elhunyt vízdíja

Majordomus # 2022.03.02. 08:36

drb.. kérdése azért lényeges.

Ki a vevő a számlán?

gerilege # 2022.03.02. 08:26

Technikai info, amire most rájöttem. Ha valaki nem látja a saját hozzászólását, vagy másik hozzászólást, aminek ott kellene lennie, akkor ha megnyomja először a régebbi elöl, utána az újabb elöl gombot, akkor megjelenik.

gerilege # 2022.03.02. 08:19

Én a személyes tapasztalatom alapján el tudom képzelni, hogy hasonló esetben simán kiküld egy számlát aláírt szerződés nélkül a vízművek, ha talál olyat, akiről feltételezi, hogy köze van a dologhoz, és talán fizet. Lehet, hogy nem minden vízmű folytatja ezt a gyakorlatot, de néhány valószínű igen.
Vettünk egy lakást, volt a lakás mellett két mellékmérő is, de az én esetemben az eladó és a társasház is azt a tájékoztatást adta, hogy nincs mellékmérős szerződés az adott címen, fizessek a társasháznak. Megkérdeztem a vízműveket is, és a vízművek sem találta a mellékmérőt. Ezért elkezdtem fizetni a társasháznak. Ennek a mérőnek a címe az én nevemhez tartozóan nem szerepelhetett náluk, csak mikor elektronikus levélben érdeklődtem az órák után, akkor írtam meg ezt a címet. Aztán egy évvel később meg kiküldtek a rendes lakcímemre, ami szerepelt náluk, mint első fogyasztási hely, minden magyarázat nélkül egy aláírandó szerződést, és számlát az előző egy év fogyasztására a másik fogyasztási helyen.
A dolog érdekessége még, hogy a lakásban nem csak én vagyok tulajdonos, de a másik tulajdonos adatai nem voltak meg náluk, így ennek ellenére simán leszerződtek volna velem a másik tulajdonos hozzájárulása nélkül is.
Szerintem kb. az történhetett, hogy volt valamikor szerződés és fogyasztás azon a helyen, amit nem láttak valamiért, mikor kérdeztem, de valami éves központi elszámolásnál mégis kijött. Ezután elkezdték keresni, kitől kellene kérni, hogy fizessen. Ezután megtalálták a levelemet, ezzel megvolt a nevem. Utána a nevem alapján megtalálták a létező szerződésemet, és azon a felhasználói azonosítómat és a címemet. Ekkor simán hozzácsapták a rendszerben a másik fogyasztási helyet a felhasználói azonosítómhoz, és kiküldték a számlát az ismert címemre. És amikor bementem megkérdezni, hogy mi van, akkor annyit ismertek el, hogy kicsit necces volt a másik tulajdonos nélkül ezt lejátszani, de szerintük ráutaló magatartással szerződtem, és hát valakinek fizetni kell a számlát, és mi a problémám.
Mivel nekem érdekem volt ezt a dolgot rendezni, ezért én végül normálisan leszerződtem, és nem bolygattam a dolgot.
De attól még nem tartom normális gyakorlatnak, és adatkezelési szempontból meg több sebből vérzik, de ezt most nem részletezném. Ha valakit ez zavar, és van ereje meg ideje küzdeni, akkor talán a leghatékonyabb a vízművek adatvédelmi felelősénél rákérdezni először, és ha nem veszi a lapot, akkor NAIH eljárást is megérne.

wers # 2022.03.02. 07:01

Vagy KBS-nek (ismét) igaza van :)

wers # 2022.03.02. 07:00

Azt gyanítom, hogy levelezési címet módosított a vízmű.

Az elég érdekes lenne, ha szerződés nélkül számlázna új névre.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.02. 06:54

(Ilyenkor szokott jönni, hogy a kérdező valami "apróságot" nem említett. Például azt, hogy tartalma szerint fogyasztóváltozást sikerült bejelentenie a fogyasztó halála helyett. Vagy mellett.)

drbjozsef # 2022.03.02. 06:15

NEKED számláz, vagy neked KÜLDI a számlát?
A te neved van a számlán, vagy az elhunyté és csak a te címedre küldi?

leltar # 2022.03.02. 05:42

drbjozsef!

Köszönöm a megerősítést, hogy az örökös megnevezése a hagyatéki végzéssel történik meg. Addig csak feltételezések vannak.

Ha az elhunyt külföldön élt, ami miatt, és más ok miatt is, a kapcsolat eléggé laza volt, bármilyen végrendelet előkerülhet. Nem utaztam oda,hogy feltúrjam a lakását, végrendeletet keresve. Az tény, hogy életében fűnek-fának ígérgette, hogy rá hagyja a vagyonát. Mikor megharagudott egy rokonra, másnak ígérte. És így tovább. Ilyen személyiség volt, de azért nagyon gyászolom őt. És ha bárkire hagyta is végrendeletben, tisztelettel tudomásul veszem.

Engem az elv érdekelt, hogy hogyan jön ahhoz a vízmű, hogy egy feltételezett örökösnek elkezd számlázgatni. Többször tiltakoztam, levélben is, amire mindig ugyanaz a válasz: valaki felé ki kell számlázni az alapdíjat. Miért??? Képtelenek megjelölni, hogy elhunyt a tulajdonos? És addig felfüggeszteni a számlázást? Felháborító.

Én azért jelentettem be, hogy elhunyt, hogy tudjanak róla. Más közmű cég ezt köszönettel tudomásul vette és felfüggesztette a számlázást. Ők miért nem? Mert nekik így a legegyszerűbb?

leltar # 2022.03.02. 05:34

Kovács Béla Sándor!

Talán mellőzzük a sértegetést, ha kulturált emberek vagyunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.01. 17:00

Kacsa ez.

Majordomus # 2022.03.01. 16:10

Leltar
Megvezetted a népet,mert azt írtad: közeli hozzátartozód az elhunyt.
Amit leírtál,abból éppen az derül ki hogy nincs közeli hozzátartozója.
Igaz,testvére még lehet,de ezt nem írtad.
.
A lényeg hogy neked nincs közöd a vízdíjhoz.
Majd az örökös rendezi.

drbjozsef # 2022.03.01. 14:37

Ha az örökségben feltehetőleg érdekelt sem fizeti, de mégis ő lesz az örökös, azzal azt is vállalja, hogy az időközben jogszerűen felmerült plusz költségeket is vállalja. Ha ezt el akarja kerülni, fizessen. Ha biztosra akar menni, akkor meg ezzel jár.

drbjozsef # 2022.03.01. 14:36

leltar,

Az örökös megnevezése a hagyatéki végzéssel törénik meg.
Ugyanakkor a magyar jog szerint az örökös az elhunyt halálának napjával, azonnal megörökli a hagyatékot.
A legtöbb esetben ez általában adott, végintézkedés hiányában a törvényből adott, hogy ki lesz a megnevezett örökös (hacsak nem utasítja vissza).

Maradjunk abban, hogy a vízdíjakat annak célszerű fizetnie, aki feltehetőleg érdekelt az örökségben. Ha tényleg nincs ilyen, akkor addig nem fizeti senki, előfordul ez. Nincs igaza a vizműnek, nem kötelezhet rá senkit, ezt kizárólag az örökösökön, mint az elhunyt jogutódja(i) tudja behajtani majd.

Ha nem akarod ne fizess. Írd le az indokaidat két-három rövid, de egyszerű mondatban, és küldd el nekik térivevénnyel.

leltar # 2022.03.01. 13:39

Kedves Majordomus!

Szerintem akkor lehet tudni az örököst, ha lezajlott a hagyatéki tárgyalás és az ott hozott hagyaték-átadó végzés jogerőre emelkedett. Addig felbukkanhat egy, eddig ismeretlen örökös, a törvényes örökös visszautasíthatja az örökséget, előkerülhet egy végrendelet, előkerülhet egy eltartási szerződés az örökségre stb. stb.

Nem mindenki faggatja a hozzátartozóját, hogy "mi lesz a vagyonoddal, ha meghalsz?"

A házastársa elhunyt, gyermeke nincs, máris nyitottabb a kérdés. Ha lenne gyermeke, akkor majdnem biztos lenne, hogy ő, de nincs.

leltar # 2022.03.01. 13:34

Majordomus!

Köszönöm a hozzászólásodat.

Ez egy különleges eset, miért kellene tudnom, hogy kire hagyta a vagyonát? Nem is élt Magyarországon. A kapcsolat igen laza volt. De miért kell itt a fórumon mindig megbántani valakit, aki feltesz egy kérdést?

Más témáknál is azt látom, hogy ez folyik. Nagyon rossz ezt olvasni. Nem vagyunk egyformák, mi, hétköznapi emberek, kérdezünk, azért van a fórum. De nem vagyunk sem rosszak, sem buták, csak mindenki mindenhez nem érthet. És nem lehet mindenkinek tapasztalata az öröklés terén. Szerencsére.

Majordomus # 2022.03.01. 13:21

A halálesettel a szerződés megszünt..
Majd az örökös rendezi.
Te küldd vissza a számlákat,hogy semmi közöd az ingatlanhoz..

Azért nem kell a naivát itt előadni!

Ha közeli hozzátartozó vagy (testvér,gyermek,szülő) akkor csak tudod ki lesz az örökös?!

leltar # 2022.03.01. 12:52

Végrehajthatják rajtam a szerintem jogtalanul nekem számlázott vízdíjat, ha nem is vagyok tulajdonos, nem is vagyok örökös?

leltar # 2022.03.01. 12:46

Közeli hozzátartozó elhunyt. Mivel van egy nyaralója, bejelentettem a vízműnél, hogy a tulajdonos elhunyt. Én is ennél a vízműnél vagyok fogyasztó, tudják a címemet, ezért most hozzám küldik az alapjdíj számlákat és az elhunyt tartozásáról a számlát.

Egy szóval sem mondtam nekik, hogy én akarom fizetni a számlákat. Azt sem tudom, ki lesz az örökös.

A válaszuk az, hogy kell egy személy, aki vállalja a számlák fizetését a hagyatéki tárgyalásig. De miért pont én??? Azért, mert becsületesen bejelentettem, hogy elhunyt a tulajdonos?

A vízmű egyszerűen fog egy balekot, akire rásózza a számlák fizetését?