Gyermek külföldön

monalisa1 # 2008.10.25. 06:57

Tudnám javasolni, hogy a lakcím kártya miatt írasd át magad valahová máshová - legyen az az új "állandó" itthoni címed -, mert nem biztos, hogy a "szeretteid" távollétedben a nevedre érkező hivatalos (= bírósági) leveleket nevedben átveszik, illetőleg érkezéséről értesítenek téged. Ugye az édes bosszú...

És mível a bírósági tárgyalásra nem biztos, hogy haza tudsz jönni, az ügyeid intézésével/képviseleteddel bíz meg egy ügyvédet.

elzavartapuka # 2008.10.26. 19:38

Igen ez jó gondolat,már amikor a lakcimkártyám egyszer visszakövetelte azt mondta sosem érkezett meg.Mert szülei nem is selytették minek kérte vissza.Mondjuk tudtam ez lesz,apja nevére akartam de igy meg visszaküldte volna a küldöcimre a posta.Ebböl is tudtam hogy sunyiskodott.Át fogom iratnia cimem mielöbb,köszi!

Kata72 # 2008.10.27. 10:23

Sziasztok!
Szeretnem a segitsegeteket kerni meg mielott elveszek az utvesztoben.
A gyermekem tartos kulfoldi elhelyezesenek intezesehez gyujtogetem a gyamhatosag alltal kert papirokat.
Angliaban nem igazodom ki teljesen,hogy melyik hatosag mit allit ki.Az onkormanyzatnal nincs kulon gyamugy mindent az iskolara haritanak. Az iskola kiadta az iskolalatogatasi igazolast. Az ugynokseg akitol bereljuk a hazat az nem ad ki gyerek nevere lakcimigazolast, mert itt 16 even aluli gyermeknek a cime megegyezik azeval akinel hivatalosan elhelyeztek.Most ki fog nekem kornyezettanulmanyt igazolni? A council csak a tax fizeteset igazolja.(bar az fuggvenye erosen a lakcimigazolasnak) Mo-i onkormanyzat ragaszkodik (formanyomtatvany nelkul) az alltaluk megfogalmazott tartalmu dokumentumokhoz (persze hivatalos forditasban mindent).Akarmilyen papirokat nem kuldhetek el, mert a hianypotlassal meg hosszabb lesz az ugyintezesi ido. (meg persze a tobbszori hivatalos forditas)
Szoval, Valaki segitene megerteni, hogy mit kell tennem??
Nagyon megkoszonom

monalisa1 # 2008.10.27. 16:16

Tudnám javasolni, hogy valamelyik angliai magyar honlapra is írd meg a problémádat.

Goldi # 2010.01.26. 10:55

Üdv mindenkinek!
Én Szolga Géczi Éva vagyok,lánykori nevemen Dorsonczki Éva,és Nagykanizsáról írok,egy viszonylag érdekes ügyben,ami sajnos nekünk,akik benne élünk,maga a káosz!
A fiam 2007 szeptember 15-én

született Nagykanizsán,az édesapja Magyar állampolgár.Jómagam Román állampolgár

vagyok.Sajnos az előző házasságom,azaz válásom kihirdetése,és a fiam

megfogantatása között nem telt el a törvény által kötelezően előírt 300 nap,így a

fiam a volt férjem nevére lett anyakönyveztetve.Nagykanizsán élünk,és a fiam 2és

fél évesen nem rendelkezik születési anyakönyvi kivonaton kivül semmiféle

papirral,mivel a volt férjem bár tisztába van vele,hogy a gyerek nem az övé,merő

rosszindulatból mégsem akar lemondani róla.Itt Magyarországon sajnos nem tudok

lépni,mert mivel az anyakönyvi kivonaton szereplő mindkét szülő Román

állampolgár,igy csak Romániában lehet elinditani az ügyet.Legalábbis eddigi információim szerint..
Szeretnék tanácsot,segitséget,jó szót,akármit kérni!
Lassan beleőrülünk ebbe a mókuskerékbe!
Csatolok egy linket is annak,aki esetleg veszi a fáradtságot,és végigolvassa.A Zalai Hírlapból származik a cikk,és rólunk szól...
http://zalaihirlap.hu/…lan__ricsike
Tisztelettel:egy elkeseredett anya

ObudaFan # 2010.01.26. 10:59

Ha a gyermek állandó lakóhelye Magyarországon van, akkor eljárhat magyar bíróság. A gyámhatósághoz kell fordulni a perindítás végett.

Goldi # 2010.01.26. 12:15

Fordultam már gyámhivatalhoz,és ügyvédhez is.A nyagykanizsai gyámhivatal áttette az ügyet a Budapesti V.kerületi gyámhivatalhoz.Ők sem tudtak segiteni,mert a Magyar jog szerint,a fiam családi jogviszonya rendezett,és mindkét szülő,aki az anyakönyvi kivonaton szerepel Román állampolgár.A volt férjem szerepel a kivonaton,az alább már elmagyarázott ok miatt.Fogalmam sincs,hogyan és merre tovább..

ObudaFan # 2010.01.26. 13:04

1979. évi 13. törvényerejű rendelet
62/D. § (1) Nem magyar állampolgár személyi állapotát érintő eljárásban magyar bíróság vagy más hatóság a (2) és (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével nem járhat el.
(2) Nem magyar állampolgárok közötti, személyi állapotot érintő perben magyar bíróság eljárhat, ha a felek egyikének lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye belföldön van.

Goldi # 2010.01.26. 13:15

Értem.Köszönöm szépen a választ.Mostmár akkor csak ügyvédet kellene találnom,mert a Nagykanizsai akit felkerestem,sajnos az alábbi indokra hivatkozva elutasitott.

monalisa1 # 2010.01.26. 15:47

Ügyvédet találsz akár itt balra a "Szolgáltatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatban, vagyis oda írd le röviden a problémádat és lehet hogy pár napon belül jelentkezik egy helyi- környéki ügyvéd.

"Mona"
laikus hozzászóló

masikenem # 2010.05.26. 22:09

Sziasztok,
Segitsegre lenne szuksegem, gyorsan.
Szerbiaban elek 6 eve, allando letelepedesi engedellyel, lakcimmel, 2 itt szuletett gyerekkel, akik 5 es 2 evesek. A ferjem szerb es meg egy masik allam polgara. Gyerekek be vannak jelentve allando lakcimre Mo-ra, van TB-juk, minden, en sosem jelentkeztem ki, tehat van nekem is allando lakcimem Bpen is, es egy BT-m, de most Gyeden vagyok, ug yjar nekem TB.
Valas eseten foglalkozna-e velem a magyar birosag??? Hogy tudnek hazamenni innen gyerekekkel? Beszeltem itt ugyveddel, szeirntuk innen en nem tudok elmenni, csak ha a ferjem beleegyezik, o meg nem fog. A pert az utolso kozos lakohelyen kell lefolytatni, es az itt van. Ha elmennek haza, es ottfelejtenem magam, gyerekrablasnak minosul, a ferjem beperelhet gyermek jogtalan kulfoldre vitelevel. Nncs itt lakasom, es meg allasom sem, a kicsi most megy majd oviba oktobertol. Lehetseges, hogy en eletfogytiglan szerbiara vagyok itelve??? Azt mondta az itteni ugyved, hogy ha nincs allasom es lakasom, elveszthetem a gyerekeket, de ha nekem is itelik az elhelyezest, ha a felugyelet kozos, nem fogok tudni innen elmenni.
MI az igazsag?? 21.szazadi rabszolgasag?
Van valakinek otlete???????????
Koszonettel, J

Melinda19 # 2010.06.01. 19:03

Üdv mindenkinek!
Egy viszonylag érdekes ügyben,ami sajnos nekünk,akik benne élünk maga a káosz.
Szereném a segítséget kérni!
Elözö házasságomból született 13éves lányom, édesanyám szeretné tölem elperelni.
Már 7 éve,életvitelszerüen tartózkodom külföldön.Válásunk után gyermekemet nálam helyezték el, közösmegegyezéssel.
Eleinte amig külföldön dolgoztam édesanyám vállalta a gyermekfelügyeletet,természetesen
vállaltam az anyagi támogatását is,ez egy darabig nem is okozott gondot.
Mikor szóbakerült ,hogy szeretném külföldre vinni és ott nevelni,akkor
édesanyám a gyámhatósághoz fordult és gyermekelhelyezési pert indított.
Mik a nagyszülöi jogok és milyen jogai vannak egy 13 éves lánynak?

Flowerhoney # 2010.06.28. 06:50

Kedves Mindenki!

Hamarosan külföldre utazok a kiskorú gyerekemmel. Jelenleg úgy tűnik, hogy lehetőségünk lenne huzamosabb ideig – több mint egy évig kint tartózkodni. Ez idő alatt mondjuk úgy „nyaralnánk” legalábbis abban az értelemben, hogy eltartanának bennünket, tehát dolgoznom nem kellene. A kérdésem a következő:

• A másik szülő felügyeleti jogát megszüntette a bíróság. Ebben az esetben is kellene Gyámhivatali hozzájárulás ahhoz, hogy kivigyem? ( EU tagállamról lenne szó.)
  • Mi a menete az eljárásnak, mi szükséges hozzá?
  • A gyerek most lenne elsős szeptembertől – ilyen esetben mi a menete a dolgoknak? Nyilván kint beíratnám iskolába.
  • Mi van akkor ha csak úgy kimegyek vele és egyszerűen nem jövünk vissza szeptemberre?

Köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2010.06.28. 09:44
Angelic # 2010.08.12. 10:45

Kedves Jogi Szakemberek!

Elolvastam a Családjogi törvényt, értelmeztem. Viszont mégis szeretném kikérni a véleményét egy hozzáértő szakembernek is.

Gyermekemet (4 éves) egyedül nevelő anyuka vagyok, a gyermek nálam van elhelyezve, én vagyok a törvényes képviselője.
Az Európai Bizottság LLP Programja keretében egy tanulmányi ösztöndíjat kaptam, mely 7 hónap Olaszországban. Tehát meghatározott időre megyek, egy szerződés keretében külföldre, amihez természetesen pénzbeli támogatás is jár. Magyarországra, természetesen visszajövök, hiszen erre a szerződés is kötelez.

A tanulmányútra jelenlegi páromat és persze a gyermekemet is vinni szeretném.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kell e a hozzájárulása a gyermek apjának?

Illetve mi a teendőm ebben az esetben? Elég ha csak tájékoztatom az apját és ő belegyezik?

Köszönöm a segítő válaszotokat.
Illetve egy elérhetőséget, h ha ügyvédre szükségem.

Üdvözlettel:

Angelika

ObudaFan # 2010.08.12. 10:58

A kapcsolattartást kel lbiztosítani, vagy megegyezni róla, vagy addig módosíttatni a gyámhatósággal.

bury # 2010.11.19. 00:24

Tisztelt fórumozók!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy egy ismerősöm jönne Magyarországra. Ő román állampolgár és 18 év alatt van tudom hogy van egy törvény miszerint 18 év alatt szülői kíséret vagy nagykorú kíséret szükséges a határátlépéshez és mindkét szülő beleegyezése. A kérdés az lenne hogy a nagykorú az mit takar? Mivel a szülei nem tudnák elkísérni én arra gondoltam hogy egy ismerősöm átmegy érte a határon és ő lenne a kíséret(semmilyen rokoni kapcsolatban nem áll vele és magyar állampolgár) gondolom a kísérő nevét előre meg kell adni meg valamilyen papír is kell ott a 18 éven aluliak határátlépéséhez gondolom abba írják bele.
Ez így megoldható e vagy van e valami más megoldás előre is köszönöm a segítségeteket.