Gyermek külföldön

kalamalyka # 2008.07.14. 14:35

bocsánat, helyesen 15-25 %-át.

kalamalyka # 2008.07.14. 14:35

bocsánat, helyesen 15-25 %-át.

mkla # 2008.07.15. 19:38

SOS segítsetek!

Elváltam férjemtől, a gyermekek nálam kerültek elhelyezésre, férjemnek a szokásos 2 heti és szünidei láthatása van.
Férjem el kívánja vinni a gyerekeket külföldre (Horvátország) és nem tudom, hogy mik szükségesek a gyerekeknek, illetve, hogy kell-e bármi, ahhoz hogy kimehessenek (én hozzájárulásom, gyerekek személyes iratai???).
Segítsetek, mert sos a dolog!!!

Előre is köszi

ObudaFan # 2008.07.16. 10:27

A hozzájárulásod nem árt.

monalisa1 # 2008.07.16. 16:03

Életkortól függően a gyerekeknek is személyi igazolvány és/vagy saját útlevél, kiváltásához a te jóváhagyó aláírásod is szükséges.

Egy gyereknek előnyére válik ha egy kicsit világot lát, a lehetőségtől való esetleges megfosztás nagy hiba lenne.

nandy # 2008.07.16. 16:14

Ha nincs még személyi igazolványa a gyereknek, akkor csak útlevéllel mehet.

ObudaFan # 2008.07.16. 17:18

Meg ha van, akkor is.

nandy # 2008.07.16. 22:20

Úgy tudom (konzulátus tájékozatása), hogy alapesetben személyi igazolvány/jogosítvány kell a határátlépéshez. Ha az nincs, akkor kell útlevél.

fruzsinaa # 2008.07.17. 14:04

Erdeklodnek....van egy 17 eves fiam, Budapesten szuletett. 1993 ota en nevelem Erdelyben, iskolaba is itt jar. Van magyar es roman szuletesi igazolvanya es roman szemelyi igazolvanya. Az apja sosem erdeklodott iranta, nem tudjuk azota sem a hol letet ... de a fiam az o nevet viseli. Augusztusban szerettunk volna 7 napra Magyarorszagra utazni, de ugy nez ki lehetetlen. Mert kellene az apa engedelye. Egy ilyen esetben semmi lehetseges megoldas nem letezik?

ObudaFan # 2008.07.17. 14:51

Nandy!

Nagykorúnál igen.

monalisa1 # 2008.07.17. 18:16

fruzsinaa

Az ismeretlen helyen tartózkodó apa jóváhagyó aláírásának hiányában, a másik szülő (= törvényes képviselő) egymaga is kérhet a 18. életév alatti gyermek részére magyar utlevelet.

http://www.magyarorszag.hu
honlap bal felső sarkában megjelenő "Keresés a Portálon" ablakba be kell írni a "Magánútlevelek fajtái, igénylése" kifejezést, és aztán az ott leírtak szerint eljárni.

Külön még annyit, hogy vélem a román közigazgatásban is van gyámhatóság - vagy ahhoz hosonló gyermekvédelmi hatósági intézmény., be kell menni és előadni: az apa tartózkodási helye ismeretlen, t.díjat nem is fizet stb. Kérni, hogy adjanak ki egy hivatalos igazolást/engedélyt, miszerint az anya (= törvényes képviselő) egymaga is kérhesse a gyermek részére az útlevelet.

Gyorsan eljárni, mert az útlevél elkészülte és postai megküldése így főszezonban akár több hétig is eltarhat.

Zárójelben: a srácnak román útlevele nem lehet? Lehet, hogy az idő rövidségére tekintettel az most gyorsabban meglenne...

anyamaci # 2008.07.17. 19:28

Fruzsina!

Mi a gyerek állampolgársága? Előbb ezt kell tisztázni.

Van-e magyar személyazonosító igazolványa? Ha nem magyar állampolgár magyar útiokmányt csak akkor kaphat ha Mo-on éltek és a külföldi Mo.-n élő állampolgárok esetében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adhat ki utiokmányt.

Az hogy van magyar születési anyakönyvi kivaonata semmit sem jelent, azzal állampolgárságot igazolni nem lehet. Ha kettős állampolgár akkor pedig a magyar külképviseleten kaphat magyar útlevelet vagy kérjetek román útlevelet, de román jogot nem ismerem ebben nem tudok segíteni.

Ha a gyerek magyar áp. kell az apa hozzájárulása de kizárólag jogerős bírósági végzéssel kérhetsz neki útlevelet, gyámhatóság igazolása vagy engedélye nem elég.

fruzsinaa # 2008.07.17. 20:45

Koszonom a valaszokat. Mi nem utlevelet akarunk kerni. Mi most Romaniabol szemelyazonossagi igazolvannyal lepjuk at a hatart, vagy amennyiben a gyerek 14 ev alatti, kell az utlevel. Mivel a fiam mar 17 van neki szemelyazonossagija. Na, de meg ervenyes ra a rendelet, hogy amig a 18 at nem tolti be, kell a masik szulo engedelye. Tehat ezzel a ket irattal johetne velem. Dehat az apa hol leterol nem tudunk hosszu evek ota. Igy ugrik a nyaralasunk. Irtunk hivataloknak, es voltunk sokfele erdeklodni, a valasz mindig az, nem lehet tenni semmit. De erdekes az eset, mert az apa Magyar allampolgar, ott szeretnenk tolteni par napot, de nem tudunk, mert kene az engedelye. Ez van. Egyebkent meg volna egy kerdesem mostmar, ezt biztos tudjatok. Nalatok milyen esetben lehet kerni a rendorseget, hogy segitsenek megtalalni valakit? Es itt konkretan gondolok a mi esetunkre....

monalisa1 # 2008.07.17. 21:34

Hm...
Hosszú évek óta nem tudjátok hol az apa...

Már évekkel ezelőtt bármelyik magyar rendőri szervnek be lehetett volna jelenteni az eltünését., a rendőrség vizsgálatot/keresést indít el, majd annak esetleges eredménytelensége esetén, pár hónap múlva lezárja az ügyet és a bejelentést tevőt hivatalos levélben értesíti erről. Annak alapján a bíróság egy egyszerű eljárással eltüntnek és/vagy (kérésre)holtnak is nyílváníthatja az illetőt. Onnantól pedig már semmi akadály nem lenne a fiad számára utlevelet kérni.

Tehát már régesrég lehetnek a fiunak magyar útlevele, ha az anyukája nem üldögél tétlen nagy kényelmében...

monalisa1 # 2008.07.17. 21:41

Ha az apat ismeretlen helyen tartózkodik, és erről megvan a bírósági igazolás, akkor kérhettél volna az államtól a fiad részére un. tartásdíj megelőlegezést: 3 évig havi 12 ezer forint összeget folyósítottak volna.

Végül is a semminél azért csak több...

fruzsinaa # 2008.07.17. 22:49

Hat igen, nalatok mas, mint itten pl. Es az, hogy itt egesz pontosan talan nem ertjuk meg egymast, meg nem ok arra, hogy megszoljuk egymast. Amint irtam, nem utlevelet, es fokent nem ottanit akarunk kerni. De kosz.

anyamaci # 2008.07.18. 13:41

Kedves Fruzsina!

Hát nem akarok én sem megszólni senkit, főként megbántani, de Monalisa stilusa már csak ilyen. Ítélkezik. De nem baj, egyszer majd Ő is megítéltetik.

Konkrétan az ügyedben ezt a megoldást látom a legkézenfekvőbbnek:
Sürgtősen keress egy magyar ismerőst, add meg neki az apa adatait, és Ő adjon be adatszolgáltatási kérelmet a lakhelye szerint illetékes Okmányirodába.
A kérelem feltétlenül tartalmazza az apa személyes adatait, az adatkérés jogalapját (ezt megmondja az Okmányiroda) és célját ( szülői hozzájárulás kiskorú külföldre történő utazásához). Sajnos ezért fizetni kell, 2.800 Ft. adatszolgáltatási díjat, de ha szerencséd van az apa a bejelentett címen megtalálható.
Hogy rendőrséggel kerestetheted-e ezt nem tudom, de talán érdemes lenne telefonon vagy egyéb módon sörgősen megkeresni Őket, mert a napok nagyon gyorsan telnek. Hátha sikerül apukát gyorsan megtalálni.

anyamaci # 2008.07.18. 13:46

Egyébként Fruzsina!!!

Mint már említettem nem ismerem a román jogot. Ezért ha hülységet kérdezek bocs:
A magyar jogszabályok alapján, a 14 és 18 év közöttiek az unión belül utazhatnak személyazonosító igazolvánnyal, útlevél nélkül, szülői hozzájárulás nem kell. Sem az apáé sem az anyáé.

Ez nálatok hogy van? Ezt a nyilatkozatot, vagy engedélyt a határon kérik Tőletek?

kalamalyka # 2008.07.18. 14:39

Én úgy tudom 18 év alatt nem elég a személyi, hanem az útlevél is kell + a felügyeletet gyakorló szülő/szülők hozzájárulása amennyiben egyik-másik vagy mindkettő nincs jelen (pl:osztálykirándulás) .......
Más kérdés, hogy nem biztos, hogy kérik a határon, de ha valahol ellenőriztetik őket, akkor gond lehet belőlle.Bocsánat ha nem jól tudom.......

fruzsinaa # 2008.07.18. 16:44

Kedves mindannyiotok,
probalom nagyvonalakban leirni azt, amit eddig sikerult megtudni. Tehat 14 evet be nem toltott gyereknek utlevel szukseges. Meg, ha egyik szulovel utazik, akkor a masik hozzajarulasa. 14 ev eves kor utan eleg a szemelyazonossagi, de itt is kell a masik fel engedelye 18 eves korig. Egyebkent Anyamaci en is hallottam itt errol az union beluli utazasrol, de meg nem tiszta egeszen....Holnap jonnek a noveremek at a hataron es ott is megkerdezik. Akkor majd tudok valaszolni a kerdesedre, hogy kerike a hataron. Hivatalos szervekhez is irtunk ide is, meg hozzatok is.

kalamalyka # 2008.07.18. 17:48

Szerény jelenlegi tudásom szerint 18 év alatt ÚTLEVÉL kell nem elég a személyi + a szülő beleegyezése.......

marcika # 2008.07.18. 18:36

nem kell útlevél. Most értünk haza, és a 15 éves gyerek is személyivel utazott, igaz, hogy velünk (a szüleivel)

anyamaci # 2008.07.18. 18:37

Kedves Fruzsina!

A MAGYAR jog szerint: Az utazás érvényes úkiokmány birtokában lehetséges.

Uniós egyezmény szerint: A tagállamok Állampolgárai a tagállamok között az utazás jogát érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is gyakorolhatják.

Az uniós egyezmény nem tesz megkülönböztetést sem kor, sem egyéb kritérium alapján. Mo-n a a gyermek először 14 éves korában kaphat személyit. Mivel a jogszabály nem fogalmaz meg olyan kitételt, hogy 14-18 év között egyébb feltételnek is meg kellene felelni, illetve a jsz. csakis polgárt említ, és a 14-18 év közötti személy is polgár, ergó személyivel lehet utazni, nem kell szülői hozzájárulás.

DE!!! Mint mondtam ez a magyar állampolgárok esetében van így. Még mindig nem árultad el az állampolgárságotokat. Mert beszélhetünk itt mi össze és vissza, ha nem vagy magyar állampolgár, vagyis a gyermeked, vonatkozhatnak rátok egyéb, a magyar jogtól eltérő szabályok. Azt pedig Én speciel nem ismerem.

Az sem valós, hogy ha az egyik szülő nincs jelen az utazás során akkor kell a hozzájárulása. Az útlevél kérelem benyújtásakor teszi meg a jognyilatkozatot, miszerint hozzájárul ahhoz hogy a gyerek külföldre utazzon, ergó akár egy idegennel is utazhat. (erre az esetre egyedül a horvátok kérnek közjegyző előtt tett szülői nyilatkozatot)
Sokat segítene ha elárulnád végre az állampolgárságotokat.

monalisa1 # 2008.07.18. 20:17

Fruzsinna beírásából a következőket tudom kiszűrni: a kisfiu 1991-ben született Budapesten, tehát eredendően magyar állampolgár, így rá a magyar jogszabályok vonatkoznak a ki és beutazásnál egyaránt, vagyis a romániai előírások nemigen...

Az más kérdés, hogy a szülők rá két évre szétmentek (...), az anya vissza Erdénybe, és azon időtől nála van a gyermek.

A magyar apa tartózkodási helye ismeretlen.

Szerintem egész nyugodtan induljatok el a tervezett balatoni nyaralásra, nem hiszem hogy a magyar vámszervek megakadályoznák egy magyar állampolgár belépését az országba, mégha bizonyos ok miatt jelen idő szerint még nincs útlevele.

Azt hogy a fiu magyar állampolgár, a születési anyakönyvi kivonat egyértelműen igazolja.

Külön megjegyzés: nem itélkeztem - ahogy ezt anyamaci véli -, hanem az én fejem esetleg másként jár...

Távol álljon tőlem bárkit is megbántani!

monalisa1 # 2008.07.18. 20:36

anyamaci e-mail # 2008.07.17 21:28
"Az hogy van magyar születési anyakönyvi kivonata, semmit sem jelent, azzal állampolgárságot nem lehet igazolni."

Nos, amennyiben ez így van, akkor az alanti- az országba történő belépéssel kapcsolatos javaslatom ezennel vissza...