Temetési költség megosztása, öröklés


Youtuber # 2023.05.19. 14:11

osztap,

Komádiban úgy néz ki, hogy elfogadták a dolgot, és azt mondták, hogy az örökségre terhelik azaz zöld utat kap a hagyatéki hitelezői igény. Köszi a segítséget

osztap # 2023.05.19. 09:31

Viszont itt most akkor változás van, mivel Berettyóújfaluban halt meg. Tehát a berettyóújfalui önkormányzat temetteti el, kiterheli Komádira, és ezek szerint a Komádi önkormányzat terheli be anyámra.

Igen. Azzal, hogy a "beterhelés" nem megy olyan egyszerűen. Először írásbeli felszólítás, ha nem fizet, fizetési meghagyás, ha arra sem fizet, végrehajtás. Ha nem tudjátok meggyőzni a komádi önkormit, hogy inkább hagyatéki hitelezői igényként jelentse be a követelését, akkor kérjetek részletfizetést, már a legelején. Mert az FMH meg a végrehajtás nem lesz anyádnak ingyen, sőt.

Youtuber # 2023.05.19. 09:00

Komádiban volt a lakhelye 58+ éve a szociális otthonban. Valóban én is így tudtam pár hónappal ezelőtt, hogy - azt hozzáteszem, hogy nem berettyóújfalui halálozási hellyel kalkuláltunk, hanem azt valószínűsítettük, hogy Komádiban fog elhunyni. Tehát így gondoltuk akkor:
Komádiban következik be a halál, Komádiban lakott, Komádi a szociális intézmény, az ottani önkormányzathoz kerül, akik eltemetik, de kiterhelik a berettyóújfalui önkormányzat felé, mert az "örökös" Berettyóújfalui állandó lakcímmel rendelkezik, és az újfalui önkormányzat hajtja be az örökösön.

Viszont itt most akkor változás van, mivel Berettyóújfaluban halt meg. Tehát a berettyóújfalui önkormányzat temetteti el, kiterheli Komádira, és ezek szerint a Komádi önkormányzat terheli be anyámra. Most mondtam neki telefonon, hogy hívja fel még ma a Komádi önkormányzatot is.

"48. § * (1) * A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete - a halálesetről való tudomásszerzést követő huszonegy napon belül - gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha * "

(3) Az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat

  1. a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy
  2. az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

de ez is érdekes:

"(4) * A települési önkormányzat a rendeletében szabályozottak szerint a (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt."

Ezt gondolom a 144K-s nyugdíj miatt nem fogja megkapni.

osztap # 2023.05.19. 08:25

Youtuber,

Jól olvastad a belinkelt paragrafust? Berettyóújfalu önkormányzata ráterheli a költséget Komádi önkormányzatára, mert nagybátyád B-ben hunyt el, de, ha jól értem, K-ban volt az utolsó bejelentett lakóhelye. Aztán a komádi önkormányzat fog dönteni, hogy hagyatéki teherként szedi be, vagy anyádon közvetlenül. A komádi önkormányzat szociális irodájának ügyintézőjével érdemes beszélni. Az önkormi is előbb jut a pénzéhez, ha nem a nyugdíjból hajtatja végre részletekben, hanem a hagyatéki után egyből megkapja a pénzt.

Nem hinném, hogy bizottsági/testületi döntés lesz, kicsi összeg ez ahhoz. Az ügyintéző dönt majd.

Youtuber # 2023.05.19. 06:09

Egyébként mivel kisvárosról van szó, és egykori önkormányzati dolgozóról, aki anno pont a jegyző titkárnője volt, így eléggé kellemetlen, meg ugye ez el fog terjedni a városban. Mindennek ára van. Az apámmal ugyanez a helyzet, annak sincs semmi megtakarítása, és ott is várható, hogy meghal... akkor azt nekem kell fedeznem, a dologban persze az az érdekesség az én szempontomból, ohgy én már elköltöztem abból a városból Hajdúszoboszlóra, évente 1-2 alkalommal megyek csak ki... szóval engem nem érint annyira a "falu nyelve". Anyukámnál sosem állt meg a pénz, ennek most itt a böjtje. Nem tudja eltemetni a saját ikertestvérét, - akinek egyébként több pénze volt, mint neki, és ez is beszédes -, ugyanúgy ki fogja fizetni a temetés költségét, csak késleltetve, és egy masszív pletyka cunamival megfűszerezve... sőt ez nem is pletyka lesz, hanem kiszivárgott igazság. Nincsenek kétségeim afelől, ha a két bizottság + a testület tárgyalja, ez nem fog bent maradni.

Youtuber # 2023.05.19. 05:44

Osztap,

Köszönöm szépen. Jelenleg az van, hogy már a hét elején jelezte anyukám az intézetnél. Ki kellett töltenie egy papírt, az intézet intézi a dolgokat, Nagybátyám a kórházban hunyt el, az intézet Komádiban van, a kórház Berettyóújfaluban, a halál helye szintén Berettyóújfaluban, így Berettyóújfalu önkormányzata az illetékes. Gondolom testületi ülés zárt körű anyaga lesz. Elméletileg azt mondták, hogy a hagyatékra fogják terhelni pár nappal ezelőtt, itt pedig azért kérdeztem meg, hogy tudjam, biztos lehetőségként van e egy ilyen opció.

Majordomus,

Eléggé kellemetlen, de anyukámnak nincs egyáltalán megtakaríása. Csak a nyugdíja az egyetlen jövedelme. Ez az első ilyen haláleset a családban. Anyukám édesanyját, a Nagymamámat, én temetettem el tavaly, én fizettem ki egy összegben tavaly, anyukám nem tudta volna akkor sem megoldani. De nekem sem korlátlanok a lehetőségeim.

Majordomus # 2023.05.18. 19:35

Nem tudtok kifizetni egy temetést?

Az örökség fedezi majd ezt az összeget.

osztap # 2023.05.18. 18:10

Youtuber,

Az önkormányzat döntésétől függ, kérheti bármelyiket a Szoctv. 48. § (3) alapján.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Beszéljetek az önkormányzattal, kérjétek, hogy inkább hagyatéki teherként jelentsék be a közjegyzőnél.

Youtuber # 2023.05.18. 14:01

Üdv,
Sajnos édesanyám testvére a múlt héten elhunyt. A nagybátyám gyámság alatt volt. A gyám tájékoztatott minket, hogy volt több mint 400 E Ft neki a takarékban, és még hozzáteszik a kis költőpénzét is. Ezek bekerülnek a hagyatékba. Az anyukám kérte a "köztemetést", így hogy van hagyatéka az elhunyt testvérnek a hagyatékból kerül e levonásra, vagy pedig az édesanyám nyugdíja kerül megterhelésre? A korábbiakból úgy vettem ki, hogy a nyugdíj kerül megterhelésre, és majd utólag a hagyaték kifizetésénél jut hozzá az ellentételezéshez.

drbjozsef # 2023.03.23. 20:16

A hivatalos gyámot meg lehet kérdezni, hogy van e még belőle?
Persze. Kérdezni nem tilos. Legfeljebb nem mondja meg.

A hivatalos gondnoknak a gondnokolt halálakor el kell számolnia az elhunyt vagyonával.
Ha van, be kellene kerülnie a hagyatékba.

Youtuber # 2023.03.23. 15:09

drbjozsef,

Közben egyébként az derült ki, hogy elvileg még Papám volt a nagybátyám gyámja, folyamatosan volt betéve pénz a nagybátyám nevére a bankba. A Papa 2013-ban túl a 80-an adta át gyámságot hivatalos gyámnak, majd a Papám elhunyta után valami 150 000 Ft volt még a nevén. A hivatalos gyámot meg lehet kérdezni, hogy van e még belőle? Úgy egyébként nincs mire elkölteni. Az intézet ad neki élelmet, ruhát, még valami kis nyugdíja is van. Nagyapám előrelátó tanárember volt, és elég precízen vezette a könyvelést, 2011-ben kapott Stroke-ot, 2013 körül adta le a gyámságot 83 éves korában. Eddig úgy voltam vele, hogy valószínűleg az a pénz már akkor sincs meg, ha én nem nagyon látom, hogy mire ment volna el... le lehet papírozva. Viszont ha megvan, akkor elvileg hagyaték után azt kifizetik gondolom. Bár lehet, hogy mégis elment ruhára, erre + arra. Nem tudom, csak azt ,hogy ameddig a Papa volt a gyám, addig nem nagyon volt "szivárgás".

drbjozsef # 2023.03.23. 09:19

Szerintem ott kell kérni, ahol a temetést fizető lakóhelye van. A "saját" önkormányzattól.

A jogalkotó nem ment bele részletesen - ettől eltérő esetekben sem - ,hogy például milyen a kapcsolat pl, apa és fia között.
De, és szerintem helyesen pont csak annyira, amennyire szükséges.
A kitagadást nagyon szűk körűre szabva szabályozza azt, csak súlyos esetekben engedi, de akkor nagyon helyesen.
Ugyanerre hivatkozva a leszármazó is mentesülhet a terhek alól szerintem.
Ezen túl viszont, ha csak egy "átlagosan" rossz viszony van a felek között, az már ne legyen jogi kérdés. Az más, az személyes probléma, és oldják meg máshogy.

Youtuber # 2023.03.23. 08:22

drbjozsef,

Köszönöm szépen a részletes választ. Jó, hogy rákérdeztem. A temetési támogatást melyik önkormányzatnál lehet igénybe venni? Három különböző város van. Komádi, ahol a nagybátyám él az otthonban. Berettyóújfalu, ahol az anyukámnak van az állandó lakcíme, és Hajdúszoboszló, ahol a hivatalosan bejelentett ideiglenes lakcíme van? Úgy gondolom, hogy a berettyóújfaluinál, de ebben is tévedhetek.
Régebben volt egy temetés családon belül 300 E Ft a temetés 8 E ft a támogatás. Mármint a ténylegesen kapott.

Majordomus, Na igen, az számít, hogy van e közeli hozzátartozó vagy sem. A jogalkotó nem ment bele részletesen - ettől eltérő esetekben sem - ,hogy például milyen a kapcsolat pl, apa és fia között. Bármelyik is hal meg előbb, az utóbbi fizet.

Majordomus # 2023.03.22. 22:43

Vagy akár tőletek is...
Rokoni alapon.

drbjozsef # 2023.03.22. 12:00

Youtuber,

Nem jól tippeled, a temetésről köteles a (d) pont alapján gondoskodni édesanyád, mert közeli hozzátartozója, és az öröklési rend szerint ő van az első helyen. Ha édesanyád nem élne, akkor neked pl. nem kellene intézned, mert nem vagy közeli hozzátartozója.

A "a törvényes öröklés rendje szerint" kitétel csak a sorrendet határozza meg, nem azt, hogy csak a törvényes örökösökre vonatkozna ez a passzus.

Aztán ha lenne hagyaték, ha lenne örökös, tőle követelhető lenne a temetési költség (pontosabban, követelni sem kell, a közjegyző első helyre vezetné fel a hagyatéki tartozások közé, a törvény szerint).

Édesanyád kérheti a legolcsóbb temetést, és kérhet temetési támogatást az önkormányzattól.

Youtuber # 2023.03.22. 09:32

Üdv,

Az lenne a kérdésem ,hogy édesanyámnak van egy ikertestvére, aki szociális otthonban lakik, lényegében már több mint ötven éve. Most elképzelhető, hogy el fog hunyni. Mivel szegény ikertestvére fogyatékosként jött világra, és az édesanyja is elhunyt tavaly, valamint anyám sincs olyan helyzetben, hogy csak úgy kicsengesse a temetési költséget, és ugye örökség sincs, ilyen esetben anyukámnak kötelessége e állni a temetés költségeit, akár a nyugdíja rovására?

Néztem a https://www.jogiforum.hu/…/1999/XLIII/ temetési törvényt, testvér nincs felsorolva,

"20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

  1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. * végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. * az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

(2) * Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik."

A 20§ d) pontja alapján én úgy tippelem, hogy nem köteles, de egy 50%-nál többet nem mondanék rá... szóval ebben kérnék szépen állásfoglalást.

Youtuber # 2023.01.03. 03:48

Drbjozsef köszi szépen a választ ;)
" a helyben szokásos mértékig, tehát hatlovas hintót ne rendelj, csak hogy az örökösnek se legyen jó"
Ez külön tetszett :)

Majordomus # 2023.01.02. 21:33

Még lehet a papa is.
Ha már mos temeti életében...

drbjozsef # 2023.01.02. 17:12

Természetesen, ha nincs hagyaték, vagy az kevesebb lenne, mint a temetési költség (egy fél panellakás ára azért lelakottan is csak több kell legyen), akkor persze a kifizető hoppon marad, és a nyakán marad a költség.

drbjozsef # 2023.01.02. 17:07

Youtuber,

Van a temetkezési törvény. Ez megszabja, milyen sorrendben kinek kell intézkednie a temetésről (1999. évi XLIII. törvény, 20.§).
Értelemszerűen neki kell kifizetnie a temetést, DE a Ptk. rendelkezik a hagyatéki terhekről is, ahol az elhunyt eltemettetésének költségei az első helyen állnak (Ptk. 7:94.§).

Vagyis, aki kifizeti a temetés költségeit, az követelheti azt (nyilván a nevére szóló számla ellenében) az elhunyt örökösétől/örököseitől, illetve ha ő maga is örökös, akkor a rájuk eső részt az örököstársaitól.

Esetedben, ha te fizeted ki, mert más nincs aki az eltemettetésre kötelezhető (ha végrendeletben ténylegesen és ÉRVÉNYESEN (!) kitagadott, akkor eleve a végrendeleti örökös előtted áll a sorban az eltemettetésnél, tehát nem is neked kell), de mégsem leszel örökös, akkor ( a helyben szokásos mértékig, tehát hatlovas hintót ne rendelj, csak hogy az örökösnek se legyen jó) követelheted az örökös(ök)től az általad kifizetett temetési költséget, akár már a hagyatéki eljárásban a számlát benyújtva a közjegyzőnek, akár utána. Utóbbi esetben, ha nem fizetnek fizetési meghagyást indíttathatsz, ellentmondás esetén végső esetben perben követelheted.

Youtuber # 2023.01.02. 12:03

Amúgy van kiút, egyetemnek felajánlani tudományos célra.
https://www.haon.hu/…i-egyetemnek

Youtuber # 2023.01.02. 11:39

Az az igazság, hogy nincs semmije lényegében, egy megosztott, lelakott 40 nm-es panel fele ... azaz 20 nm.

A kitagadásnak szigorú feltételei vannak, amelyeknek én nem felelek meg, mert nem ültem, nem éltem tiltott szerekkel, nem alkoholizáltam, nem bántalmaztam senkit ...
Viszont valaki írta nekem, hogy kitagadás esetén nem vagyok köteles eltemettetni, de közben utána keresgéltem:

https://www.latrany.hu/…i-tudnivalok

"Nincs olyan indok, ami felmentené a törvény által meghatározott sorrendben megjelölt személyeket a költségek viselésétől.

Pl. azokra az indokra, hogy elhunyt nem tartotta a kapcsolatot a kötelezettel, vagy nem örökölt utána semmit, vagy nem teljesítette szülői, egyéb kötelezettségeit, a jogszabályok nincsenek tekintettel, az eljáró hatóságnak pedig nem tartozik a hatáskörébe ezeknek a személyes jellegű nyilatkozatoknak a vizsgálata, ugyanis a fent hivatkozott törvények kötelező jelleggel állapítják az önkormányzat feladatát és az eltemettető kötelezettségét az elhunyttal kapcsolatban."

Szóval lehet akármilyen tróger, alkoholista, stb, mindenképpen fizetnem kell...

SolnesM # 2023.01.02. 09:38

Érdekes szitu ez :
Apám azt mondta, hogy kitagadott
Lehet csak első felindulásában mond ilyent egy apa. De lehet, hogy végrendelkezett. Abban sok minden lehet.

A halottat egyébként így is úgyis eltemetik és az örököstől - örökösöktől levonják a költségeket...a hagyatékból.

Viszont ha egy örökös vacillál jogifórumon kutakodik a várható költségei csak növekednek.

Youtuber # 2023.01.02. 08:03

Üdv.

A következő lenne a helyzet: Apám azt mondta, hogy kitagadott . Erről ugye csak halála után győzödhet meg az ember... majd a hagyatéknál. Viszont kitagadás esetén is köteles vagyok e eltemettetni?

Majordomus # 2022.05.19. 12:07

Ja,hogy nincs örökbefogadás......