Különvagyonnak minősül?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.23. 13:30

Miért kellene eseti gyám? Ha a gyereknek él az anyja, az a törvényes képviselője. Ha meg az anyja se él, akkor rendelnek neki állandó gyámot.

(Amúgy eseti gondnok az - de arra sincs szükség.)

Irodakukac20 # 2022.02.23. 15:19

A gyerek nagykorú. Tehát ha nem ért egyet, akkor a feleségnek van bizonyítási/ perindítási kötelezettsége? A gyermek ezen kívül mit tehet, mint egyet nem értését hangsúlyozza?

Majordomus # 2022.02.23. 15:40

Bizonyithatja hogy a szántó nem házastársi közös szerzemény, hanem az elhunyt különvagyona volt. Ha tudja!

drbjozsef # 2022.02.23. 18:41

kbs,

bocsánat, nem figyeltem a "másik kapcsolatból származik" részre, azt hittem gyerek-szülő viszony.

Irodakukac20,

A közjegyző főszabályként a nyilvántartás szerint összeállított hagyatéki leltárt adja át. Ha a felek ettől valamilyen okból el akarnak térni, az kizárólag közös megegyezéssel tehetik, ha nincs egyetértés, akkor annak kell pert indítania, aki vitatja a nyilvántartás szerinti fennálló állapotot. Ebben a közjegyző nem dönthet, csak a bíróság. Legfeljebb felfüggeszti a hagyatéki eljárást a per idejére, de általában ideiglenes hatállya átadja, azzal, hogy elidegeníteni, megterhelni az eljárás végéig nem lehet.
Perben az bizonyít, aki egy adott tényt valónak akar elismertetni. A közhiteles ingatlannyilvántartás egy elég erős "érv", az attól való eltérést annak kell bizonyítania, aki szerint nem ez a valós állapot. Házastársak között viszont a főszabály a közös szerzés az életközösség alatt, úgyhogy itt érdekes kérdés, hogy kinek mit is kellene bizonyítania...

drbjozsef # 2022.02.23. 18:42

De az biztos, hogy a pert a feleségnek kell megindítania.

Majordomus # 2022.02.23. 19:52

Egyáltalán mit vitat a " gyerek"?

Irodakukac20 # 2022.02.24. 08:08

A gyerek azt vitatja, hogy valóban ilyen aránytalanságot (a hagyaték megosztásában) kellene-e elfogadnia.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.24. 08:39

Tévedésben vagy. Ez nem lenne aránytalanság az öröklésben.

Majordomus # 2022.02.24. 08:53

És mikor szerezték a szántót?

Irodakukac20 # 2022.02.24. 14:30

25 éve

Majordomus # 2022.02.24. 17:04

A gyerek még lehet még sem született.
Akkor nem sok vitatnivalója van ha akkor már házastársak voltak.

Nina22 # 2022.03.02. 10:01

Majordomus
Csak az érdekelne, hogy amit közös pénzből kifizettünk ahhoz így nekem van e ugyanúgy jogom mint neki? Osztályos egyezségbe belefoglalták h a harmadik félnek X összeget fizetett meg, hozzáteszem nem kevés összegről van szó. Tehát így nem lenne korrekt h nekem nincs közöm hozza , mivel minden közös, bankszámlától kezdve minden, nincs egyikünknek sem külön vagyona .

Majordomus # 2022.03.02. 12:07

Hát,ezt az emberrel kell tisztázni hogy miből fizette ki.
Ha a családi kasszából,akkor az közös szerzemény lesz.
.
Ennek persze csak válás esetén lesz jelentősége.