Gyermek külföldön

monalisa1 # 2008.07.18. 20:42

ObudaFan néhány héttel ezelőtti egyik, a kettős állampolgársággal kapcsolatos hozzászólását - vagyis amaz topicot - kellene a "keresőben" megtalálni (...), ahol is az apa magyar, az anya amerikai magyar, a közös gyermekük Bp.-en született, és ott ismertette a vonatkozó jogszabályt a kettős állampolgárságra vonatkozóan.

monalisa1 # 2008.07.18. 22:26

Amíg Fruzsinaa nem mondja meg, hogy ő és a gyermekének apja végül is milyen állampolgár, addig a Bp.-en született kisfiu nem "magától értetődően" magyar állampolgár.

Az hogy a fiunak van magyar születési anyakönyvi kivonata az egy dolog, de az, hogy van román születési anyakönyvi kivonata és román személyi igazolványa is, ez már elgondolkodtató az ő állampolgárságára vonatkozóan.

Innentől kezdve a kiskorú gyermek utlevél problémájára a megoldás szerintem nem Mo.-on keresendő...

fruzsinaa # 2008.07.19. 08:20

En roman allampolgar vagyok, az apa magyar. Amiutan hazajottunk a fiamnak kertuk a roman allampolgarsagot, de nem mondott le a magyarrol. Akkor volt magyar utlevele, ami meg most is megvan, de persze lejarva. Hetfon megyunk a kovetsegre. Ott letisztazodik remelem.

monalisa1 # 2008.07.19. 12:52

Szóval a fiu magyar állampolgár...
Már miért is mondott volna le a magyar állampolgárságról?! Lett volna neki kettős állampolgársága., akár az egyik a másik is sok kedvezménnyel jár - aktuálisan mikor melyik országban tartózkodik is majd az élete során.

Az erdélyi magyar Követségen a lejárt - és bizonyára még a "vörös" - útlevelet bevonják, kap majd egy ideigleneset, az 6 hónapig érvényes, és egyszeri beutazásra jogosít - a balatoni nyaralásjoz éppen elég is ez most. 18 év alatt gyermek esetében 3.000 Ft-ot kell fizetni.

Végső soron a ma hatályos kék "világútlevelet" kapja majd meg, elvileg 30 napos elkészülési időn belül, érvényessége 5 év.

Azt hogy az apa "ismeretlen helyen tartózkodik" formulával mit is fog tudni kezdeni a Követség - az ideiglenes útlevél kiállítása dolgában, nem tudom, de nem hinném, hogy az állampolgár "hazautazására" szolgáló okmányt ne adnák ki.

A visszautazás Romániába lehet esetleg nehézkes, bár a román személyi igazolvány csak megoldja majd ezen problémát.

A magam részéről kellemes nyaralást valamennyiőtöknek "idehaza".

fruzsinaa # 2008.07.19. 17:00

Monalosa1 a konzulatusra utlevel ugyben megyek, nem az apa nyomat probalom kovetni:)Megprobaljuk ezt a lehetoseget is. A fiamnak kek utlevele volt. Ha nem jon ossze, elmegyunk jovo nyaron, arra betolti a 18 evet. Hetfon, majd eldol. Es koszonom nektek...

anyamaci # 2008.07.20. 17:02

Szia Fruzsina!

Akkor tehát az a valószínű, hogy a gyermeked kettős álampolgár.

Nos ez már kissé érdekesebb. Ha magyar áp. akkor csak útlevéllel utazhat, hiszen személyazonosító igazolványra csak akkor jogosult ha Mo-n él. Magyar külképviseleten igényelhetsz neki magyar útlevelet, de nehézkes a dolog, mivel nemcsak az apát kell előkeríteni de állampolgársági bizonyítványt is be kell szerezni. Ezt is külképviseleten lehet megtenni.

Egyszerűbb megoldásnak látszik a román állampolgárság jogán elindulni. Sok szerencsét! Azért írd meg légyszi mi lett az eredmény, tudtok-e jönni nyaralni!!

fruzsinaa # 2008.07.21. 20:25

A fejlemenyek a konzulatuson....kuldtek vissza az itteni rendorseghez. Mivel itt van bejelentve az itteni torvenyek ervenyesek. Nem akarom megszolni az orszagomat, de vallalom, amit most irok. Mi mindig kivetelek vagyunk egyedul. Amit mashol lehet, azt itt esetleg, majd 20 ev mulva. Ertem pl. arra, hogy nalatok nem kerik union belul ezt az engedelyt. Koszonom a hozzaszolasaitokat. Jo nyarat nektek.

fruzsinaa # 2008.07.22. 13:20

Meg, amit ki kell mondanom magambol: ez a torveny nalunk gatolja a szabad mozgast, ami alapveto emberi jog.

monalisa1 # 2008.07.22. 14:53

Ne a törvényt szidd, annó elcsesződött a magánéleted - remélve azóta más mellett már ismét rendben -, és mivel nem találtatik a gyermeked apja, hát nem tudod vele aláíratni az utlevélkérő lapot. Ennyi és nem a hatóság holmi "kőkorszakbelisége".

Erdélyben sok szép és jó fürdőhely van, vélem mindegyikben még nem voltatok ti sem - kellemes nyaralást!

A Balaton meg meglesz jövőre is majd.

fruzsinaa # 2008.07.23. 07:11

Elcseszodott....ezt nagyon szepen fogalmaztad. A masik, ami a sok szep helyet illeti, biztos hogy itt szebb bizonyos szempontbol, mint nalatok. Nekem megadatott, hogy kiskoromtol minden evben voltam valahol. Es oszninte leszek a Tengert, vagy a fogarasi havasokat nem cserelnem el a Balatonra. Es nem magam sajnalom, hanem a gyerekeimet.

kalamalyka # 2008.07.23. 09:18

Nos, én is sajnálom.............de nem szabad hinni ilyen-olyan hozzászólásoknak!!!!

Sajnos jól mondtam: nem fog menni!!!!!!!! Lehurrogtak sokan.......... Sajnálom azért!

Minden jót nektek!!!!! Sovány vigasz, hogy rövidesen nagykorú lesz a fiad.................

Tisztelet a hozzáállásodért............

anyamaci # 2008.07.25. 11:52

Fruzsina!

Most jutottam gépközelbe és sajnálattal olvasom a hírt.

De még mindig nem értem!

Ti is uniós polgárok vagytok. A gyerek 17 éves és van román személyazonosító igazolványa. Akkor ezek szerint nálatok van egy olyan jsz., hogy 18 év alatt csak akkor engedik ki az országból, ha mindkét szülő hozzájárul?

ObudaFan # 2008.07.25. 12:05

Nálunk is ez a szabály.

kalamalyka # 2008.07.25. 14:20

Ez így van. Köszönöm ObudaFan, már vártam, a megerősítést tőlled, mint jogtudóstól :)

Hiába is mondom-írom, itt nem hiszi senki el...........

monalisa1 # 2008.07.25. 15:11

Leírtam: Fruzsina csak saját magát okolhatja (...) hogy már évekkel ezelőtt nem nyílvánítatta az apát hivatalosan "eltünt" jogállásba, és akkor nem kínlódna most a fia útlevelének dolgában.

Szerintem.

anyamaci # 2008.07.25. 15:42

Kalamayka és Obudafan!

Én pedig továbbra is állítom ez nem így van!

Az Uniós egyezmény szerint a magyar állampolgár az utazás jogát személyazonosító igazolvány birtokában gyakorolhatja. ERGÓ 14 éven felül az unió határin belül utazhat a gyerek akár egyedül is, útlevél és szülöi hozzájárulás nélkül. Egyedül a horvátok vezettek be olyan szabályt, ha a kiskorú szülője nincs jelen közjegyzői okiratba foglalt szülői hozzájárulással engedik be a gyereket.
1998. évi XII. törvény
a külföldre utazásról
(3) A külföldre utazás joga érvényes úti okmánnyal gyakorolható. A magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal is gyakorolhatja a külföldre utazás jogát az Európai Gazdasági Térségről szóló Egyezményben részes tagállam területére történő beutazáskor és a tagállamok közötti utazás során, valamint ha azt nemzetközi szerződés lehetővé teszi.

Olvasod a passzust? Sem korra, sem nemre, sem egyéb módon nem tesz külömbséget a magyar áp-ok között. Részemről vita lezárva. Okmányosként ismerem e vonatkozó jsz-t, illetve a gyakorlatban is kipróbáltuk, az én fiam számtalanaszor járt már Romániában egyedül, útlevél és mindenféle hozzájárulás nélkül. Aki nem hiszi járjon utána, esetleg írja meg a jsz-t amely előírja, hogy kiskorú sziggel csak szülői hozzájárulással utazhat.

anyamaci # 2008.07.25. 15:48

Mégvalami!

Az alant idézett jogszabállyal lehet egyet nem érteni, de az attól még úgy van.
Mindenki furcsálotta az unióhoz történt csatlakozáskor, mi magunk is, az okmányirodákban. A kiadott tájékoztatók szerint ettől még így van ahogy mondtam. És most tényleg pont.

monalisa1 # 2008.07.25. 17:16

Innen odafelé működik, oké, de Fruzsina félelme szerint onnan ide meg valószínűleg nemigen - a bökkenő ez.

anyamaci # 2008.07.25. 18:37

Igen valószínűleg a román jogszabályban lehet olyan előírás ami a szülő nyilatkozatát kívánja meg.

Erre lettem volna kíváncsi.

Azért is mert ugye uniós ország már Románia is és mint uniós polgároknak ugye vannak bizonyos jogaink, amelyek ugyanúgy kellene megillessenek bennünket. Erre hipp-hopp egyes tagállamok eltérő szabályozást állapítanak meg (lásd horvátok) bár talán nem alaptalan az óvatosságuk.

fruzsinaa # 2008.07.25. 19:13

Igen Romania is unios orszag, csak ezt a tortvenyt meg 2005 bol szarmazik, amikor meg nem voltunk azok. De nem valtoztattak semmit rajta. Amugy egy ujsagiro kerdesere egy illetekes azt nyilatkozta osszel fogjak szepiteni. Szo szerint igy fogalmazott "Ki kell egészíteni a törvényt a Románia által 2007-ben ratifikált EU-konvenció elemeivel". S egy masik nyilatkozat, amiert szukseg volt eme torvenyre "belföldön a román rendőrségnek megvannak az eszközei a gyermekrablási esetek követésére, míg a külföldre vitt gyerekek végleg el is tűnhetnek". A Magyar hatosagok azt mondtak mennjunk nyugisan, mert ok nem kerik. Most ez van, elmegyunk jovore, marad a tenger az idenre. De a konzulatuson mondtak nem vagyok az elso, aki ilyen problemaval kereste meg oket. ha pl valakinel a gyerek 6 eves, akkor meg var 12 evet? Bizom benne az osszel tenyleg valtoztatnak valamit. Egyebkent, akik nyilatkoztak ebben az ugyben ugyvedek, jogaszok, stb, mind ugy lattak a torveny kicsit hianyos talan. Anyamaci, ha esetleg erdekelnek az ezzel kapcsolatos interjuk, emailban szivesen oda adom a linket.

elzavartapuka # 2008.10.21. 22:51

Skóciában élek,dolgozom.Történetem hogy miért jöttem ki olvasható a pszichológiai résznél is.
Fiamat volt párom levitte vidékre,és közölte ne menjek ne hivjam,pedig sokáig én is velük éltem de nem ok nélkül jöttem el onnan.Elviselhetetlen az a gyülölködés ami ott megy.Fiammal az anya meg nemigazán foglalkozik.Ki tudom hozni magamhoz fiamat vagy perelni gyámügyezni kell?Állásom albérletem van,ha a gyerek itt lenne kapnék majdnem 100esret hetente és egy szoc házat ingyen.Mik az esélyeim?
Köszönöm!

elzavartapuka # 2008.10.23. 21:31

Most olvastam a PK284.sz törvényt,sajnos kellene a beleeggyezése amit nem fog hozzámvágni.De ahogy olvastam gyámhatóság adhat engedélyt,ha kellöképp hatok rájuk a történtekkel.Legalábbis ezt vettem ki belöle.Mindezek hiányában jogellenes külföldre hozni a gyermeket.

Jó hogy bemásoltátok ezt a cikkejt!Köszi!

monalisa1 # 2008.10.23. 21:43

Ha egy mód van rá párhuzamosan ne írj ugyanazon témában két-három topicban - több topicot is olvashatsz egyidejüleg, az rendben van.

ObudaFan # 2008.10.24. 18:15

Ha az együttélés köztetek megszakadt, akkor a gyermek elhelyezéséről kell dönteni. Ez pedig nem gyámhatósági, hanem bírósági hatáskör, vagyis az elhelyezés iránt pert kell indítani.

elzavartapuka # 2008.10.24. 22:58

ezek szerint biróság!
oké értem,de szülei és lakcim kártyám szerint elvileg ott a helyem,csak hát a nö..
akkor átugrom a gyámügyet!
köszi és vettem!