hagyatéki tárgyalás


Bubba76 # 2021.07.23. 19:28

Köszönöm, felhívjuk majd a közjegyzőt, kíváncsi leszek a válaszára... Gödöllő környéke vagyunk, gondolom itt sem jobb a helyzet, mint Budapesten. Jogász ismerős kora tavasszal első blikkre azt mondta, hogy szeptember előtt kizárt dolog a tárgyalás, reálisan (szerinte) szeptember vége, inkább október eleje

matthiasi # 2021.07.23. 19:25

Igaz hogy van kettő dátum. Az egyik a halál dátuma, a másik a hagyatéki leltár elkészülte. Na ezt már pontosan nem tudom .Valahogy nálunk úgy volt, hogy az önkormányzat halászta (begyűjtötte ) az adatokat, majd írt nekünk, hogy a teljes anyagot átadta az illetékes közjegyzőnek.

matthiasi # 2021.07.23. 19:18

Bubba !

Tapasztalatok és a felsoroltak alapján nagyjából mikor kerülhet sor a tárgyalásra?

Meg kell kérdezni az illetékes közjegyzőtől !
Amúgy itt Bp. nagyjából 9 - 10 hónap.
Anno nálunk is volt ilyen.
Először megkérdeztük, hogy mikor lesz. A válasz nem tudja. Erre rákérdeztünk, hogy mikor fogja tudni. És hogy miért nem tudja.
Végül a hiba határon belül megmondta.
Ja csak úgy magunk között, de úgy hogy a közjegyzőség is hallja, megjegyeztük a közjegyző nem hatóság, hanem szolgáltató.
Értetek a szóból.

Bubba76 # 2021.07.23. 18:47

Igen, az ügyvezető. Bonyolult ügy, a másik tulajdonos meg akarja venni majd az üzletrészt.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.23. 17:36

A céget az ügyvezető képviseli, ennek sok köze nincs az örökléshez. Az halt meg?

Bubba76 # 2021.07.23. 15:55

Segítséget szeretnék kérni. Egy Pest megyei városban idén január legelején meghalt apósom. A hagyatéki leltár június végére készült el, amit a család még kiegészített néhány tétellel, amiket az elmúlt hónapokban találtunk. Mivel egy kft társtulajdonosa is volt, a hagyatéki ügyintéző beírta a leltárba a céget, értéket viszont nem. Július elején bescanneltük a tavalyi év mérlegét, és elküldtük neki, az alapján (talán) a közjegyző fogja beírni a cég hozzávetőleges értékét. Valószínűleg a héten került a területileg illetékes közjegyzőhöz az anyag. Figyelembe véve, hogy Pest megye az egyik legsűrűbben lakott megye, vírus után-közötti időszak van, ezzel tisztában vagyunk. A cég működése miatt fontos lenne, ha nem több hónap múlva lenne megtartva a hagyatéki tárgyalás. Az örökösök lemondtak az adó-és értékbizonyítványban foglaltak fellebbezéséről, talán ez valamit gyorsít a dolgon. Tapasztalatok és a felsoroltak alapján nagyjából mikor kerülhet sor a tárgyalásra?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.02. 10:24

Úgy, úgy...

drbjozsef # 2021.07.01. 16:47

(Bár megegyezési haladékot a végzés ELŐTT szoktak adni, az ideiglenes végzésben legfeljebb a per indítására szokott határidő lenni a lentiek szerint, aminek elmaradása véglegessé teszi a végzést. Biztos megegyezésre adott az ideiglenes végzés időt?)

drbjozsef # 2021.07.01. 16:45

jucus1974,

Valszeg nem, de jelentősége nincs. Ismerni kellene pontosan azt a végzést, de általában az szokott lenni, hogy 15 nap van a megegyezésre, és ezt az egyezségtől számított legkésőbb 8 napon belül igazolni is kell a közjegyzőnek. Például. De ha nincs, vagy amúgy sem lesz megegyezés, akkor nem mindegy?
Mi van a végzésben a megegyezés elmaradására? Feltételezem, valakinek pert kellene indítania.

jucus1974 # 2021.07.01. 15:31

Kedves Mindenki!
Szeretném megkérdezni ha egy hagyatéki tárgyaláson a közjegyzőnő ideiglenesen átadja a hagyatékot és a "támadó félnek" 15 nap határidőt ad az egyezségre és ő csak a 17. napon küldi meg a "védő" félnek,hogy mit szeretne azt figyelembe veszik vagy, határidőn túl van nem veszik figyelembe? Remélem érthetően fogalmaztam. :) Köszönöm a választ előre is.

jucus1974 # 2021.07.01. 15:31

Kedves Mindenki!
Szeretném megkérdezni ha egy hagyatéki tárgyaláson a közjegyzőnő ideiglenesen átadja a hagyatékot és a "támadó félnek" 15 nap határidőt ad az egyezségre és ő csak a 17. napon küldi meg a "védő" félnek,hogy mit szeretne azt figyelembe veszik vagy, határidőn túl van nem veszik figyelembe? Remélem érthetően fogalmaztam. :) Köszönöm a választ előre is.

drbjozsef # 2021.06.30. 05:04

Kogeza,

Lehet, de ha a jogalkotó gondol valamire (túlzok, persze, mert mivel?), akkor miért nem azt írja, amire gondol?

Kogeza # 2021.06.29. 15:35

drbjozsef

"Ez a Hetv. passzus is érdekes. Van egy közhiteles nyilvántartás, amibe a közjegyző simán bele tud nézni. Erről hozzak egy közokiratot, ha tényleg oda be van jegyezve a tulajdonjogom? Que?
Mi ennek a gyakorlati eljárása? Elmegyek egy közjegyzőhöz, hogy ő nézzen bele a nyilvántartásba, és adjon egy igazolást arról, hogy be vagyok jegyezve, és ezt vigyem el a másik közjegyzőhöz?"

Nem lehet, hogy a tulajdonjog bejegyzéséről szóló földhivatali határozatra gondolt a törvényhozó, mint közokiratra? Azt kell bemutatni a közjegyzőnek, aki ha akarja, az alapján a tulajdoni lapot is megnézi külön.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.29. 08:50

Akkor hagytak időt megtanulni. :)

oligaliga # 2021.06.29. 08:27

Nagyrészt 2023. február 1-én.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.29. 07:33

Mikor lép hatályba?

oligaliga # 2021.06.29. 06:54

A mai Magyar közlönyben jelent meg az új ingatlan-nyilvántartási törvény (2021. évi C. tv.), ami a Ptk.-t is módosítani fogja, többek között a rangsorra vonatkozó rendelkezéseket:

5:169. § [Az ingatlan-nyilvántartáson kívül jogot szerző jogállása]
(1) Az ingatlan-nyilvántartáson kívül az ingatlanra vonatkozóan dologi jogot szerző a szerzett jogát nem
érvényesítheti az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagy őt a bejegyzési igénnyel rangsorban megelőző,
jóhiszemű és ellenérték fejében jogot szerzővel szemben.
(2) Az ingatlan-nyilvántartásba be nem jegyzett jogot vagy tényt annak jogosultja a jóhiszemű és ellenérték fejében
jogot szerző bejegyzett jogosulttal, valamint a be nem jegyzett jog vagy tény jogosultját bejegyzési igénnyel
rangsorban megelőző jóhiszeműen és ellenérték fejében jogot szerzővel szemben nem érvényesítheti.

A kérdező problémáját ugyan nem biztos, hogy feloldja, de a rangsor kérdését is részletesen szabályozza.

drbjozsef # 2021.06.29. 05:36

Köszi KBS.

Ez a Hetv. passzus is érdekes. Van egy közhiteles nyilvántartás, amibe a közjegyző simán bele tud nézni. Erről hozzak egy közokiratot, ha tényleg oda be van jegyezve a tulajdonjogom? Que?
Mi ennek a gyakorlati eljárása? Elmegyek egy közjegyzőhöz, hogy ő nézzen bele a nyilvántartásba, és adjon egy igazolást arról, hogy be vagyok jegyezve, és ezt vigyem el a másik közjegyzőhöz?

Sőt, akár kérhetném ezt a hagyatékban eljáró közjegyzőtől is. Végülis akkor ez az aktus egy kis plusz pénz a közjegyzőnek, semmi más.

Ügyes........

helyettes_017 # 2021.06.28. 20:46

Hetv. 81. § (3) Közhiteles nyilvántartásban az örökhagyó tulajdonaként bejegyzett vagyontárgyat csak abban az esetben lehet a hagyatékból kihagyni, ha

  1. * jogerős bírósági vagy véglegessé vált közigazgatási határozat alapján megállapítható, hogy az nem tartozott az örökhagyó hagyatékához, vagy
  2. * a vagyontárgy tulajdonjogára igényt tartó személy a hagyatéki tárgyalás berekesztéséig, illetve tárgyalás nélküli hagyatékátadás esetén a hagyatékátadó végzés meghozataláig közokirattal igazolja, hogy javára a tulajdonjogot a nyilvántartásba bejegyezték.

Ha a megajándékozott (vagy akár az örökös) a hagyatékátadó végzés meghozataláig igazolja a közjegyzőnél, hogy a tulajdonjog-változást a földhivatal átvezette, az ingatlant a hagyatékból a közjegyző kihagyja, nem adja át.

julipesti # 2021.06.28. 20:33

Tisztelt Kovács Béla Sándor! Igen, az ingatlan az örökhagyó kizárólagos tulajdona volt. Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.28. 14:40

Tehát ez alapján a megajándékozott tulajdonjogát utólag törölni fogja a földhivatal, bejegyzi az örökös(ök)et a hagyatéki végzés alapján.
Ezt sem mondtam. :) Azt mondtam, hogy nehezen feloldható helyzet jött létre. Különösen, hogy ismerem a fölhivatali ügyintézők dogmatikai felkészültségét. (Kb. az "így szoktuk" szintjén - és ha nincs "így szoktuk", akkor kifagyott a gép.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.28. 14:38

az ügyvéd nélküli, bejegyzésre alkalmatlan szerződés is érvényes, a tulajdonos megszerzi a tulajdonjogot?
De nem ám! Érvényesnek érvényes - de tulajdonjogot nem szerez vele a vevő, hanem csak kötelmi jogi igényt arra, hogy a tulajdonjogát bejegyezzék.
Tudom, hogy ez a legtöbb laikusnak már magas, de te nem vagy a legtöbb laikus. A különböztetésnek számos tekintetben jelentősége van, például az elévülésben. Ti. a tulajdonjogi igény nem évül el, de a kötelmi jogi igen. Etc.

julipesti # 2021.06.28. 13:18

Kedves Drbjozsef!Nagyon köszönöm a válaszát!

drbjozsef # 2021.06.28. 09:18

julipesti,

Például az élettársak gyűjtögetik a pénzüket valahol (bankszámlán, befektetésben), vagy közösen hitelt vesznek fel amit közösen fizetnek, és ebből felújítják belőle az egyik fél saját, különtulajdonát képező ingatlanát. Ha megszakad az élettársi kapcsolat, akkor szétváláskor a másik féltől, halálesetnél az örököstől (jogutód) lehet követelni megtérítést az ingatlan értéknövekedése alapján.

drbjozsef # 2021.06.28. 09:14

KBS,

Értem, de eleddig nem az volt, hogy akár az ügyvéd nélküli, bejegyzésre alkalmatlan szerződés is érvényes, a tulajdonos megszerzi a tulajdonjogot?
(Jóhiszemű, a közhiteles nyilvántartás alapján szerző harmadik féllel szemben legfeljebb nem érvényesíthető)

Tehát ez alapján a megajándékozott tulajdonjogát utólag törölni fogja a földhivatal, bejegyzi az örökös(ök)et a hagyatéki végzés alapján.