Különvagyonnak minősül?


Tibi2 # 2021.10.24. 05:27

Tisztelt Fórumozók!

A házassági vagyonközösség alatt szülőktől kapott, átutalt pénzösszeg ajándékozásnak = különvagyonnak minősül?
Nincsen dokumentum az ajándékozás tényéről illetve az átutaláskor a megjegyzés rovatban sem szerepelt semmi. Üres.
Érvényesíthető így mint különvagyok?

Köszönöm a választ
László

dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.11.02. 09:25

Ez bizonyítás kérdése, Önmagában attól, hogy valami a szülőktől jön, lehet ajándék is és lehet más is.

viktoraxelsen # 2021.11.17. 18:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A házastársi életközösségem 2018 augusztusában megszűnt,de csak 2019.decembereben emelkedett jogerőre.
2019 augusztusában vettem egy nagy értékű autót.

Kulonvagyonnal számít e az autóvagy követelheti a volt feleségem?

Köszönettel várom válaszát

karcsiveress@gmail.com

drbjozsef # 2021.11.17. 18:35

viktoraxelsen,

Az életközösség megszűnése egy objektív időpont, nincs neki jogereje. Úgy érted, hivatalosan decemberben váltatok el ?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.17. 19:21

Ezt ennyiből senki meg nem mondja neked. Lehet így is, lehet úgy is.

viktoraxelsen # 2021.11.18. 17:27

Tisztelt drb József!

Igen,hivatalosan ,jogerősen 2019.decemberbem váltunk el.

drbjozsef # 2021.11.19. 06:43

viktoraxelsen,

Ha az életközösség 2018 augusztusában egyértelműen és igazolhatóan megszűnt, mégpedig a bírói gyakorlatnak megfelelő feltételekkel (ez törvényileg nincs konkrétan meghatározva, minden eset más, de azért vannak sarokkövei), és az autót az életközösség megszűnése UTÁN szerzett jövedelmedből/vagyonodból (vagy eleve különvagyonnak számító vagyonodból) vásároltad, akkor az különvagyon.

pintimi # 2021.12.31. 00:41

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Feleségemmel két éve házasodtunk össze, előtte tíz évig élettársak voltunk. Vagyonelkülönítő rendszertben élünk, hat éve született egy közokírat is róla, mely élettársi és majdani házassági jogviszony esetére is alkalmazható. Közös vagyonunk jelenleg nincs.

Kérdésem az, hogy hitel felvétele esetén(babaváró) a bankot kell-e tájékoztatni a vagyonelkülönítő jogviszony létezéséről? Lehetek-e adóstárs? Illetve ha adóstársként szerepelek a hitelszerződésben, az jelentheti-e a vagyonelkülönítő rendszer teljes megszünését, vagy csak a hitelszerződésben szereplő, igényelt összeg és tartozásunk lesz közös vagyon? A vagyonelkülönítő rendszert a jövőben is szeretném fenntartani, de a babavárót is szeretném igényelni.

Segítségét köszönöm!
Üdvözlettel:
Pintimi

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.31. 12:53

Abban úgyis közösen lesztek adósok, a vagyonjogi szerződésetektől függetlenül.
Egyébként célszerű tájékoztatni a hitelezőt, ha nincs nyilvántartásba vetetve az a szerződés, akkor egyenesen kötelező - különben hatálytalan lesz a konkrét hitelezővel szemben.

(A házassági vagyonjogi szerződés kötelező formai eleme az ügyvédi ellenjegyzés. Tehát közreműködött ott egy kolléga - a legjobb lenne, ha őt kérdeznéd, ő ismeri a konkrét szerződést illetve az ügy minden részletét.)

pintimi # 2022.01.03. 21:11

Köszönöm szépen a választ. Közjegyző készítette, felkeresem. Üdvözlettel: Pintimi

dr. Tarczay Aron ugyved # 2022.01.05. 07:12

HA közjegyző készítette, akkor remélhetőleg felhívta a figyelmetek arra, hogy a nyilvántartásba is be tudja vezetni és ebben az esetben a hitelezőkkel szemben is hatályos lesz. És ha ezt kértétek és megtette, akkor elvileg úgy kell tekinteni, hogy a bank is tud róla.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.05. 10:27

OFF
Gratulálok az elismeréshez, Kolléga Úr! (Arcod lett. :) )
ON

hunned07 # 2022.01.17. 13:18

Kedves Fórumozók, 12 év házasság és 2 gyermek után férjem elköltözött. Nagyon magas a fizetése, én otthon voltam a gyerekekkel és külföldön éltünk. Nekem semmilyen megtakarításom nem volt. Hazaköltözés után munkába álltam és a közös bankszámlát nem ellenőrizgettem, mivel nem volt nálam már olyan készülék (online banking). Később, költözés után rájöttem, hogy hatalmas összegeket utalt át a saját számlájára a közös számlánkról éveken át, még együttélés alatt. Ez egy budai lakás áránál is több.... Az életközösség megszakadása után vásárolt tehermentesen egy lakást (itthon ő nem kap hitelt, mert nem magyar a jövedelme). Tudom, hogy ezt abból a pénzből vette, amit "ellopott". Így ez különvagyonnak számít? Hogyan tudnám az "ellopott" pénz felét igazságosan megkapni? Egy évvel az elköltözése előtt a havi fizetését nem is kérte már a közös számlára, de attól még ugyanúgy engem is megilletett volna a házasság alatt, legyen az bármelyik számlán. Hogyan tudnám a rám eső részt igazságosan megkapni? Kérek bármiféle bántó megjegyzést mellőzni. Köszönöm szepen

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.17. 13:21

Ügyvéd, per.

Virágh # 2022.02.01. 16:11

Tisztelt Ügyvéd úr,
a házastársam a különvagyonát az én bankszámlámra utaltatta, ezt követően elkérte. Válás esetén kell e bizonyítani, hogy a házastárs átvette az összeget? Vagy a bankszámlámra utalt összeg már közösvagyonnak minősül? Nincs házassági vagyonmegosztási szerződés.
Köszönettel: Virágh

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.01. 17:05

Az attól függ. Van-e az életközösség megszűnésekor közös vagyon, vagy nincs; van-e neked az életközösség megszűnésekor pénzbeni különvagyonod, vagy nincs...

Virágh # 2022.02.03. 07:28

Köszönöm a választ.
Az attól függ. Van-e az életközösség megszűnésekor közös vagyon, vagy nincs; van-e neked az életközösség megszűnésekor pénzbeni különvagyonod, vagy nincs...
Életközösség megszűnésekor nincs közös vagyon és nincs pénzbeni különvagyonom sem (házasság előtt vásárolt ingatlanom van, ami különvagyon).
Van egy közös kiskorú gyermekünk, jelenleg a házastársam ingatlanjában lakunk. (A házastárs szerencsejátékos, aki milliókat veszített már. Ezzel kapcsolatos információkat házasságkötés után tudtam meg.)

Nina22 # 2022.02.20. 14:37

Tisztelt Ügyvéd úr! Adott egy családi ház amit hárman örököltek-párom az egyik, ő kifizette a harmadik felet.A kérdésem az, hogy ilyenkor nekem mint házastársnak van e közöm az ingatlanhoz? Tehát közös- e?Azt tudom, hogy örökséghez nincs , de ezt ugyebár a házasság után vette meg. Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.02.20. 15:52

Nina22,

Amit adásvétellel szereztek a házassági életközösség fennállása alatt, az főszabály szerint házastársi közös vagyon - kivéve, ha bizonyítani tudja, hogy azt a bizonyos adásvételt is a saját különvagyonából fizette ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.20. 16:56

Virágh, ha az életközösség megszünésekor nincs közös vagyon, akkor nincs mit felosztani. Ha volt különvagyon, azt a felek nyilván felélték.

Nina22 # 2022.02.22. 18:46

Köszönöm a választ. Akkor valószínűleg meg lett kerülve ez az egész mert osztályos egyezséget írtak alá … gondolom nekem így nincs közöm az ingatlanhoz…

drbjozsef # 2022.02.22. 19:18

Nina22,

A szabályos osztályos egyezségnek a feltétele, hogy csak és kizárólag a hagyaték tárgyai vonatóak bele. Tehát annak keretei között nem "fizethette ki" a többieket, legfeljebb abból a pénzből, amit amúgy is örökölt volna (tehát szintén különvagyona lett volna).
Viszont az osztályos egyezségnem pont az a lényege, hogy az örökösök tetszőlegesen oszthatják meg a hagyatékot, tehát nem is kellett "kifizetnie" jog szerint az örököstársait a férjednek. Megegyezhetnek úgy is, hogy a férjed örökli az ingatlant, a másik két örökös pedig egy-egy könyvet.

Ez esetben, ha a valóságban mégis "kifizeti" őket, papír, szerződés, vagy bármi okirat nélkül, akkor az a kérdés, honnan vette ahhoz a pénzt.

Mi szerepel a kérdéses ingatlan tulajdoni lapján? Milyen jogcímen lett bejegyezve a férjed? Öröklés az egész? Kifizette az örököstársakat? Miből, hogyan?

Majordomus # 2022.02.22. 20:09

Egy betekintéssel kiderithető a földhivatalban.

Miért akarod,hogy közöd legyen a párod örökségéhez?

Irodakukac20 # 2022.02.23. 12:50

Ha az elhunyt 1/1 tulajdonosa egy szántónak, akkor hogyan történik az öröklés, ha az örökös a feleség, illetve a gyermek (aki a korábbi kapcsolatból született)? Amennyiben az özvegy azt nyilatkozza, hogy házastársi közös vagyon, akkor neki megy a szántó 3/4 része a gyermeknek pedig1/4? Köszönettel!

drbjozsef # 2022.02.23. 13:11

Ha a gyermek nagykorú, és a nyilatkozatot elfogadja, akkor igen. Ha nem fogadja el, akkor a közjegyző perindításra szólítja fel a feleséget határidővel. Ha elindítja, legfeljebb ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot, ha nem, akkor végelegesen a nyilvántartás szerint, felesben.

Ha a gyermek nem nagykorú, akkor feltehetőleg eseti gyám kirendelése kell a gyerek mellé. Neki a feleség bizonyíthat, és akkor esetleg azt elfogadva nem kell per, egyéb esetben szintén per lásd fent.