Biológiai apa temetésének költsége


Szomorú örökös # 2022.06.25. 06:02

drbjozsef

Nincs rá lehetőség, hogy "lemondj" az eltemettetésről.
(Ha kerek perec megtagadod az eltemettetést, akkor valszeg az önkormányzat elintézi, de követelni fogja az örököstől a költségeit, legalábbis akkor, ha úgy látják, hogy behajtható az illetőn.)

Anno egy régi ismerősöm járt úgy, hogy váratlanul meghalt, de a családban senki sem vállalta fel, hogy eltemetteti, mert mindenkivel csúnyán megromlott élete végére a kapcsolata. A végén mi, egy kis közösség, ahová valaha tartozott, oldottuk meg, hogy bár egy csendes állami temetést kapott, valamennyire mégis egyedi legyen a temetése és elbúcsúztunk tőle. Érdekes, nekem legalábbis olyan furcsa, hogy ott egyetlen családtagját sem kötelezték rá, hogy eltemettesse.

De nézzük tovább! Még bőven a régi szoci korszakban egy kollegám váratlanul autóbalesetben elhunyt. Ott se vállalta senki a családból, hogy eltemetteti. Azonban mikor megtudták, hogy mekkora vagyonnal rendelkezik - seftelt a srác külföldről, mindig tudta, hogy mivel lehet gyorsan és nagyot kaszálni - gyorsan jelentkezett egy fickó és bevállalta - gondolom az örökség fejében. Mit mondjak, volt róla vélemény nálunk a munkahelyen bőséggel. :-O

Szomorú örökös # 2022.06.25. 05:55

Majordomus

Azért eléggé görény megoldás tőled, hogy megtagadod a vérszerinti apádat mert 40 évvel ezelőtt pofonvágta anyádat.
Még a temetést is sajnálod tőle?

Azért valljuk be, ez az állapot oda-vissza igaz volt:

engem kitagadott a szánalmas kis örökségből

Majordomus # 2022.06.24. 19:54

Azért eléggé görény megoldás tőled, hogy megtagadod a vérszerinti apádat mert 40 évvel ezelőtt pofonvágta anyádat.

Még a temetést is sajnálod tőle? Akkor úgy látszik az ő természetét és habitusát örökölted.

A lakása csak ér annyit hogy az árából eltemettesd!

Youtuber # 2022.06.24. 15:38

Köszönöm szépen a választ.

drbjozsef # 2022.06.20. 07:40

Youtuber,

Az eltemettetési kötelezettség és a temetési költségek kifizetése két külön dolog, két különböző törvény szabályozza.
Ha nincs előtted a sorban senki aki a Hetv. szerint kötelezhető a temettetésre, akkor neked kell. Ilyen esetben fizetni is neked kell, ha te leszel az örökös, akkor nincs is kin követelned. DE ha nem te leszel az örökös, mert például visszautasítod az öröklést, akkor az örököstől követelheted a temetési költségek megtérítését, legfeljebb a helyben szokásos értékig, és legfeljebb a hagyatéki vagyon erejéig. Ha mindenki visszautasít, akkor végső esetben a magyar állam az örökös.

Nincs rá lehetőség, hogy "lemondj" az eltemettetésről.
(Ha kerek perec megtagadod az eltemettetést, akkor valszeg az önkormányzat elintézi, de követelni fogja az örököstől a költségeit, legalábbis akkor, ha úgy látják, hogy behajtható az illetőn.)

Youtuber # 2022.06.16. 12:16

Tisztelt jogászok.

Leírnám a helyzetet. Az apámmal megromlott a viszonyom, mert a anyukámmal és Nagymamámmal is csúnyán bánt (anyum bántalmazása miatt felfüggesztett börtönt is kapott pár évtizede). Anno a 80\'-as években engem, pár hónapos kisgyermeket, és édesanyámat kizárt a megosztott panel lakásból. Hosszú évek pereskedése következett. A lakást közben teljesen elfoglalta. A bíróság megosztotta a lakást, illetve elrendelte a nagyszoba kiürítését is, így visszaköltözhettünk. Azóta majdnem 40 év telt el. Nekem már saját lakásom van, ami többszörösét éri az apámékénak. Az anyukámat elköltöztettem onnan ide, magamhoz.
Tavaly anyuméknak vissza kellett költözniük, mert az itteni lépcső meredek volt, és a Nagymamát a betegszállítók megmondták, hogy az én lakásomba nem vállalják felhozni a meredek lépcsőre való hivatkozással. Apám vergődött, hogy nem megy bele stb, de megváltoztak az erőviszonyok... és már nem ő volt aki dominált...
Elvileg engem kitagadott a szánalmas kis örökségből ... ezt nem tudom, hogy hogyan lehet lekérdezni, de egyébként nekem csak jól jön.
Ugyanis ha meghal ez az ember, engem szólítanának fel, hogy temettessem el! De egy ilyen embert én nem anyagi szempontból, hanem erkölcsi szempontból nem akarok majd eltemetni. Legyen neki köztemetés és jó napot. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet ezt megoldani, hogy egy olyan embert aki vérszerint az apám, de ennyiben kimerül, mert még a gyermektartást is vonták hatóságilag tőle, azt csak ne nekem kelljen már fedezni! Esetleg ügyvédnél, vagy közjegyzőnél még életében lefektethető, hogy erre és erre hivatkozva, nem vagyok hajlandó eltemettetni, és anyagi felelősséget vállalni?