A testvéred még kérheti,igaz nem a te nevedben.
Ha megtartja a közjrgyző -gondolom én - csak meghív téged is.
Örökölt adósság elkerülése
„Gondolom, hozzá visszamegy "nem kereste" jelzéssel. Ilyenkor kötelezően beáll a kézbesítési vélelem? És ilyenkor is van 8 napom válaszolni rá, vagy elestem a válaszolási lehetőségtől?”
Beáll, a második kézbesítési kísérlet napját követő ötödik napra datálva. Ezzel már nem tudsz mit kezdeni. Mire válaszolnál, ha "nem is kerested" a levelet, meg sem kaptad?
A közjegyző, tartok tőle, nem lesz a barátod ebben...
Egy technikai kérdés... Múlt pénteken járt le a határidő, hogy felvegyem a közjegyző levelét, amelyben megkérdi, hogy miért akarom kérni a hagyatéki tárgyalás megtartását. Húztam az időt, ezért a legutolsó nap akartam felvenni a levelet (megkérdeztem a postát, mikor jár le). Meg is kaptam egy értesítést, amire azt hittem, hogy az már a második, haza is hoztam egy levelet pénteken, de későn jöttem rá, hogy ez bizony az üggyel kapcsolatos, de nem az, hanem egy másik levél az önkormányzattól.
Tudom, hogy mit írt nekem a fel nem vett levélben, mert a testvéremnek is elküldte ugyanazt a levelet, így tudnék válaszolni. A kérdés az, hogy lehet-e?
Gondolom, hozzá visszamegy "nem kereste" jelzéssel. Ilyenkor kötelezően beáll a kézbesítési vélelem? És ilyenkor is van 8 napom válaszolni rá, vagy elestem a válaszolási lehetőségtől?
Köszönöm szépen mindenkinek.
@drbjozsef: a napokban fogom felvenni a hivatalos iratot, és válaszolni rá (húzom, ameddig lehet). Ebben meg kell indokolnom, miért kérem a tárgyalás megtartását. Ugyanebben a levélben megírhatom neki, amit javasoltál, hogy hivatkozza meg a passzust, ami miatt elutasít, és hogy vegye jegyzőkönyvbe?
gscanner,
„A közjegyző ha akarná, meg tudná gondolni magát?”
Nem meggondolni, hanem a törvények szerint kell eljárnia. Kérd meg, hogy hivatkozza meg a hagyatéki eljárást, melyik passzus miatt nem engedi a visszautasításodat.
„Panaszt gondolom nem érdemes tenni - vagy igen?”
Hova? A közjegyző nem butikos. Ha nem értesz vele egyet, bírósághoz fordulhatsz.
„A fellebbezésnek lenne értelme? Az pénzbe kerül?”
Talán igen, elsőre, utána per. Szerintem 10.000.- pénz most.
„örökséget már nem utasíthatjuk vissza a közjegyző szerint - ha lesz tárgyalás, ott sem történhet ez meg?”
Ha nem engedi, kérd, hogy vegye jegyzőkönyvbe a kérésedet törvényhely megjelölésével, hogy mire hivatkozással tagadja meg.
Legfeljebb pert indíthatsz, ha nem értesz egyet vele. ÉN nem tudom, mire hivatkozhatna.
„más öröklésben érdekelt nincs, csak én és a testvérem, de mi már benne vagyunk az eljárásban
korábbi egyezség nem volt, amitől el akarnánk térni (most leadni gondolom késő?)”
Amíg nem jogerős a végzés, elvileg bármit lehet.
„az örökség egy részét átruházni a bankra, ahol tartozás van: ez működhetne? Meghívnák a bankot és bennünket, és ott jelezném, hogy tessék, itt a nem hozzáférhető bitcoin?”
Nem, a hagyatéki eljárás keretei nem erre vannak. Annak a bank, közvetlenül, nem része.
„kieséses örökösök az én és a tesóm gyerekei lennének, ennem az útnak nem látom értelmét.”
Milyen útnak? Ha visszautasítasz, ők jönnek, ha kiskorúak, egyezkedhetsz a gyámhivatallal.
És tartok tőle, hogy szerintük a gyerek érdeke az, hogy legyen bitcoinja, minthogy ne...
Amúgy : az a fél bitcoin már nem kevés. Lehet érdemes lenne keresni egy szakértőt erre a KYC eljárásra? Ha minden adatod megvan édesapádról plusz a halotti anyakönyvi kivonatod, akkor a saját adataiddal nem végezhető el? Nem látom be, hogy ez jogilag ne lenne lejátszható... de nem értek hozzá.
Az nézem, hogy tudjuk-e még bárhogyan tárgyalást kérni és visszautasítani az örökséget. Ránk az alábbiak vonatkoznak most:
"A törvényes örökös a tárgyalás nélkül meghozott hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése előtt kérheti hagyatéki tárgyalás kitűzését, ha az örökséget visszautasítja, más öröklésben érdekelttel egyezséget kíván kötni, vagy a hagyaték tárgyalás nélküli átadása alapjául szolgált, az iratokhoz csatolt egyezségtől el kíván térni, illetve örökségét vagy annak egy részét hagyatéki hitelező követelésének kielégítése fejében a hagyatéki hitelezőre vagy a hagyatéki eljárásban kieséses örökösre kívánja átruházni, vagy igénylővel kíván egyezséget kötni."
- örökséget már nem utasíthatjuk vissza a közjegyző szerint - ha lesz tárgyalás, ott sem történhet ez meg?
- más öröklésben érdekelt nincs, csak én és a testvérem, de mi már benne vagyunk az eljárásban
- korábbi egyezség nem volt, amitől el akarnánk térni (most leadni gondolom késő?)
- az örökség egy részét átruházni a bankra, ahol tartozás van: ez működhetne? Meghívnák a bankot és bennünket, és ott jelezném, hogy tessék, itt a nem hozzáférhető bitcoin?
- kieséses örökösök az én és a tesóm gyerekei lennének, ennem az útnak nem látom értelmét.
Igen, korábban felhívott a nyilatkozatra, és akkor azt gondoltam, hogy tök jó, hogy benne van a bitcoin, ha beleírták, akkor utána is járnak.
Ezzel a végzéssel így - ha apu rendesen azonosította volna ott magát - még a kínai céghez sem mehetnék, hogy enyém a bitcoin, hiszen bele sem írta, hogy melyik cégnél, milyen azonosítóval van ott a pénz. Ilyen alapon sem lehet kivetetni?
Nem teljesen értem, hogy mi értelme van így ennek a "szolgáltatásnak", és hogy így, mindenféle azonosítás nélkül miért írta egyáltalán a hagyatékba. Ő beszedi a semmi után az 1%-át, én meg nem kapom meg a hozzáférhetetlen pénzt, nincs bizonyíték a kezemben, sőt, örökölt adósságot kell majd fizetnem - egyedülálló szülőként, albérletben élve, megtakarított pénz nélkül.
A közjegyző ha akarná, meg tudná gondolni magát? Mert ha igen, így igazából annyi csak a célja, hogy lehúzzon... azon az áron is, hogy nagyon jól tudja, hogy a megélhetésünket veszélyezteti.
Panaszt gondolom nem érdemes tenni - vagy igen?
A fellebbezésnek lenne értelme? Az pénzbe kerül?
Lehet, de tiltja valami, hogy meggondolja magát? Pláne, ha releváns tények az után merülnek fel?
Mégse akarom, bocs.
(Valószínűleg felhívta a közjegyző a nyilatkozatra, sablonszöveg, nemigen marad el.)
gscanner,
Érdekes probléma ez, valszeg kevéssé fordult elő eddig hasinló.
Szerintem két dolgot érdemes megpróbálnod.
Írsz egy levelet a közjegyzőnek, hogy a Hetv. 17.§(5) szerinti visszautasítási jogról való kifejezett lemondást nem tettél, valamint te a 43.§(5) alapján kéred a tárgyalás megtartását, mert vissza akarod utasítani a hagyatékot. Ezen kívül a hagyatékba tartozó tárgyak közül nem vettél birtokba semmit, az elhunyt jogutódjaként semmilyen ügyben nem léptél fel, így a visszautasítás jogáról még hallgatólagosan sem mondtál le. Kifejezetten jelezd neki, hogy a hagyatékot visszautasítod, eszerint hozza meg a végzését, ha azt még nem tette meg, ha pedig igen, akkor jelzed, hogy azt meg fogod fellebbezni, és továbbra is vissza kívánod utasítani a hagyatékot.
Vagy beválik, vagy nem. Esetleg, ha a fentiek igazak is. Tettél bármilyen lépést a hagyaték megszerzésére?
Ha ez nem válik be, és a nyakadba szakad ez az egész, akkor marad az, hogy amíg jóhiszeműen jársz el, addig csak és kizárólag a tartozások erejéig, a hagyaték tárgyaival felesz a hagyatéki hitelezőknek. Tehát ha keresnek, akkor felajánlod a BTC-t, úgy, hogy mivel sajnos neked sem adják ki, próbálkozzon vele a hitelező, nesze itt a usernév és a jelszó. Oldd meg.
Ez se biztos, hogy beválik, mert te nem a bitcoin tárcát örökölöd ilyenkor, hanem a benne lévő BTC-t, már ha a folyószámla-folyószámlapénz analógiát erre is lehet alkalmazni. Logikusnak tűnik, de elég új dolog ez, ugye. Vagyis neked a pénzt kellene kifizetned, nem a btc tárcát "átadni", de sajnos jobb ötletem nincsen sajnos...
Nem nagy vagyon, 0,5 BTC, de igen, nekünk nagyon jól jönne.
Nem valószínű, hogy bármikor is hozzáférünk, mert apu nem végezte el a kötelező azonosítási folyamatot (KYC), így a kínaiak szerint örököseként sem léphetek fel.
Megvan a név és a jelszó is, de a kétlépcsős (2FA) belépéshez szükséges mobilszámhoz és emailhez sem férünk hozzá. Valószínű, hogy jóakarók lenyúlták: az emailnek több évtized után megváltozott a jelszava, a telefonszámot pedig (szüneteltetés utáni ismételt) forgalomba hozás után azonnal megvette valaki, és azóta, kb 8 hónapja nem elérhető.
Jobban járnánk tehát, ha a közjegyző kivenné a végzésből, de "nem tudja", ahogy a titkárnővel üzente.
Tehát apu komoly vagyont szerzett "Gazdálkodj okosan"-on, az örökösök meg be is vallották? Persze, ez lutri, mert mi van akkor, ha mégiscsak lehívható a virtuálisan létező vagyon? Hacsak nem póthagyatékival. Na de a jelenlegi helyzetből visszakozni... Sok szerencsét!
KBS
„Ha csak a rövidet nézem: utasítsátok vissza az örökséget.”
Szerintem erről már lemaradtak. Ezt írta nekik a közjegyző:
„"az örökösök határidőben nem, nyilatkoztak az öröklés kérdésében, így az öröklés visszautasításának joga nem illeti meg őket, így ezen az alapon tárgyalás megtartása sem kérhető”"
Igaz ezen infóhoz én elolvastam a részletes leírást is.
Ha csak a rövidet nézem: utasítsátok vissza az örökséget. A kiskorú gyerek, miatt szükség lesz a gyámhatóság hozzájárulására is.
Hű. Öt mondatban?
(Up 3/1)
Egyébként a közjegyző ilyenkor tényleg nem tud már mit tenni? Laikusként nem tűnik halálosan bonyolult problémának kitörölni azt a pontot a végzésből.
Sziasztok!
Röviden:
Teljes hatályú hagyatékátadó végzésbe olyan vagyontárgy került, amihez örökösként nem fogunk tudni hozzáférni - binance.com-on vásárolt bitcoin, amelynél az örökhagyó tulajdonjogát nem ismeri el a kínai cég. A hagyatékban ezen kívül csak számunkra túl nagy adósság van. Pénzem nincs, a gyerekemet egyedül nevelem, albérletben élünk. Van mód arra, hogy még valamilyen módon elkerüljem az adósságok kifizetését?
Részletesen:
Apu pár éve elmondta és egy emailben el is küldte, hogy kb hol mennyi befektetése van, meg hogy kinek mennyit adott kölcsön. Ezek nagy része már akkor hozzáférhetetlennek tűnt. Volt ott azonban még valamennyi bitcoin is, amelyet egy kínai cégnél (igen, ez hiba) vett, a binance.com kriptitőzsdén. A felhasználói azonosítót, jelszót is megadta.
Tavaly meghalt.
Az önkormányzat kérte, hogy a hagyatéki leltárba vegyük fel, amiről még tudunk. Nincs tapasztalatom a hagyatéki eljárásokban, ezért beleírtam a bitcoint is, mert hát elvileg az örökség része lenne. Valahol olvastam, hogy EU-n kívüli örökségnek nem járnak utána, de azt gondoltam, hogy ha nem járnak utána, nem írják be, ha meg beleírják, utánajárnak. Illetve azt hittem, hogy ha így vagy úgy, de fel lesz sorolva a hagyatéki végzésben, akkor mehetek a kínai céghez, hogy én vagyok a jogos örökös. Azt is hittem (oké, jártalan vagyok a témában), hogy egyszer lennie kell egy hagyatéki tárgyalásnak, ahol ha rosszul jön ki a dolog, akkor visszautasítjuk az egészet, de legalább lesz olyan pont az eljárásban, amikor tisztázni lehet a dolgokat, és vagy kivenni a listából, vagy visszautasítani az egészet.
A végzésbe a jegyző végül belevett X mennyiségű bitcoint, de ezen kívül semmilyen további információ nem került rögzítésre, még az sem, hogy egyáltalán melyik cégnél van a bitcoin. A végzésben emellett csak adósságok voltak, de így sajnos pozitív egyenlegű lett a végeredmény.
Közben én felvettem a kapcsolatot a kínai céggel, hogy tudjam, hogyan zajlik az örökösödési eljárás náluk, milyen dokumentumok kellenek, stb. Azt mondták, hogy tulajdonképpen halotti anyakönyvi kivonat és hagyatéki végzés kell. Most, hogy mindkét dokumentum a kezemben volt, megint egyeztettem velük, hogy indítsuk el az eljárást, és ekkor ért a hidegzuhany: állításuk szerint apu nem végezte el a KYC-t (know your customer) eljárást, azaz nem azonosította a személyazonosságát náluk - így nem bizonyítható, hogy az övé a pénz - így nekem sem akarják kifizetni. Nagyon úgy néz ki, hogy ahhoz a pénzhet tehát nem fogok hozzáférni. (Feltételezem, hogy sok pénzbe és energiába kerülne egy nemzetközi pereskedési eljárásba belemenni, ahol lehet, hogy még amerikai bíróságot is be kellene vonni, hogy a gmail címét én örököljem, amihez az accountja kapcsolódik, meg hasonló bonyodalmak, és azt sem tudom, hogy honnan indította a vásárlási tranzakciót annak idején.)
Hívtam a közjegyzőt, aki kizárólag a titkárnőjével üzengetett, hogy nem tudnak mit csináli, és szó szerint azt mondták, hogy azt csinálok, amit akarok. Rendkívül elutasítóak voltak, bármilyen segítő szándék nélkül. Nekünk, örökösöknek kiszámlázták a kb 6-7 millió forintnyi bitoin miatt pozitív egyenleget mutató örökség 1%-át, és most attól félek, hogy az adósságot (kb 1 millió forint) is ki kell fizetnünk, mivel papíron kaptunk egy csomó pénzt, ami nagyobb, mint az egyébként számunkra rendkívül megterhelő adósság mértéke.
Egy ismerősöm, aki közjegyzőnél dolgozott évekig, azt javasolta, hogy mindkét örökös (a húgom és én) írjunk kézzel egy levelet a közjegyzőnek, és kérjük a tárgyalás megtartását azzal az indokkal, hogy új bizonyítékok merültek fel.
A közjegyző válaszolt, hogy 8 napon belül indokoljuk meg, hogy miért kérünk tárgyalást, és ott felsorolta, hogy milyen eseteket vesz figyelembe (2010. évi XXXVIII. törvény a hagyatéki eljárásról, 43/C. §, 5. bekezdés), amelyek közül egyik sem vonatkozik ránk. Bár ugyanott a törvény kimondja hogy "törvényes örökös a tárgyalás nélkül meghozott hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése előtt kérheti hagyatéki tárgyalás kitűzését, ha az örökséget visszautasítja", a közjegyző szerint ezt már nem tehetjük meg, mert "az örökösök határidőben nem, nyilatkoztak az öröklés kérdésében, így az öröklés visszautasításának joga nem illeti meg őket, így ezen az alapon tárgyalás megtartása sem kérhető". Kilátásba helyezte, hogy el fogja utasítani a kérelmünket. A 8 nap nálam még nem kezdődött meg, valamikor jövő héten fogom felvenni a levelet a postán, azt az iratot láttam, amit a másik örökösnek küldött - valószínűleg az enyém ugyanaz.
Mindez elég elkeserítő: nem hozzáférhető pénz után kér a közjegyző 1%-ot, és a nem hozzáférhető pénz miatt attól félek, hogy ki kell fizetnem adósságokat is. Nehéz szabadulni az érzéstől, de olyan érzés, hogy apu halála kapcsán még a közjegyző is le akar húzni, pedig pontosan tudja, hogy mi a valós helyzet.
+2 info:
- a pénzintézet apu bankszámláinak egy részére (a nagy negatív összegűnél is) azt írja, hogy "a hitelszámlához haláleseti biztosítás kapcsolódik". Ezt sem tudom pontosan, mit jelent, és milyen következményei lehetnek ebben az egész ügyben.
- Apu egyébként egy másik magánemberhez köthető befektetésekkel foglalkozó szlovákiai cégcsoportban is tulajdonos volt, ahol tudom, hogy kifejezetten nagy pénzek mozogtak, de eléggé zavaros az egész, és ők sem segítőkészek. Nem tudom, hogy ott érdemes lenne-e elindulni.
Szóval... mit tegyünk?
- El tudjuk még valahogy utasítani az örökséget?
- Ki tudjuk venni a hagyatékból a nem hozzáférhető bitcoint?
- Miért írták bele az örökségbe, ha nem jártak utána? Miért nem törli, ha tudja, hogy nem hozzáférhető?
- Ha egy örökös beleírná egy hagyatéki leltárba, hogy az elhunyt arról tájékoztatta egy nigéri spam email alapján, hogy egy nigériai herceg bankszámláján 900 trillió USD vagyona van, akkor azt is beleveszik a hagyatéki leltárba, és be kellene fizetnie az 1%-ot utána?
- Lenne értelme ügyvédet bevonni ennél a pontnál? Pénzem kevés van, de ha jóval kevesebbet kell ügyvédnek fizetni, mint az adósság, akkor megfontolnám
- Van bármi remény a bitcoin megszerzésére? Itt ugye nem a bitcoin tárca címe a lényeg, hanem a kínai céggel történő eljárás.
- A pénzintézeti számlákhoz hozzá fogok férni az eljárás végén? El tudom képzelni, hogy a számlatörténetekben érdekes dolgokat találok, apu mindenféle - zavaros - üzleti ügyben volt benne.
- Ha a közjegyző elutasítja a hagyatéki tárgyalási kérelmünket, van értelme fellebbeznünk? Már csak azért is, hogy lehetőleg minél később kelljen fizetnünk bármit is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02