Jogi tanács Gondnokoltal kapcsolatban


Jancsi # 2022.08.08. 18:10

Talán ha lebontom a complex képet egy egyszerűbb aggodalomra:

Adott. egy most már idős néni, aki 15+ éve részleges gondnokság alatt van es egyúttal pszichiátria kezelés alatt is áll.
Saját lakásában, most már egyedül él stb. (gyámhivatal, hivatalból kijelölt gondnok)
Az egyik felnőtt gyermeke aki távol él, attól tart hallva, hogy hogyan mennek a dolgok, hogy a gondnok még az anyukája lakására is "ráteszi a kezét". A néni/ anyuka mindent aláír, amit elé tesznek, anélkül, hogy tudná mi az.
Kérdések:
Ha pl a néni aláírt már egy végrendeletet valamikor régen a gondnok részére, akkor esélyes-e a félelem, hogy a gyermeke nem fog örökölni semmit?
Meg lehet- e tudni, hogy van-e ilyen végrendelete? Azon kívül, hogy a gondnokot megkérdeznénk?
Reális-e azt gondolni, hogyha egy gondnok meg akar szerezni egy gondnokolt valamilyen vagyontárgyát, akkor az csak a gondnokon múlik, feltéve, hogy a gondnokolt teljesen kiszolgáltatott es kevés (0) esélye van hogy saját érdekét képviselje?
Van-e módja, hogy a gyermek betekintést nyerjen abba, hogy anyukája pénzügyei hogyan állnak? Mire költenek, Miből él egyáltalán? Miből fizetik a rezsit?

Üdvözlettel,
Jancsi

Jancsi # 2022.08.08. 17:31

Köszönöm a hozzászólásokat.
Es elnézést a hosszú reakció időmért.
Jancsi

Majordomus # 2022.07.24. 15:36

Választ és tanácsot biztosan kapsz....

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.23. 19:46

Miért nem a kérdést teszed fel, Jancsi? Hátha.

drbjozsef # 2022.07.23. 19:45

Jancsi,

Szerintem elég kicsi az esélye hogy itt jelentkezzen olyan, akivel tudsz konzultálni - az ilyesmi általában telefonon/emailon nem nagyon megy, mi pedig nem tudjuk merre laksz.

Én a helyedben keresnék a közelemben egy családjogi ügyvédet guglival, és megkérdezném esetleg telefonon, hogy a gondnokság mennyire a szakterülete, vagy eleve a "gondokság ügyvéd" szókapcsolatra keresnék rá.

Jancsi # 2022.07.22. 13:09

Jó napot kivánok!

Tudnának ajánlani nekem valakit, akivel privát tudnék beszelni, es tapasztalt: gondnok / gyámhivatal/ gondnokolt es gondnokolt felnőtt gyermekeivel kapcsolatos ügyekben.
Tiszta képet szeretnénk kapni arról, hogy mi a jogi helyzet, mit lehet tenni jogilag es mit nem. - egy olyan szituációban ami kívülről/félig belülről nézve hát elszomorító.
Kérem, ajánljanak valakit (beleértve saját magukat is), aki tapasztalt es ebben a témában jártas es elérhetõ privát tanácsadáshoz.

Előre is köszönöm,
János