Végrendelet előkerült

leltar # 2022.05.02. 04:01

kbs!

Bizony, kérdeztem, külföldi öröklés címszó alatt, de senki nem válaszolt.

És egyik közjegyző sem mondta meg konkrétan, hogy hol indul a hagyatéki eljárás. Azt sem, hogy az utolsó magyarországi lakcím szerint, vagy az ingatlan fekvése szerint.

Még egy kérdésem van: kiskorút is ki lehet zárni plusz tagadni az öröklésből? Azzal az indokkal, hogy a szülője és az elhunyt között öröklési vita volt korábban? (Ami egyébként úgy zárult, hogy fizettem neki mint a katonatiszt.). Szerintem a végrendeletet készítő ügyvédnek fel kellett volna figyelnie arra, hogy kiskorút nem lehet csak úgy kizárni. Tehát a végrendeletnek az a része, melyben a gyermekemet, aki akkor kiskorú volt, kizárta és kitagadta. Aki egyébként erre egyáltalán nem is szolgált rá. De sajnos már akkor sem volt beszámítható az elhunyt.

majordomus: nem a Blikk ez a fórum.

Majordomus # 2022.05.01. 13:50

Ha végre közölnél konkrét adatokat,információkat.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.01. 12:24

Itt a fórumon sem tudta senki.
Mikor kérdezted?

A hagyatéki eljárást általában azon ország hatósága folytatja le, ahol az örökhagyó utolsó életszerű tartózkodási helye volt. De ha olyan ingatlan is van a hagyatékban, amely más országban fekszik, akkor ottani eljárásra is szükség lesz. Azért annyira nem bonyolult.

gerbera317 # 2022.05.01. 11:30

Itt a fórumon sem tudta senki
Mindig a fórum a béna, soha nem a kérdező.

Szomorú örökös # 2022.05.01. 11:27

leltar

senki sem tudja rajtam kívül, hogy ki, melyik ország illetékes eljárni

Eddig ügyesen titkoltad, hogy nem tisztán magyarországi a történet.

leltar # 2022.05.01. 10:10

Kovács Béla Sándor!

Az van, hogy senki sem tudja rajtam kívül, hogy ki, melyik ország illetékes eljárni. Én is csak úgy tudtam meg, hogy hivatalos helyről megkérdeztem. És megkérdeztem kilenc közjegyzőt, mikor még úgy volt, hogy én leszek, mind a kilenc mást mondott.
Én már akkor sem akartam örökölni, de pusztán azért, mert belefáradtam abba, hogy semmilyen adat nem volt rendben, rengeteget kellett szenvedni a kitisztázásával, plusz külföldön minden információt elhallgattak, plusz a temetés is úgy lett rendezve, hogy lehetőleg őrüljek bele (hatalmas adminisztrációs hibák).
Mellesleg a végrendeleti örökös kórház jogásza sem tudta, hogy hol járnak el az ügyben.

Itt a fórumon sem tudta senki.

De mindez az én bajom, a kórház egyelőre nem tudja, hogy mi képezi az örökség tárgyát és mik a tartozások. A jogászuk szerintem szerette volna, ha én intézek mindent, ő pedig felveszi a fizetését.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.01. 07:37

Valami baj van a hagyatékkal, hogy ennyire senki nem akarja megörökölni?

leltar # 2022.05.01. 03:51

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a tanácsot!

drbjozsef # 2022.04.30. 19:02

leltar,

Írd meg a kórháznak, hogy nem vagy a Hetv. 6.§(d) pont szerint az öröklésben érdekelt, valamint a Hetv. 19.§ (c) szerinti jogi érdeked sincs, ezért a jegyző majd hivatalból megindítja a hagyatéki eljárást, és majd úgyis keresnek, és akkor bemutatod a végrendeletet.
Annyit megtehetsz, hogy elküldöd a végrendeletet a helyi jegyzőnek, illetve, a MOKK.HU oldalon meg tudod nézni az eljáró közjegyző nevét, és neki is. Mondjuk másolatban, bár végülis téged nem érdekel, ha elveszik a végrendelet, elküldheted ajánlva a közjegyzőnek az eredetit is, csináljon vele amit akar.
Ha elveszik, és törvényesen örökölnél, és tényleg nem akarsz, majd visszautasítod a hagyatékot.

leltar # 2022.04.30. 12:48

A törvényes örökös én lettem volna. A hagyaték- ingatlanból elhoztam a személyes iratokat (mást nem). Rengeteg irat. Kb. egy hónapig selejtezgettem, "kidőltek csontok a szekrényből".
Lényeg: tegnap találtam ügyvéd által készített, ellenjegyzett, stb. stb. teljesen szabályos végrendeletet. Egy kórház a végrendeleti örökös. Nosza, felhívtam a kórház jogászát, aki legnagyobb meglepetésemre azt mondta, hogy akkor is nekem kell megindítani a hagyatéki eljárást és végigvinni, majd a tárgyaláson előadni a végrendeletet.

Szerintem nem addig van az! Én ki vagyok zárva (külön rendelkezés, hogy kizár az örökségből). Innentől kezdve mi közöm van az egészhez??? Nem az örökösnek kellene eljuttatnom a végrendeletet és utána küzdjön ő? Egyébként ő a jogász, nem én.

Sőt, még a jegyzőnek is eljuttatok egy példányt. Halotti anyakönyvi kivonatot meg szerezzen be vagy a jegyző, vagy a végrendeleti örökös. Miért kellene nekem ezen kívül bármit is tenni? És ha nem vagyok hajlandó? Akkor mi van? Szerintem semmi. Igazam van?