hagyatéki tárgyalás


monalisa1 # 2008.05.26. 16:28

Ha a ház a szüleitek házassága alatt épült, és ha netán végig az édesapátok neve volt tulajdonosnak bejegyezve, attól még édesanyátok fele tulajdonosa volt annak: ingatlannyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalma.

monalisa1 # 2008.05.26. 16:23

Esetlegesen nem-e úgy van, hogy a két szülőtök fele-fele arányban tulajdonosa volt a háznak? (Házasság alatt szerzett vagyonközösség.) Mert akkor édesapátok elhunytával csak az apai részre az örökléstek - és egyben az özvegyi haszonélvezeti jog is. Tehát ha ekként, akkor hármótokra az 50% harmada, vagyis egyenként csak 16,6% tulajdonrész jut, annyit meg - ha semmi másként - hitelből is ki lehet fizetni. Az erőszakos testvérnek meg menjen Isten nevében. (A haszonélvezettel terhetségre tekinttel a vételár = a juss alacsonyabban számítandó ki.)

Szalamandra # 2008.05.26. 14:53

Nagyon köszönöm a segítségedet, kedves Kriszta11. Most már tisztábban látunk.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.26. 14:19

Először is édesanyád dobja ki a legidősebb testvért a házból.
Édesanyád özvegyi haszonélvező. Amíg újra férjhez nem megy, addig tart a haszonélvezeti joga. Azt jelenti, hogy ő használhatja kizárólagosan az ingatlant, azt enged be, akit akar, azzal osztja meg az ingatlant, akivel akarja. A rezsi kiadásokat neki kell fizetnie, de karbantartó, felújító munkálatokat, már az örökösöknek (tulajdonosoknak) kell fizetniük.

Az örökösök közül bármelyikőtök kikérheti a tulajdonrésze után járó értéket, de minden megegyezés kérdése.
A hagyatékátadó közjegyző meg fogja állapítani, hogy kire milyen értékben jut az örökség. E szerint felajánlhatjátok, hogy kifizetitek a legidősebbet. Ha nem fogadja el, mondjátok, hogy nyugodtan forduljon bírósághoz.
Valószínűleg azzal fenyegetőzik, hogy elárverezteti az ingatlant, de ez igen hosszas procedúra, másrészt lakottan, haszonélvezetten terhelten, nem fog neki sikerülni.

Szalamandra # 2008.05.26. 13:46

Én úgy tudom, hogy a haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog. Ez mit takar pontosan? - Az én esetemben vagyunk hárman testvérek - az örökösök - és van a haszonélvezeti joggal rendelkező anyánk. Édesapánk áprilisban tragikus hirtelenséggel elhunyt. A halálesetet követően a legidősebb testvér (egészen addig hármasban éltem a szüleimmel hosszú ideje) egyből hazaköltözött a szülői házba. Nagyon rossz, hogy vele kell együtt élnünk, dehát örökösként neki is joga van elvileg a házban lakni. Azt állítja, hogyha esetleg úgy dönt, hogy kikéri az örökrészét, akkor nagyon ki fog szúrni velünk. Erre mi azzal jövünk, hogy anyánk haszonélvezeti joga talán hasznunkra válik. Erre ő azt mondja, hogy ettől ő még kifizettetheti velünk az örökrészét. Ami nem kevés pénzt jelent, miből tudnánk neki azt megadni? Szeretnék tanácsot kapni ez ügyben.
Mire jó a haszonélvezeti jog, mitől erősebb a tulajdonjognál és követelheti-e az örökrésze kikérését? - Hagyatéki tárgyalás még nem volt. És borzasztó, hogy milyen emberek vannak családon belül.

Mar127 # 2008.05.25. 07:39

Köszönöm szépen a segítséget, akkor ezt fogjuk tenni.
Mariann

kismukk # 2008.05.25. 06:52

Úgy tudom, haláleset után automatikusan kellene mennie. Halotti bizonyitvány benyújtására halotti anyakönyvi kivonat, halálesetről értesitést megkapja a közjegyző, aki értesiti (behivja) az örökösöket és lefolytatja a hagyatéki tárgyalást.

Ha most bementek az önkormányzatra, célszerű vinni a hal.any.kivonatot, annak alapján pontosan utánanézhető.

Mar127 # 2008.05.24. 16:13

Köszönöm a segítséget. Én még most sem értem, hogy miért nem jött semmilyen papír. Akkor anyukámat beküldöm az Önkormányzathoz.

vivi1111 # 2008.05.24. 14:29

saját hagyatéki ügyemben én bizony semmilyen kérelmet nem nyújtottam be, mégis megindították az eljárást.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.24. 13:05

kérelemre

vivi1111 # 2008.05.24. 12:05

annyival pontosítanám, hogy a hagyatéki eljárás mindig hivatalból indul.

keressétek meg édesapád utolsó lakóhelye szerinti önkormányzat hagyatéki osztályát, elvileg nekik kellett megindítaniuk az eljárást. de erről meg annak idején értesíteniük is kellett az örökösöket!

anyamaci # 2008.05.24. 11:51

Mar127!

Egyáltalán meg lett indítva a hagyatéki eljárás?
Ezt Nektek kellett elvileg kezdeményezni édesapád legutolsó lakhelye szerint illetékes önkormányzat hagyatéki ügyintézőjénél, de hivatalból neki is intézkedni-e kellett. Ha ez megtörtént, ott rá lehet kérdzeni, hogy melyik közjegyzőhöz továbbították a hagytéki leltárt. A közjegyzőtől pedig megtudakolhatod, hogy mi van a hyagyéki tárgyalással.
2,5 év alatt már le kellett volna zárulnia az ügynek, valahol elakadt. Járj utána, mert ha el akarjátok adni az ingatlan ezt nem lehet csak akkor ha azt közjegyző végzéssel átadja az örökösöknek.

Mar127 # 2008.05.24. 09:31

Kedves Obudafan!
Köszönöm, hogy segít. Egy nyaraló van amiben az édesanyám lakik, ez kettőjük nevén van és oda vannak bejelentve állandó lakóként, ill. az apukám csak volt. Semmilyen papírt sem kaptunk. Mi van akkor ha az anyukám el szeretné adni az ingatlant? Két néven van. Medig jöhet ez a papír az illetékről? Mi van ha nem jön? Remélem nincd erre valami büntetés. Nem nagyon találok semmi, hogy mennyi ideig kell várni.
Köszönök minden segítséget.
Mariann

ObudaFan # 2008.05.23. 18:01

Amíg nem jön fizetési meghagyás, nem kell fizetni. Volt egyáltalán hagyaték?

Mar127 # 2008.05.23. 15:57

Tisztelt forumozók!
Azzal a kérdéssel fordulok ide, hogy édesapám 2,5 éve halt meg, de az illetékhivataltól semmi papírt nem kaptunk ill. hagyatéki tárgyalásról sem. Mi ilyenkor a szabály? Nekünk kellett volna az illetékes hivatalba bemenni, hogy illetéket szeretnénk fizetni? Ha nem kapunk semmit akkor mi történik? Sehol sem találok erre választ. Köszönöm. Mariann

anyamaci # 2008.05.23. 14:40

PJoe!

Én nem nyugtalankodnék a helyedben! Ha valóban mindent eltapsolt, az örökrészét annak rendje módja szerint magkapta, nem valószínű, hogy lesz pénze egy polgári peres eljárásra amit előreláthatólag elveszít.

monalisa1 # 2008.05.23. 08:29

A nagynéni eltapsolta a saját örökrészét, ezért csakis saját magát okolhatja. És ezzel vége is a válaszolásnak.

Zárójelben: ha édesanyád esetleg megszánja és adna neki, ne tegye, mert az első követelőzést követi jön majd a többi...

PJoe # 2008.05.22. 23:09

Tisztelt Fórumozók!

Özv. nagyanyám 2006-ban meghalt. A hagyatéki tárgyalás rendben lezajlott, a két gyereke (édesanyám és testvére) kb. fele-fele arányban osztozkodott.
Mivel sajnos anyám testvére alkoholista, az örökségét már elköltötte. Most, két év elteltével kitalálta hogy ki lett semmizve. Ajánlott levelet küldött a héten, amelyben pénzt követel, különben bírósághoz fordul (polgári perrel fenyeget).
Kérdésem: mi a teendőnk, mi várható?
A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.05.16. 16:15

Polgári pert lehet indítani az összeg felének kiadása iránt.

Rilibá # 2008.05.15. 19:58

Tisztelt Fórumozók!

Nemrégiben elhunyt a nagyanyám. Én és a testvérem vagyunk az örökösök. A hagyatéki leltárt a testvérem vetette fel, mivel ő közelebb lakik, és ő intézett mindent. Utólag tudomásomra jutott (nem tőle!), hogy volt egy takarékbetétkönyv, amit ő nem vetetett be a hagyatéki leltárba, mivel a nagyanyámmal közösen férhettek hozzá, mert volt meghatalmazása, mivel a nagyi már nehezen mozgott? Tudok-e még tenni valamit? Hagyatéki tárgyalás már volt.
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.11. 16:09

Csigus, már mondtam: nem kell ott lennie, és az sem elengedhetetlen, hogy valaki jelen legyen a nevében. Megkapja az örökrészét anélkül is.

monalisa1 # 2008.05.11. 15:42

Javasolnám a tartozkodási állam magyar Nagykövetségének/Követségének felkeresését és ott okiratban nyílatkozni az öröksége dolgában, egyúttal ezen okiratban xy magyarországi személyt felhatalmazni, hogy helyette és nevében a hagyaték dolgában eljárjon.

Különben közjegyzői okirat kellene, de akkor meg a nyelvi oda-vissza fordítás hitelesítése...

csigus # 2008.05.11. 11:46

Kedves Kovács Béla Sándor,

az alábbi kérdésben szeretném kérni segítségét:
anyuka (régebben már apuka) meghalt, 2 örökös van, 2 féltestvér. Az öröklés tárgya egy lakás. Az egyik örökös 25%-ot, a másik 75%-ot örököl. A 25%-ot öröklö külföldön él és nem kíván a hagyatéki eljárásban személyesen részt venni. Milyen papírra van szükség töle a hagyatéki tárgyaláshoz? Elég egy saját kézzel írt 2 tanú által hitelesített meghatalmazás? Meghatalmazhat ö ismeröst is?
Válaszát elöre is köszönöm.

maxtro # 2008.05.10. 09:55

kbs
Az addig rendben van, hogy szinte senkinek sem kell személyesen ott lenni a tárgyaláson, megtartják az anélkül is.

Akkor egy kicsit bővebben:
Az örökhagyó végrendelkezett, engem és "édes" testvéremet érdemtelennnek tartott az örökségre. Ennek a törvényi feltételei nem valósultak meg. Ebben megegyeztünk a végrendeleti örökössel a (mostoha testvér) és hogy elismeri a kötelesrészre való jogosultságunkat, amit majd a közjegyző előtt szóban előterjesztünk.

Én nem kívánok személyesen megjelenni, meg szeretném hatalmazni az "édes" testvéremet, hogy képviseljen a tárgyaláson és terjessze elő a nevemben a kötelesrész iránti igényemet.

Mivel, most idézek az idézésből:" A közjegyző a végrendelet másolatát megküldi a törvényes örökösöknek azzal, hogy arra a tárgyaláson szóban, vagy azt megelőzően írásban észrevételt tehet. Amennyiben a tárgyaláson nem jelenik meg és más tartalmú írásbeli nyilatkozatot nem tesz, a közjegyző úgy tekinti, hogy a végrendeletet érvényesnek tekinti, öröklése alapjául elfogadja, kötelesrész iránti igényt nem érvényesít"

" A tárgyaláson az örököst két tanu előtt aláírt meghatalmazással örököstárs, közeli hozzátartozó vagy ügyvéd képviselheti."

Tehát szeretném, ha az "édes" testvérem képviselne a tárgyaláson és előadná a kötelesrész iránti igényemet.

A kérdéseim változatlanok, alább megtalálhatóak.

Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.10. 08:16

Megtartják azt a hagyatékit a távollétedben is. Akár az összes örökös távollétében is. Még a közjegyzőnek sem kell ott lenni - igaz, őt tényleg helyettesítenie kell valakinek :)