hagyatéki tárgyalás


maxtro # 2008.05.10. 07:49

Tisztelt fórumozók!

A helyzet röviden. A hagyatéki tárgyalás ki van tűzve, személyesen nem szeretnék megjelenni. A testvéremet szeretném meghatalmazni, hogy képviseljen.
A kérdéseim:
1. Az alábbi meghatalmazás (amit én írtam) tartalmilag és alakilag megfelel-e a jogszabályoknak?
2. Az megfelelő eljárás-e, hogy a testvérem a hagyatéki tárgyalás kezdetén ezt a meghatalmazást bemutatja a közjegyzőnek?
3. Esetleg közjegyzőnek kell közvetlenül küldeni a meghatalmazást, vagy mindkettőnek, vagy elég a testvéremnek?

Meghatalmazás

Alulírott XY an. XY irányítószám cím alatti lakos, megidézett örökös, (érdekelt) teljes körűen meghatalmazom testvéremet XY an. XY irányítószám cím alatti lakost, megidézett örököst, (érdekeltet), hogy

Dr. XY közjegyző irányítószám cím
ügyszám.szám ( idézésből kimásolva) 2008. X hónap Y. napján, 10.00 órakor megtartandó tárgyaláson helyettem eljárjon és képviseljen.

meghatalmazó aláírása

kelt, időpont

kettő tanu aláírása és címe

Válaszokat előre is köszönöm.

Egyjogász # 2008.04.02. 13:07

Amikor nagymamám elhunyt, én ugyanígy jártam.
Először bementem az OTP-be, ahol elkezdtek szórakozni, hogy csak akkor szüntethetem meg a számlát, ha a felmondom a szerződést és a tartozást kifizetem mert ők csak O-s számlát szüntethetnek meg.

Az őket nem érdekelte, hogy én csak azt szerettem volna bejelenteni, hogy a szerződő partnerük elhunyt, az OTP felé fennálló (egyébként az OTP által a halál időpontja után is rendszeresen kiterhelt számlavezetési díj miatt felgyülemlő) adósságáért pedig nincs aki helyt álljon.

Mondtam, hogy jó, akkor hagyjuk.

A postásnak szóltam, hogy akkor mostantól a nagymamám nevére jövő OTP-s küldeményeket "Elhunyt" jelzéssel küldjék vissza. Talán még egy fél évig jöttek az OTP-s levelek az elhunyt nevére, aztán már nem.

Ez tíz éve volt, gondolom azóta az OTP-nek sikerült megszüntetnie a számlát....

monalisa1 # 2008.04.02. 12:49

Azért nem követelhet tőled a bank semmit, mert sajnálatosan negatív örökséges van, azt pedig mint lentebb már kitárgyaltátok: nem vagy köteles bevállalni.

monalisa1 # 2008.04.02. 12:41

A halotti anyakönyvi kivonattal-, a közjegyzői okirattal- és a kártyával menj be a bankba, hogy szüntessék már meg azt a számlát... Fizetned nem kell semmit, a költségeket és a számlán lévő követelést jelen esetben a bank kénytelen elkárolni.

OKIRSCH # 2008.04.02. 09:04

Nem, de a bank a mai napig nem szüntette meg anyu számláját, vonják a bankköltséget és a kártyahasználati díjat, holott tudják hogy meghalt.
Igazán arra vagyok kíváncsi hogy követelhetnek-e tőlem valamit, illetve mit tegyek hogy lezárjuk ezt az egészet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.02. 08:47

így azt sem tudom mennyi adóssága volt anyunak a bank felé

Miért, ki akarod fizetni?

OKIRSCH # 2008.04.02. 08:41

Sziasztok!

Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok:

Édesaynám meghalt és tartozáson kívül nem hagyott mást rám. A közjegyző kiállított egy öröklési bizonyítványt azzal a szöveggel, hogy Xy végintézkedés hátrahagyása nélkül elhunyt és törvényes örököse én vagyok. A közjegyző azt is mondta hogy az adósságot nem kell kifizetnem, mert azt csak a hagyaték összegéig kell kifizetni.

Kérdésem, hogy ez igaz? A közjegyző ilyenkor értesíti a megkeresetteket a hagyatéki tárgyalás eredményéről? Mi a menete ennek?
Az öröklési bizonyítványon és a közjegyzői díjról szóló számlán kívűl semmi mást nem kaptam tőle, így azt sem tudom mennyi adóssága volt anyunak a bank felé. Ilyenkor ez a bevett szokás?

Köszönöm