olvastam amit Kriszta11 írt,de épp emiatt is kérdeztem amit kérdeztem,mert nem igazán értem az ilyen agyoncsavart jogszabályokat,általában félreértelmezem őket.
Végülis örökölni adósságon kívül nem tudnánk mást(öcsémmel),ezért kérdeztem hogy ilyenkor valóban a nyakunkba sózhatják-e a bankok az adósságot illetve az én részemről veszélyben foroghat-e az élettársam háza,amit még a megismerkedésünk előtt kapott?
Ismerve az anyámat,nevelőapámat ilyen lemondásosdi szóba se jöhet,mert ,,úgyse mennénk tönkre,, címszóval letudnák az egészet.Mindent egy lapra tettek fel és azt hozzá kell tennem,hogy nevelőapámnak volt már egy ugyanilyen vállalkozása,amit szépen csődbe vitt,és a mentalitása most sem változott,ugyanúgy áll hozzá a dolgokhoz,szórja a pénzt fölöslegesen.Szóval van mitől félni.
Egyébként a nevelőapám a beltag és anyám a kültag.
adósság öröklése
„lyenkor valóban a nyakunkba sózhatják-e a bankok az adósságot”
Az örökös az öröksége erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. De csak addig. Ráadásul az édesanyád férjének te nem leszel az örököse. (Legalábbis végrendelet nélkül nem.) Plusz a bt tartozása első sorban a bt-é. Ha a cég vagyona nem nyújt fedezetet a tartozásokra, akkor lesz a beltag tartozása - a kültagé meg soha.
„illetve az én részemről veszélyben foroghat-e az élettársam háza,amit még a megismerkedésünk előtt kapott?”
Nem. (Legalábbis nem emiatt.)
Sajnálatos módon az én apámnak is rengeteg az adóssága és még mai napig is hitelekből hitelekbe menekül. Az előbb olvastam, hogy le lehet még él az apám közjegyző álltal mondani az örökségről, akkor is, ha én tudom, hogy most már több az adóssága mint a vagyona? Mert én se szeretnék örökölni adósságot, hogy lehet ezt előre kiküszöbölni. Már 1 éve nem is beszélek az apámmal és nem tartom egyáltalán vele a kapcsolatot. Én egyedül nevelem a lányom van saját lakásom, de nem szeretném más miatt elveszíteni.
Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
Már életében is lemondhatsz a hagyatékról egy vele kötött megállapodásban, de halála után enélkül is a hagyatéki eljárásban visszautasíthatod.
Az örökségről lemondani mindenképpen úgy kellene, hogy az öröklésben utánad következő gyermeked se örökölje meg a hitelhalmazt - a megoldás módját nem tudom.
Monalisa
laikus hozzászóló
A gyámhatóság hozzájárulásával a kiskorú gyermek is visszautasíthatja a hagyatékot, márpedig a gyámhatóság ehhez hozzájárul, ha a hagyaték negatív.
Ha közjegyzőhöz megyek akkor sincs mód lemondani, akkor is kell az apám ahhoz, hogy én lemondjak az adósság örökléséről? És mit jelent az, hogy a hitelezők érvényesítésekor nincs meg a hagyaték tárgyai, hasznai, valószinűleg elpocsékolja addigra minden vagyonát, akkor mi van, én felelek az ő szemét dolgaiért, mert ezért is nem beszélek vele és ezért is nem tartom vele a kapcsolatot. Ha meghalna, akkor én mindjárt visszautasítom az örökséget, akkor mi van, vagy hogy lehet ezt még most az ő beleegyezése nélkül megtennem, mert valószínű, hogy ő nem írná alá, hogy én lemondjak az örökségről, mert azon van, hogy én is eladósodjak, mert akár mikor szóltam neki, hogy elég legyen és menjen el dolgozni, állandóan azt mondta, hogy én még a halála után is érezni fogom, hogy ő itt van, mert az összes adóságát én fogom meg a testvérem örökölni, holott már 15 éve saját családommal élek. Milyen lehetséges mód van, hogy ezeket én kiküszöböljem, hova forduljak. Valaki segítsen.
Sikerült mindent félreértened.
- Te többel nem felelsz, mint amennyit te megörökölsz. HA azonban az öröklés után csökken a vagyon (mert eladod, feléled, elszórod, megajándékozod), akkor azzal az értékkel felelsz, amennyi akkor volt, amikor megörökölted.
- Az ő életében megállapodással mondhatsz le. A halála után azonnal visszautasíthatod a hagyatékot a közjegyző előtt, anélkül, hogy ehhez bárkinek a hozzájárulása kellene. Ha vannak kiskorú gyermekeid, akkor ők az így rájuk szálló vagyont a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatják vissza.
Lehet, hogy egy kicsit értetlen vagyok, de, ha én akkor majd visszautasítom az örökölt adósságot, akkor az rászál a gyerekemre és annak is vissza kell utasítania, ha még kiskorú, akkor a gyámhivatallal és, ha nem akkor pedig ott. Tehát akkor majd kell őt is vinni a közjegyzőhöz, ha meghal az apám, mivel én már úgy megyek oda, hogy nem kell az adósság. És mi van, ha a bátyám is visszautasítja, akkor az állam fogja megörökölni, tehát mindketten visszautasíthatjuk, vagy valamelyikünknek meg kell örökölnie, mert nehogy lemaradjak a visszautasítási lehetőségemről?
A kérdésem a következő lenne :
A nagyapám meghalt és volt neki kb. 300 ezer forintja betétkönyvben amit a szociális intézet kezelt mert ott volt 5 éve . De emellett van neki kb. 1.8millió forint tartozása a villanyszolgáltatónak . Amit nem ő csinált hanem a mostoha fia de mivel az ő nevén volt az óra , őrá vertek rá s a nyugdíjából vontak .
Az apámmal eltemetettük fizetünk kb.200 ezret a temetésért ., és az érdekelne hogy a temetési költséget vissza kaphatjuk -e ebből az összegből anélkül hogy az után örökösödési adót kéne fizetnünk ?
Ill. apám le szeretne mondani a fent maradó részről a fiam számára aki 4 éves ,de nem tudjuk hogy akkor a gyerek örökli-e az adósságot ?
És azután kell -e örökösödési adót fizetni és mikor ill. hogy az ilyen tartozás elévül -e valamikor ?
Vagy a gyereken behajtják ha nagykorú lesz azt a részt amit örökölt !
Mert akkor lemondunk inkább az egészről !
A mai napon a nagybátyám a mostoha fia felhívta az intézményt hogy ő is örökös s hogy mennyi a jussa mennyi pénze volt tatának . Ott még közölték vele hogy a tatának volt 1400 ft elmaradása azt ki kell fizetni különben nem öröklünk semmit ,de lehet hogy így sem !
Köszönöm szépen
ricsi92
A temetési költségek minden más hagyatéki tartozást megelőznek,
ezért azokra fedezet lehet az a 300e Ft. A többit el fogja vinni a többi
hagyatéki teher. A negatív hagyaték után nem kell illetéket fizetni,
ezzel együtt több értelme lenne, ha - agyámhatóság hozzájárulásával -
az a kiskorú gyermek is visszautasítaná a hagyatékot.
Zoé
A kiskorú gyermeket nem fog kelleni elvinni a közjegyzőhöz a hagyatéki tárgyalásra, mint szülő jogosult vagy nevében is jognyílatkozatot tenni - a gyámhatóság előzetes hozzájárulásával.
Ha a bátyádnak/gyerekeinek sem kell az örökség - mint tartozás-halmaz -, akkor azt végső soron bebukja a bank, bár egy kicsit ellenkezik majd miatta...
Ha a bátyj nem utasítja vissza az örökséget, akkor is bukja a bank, mert aki nem utasítja vissza, az is csak a hagyaték értékéig felel. Más kérdés, ha volt a banknak egyéb biztosítéka (jelzálog, kezes, stb.)
Jó napot Kívánok!
Láttam mindenki fordul ide különböző jellegű problémákkal de olyan jellegűt mint az enyém nem láttam sehol!
Ez pedig a következő: Apám az 50-es évei végén munkanélküliségi problémákkal küzdött ezért olyan ügyletekbe keveredett hogy kölcsönt vett fel másoknak vagy a saját nevére vagy pedig a saját házára..melyet kölcsönből vett szintén...hogy ebből némi részesedéshez jusson... elment adóstársnak,kezesnek stb... ekkoriban a családdal a kapcsolata már igen rossz volt!
Az ingatlan amit vett, megadott engem és a húgomat örökösnek.
Hollétéről nem tudni semmit a Rendőrség is kereste peres ügyek folytán.
Érdekelne hogy én valamilyen adósságot örökölhetek e?
Vagy lépnem kéne most valamit,vagy problémám mi lehet ebből?
Kérem segítsenek válaszaikkal!
Érdekelne hogy én valamilyen adósságot örökölhetek e? - igen, ha a hagyatéki teher meghaladja a hagyaték értékét
Vagy lépnem kéne most valamit,..... igen, öröklésről lemondás amíg örökhagyó él vagy örökség visszautasítása az örökhagyó halálát követően a közjegyzői eljárás során
vagy problémám mi lehet ebből? a hagyatéki tartozásokért az örökségével és az öröksége értékéig felel örökrésze arányában, szóval a nem örökölt vagyonnal nem felel érte
Sziasztok!
Olvasgattam a fórumokat, de csak hasonló esetet találtam és az jelen esetben nem kielégítő!Röviden a történet, majd a kérdések.
Hárman voltunk testvérek.Szülők meghaltak,gyermek még egyikünknek sincs. A legidősebb testvér öngyilkos lett. Még a halála előtt bíróság elmarasztalta csalás vétsége miatt és kötelezte áruhitel és egyéb pénzek visszafizetésére. Kb. 600 e.Ft értékben. A hagyatéki tárgyalást 2010.07.21-re tűzték ki. A hagyatéki leltárban csak kisebb földterületek szerepelnek ~40 e.Ft értékben. A kisebbik bátyámmal szeretnénk visszautasítani ezt a hagyatékot.
Kérdések:
A visszautasítással mentesülünk az adósság alól?
A visszautasítást a hagyatéki tárgyaláson kell írásba foglalni, vagy még előtte egy közjegyzőnél?
A hagyatéki tárgyaláson kell-e szólnom az esetleges tartozásokról, mert leltárban nem szerepel.
Ha nem szólunk az adósságról és a behajtóktól mi kapjuk a leveleket mi a teendő?
Az elhunyt testvér még a halála előtt két évvel nekünk ajándékozta a szülői ház ráeső részét(közjegyző előtt hitelesítve) Ez az ajándéktárgy akkor most már mentesül a hagyatéki teher és a visszautasítás alól?
Válaszokat előre is köszönöm( akár e-mail-re is )
Tisztelettel egy megijedt örökös.
agnusdei
Azok a kisebb földterületek mekkorák valójában? Biztos, hogy csak 40e Ft-t érnek?
Mióta veszik hagyatéki leltárba a balkonládákat?
a legnagyobb 3,1494 ha-ból 100/946 része. Az árat az illetékes aljegyző határozta meg.
agnusdei
A legolcsóbb szántó is 300K hektáronként. Akkor 3 hektár 900K, ennek az egy kilencede 100K. És akkor a másik két ingatlant nem is számoltuk.
De ez mellékes. Nektek azzal az ajándékkal lesz problémátok, az ugyanis egy klasszikus fedezetelvonó ügylet volt.
Ki kellene azt a tartozást fizetni.
Ismeri valaki a Bede Anna tartozása című Mikszáth-novellát?
Milyen balkonládáról, fedezetelvonásról és másik két ingatlanról beszélsz? És miért kellene kifizetnem a tartozást? Én nem kértem sem ezt kis hagyatékot sem a tartozást. Ezért akarjuk visszautasítani. Aminek módjáról szerettem volna információt kérni.
agnusdei
Az még hozzátartozik, hogy az ajándékozás azért történt mert megkörnyékezték a helyi kisebbségből és kirámolták a közös lakást..Mi már ekkor nem laktunk ott. Rögtön a rendőrséghez fordultunk, ahol azt a "tanácsot" kaptuk; írassuk át a nevünkre a lakást mert addig nem tehetnek semmit.. Mert az azóta elhunyt testvér akkor még 1/3 részben tulajdonos volt.
agnusdei
„kisebb földterületek” - írtad. Többes szám - tehát nem egy.
Amúgy nem baj, ha nem érted. [vállat von]
A novellára gondolsz ahol hazaküldik az ártatlan testvért?
agnusdei
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02