Minden csak megegyezés kérdése a testvérek között.
hagyaték
stefan,
„Lehet-e hagyatéki eljárást elnapoltatni. (Külföldre kell mennem...)”
Lehet, Hetv.68.§.
Nézd meg, ki a közjegyző (mokk.hu), hívd fel, egyeztess vele.
„Lehetséges, hogy az apai hagyatéki tárgyaláson megegyezünk, testvérem lemond az anyai örökségről ott helyben, hivatalosan, véglegesen, így én is lemondok az apairól?”
Nem értem. Múlt időben írtad, ki mit kaPOTT. Akkor mi a kérdés? Anyai hagyatéki eljárás lezárult?
Ha csak ketten vagytok örökösök, és meg tudtok egyezni, akkor visszautasíthatod az apait te az apai hagyatéki eljáráson, és a testvéred az anyait az anyai eljárásban. Bár utóbbi már nem biztos, ha elindult, és esetleg a testvéred bármilyen hagyatéki tárgyat birtokba vett. "Lemondani" nem lehet az örökségről (az egy másik aktus, az örökhagyó életében lehet)
„Van jogom kérni a (apai) hagyatéki leltárt a közjegyzőtől? Hogy lássam, mit is hagyott hátra?”
Természetesen. Ha nincs végrendelet, törvényes örökös vagy, azt neked így is úgy is fel fogja olvasni.
MIndenkit üdvözlök és köszönöm előre is a tanácsokat.
Első kérdésem:
Lehet-e hagyatéki eljárást elnapoltatni. (Külföldre kell mennem...)
A második:
Itt kicsit magyaráznom kell: ketten vagyunk testvérek, édesanyánk 21 januárban, édesapánk 21 decemberében hunyt el. Édesanyámat én ápoltam, testvérem apánkkal törődött. Szüleim elváltak. Az apai hagyatéki eljárás hamarosan kezdődik, kaptam emailt, az anyairól semmi hír, sajnos. Mindkét szülő lakást hagyott hátra, testvérem kapta az apait, az ő nevére került, én az anyait.
A kérdésem: Lehetséges, hogy az apai hagyatéki tárgyaláson megegyezünk, testvérem lemond az anyai örökségről ott helyben, hivatalosan, véglegesen, így én is lemondok az apairól?
A harmadik:
Van jogom kérni a (apai) hagyatéki leltárt a közjegyzőtől? Hogy lássam, mit is hagyott hátra?
Köszönöm előre is, Stefan
„Egy esetleges perben első körben nem azt kellene bizonyítani, hogy a szerszámok a volt élettársé, hanem hogy egyáltalán léteznek, és hogy az örökös birtokába kerültek.”
A leírásból úgy tűnt, ezekben nincs vita a felek között. Az viszont igaz, hogy nem a perrel indítanék. :)
Ingoványos terep ez. Az örökös akár azt is mondhatja, hogy "milyen szerszámok". Szóval csak óvatosan, udvariasan.
(Egy esetleges perben első körben nem azt kellene bizonyítani, hogy a szerszámok a volt élettársé, hanem hogy egyáltalán léteznek, és hogy az örökös birtokába kerültek.)
Segito,
Miért várnának a hagyatéki tárgyalásig? Először is, a hagyatéki tárgyalás nem egyenlő a hagyatéki eljárás befejezésével. De a hagyatéki eljárás sem azt dönti el, hogy a szerszám az elhunyté volt-e vagy sem, hanem azt, hogy HA az elhunyté volt, AKKOR azt ki örökli.
Első körben próbálnám megérteni, hogy miért akar az örökös a hagyatéki tárgyalásig várni, és max. felajánlani, hogy menjenek be együtt, és két tanús jegyzőkönyv ellenében adja át a szerszámokat. Ha erre nem nyitott, akkor ügyvéddel küldetnék levelet az örökösnek, hogy a Ptk 5:9. § (1) alapján adja ki a jogalap nélkül birtokában tartott szerszámot, különben per lesz, költségeket ráterhelik, stb. A jogi ereje ugyanannyi, mintha az ismerősöd írná, de sokaknak az ügyvédi levélnél jön át, hogy "most komolyan gondolja". Ez megérhet 10-20 eFt-ot. Ha úgy sem adja ki, akkor marad a várakozás, vagy a per. Ott majd bizonyítani kell, hogy a szerszám az ismerősöd tulajdona.
Segito
„Az örökös nem engedi be a volt élettársat, hogy majd a hagyatéki tárgyalás ( nem tudni mikor kerül rá sor) után bemehet. Mit lehet ilyen esetben tenni?”
Szerintem megvárni azt a hagyatéki tárgyalást.
Ismerősöm élettársa váratlanul elhunyt. Az ő lakásában maradt néhány szerszám, amelyek ismerősöm tulajdonát képezik.. Az örökös nem engedi be a volt élettársat, hogy majd a hagyatéki tárgyalás ( nem tudni mikor kerül rá sor) után bemehet. Mit lehet ilyen esetben tenni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02