adósság öröklése

Lyonee # 2010.07.01. 09:56

Te írtál több kisebb földdarabról. Magad is kiszámíthatod az értéküket. 300e Ft-os hektárankénti áron számítva a legnagyobb is többet ér 100 eFt-nál.
De nyugodtan számolhatsz 5-600 eFt/ha-os árral. Csak arra akartunk utalni, hogy a földdarabok is valószínűleg fedeznék a tartozást.
Ha testvéred tartozása a szülői ház elajándékozásakor már fennállt, akkor az ajándékozás fedezetelvonásnak számít, még ha közjegyző előtt is kötötte. Fennállt a tartozás?
Én nem vagyok jogász, de Kovács_Béla_Sándor igen.

palgaben # 2010.07.01. 10:02

Talán, nem tudom. Mivel nem mi kötöttük az áruhiteleket.
A földterületek pedig eléggé megközelíthetetlen helyen vannak. Nem nagyon értek hozzá.És akkor az aljegyző miért értékelte ennyire?

agnusdei

nandy # 2010.07.01. 10:15

Azt inkább tőle kellene megkérdezni.

A mi kétmilliós zártkerti ingatlanunkat anno 20 ezer forintra értékelték... Én megkérdeztem, miért.

Lyonee # 2010.07.01. 10:24

nandy!
És mit válaszolt?
Hogy több adót kelljen fizetned, ha eladod?

nandy # 2010.07.01. 10:25

Elnézést kértek, és módosították az értéket :)

palgaben # 2010.07.01. 10:30

Miért nem mentem én jogi pályára.. Elveszítettem a fonalat, most pedig mennem kell dolgozni. Holnap tudok újra betekinteni a fórumra. Köszönöm az eddigi válaszokat, bár sokkal többet nem tudtam meg. És az eredeti kérdéseimre ( 2010.06.30. 10:38 ) nem kaptam választ. Ha nem nagy kérés írna pár választ rá valaki hozzáértő? Köszönöm.
"Egy ártatlan örökös"

agnusdei

ObudaFan # 2010.07.01. 20:28

A visszautasítással nem lesztek örökösök, így tehát a hagyatéki tartozás sem terhel. Legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson kellene bejelenteni a visszautasítást. A már korábban ajándékba kapott vagyontárgy nem örökség, így arra a visszautasítás hatálya sem terjedhet ki.

Kelpo # 2010.07.02. 06:30

Kedves Fórumozók!
A következő problémában kérnék segítséget: p
ár éve az apósom és az anyósom szabadfelhasználású jelzáloghitelt vettek fel a lakásukra. Az anyósom meghalt,a lakás felét a 2 fia örökölte (az egyik ugye a férjem). A hitelről nem tudtunk, mert nem szerepelt a hagyatéki végzésben, az apósom titkolta. A hitel közben bedőlt, és csak egy évre rá tudtuk meg, hogy egyáltalán hitel van a lakáson, mert a levelek a régi címre érkeztek, melyet nem jelentettünk át, hiszen nem tudtunk a hitelről.
A kérdésem a következő: úgy tudom, hogy az örökségig felel az örökös az örökölt tartozásért. Ez mit jelent a gyakorlatban? Ha mondjuk örökölt egy 3 millió forintos tulajdonrészt, melyen volt 1 millió forint tartozás, akkor 1 millió forintig felel, vagy 3 millióig, vagy a tulajdonrészéig? (A lakás értéke és a tartozás is változott: árfolyamváltozás, kamat+késedelmi kamat, stb.)Mi van, ha mondjuk elárverezik a lakást, és a bevétel nem fedezi a hitelt? Végrehajthatják a saját magánvagyonunkat is? Egyébként a férjem adósként van nyilvántartva a bankban, pedig soha nem írt alá semmit, nem is tudott az egészről!
Az örökölt lakásról már rég lemondtunk, csak attól félek, hogy más tulajdonunkat is érintheti a dolog.
Köszönöm ha bárki bármilyen infót tud adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.02. 06:36

Kizárt dolog, hogy a hagyatéki leltárba nem úgy került bele az ingatlan, hogy "x javára y értékig jelzáloggal terhelt".

Az, hogy az örökös az örökölt vagyontárgyat esetleg elajándékozta (ha így kell érteni, hogy "lemondtunk") nem változtat a helytállási kötelezettségén.

Kelpo # 2010.07.02. 06:39

KBS!
nem, nem úgy mondtunk le, úgy értettem, hogy feladtuk a reményt, hogy a férjem szülei után öröklünk bármit.
Tényleg nincs benne a hagyatéki végzésben, tegnap este direkt megnéztem mégegyszer.

prucsok # 2010.07.02. 17:30

Tudnátok segíteni?
Férjem meghalt, az első házasságából van egy gyermek, nálunk kettő. A férjem nevén egy autó van, (van tartozás is, ami csak az ő nevén szerepel. Az első házasságból származó gyermekkel nem tartotta(tuk) a kapcsolatot. (Megj. hosszú évekig beteg volt a férjem ápolni kellett és ezt a két gyermekemmel vállaltuk be. Az anyagi nehézségek miatt az egyik gyermekem vállalta a temetési költségeket. Hogyan alakul az autó öröklése? A gyermekem megkaphatja az autót a temetési költség fejében? Ha igen, akkor felel a tartozásért? Tudom, hogy minden egyenesági leszármazottnak örökölni kell, de ilyen esetben mi van? A tartozást én átvállalom, de csak abban az esetben, ha az én két gyermekem örököl.

ObudaFan # 2010.07.03. 10:59

A temetési költség hagyatéki tartozás, mégpedig első a sorban, tehát a hagyatékból kell kiegyenlíteni. Itt a fiad hiába örökös, egyben hagyatéki hitelező is.

prucsok # 2010.07.04. 14:15

Köszönöm a választ

Jaca # 2010.07.05. 07:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nevelt lányom nagymamája után örökölt 1/8-ad rész ingatlant. Most nagypapája is elhunyt, viszont az ingatlan azóta tele van adóssággal, a gyámhivatal is azt javasolta, utasítsuk vissza az örökséget. Az lenne a kérdésem, hogy a hagyatéki végzésbe bele lehet e foglaltatni, hogy a közműtatrozásokért, bankszámlatartozásokért, stb. az ingatlanban élő többi örökös feleljen (a többi örökös nagy valószínűséggel hozzájárulna ehhez)? A kiskorú soha nem lakott az ingatlanban.

Válaszát előre is köszönöm:
Benkovics Jácint

ah.lorinc # 2010.07.05. 13:37

Az örökhagyó tartozásaiért az örökösök egyetemlegesen felelnek, de csak az örökrészük erejéig. Azaz bárkitől követelhető a teljes tartozás, de az unoka csak a megörökölt résszel fele, azon túlmenően nem.

Ő pedig majd a többi örököstől követelheti azt ami - egymás közti aránynál fogva - többlet teljesítés volt a részéről.

Ha odaajándékozza vkinek az örökrészét, akkor is fennmarad a felelőssége (örökrész értékének erejéig).

Ha visszautasítja az örökséget, akkor kiesik az öröklésből és nem örököl semmit. Ez esetben, ha később bármi előkerülne a nagypapa nevén, akkor automatikusan arra is kiterjed a visszautasítása.

Jaca # 2010.07.06. 11:00

Tisztelt ah.lorinc!

Ezzel tisztában volnánk, viszont a nagymama után még megmarad az 1/8-ad rész, mint tulajdon, ami alapján a szolgáltatók követelőzhetnek. Ezt szeretném kiküszöbölni.

Üdv: Jácint

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.06. 12:51

A nevelt lányod szerződésben áll a szolgáltatókkal?

Jaca # 2010.07.07. 10:37

Szia Sándor!

Nem, és nem is lakik ott, de mivel tulajdonosa az ingatlannak, nem tartom kizártnak, hogy őt is zaklassák a szolgáltatók.

rizsfelfújt # 2011.11.03. 16:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapánk tavaly májusban elhunyt, hárman testvérek örököltünk egy ingatlant (10 MFt) és egy autót, 3.300.000,- Ft-os tartozással.Ez év májusában, ahogy kijött a hagyatéki végzés, leadtuk az autót a banknak, ott beszámították az autót és levonták a tartozásból, ami így is magasabb lett, mint az eredeti tartozás. Egyikünk sem tudta a részleteket sem fizetni, nem rendelkezünk olyan anyagi háttérrel, amely ezt lehetővé tette volna. Pillanatnyilag várunk, jól tudjuk, hogy a bank csak az örökrész erejéig "hajthatja' be rajtunk a tartozást, magyarul az örökölt ingatlan értékéig?
Másik kérdés: a hagyatéki tárgyaláson 10 MFt lett az ingatlan értékének meghatározva, tekintve az eladással járó adóvonzatot. Azóta sem tudtuk sajnos értékesíteni az ingatlant,a bank viszi a házat ez evidens, de ha nem megy el ennyiért, azt a bank "nyeli" be, vagy a saját vagyonunkból kell állnunk a különbözetet?
Van ebből vmi kiút, mert a közjegyzőnél hiába próbálkoztam, a hagyatéki tárgyalás után,
amikor le szerettem volna mondani az örökségről.
Válaszát megköszönjük, tisztelettel:
Horváth család

ObudaFan # 2011.11.03. 21:59

Pillanatnyilag várunk, jól tudjuk, hogy a bank csak az örökrész erejéig "hajthatja' be rajtunk a tartozást, magyarul az örökölt ingatlan értékéig?

Jól, de pont várni nem érdemes, mert az öröklés után felmerülő kamatért, költségért teljes vagyonnal feleltek.

Azóta sem tudtuk sajnos értékesíteni az ingatlant,a bank viszi a házat ez evidens, de ha nem megy el ennyiért, azt a bank "nyeli" be, vagy a saját vagyonunkból kell állnunk a különbözetet?

Ha a teljes örökrészt felajánljátok a banknak, akkor a bank.

évaaaa # 2011.11.04. 08:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sajnos meghalt édesapám után adóságot örököltem! Vagyon csak egy 30-e ft os folyószámla és egy 100000-ft értékű földterület volt! Az a kérdésem, hogy ha el tudjuk adni a földet, akkor azt a 130000 ft a pézösszeggel együtt leírhatom e a temetési költségként, közjegyzői díj, illetve földhivatali díjként, vagy át kell adnom a behajtásra jelentkező banknak! Tehát az örökségből ez a pénz kimenthető e vagy sem! köszönöm válaszát
Tisztelettel, Éva

ObudaFan # 2011.11.04. 08:43

Igen. De egyszerűbb lenne visszautasítani az öröklést. A temetési költséget akkor is lehet érvényesíteni a hagyatékkal szemben, a többi költség meg fel sem merül.

évaaaa # 2011.11.04. 09:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm gyors válaszát! Sajnos az örökséget, tartozásokat már elfogadtuk, van olyan bank amelyik elfogadta a hagyatéki végzést és nem kéri a tartozást, de van amelyik bírósággal és a termőföld terület elvételével, behajtásával fenyeget! Ezért voltam arra kiváncsi, hogyha behajtásra kerül az ügy ezt a pézösszeget a 130000-ft-ot kimenthetem e a hagyatékból, a 153000-ft-os temetési és eljárási költségek ellenében. Köszönöm válaszát!
Tisztelettel

rizsfelfújt # 2011.11.04. 17:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm gyors válaszát, bár nem teljesen értem.
Teljes örökrészt felajánlani, csak mindhárman tudunk, vagy külön-külön is megtehetjük? Magyarul, külön-külön kiszálhatunk-e ebből a hajóból vagy sem, s ha igen, akkor miképpen?!
Tisztelettel: Rizsfelfújt

ObudaFan # 2011.11.05. 09:04

Lehet külön is. Ha felajánlod az örökrészedet a hagyatéki hitelezőnek teljes egészében és idejében, hogy kamat és költség ne legyen, akkor más igénye nem lehet.