Különvagyonnak minősül?

hunned07 # 2022.01.17. 13:18

Kedves Fórumozók, 12 év házasság és 2 gyermek után férjem elköltözött. Nagyon magas a fizetése, én otthon voltam a gyerekekkel és külföldön éltünk. Nekem semmilyen megtakarításom nem volt. Hazaköltözés után munkába álltam és a közös bankszámlát nem ellenőrizgettem, mivel nem volt nálam már olyan készülék (online banking). Később, költözés után rájöttem, hogy hatalmas összegeket utalt át a saját számlájára a közös számlánkról éveken át, még együttélés alatt. Ez egy budai lakás áránál is több.... Az életközösség megszakadása után vásárolt tehermentesen egy lakást (itthon ő nem kap hitelt, mert nem magyar a jövedelme). Tudom, hogy ezt abból a pénzből vette, amit "ellopott". Így ez különvagyonnak számít? Hogyan tudnám az "ellopott" pénz felét igazságosan megkapni? Egy évvel az elköltözése előtt a havi fizetését nem is kérte már a közös számlára, de attól még ugyanúgy engem is megilletett volna a házasság alatt, legyen az bármelyik számlán. Hogyan tudnám a rám eső részt igazságosan megkapni? Kérek bármiféle bántó megjegyzést mellőzni. Köszönöm szepen

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.05. 10:27

OFF
Gratulálok az elismeréshez, Kolléga Úr! (Arcod lett. :) )
ON

dr. Tarczay Aron ugyved # 2022.01.05. 07:12

HA közjegyző készítette, akkor remélhetőleg felhívta a figyelmetek arra, hogy a nyilvántartásba is be tudja vezetni és ebben az esetben a hitelezőkkel szemben is hatályos lesz. És ha ezt kértétek és megtette, akkor elvileg úgy kell tekinteni, hogy a bank is tud róla.

pintimi # 2022.01.03. 21:11

Köszönöm szépen a választ. Közjegyző készítette, felkeresem. Üdvözlettel: Pintimi

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.31. 12:53

Abban úgyis közösen lesztek adósok, a vagyonjogi szerződésetektől függetlenül.
Egyébként célszerű tájékoztatni a hitelezőt, ha nincs nyilvántartásba vetetve az a szerződés, akkor egyenesen kötelező - különben hatálytalan lesz a konkrét hitelezővel szemben.

(A házassági vagyonjogi szerződés kötelező formai eleme az ügyvédi ellenjegyzés. Tehát közreműködött ott egy kolléga - a legjobb lenne, ha őt kérdeznéd, ő ismeri a konkrét szerződést illetve az ügy minden részletét.)

pintimi # 2021.12.31. 00:41

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Feleségemmel két éve házasodtunk össze, előtte tíz évig élettársak voltunk. Vagyonelkülönítő rendszertben élünk, hat éve született egy közokírat is róla, mely élettársi és majdani házassági jogviszony esetére is alkalmazható. Közös vagyonunk jelenleg nincs.

Kérdésem az, hogy hitel felvétele esetén(babaváró) a bankot kell-e tájékoztatni a vagyonelkülönítő jogviszony létezéséről? Lehetek-e adóstárs? Illetve ha adóstársként szerepelek a hitelszerződésben, az jelentheti-e a vagyonelkülönítő rendszer teljes megszünését, vagy csak a hitelszerződésben szereplő, igényelt összeg és tartozásunk lesz közös vagyon? A vagyonelkülönítő rendszert a jövőben is szeretném fenntartani, de a babavárót is szeretném igényelni.

Segítségét köszönöm!
Üdvözlettel:
Pintimi

drbjozsef # 2021.11.19. 06:43

viktoraxelsen,

Ha az életközösség 2018 augusztusában egyértelműen és igazolhatóan megszűnt, mégpedig a bírói gyakorlatnak megfelelő feltételekkel (ez törvényileg nincs konkrétan meghatározva, minden eset más, de azért vannak sarokkövei), és az autót az életközösség megszűnése UTÁN szerzett jövedelmedből/vagyonodból (vagy eleve különvagyonnak számító vagyonodból) vásároltad, akkor az különvagyon.

viktoraxelsen # 2021.11.18. 17:27

Tisztelt drb József!

Igen,hivatalosan ,jogerősen 2019.decemberbem váltunk el.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.17. 19:21

Ezt ennyiből senki meg nem mondja neked. Lehet így is, lehet úgy is.

drbjozsef # 2021.11.17. 18:35

viktoraxelsen,

Az életközösség megszűnése egy objektív időpont, nincs neki jogereje. Úgy érted, hivatalosan decemberben váltatok el ?

viktoraxelsen # 2021.11.17. 18:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A házastársi életközösségem 2018 augusztusában megszűnt,de csak 2019.decembereben emelkedett jogerőre.
2019 augusztusában vettem egy nagy értékű autót.

Kulonvagyonnal számít e az autóvagy követelheti a volt feleségem?

Köszönettel várom válaszát

karcsiveress@gmail.com

dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.11.02. 09:25

Ez bizonyítás kérdése, Önmagában attól, hogy valami a szülőktől jön, lehet ajándék is és lehet más is.

Tibi2 # 2021.10.24. 05:27

Tisztelt Fórumozók!

A házassági vagyonközösség alatt szülőktől kapott, átutalt pénzösszeg ajándékozásnak = különvagyonnak minősül?
Nincsen dokumentum az ajándékozás tényéről illetve az átutaláskor a megjegyzés rovatban sem szerepelt semmi. Üres.
Érvényesíthető így mint különvagyok?

Köszönöm a választ
László