Gyermek külföldön

Hancikutya # 2008.05.06. 06:40

Sziasztok,
Kint vagyok Belgiumban a ket lanyommal, ferjemmel valunk. Mar adott egy hozzajarulast ahhoz, hogy a gyerekek letelepedjenek, de az itteni hatosagok nem fogadtak el, mert ugyan volt rajta 2 tanu, de nem volt hitelesitve - azt mondtak, irjon ujat ugyved elott.
Kerdesem, ha egy oldalon magyarul is, angolul is megirom a szoveget, azt az apa otthon ugyved elott alairja, az ugyved ellenjegyezni fogja? Vagy csak magyarul lehet, es aztan hivatalosan lefordittatni?

Koszonom a valaszokat elore is!

monalisa1 # 2008.05.06. 17:06

Közjegyző előtt kell aláírnia, akkor lesz hiteles. (Valószínűleg olyan itthoni közjegyzőt kell felkeresnie a volt férjednek aki angolul is írásképes. Egyidejüleg küldj is mindjárt az ex-nek egy kis pénzt - az okiratért fizetnie kell majd.)

monalisa1 # 2008.05.06. 17:11

Természetesen nem te írod meg előre a szöveget, hanem a közjegyző fogja azt megfogalmazni magyarul és szövegazonosan angolul is. És a férjed azt írja majd alá. (Annyit megtehetsz, hogy egy "mintaszöveget" előzetesen elküldesz a férjednek, amivel ő majd felkeresi a közjegyzőt - hogy míről is van szó.)

kalamalyka # 2008.05.06. 17:19

Egyidejüleg küldj is mindjárt az ex-nek egy kis pénzt – az okiratért fizetnie kell majd.)

HAHAHHHAHAHAH

SZERINTED FORDÍVA ÍGY LENNE???

A magyar nyelvű HITELES példányt szerintem majd az adott osrszágban lefordítják és hitelesítik..............ennyi

monalisa1 # 2008.05.06. 17:22

Legjobb lenne ha a férjed felkeresné a Bp.-i belga nagykövetséget és ott készíttetne egy megfelelő tartalmú okiratot - vélem fizetni ott is fog majd kelleni.

monalisa1 # 2008.05.06. 17:27

kalamalyka

Az okirat Hancikutyának fog kelleni, a férje csak szívességet tesz neki (!), hogy elkészítteti és aláítva megküldi részére. Tehát a felmerülő költség ne a férjet terhelje már.

Amúgy, mint tudod, ha akarná egy férj, nagyon keresztbe tudna tenni a gyerekek külföldre vitele dolgában...

kalamalyka # 2008.05.06. 18:18
_Wasp_ # 2008.05.06. 18:24

nagyon nem változó.
Ha azt mondja hogy nem, akkor nem. (feltéve ha határozottan, és a megfelelő helyen mondja)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kalamalyka # 2008.05.07. 10:06

nekem van egy klinsem aki határozottan azt mondta ez ügyben a bíróság előtt, hogy nem engedi. Kellőképpen megindokota, alátámasztotta, elfogadható érvekkel (volt apa előélete rendőrségi eljárásokkal dús) , a gyerek egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy nem akar ő sem menni. Apa családi élete rendezetlen, a harmadik élettársat állítja elő az elmúlt egy évben...............és mégis megítélték neki, hogy viheti.............. most tartunk a fellebbezésénél, mi szerint a gyerek 16 éves, ítélőképessége birtokában, egyértelműen kimutatható a tárgyalás során hogy befolyámentes véleménnyel............

és mégis vagyis mégsem :)

Szóval kíváncsi leszek..............hol is van itt a New Yorki egyezmény, mi szerint ítélőképessége birtokában lévő gyermek akarta ellen....??????

ezért írtam, hogy nem egyértelmű

Hancikutya # 2008.05.07. 10:56

Sziasztok, nalunk az apa mar beleegyezett, de azt a papirt itt kint nem fogadtak el - addig a lanyok nem kapjak meg a tartozkodasit, pedig mar kint jarnak iskolaba. A gyamhivatal is eliinditotta az ugyet mar, erdekes modon ok elfogadtak a ket tanu elott alairt papirt.

Most akkor mit javasoltok? Ugyved, kozjegyzo vagy nagykovetseg?

Termeszetesen ezt is en fizetem (mint 8 ev hazassag alatt majdnem mindent).

monalisa1 # 2008.05.07. 16:22

A Nagykövetséget javaslom, ahol a saját jogászuk elkészíti majd a szükséges tartalmú okiratot., a férj aláírja, a jogász egyben hitelesíti az aláírását.

És ugye az sem lényegtelen, hogy "belgáúl" lesz majd írva, tehát a kinti hatóság a saját külképviseleti szervének okiratát bizonyára "csont nélkül" elfogadja. (És mindjárt kérjen belőle egy hitelesített másolatot is, ami a későbbiekben jó lehet neked odakint - ha netán valahová kellhet még egy efféle igazolás.)

monalisa1 # 2008.05.07. 16:25

Ha a Nagykövetség esetleg nem jogosult ilyen okirat elkészítésére, akkor is megadják majd annak az ügyvédi irodának a nevét/címét, ahová javasolják a férjedet ez ügyben ellátogatni.

Hancikutya # 2008.05.23. 10:45

Sziasztok,
a lentiekkel kapcsolatban irok megint. Apuka olyat jatszik, hogy nem veszi fel a telefonjat, emailekre nem valaszol. Vaj van a fule mogott, tartozik "nemi" penzzel par honapja, gyerektartast nem fizet (igaz, meg nem valtunk el). Ugyanakkor nekem hamarosan fizetnem kell neki, nem is kis oszeget. Biztos vagyok benne, hogy akkor hirtelen majd elokerul.
Kerdesem: hogyan lehet igy biztositani a kapcsolattartast? Ha azert hivnam, mert hetvegen hazamegyunk, nem tudna rola, mert nem veszi fel a telefont. Iwiwen megszuntette az adatlapjat (tartok tole, a tartozasai miatt).
Ha nem tudom elerni, az elfogadhato indok arra, hogy nem tudtam biztositani a kapcsolattartast? Milyen szinten kell keresnem?
Koszi!

_Wasp_ # 2008.05.23. 10:57

először is nem csak neked kéne keresned őt, hanem kutya kötelessége lenne az apukának
a. időben fizetni a tartásdíjat
b. láthatásokra rendszeresen, időben járni.

A láthatással kapcsolatban gondolom még semmiféle határozat nem született (persze a tartásdíjjal kapcsolatban sem), szóval mindkét fél részéről az adott helyzetben általában elvárható magatartás lenne a követelmény.
Szerintem az, hogy email-ben, sms-ben szólsz neki, hogy jelentkezzen, ha látni akarja a gyermekét, ezt a követelményt teljesen jól lefedi.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Hancikutya # 2008.05.23. 11:12

Szia, koszonom a megerositest.

Kicsit mas, de megis idevago dolog:
fizetnem kell neki, mert en hulye tisztan akartam ebbol a hazassagbol kijonni. Kozjegyzo elott irtam egy papirt, hogy x idopontig kifizetem. Sajnos o tobb havi rezsivel tartozik nekem (irtunk is egy kotelezvenyt, ala is irta, de nem fizet). Ertem en, hogy a tartozasat levonhatom az altalam fizetendo osszegbol, de mi van, ha megsem akarom kifizetni a fennmarado osszeget? (Irtam en mar errol ide tobb topikban is...) Azt tudom, h azonnal vegrehajthato (ezert is keresek ugyvedet most), de mi van, ha ezutan meg azzal zsarol, hogy ha nem fizetek, visszavonja a hozzajarulasat a kislanyunk kulfoldi letelepedesehez? Mi van, ha tenyleg visszavonja? Mi mar kint vagyunk 2 honapja, a gyerekek beilleszkednek, suliba jarnak, szeretnek itt lenni. Jo munkam van, szepen elunk... O lemondott mar az elso hazassagabol szuletett kislanyarol, csak hogy ne kelljen fizetni gyt-t. Milyen eselyeim vannak?

_Wasp_ # 2008.05.23. 11:31

ha tartozol azt vélhetően ki kell fizetned. (mint ahogy a tartásdíj rajta is végrehajtható lesz.) Nehezen hiszem, hogy ezen bármilyen ügyvéd tudna változtatni. Másfelől meg nem is lenne etikus.

A többi rész egyelőre fikció, ha ott vagy az ügyvédnél, kérdezz rá. Fene tudja mi az ottani jogrend. (azt se tudjuk pl. hol vagy....)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Hancikutya # 2008.05.23. 12:35

Magyarorszagon keresek ugyvedet, Belgiumban vagyok, az apa is.

_Wasp_ # 2008.05.23. 13:21

Eu, kölcsönösen elismerjük egymás országában hozott döntéseket, mindketten végre tudtok hajtatni a másikon.

Egyébként a tartásdíjat a te tartozásod ellenére is fizetnie kéne, tartásdíjjal szemben más követelés nem számítható be.

Persze neked is fizetni kell. Előbb - utóbb.

_Wasp_

és felesleges megoldása

feei # 2008.06.30. 16:38

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy 7 éves kisfiam, három éve külön élünk. Anyukánál van elhelyezve, a szülői felügyeleti joggal együtt. Fiamat rendszeresen láthatom, a meghatározott kereteken felül is. Viszont anyuka tavaly októberben megismerkedett egy erdélyi férfival, kivel már az esküvőt tervezik nyár végére. Tudomásomra jutott, hogy anyuka az élete további részét Romániában képzeli el. Természetesen a kérdésem az, hogy a fiamat kiviheti e az engedélyem nélkül letelepedési szándékkal? Több hozzászólást olvastam ezzel kapcsolatban, beszéltem már ügyvéddel és voltam a gyámügynél is. Mindenhol azt a választ kaptam, hogy kell a hozzájárulásom. Mégis anyuka úgy szervezi a dolgokat, mintha semmi akadály nem lenne előtte és tervei szerint fiam szeptemberben már ott kezdi a következő tanévet. Van esetleg valami kiskapu, amit feltud használni? Vagy elég az, hogy egy évnél rövidebb időre viszi ki és ahhoz nem kell a beleegyezésem?
Válaszokat előre is köszönöm!

nyuszika01 # 2008.06.30. 18:46

Kedves feei!
Igen, kell a beleegyezésed, és a gyámhivatal engedélye is! Ha nem tudtok megegyezni, a bíróság dönt. Ha ezek hiányában viszi ki a gyereket elvileg elrendelik a gyerek hazahozatalát, és büntetőeljárás indulhat az anya ellen.
(Sajnos az elmélet néha messze van a gyakorlattól. Ha visszaolvastál kicsit, ismered a mi esetünket)
Ha jól tudom a gyámhivatal engedélye nélkül letelepedési engedélyt sem kaphatna. A gyámhivatal pedig kéri a jövedelemigazolást, igazolást a megfelefő lakáskörülményekről, igazolást, hogy biztosítva van a taníttatása stb. stb.

monalisa1 # 2008.06.30. 22:31

feei

Indokolt esetben a bíróság engedélyezheti a gyermekkel való külföldre költözést. A kérelmet az anyának kell beadnia az illetékes városi bírósághoz, aztán megvizsgálják.

Mivel egy bírósági eljárás köztudottan nem egyik napról a másikra való, a kisfiu a szeptembert még nemigen kezdi meg ama bizonyos erdélyi iskolálában, ergo az anya se utazik idén még...

A láthatást/kapcsolattartást továbbra is biztosítani kell az apa részére, igaz, a körülmények megváltozása miatt ritkábban már. A felmerülő költségeket akár teljes egészében az anyára hárítja a bíróság: apa esetenkénti utazási költsége + szállásdíj, vagy döntés születhet arról, hogy az anya köteles legyen a gyermeket minden egyes esetben "félútra" vinni és ott az apának átadni, és majd érte menni. (Vagyis valamit valamiért...)

Ha kell fogadj ügyvédet, és a perben ő képviselje majd az érdekedet.

monalisa1 # 2008.06.30. 22:41

A bíróságon ragaszkodhatsz majd a két hetenkénti láthatáshoz, miért is ne, aztán ahogy az ex-el meg tudtok egyezni. (Pl. van itt a fórumon olyan szülő aki minden második héten 2x300 km-ert utazik (autózik) oda-vissza a gyermekkel - náluk 300 km-re van a féltáv ahol is átadja/veszi a gyermeket -, hát elég strapás, mindenki számára, valamint a költségvonzat...)

feei # 2008.07.01. 06:20

köszönöm a hozzászólásaitokat. ezek ellenére anyuka tudomásom szerint augusztus 1-el felmondott a munkahelyén. sem a bíróságtól, sem pedig a gyámügytől nem kaptam értesítést, hogy megkereste volna őket. akkor hogy tudja véghez vinni?

monalisa1 # 2008.07.01. 12:49

Javaslom olvassad el ezen topic 2. oldalán ObudaFan 08.03.21. 18:18-kor írt beírását a jogellenesen külföldre vitt gyermek visszajuttatásának dolgáról.

Javasolt a rendőrségen feljelentést tenni az anya ellen, mert tudomással bírsz büncselekményt szándékozik elkövetni: bíróság jóváhagyó engedélye nélkül a gyermek tartózkodási helyét önkényesen meg akarja változtatni.

Az hogy a gyermek az ő felügyeletére van bízva még nem jelenti azt, hogy "csak úgy" fogja és viszi is a srácot.

Jó, valószínűleg ő fog majd győzni (...), de nem azonnal, vagyis lesz egy kis huzavona - ami a bíróságon eltarthat akár 6 - 12 hónapig is -, mert a láthatás/kapcsolattartás dolgát mindenképpen újra kell szabályozni.

Egy kettőtök közti esetleges mostani szóbeli megállapodásba semmiképp ne menj bele, mert a szó elszáll... Utóbb már nehéz lesz a dolog jogi lerendezése, különösen is hogy ne a te hátrányodra történjék az.

Haladéktalanul fordulj ügyvédhez, a rendőrségre a bejelentést már ő írja meg.

monalisa1 # 2008.07.01. 12:58

Az hogy az ex nejed időközben már fel is mondta a munkahelyét stb., ez az ő dolga. A tervezett újra férjhezmenetel úgyszintén.

De a közös gyermeket semmiképpen nem úgy és nem akként ahogy ő azt a hatóság megkerülésével elképzeli...

Vitát ne indíts vele, elég ha kimásolod és az orra alá dugod az alant hívatkozott jogszabály-szöveget.

És az ügyvéd is írjon neki egy levelet! (Azon túl, hogy a rendőrséghez a bejelentés megtörénik.)