcsolatban az elhunyttal, és fogalma sincs azok fellelhetőségéről. Elhunyt életvitelével, magánéletével olyannyira nincs tisztában, hogy még azt sem tudja, az ingatlan férjével közös tulajdon-e, esetleg bérelték. Ha közös tulajdonuk, terheli e jelzálog kölcsön és bárminemű tartozás azt.
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.02. 16:39

Mivel valószínűleg ő lesz az örökös, igen.

Dezsilia # 2011.09.02. 14:10

Azért, mert az elhunytnak más rokoni kapcsolata nincs, kivéve az apai ágról féltestvérét, akivel azonban, 25 éve megszűnt a kapcsolata. Kérdezném azt is, hogy ez a féltestvér kötelezhető-e a temetés rendezésére, illetve az annak kapcsán felmerülő költségek térítésére?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.02. 13:48

Meghatalmazott révén. De miért neki kell arról gondoskodnia?

Dezsilia # 2011.09.02. 13:26

Tisztelt Jogi Szakértők!

Szeretném megtudni, hogy ha egy családi veszekedés során a férj olyan súlyosan bántalmazta a feleségét, hogy az meghalt és ez miatt előzetes letartóztatásban van, milyen lehetséges módon gondoskodhat a temetésről?

Válaszukat előre is köszönöm.

Lyonee # 2011.08.02. 20:23

Az örökösöknek kell fizetnie a temetési költséget, az pedig gondolom a lánya.

Nilana # 2011.08.02. 19:01

Tiszteletem!

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz/Hozzátok.
Létezik-e olyan törvény,rendelet, amely szabályozza, hogy a temetés költségeit kinek kell állnia.
Jelen esetben 3 édestestvérről van szó és két féltestvérről. Sajnos az egyik édestestvér elhalálozott.
A sógornőm az egyik féltestvér és jelenleg rá hárul az összes intéznivaló, ugyanakkor a többi testvér nem hajlandó hozzájárulni a temetési költséghez.
Az elhalálozott testvér nem rendelkezett ingatlannal, nem volt jövedelme, csak nyugdíja. Egy lánya van.
A fenti esetben előfordulhat az, hogy csak a sógornőmnek kellene fizetnie (csak mert nem fordult el a testvérétől) és a többiek pedig hátat fordítanak? Vagyis létezhet törvény, amely szabállyozza azt, hogy kinek kell állnia a temetés költségeit?
Válaszukat köszönöm előre is!

pazs # 2011.05.16. 14:39

Nem, amiatt biztos nem kaphatja meg a testvéred részét (hiszen a temetés azért csak nem kerül annyiba, mint a fél ház), ellenben, ahogy Monalisa is írta, ez hitelezői igény lesz, amit a másik örökösnek meg kell térítenie (mármint a felét). Ha más nem, perben, sajnos. De mivel lesz egy fél háza, van fedezet legalább.

Icetea # 2011.05.16. 14:17

Nagyon köszönöm a választ. Sajnos nagymamámnak nincs semmi pénze félretéve :( Nagynéném meg ebből a szempontból elég rémes egy nőszemély, úgyhogy valószínűleg a peres út marad. Egyébkénr esély lehet arra, hogy édesanyám örökölje a teljes ingatlant, amennyibena testvére megtagadja a temetéshez való hozzájárulást? (Egyébként nem egy palotáról van szó, egy kis ház, elég régi.)

monalisa1 # 2011.05.16. 14:03

A nagymamád remélve még van olyan szellemi állapotban, hogy anyukád kérdésére választ tudhat adni: otthon van-e eltéve valahol egy kis pénz - mondjuk éppen a saját temetésére kuporgatva...