Apaság vélelmének megdöntése

bob210 # 2010.08.02. 17:02

A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:
• a gyermek tényleges szükségleteire,
• mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
• a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
• a gyermek saját jövedelmére is.
A tartásdíj alapja főszabályként a "bérköltség címén juttatott járandóság".

A családjog kizárólag a szülői tartási kötelezettség minimumának a meghatározására szorítkozik.
A tartásdíj megállapításánál a gyermeket a saját háztartásában nevelő szülő jövedelmét is figyelembe kell venni.

A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg. A tartásdíj százalékos megállapítása esetében meg kell jelölni a tartásdíj alapösszegét is.

• Gyerektartás megváltoztatása

Ha a közös egyetértéssel vagy bírósági ítélettel megállapított gyermektartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges változás állott be, a tartás mértékének megváltoztatását vagy a tartás megszüntetését lehet kérni!
Főszabályként az egyezségkötést követő 2 év elteltével lehet pert indítani.

A vastag rész alatt mit értenek meg lehet szüntetni milyen körülmény ez?
Illetve a 4 órás munkabéremből ha van egy saját gyerek aki után fizetem a tartásdíjat, akkor menyit kaphat a számomra vadidegen gyerek?
44.750.- a rendszeres havi fizetésem.
Csak hogy lássátok nem véletlen sírok.
Tényleg szar helyzetben vagyunk a jelenlegi párommal.
Ha anyám meg az ő anyja nem segítene komoly bajban lennénk.

ObudaFan # 2010.08.02. 17:06

Az átlag inkább a 20%, a törvény is azt mondja, hogy általában 15-25% között.
Arra, hogy neked ítéljék a gyereket, azok után, hogy három évig felé sem néztél, csak akkor van esély, ha az anya pszichopata.

ObudaFan # 2010.08.02. 17:09

Kiskorú gyermek esetén pusztán a nehéz helyzeted miatt nem fogsz tudni mentesülni a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól.

bob210 # 2010.08.02. 17:36

Én nem akarom, hogy nekem ítéljék a gyereket.
Én élni szeretnék tovább.
Ha ez bekövetkezik és teljesen mindegy, hogy mennyit de megítél ellenem a bíróság azzal ellehetetlenítenek.
Egyszóval akár fel is köthetem magam, akkor meg nem kap semmit.
Tényleg nem dramatizálom a helyzetet, hanem ezek a tények.
Jelenleg 5.000.- kiesés is tönkretenné az életemet.
Egy vadidegen gyermek és a rafinált édesanyja miatt.
Nem hiszem el, hogy az én életem nem számít.
Nekem nincsenek jogaim?
Én talán nem egy ugyan olyan ember vagyok mint bárki más, azon kívül, hogy egy jóhiszemű balek vagyok akit jól ki is használtak a jelen esetben?

Pimpőke # 2010.08.02. 18:14

Attól csak elméletileg kell tartani, hogy a gyermeket nálad helyezik el.
Ha felkötöd magad, utánad a gyerek örököl mindent.

kovacsz # 2010.08.02. 18:21

Nekem nincsenek jogaim?
De vazzeg. Pl. nem kötelező olyanról nyilatkozatot adni ami nem valós. Ha megtetted, akkor vállald a következményeit. A többi jogi lehetőségről az infót pedig már megkaptad.

bob210 # 2010.08.02. 18:37

kovacsz

Te egy igazán rendes ember vagy.
Rúgjál még egyet azon aki már amúgy is bajban van.

Pimpőke

Ezt rosszul tudod, mivel ha végrendeletet írok abban simán kitagadhatom az örökségből.
Már pedig azt 1 évvel ezelőtt írtam a fiam javára.
Bár így se sok mindent kapna a hiteltartozáson kívül.

ObudaFan # 2010.08.02. 20:48

Ezt rosszul tudod, mivel ha végrendeletet írok abban simán kitagadhatom az örökségből.

Te tudod rosszul. A kitagadásnak igen komoly feltételei vannak, az híján csak kizárhatod, ami azt jelenti, hogy kötelesrészre igényt tarthat.

Sherlock # 2010.08.02. 21:01

Ptk. 663. §

(1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
nandy # 2010.08.03. 06:28

bob210:

Mint látod, a törvény nem melletted áll, az alapvetően a gyermek érdekeit védi.
Ezért gondoltam, hogy talán többet érnél azzal, ha jól ráijesztenél az anyukára... Mint írod, nagyon ragaszkodik a gyermekéhez, nem valószínű, hogy boldogan megengedné, hogy elvigyed időnként. Próbáld vele ezt megértetni.

kovacsz # 2010.08.03. 06:45

Te egy igazán rendes ember vagy.
Igen. Már túl kellene lépned azon, hogy itt siránkozol, szidod a jogrendszert, mindenki mást magadon kívül, de amit itt korábban tanácsoltak azt meg sem akarod hallani.

ObudaFan # 2010.08.03. 08:43

Szerintem azzal érne a legtöbbet, ha elballagna az ügyészségre minél előbb.

bob210 # 2010.08.03. 17:59

Holnap megyek a gyámügyre az anyukával ott kiderül mit adott be mikor adta be és ha valóban ellenem nyújtott be keresetet akkor holnap még az ügyészségre is elmegyek.
Meglátom mi lesz.

A kérdésem a következő lenne?
Ha az anya polgári peres úton nem engem hanem a vérszerinti apát pereli be gyermektartásért akkor mi a helyzet?Visszadobják az ügyet vagy az alperesnek bizonyítania kell, hogy nem ő az apa és esetleg én ki is maradhatok az egészből?
Mert ha ez járható akkor én megúszom, ugyanis tudja az anya, hogy ki az apa és ha ezt a bíróság elfogadja akkor én velem szemben onnantól nem lehet követelése.

Ez járható út lenne?
Hiszen polgári pert bárki beadhat bárki ellen.
Mondjuk, hogy gyermektartási pert beadhat-e bárki ellen azt nem tudom.
Erre válaszoljon valaki.

ObudaFan # 2010.08.03. 18:03

Nem járható. Az ügyészség a járható út.

kovacsz # 2010.08.03. 18:09

És még mindig.... :-(

bob210 # 2010.08.03. 18:15

Értem, hát bízom bennük, remélem sikerrel járok.
Köszönöm.
Azt esetleg még meg kérdezhetem, hogy milyen költségekkel jár egy ilyen ügyészségi megkeresés?
Illetve hogy is zajlik ez?

bob210 # 2010.08.03. 18:37

Még valami illetékesség szerint hová kell mennem az én lakhelyem szerinti ügyészségre vagy a gyermek lakhelye szerinti ügyészségre?

ObudaFan # 2010.08.03. 19:47

Önmagában abbak, hogy kéred az ügyészséget, még nem lesz költsége. A gyermek lakóhelye szerint.

bob210 # 2010.08.04. 06:54

Köszönöm most indulok, remélem sikerrel járok szorítsatok, majd nyilatkozom mi történt.

ObudaFan # 2010.08.04. 07:36

abbak=annak

bob210 # 2010.08.05. 12:05

Sziasztok.

Hát elmondom, hogy ahhoz képest, amiket írtatok és jól felidegesítettetek vele, ahhoz képest egy teljesen egyszerű egy tárgyalásos per lesz amit a gyámhivatal indít meg a valós apa ellen.
Én nekem annyi a dolgom, hogy a beadványt aláírom és elfogadom, hogy nem én vagyok vélelmem ellenére az apa.
Így köszönöm a segítséget, de a valóságtól elég messze volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.05. 12:12

Ja, persze.

Dr.Attika # 2010.08.05. 12:29

Ez csúcs. Jó tett helyébe, jó lebaszás. Egyébként ebből kijöhet egy kis intellektuális közokirat-hamisítás is.

ObudaFan # 2010.08.05. 13:57

Majd a gyámhatóság által kirendelt eseti gondnok is fog pert indítani a biológiai apa ellen, csak előbb meg kell dönteni a te apaságodat, azon a módon, ahogy írtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.05. 14:03

Vagy az egész fake, vagy a kérdező sikeresen félrevezetett bennünket az első perctől fogva. Hiszen arról beszélt, hogy beperelte őt az anya. Márpedig ezt csakis tartásdíjfizetés iránti per lehetett volna, semmi más.
Ha a mostani állítása igaz, akkor valójában nem az anya perelte be, hanem a gyermek nevében a gyámhatóság indított apaság vélelmének megdöntése iránti pert. (Más kérdés, hogy a gyámhatóságnál esetleg az anya kezdeményezte az eljárást.)

Még egy lehetőség: a biológia apa és az anya bementek a gyámhatósághoz megkérdezni, hogyan lehetne a gyermek apja az illető jogilag is. Erre mondta azt a jóindulatú ügyintéző, hogy megkérdezi a vélelmezett apát, és ha az is egyetért - és valóban nincs kapcsolata gyermekkel -, akkor hozzájárul az apaság vélelmének megdöntése iránti per megindításához.

Kérdezni is tudni kell.