Gyermektartás fizetése


Kovyren # 2022.10.03. 08:59

Üdvözlet!

Sógornőm kislánya 14 éves, apuka 10 éve nem része az életüknek, és nem is fizetett egy fillért sem. Egyéb okok miatt, (most már így utólag kár volt hogy nem lépett) eddig nem tett semmit, hogy az apa fizessen, mert a gyereknek jobb volt, hogy az apja nem volt jelen az életében. Munkahelye nem volt évekig, szélhámos, tartozásokat halmozó, büntetett előéletű az apa. Családi segítséggel fent tudtak maradni a kislánnyal anyagilag. Most viszont, megtudta, hogy saját céget üzemeltet az apa, ezért valószinűsíthető, hogy be lehetne hajtani rajta az elmaradt gyermektartást. 10 évre visszamenőleg beadta végrehajtásra, és tett rendőrségi bejelentést is. De hivatalosan nem tud semmit az apáról, csak ismerős által tudta meg, hogy most mi van vele. Még a lakcímét se tudja, csak annyit, hogy van egy bizonyos üzlet, amit ő üzemeltet. A 10 év alatt semmilyen kapcsolatuk nem volt.
A végrehajtóktól azt a levelet kapta hiánypótlásként, hogy adja meg, hol dolgozik az apa. és ha 6 hónapnál több időre akarja a végrehajtást, akkor azt is, hogy alapos indokból, vagy rosszhiszemű magatartás miatt nem fizetett. Most ilyenkor mi a teendő? Egyikről sem tud tájékoztatást adni. Van esély arra, hogy 10 évre visszamenőleg lehessen kifizettetni az adósságot? Sajnos anyagilag nagyon rosszul állnak így ügyvédet nem tud fogadni.
köszönöm a segítséget előre is!

drbjozsef # 2022.10.03. 09:45

Most ilyenkor mi a teendő?
Válaszolni kell a kérdésekre. Ki kell deríteni. A végrehajtó nem fogja ezt megtenni. Az ismerősnek kell tudni továbbiakat...

Van esély arra, hogy 10 évre visszamenőleg lehessen kifizettetni az adósságot?
Leírásod alapján nincs. Még háromra sem. Az a hajó elment, így döntött, így járt.

Ptk. 4:208.§ (3) Tartási követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre tartási követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

drbjozsef # 2022.10.03. 09:53

Ha tényleg cégtulajdonos, akkor az opten adatbázisából (fizetős) le lehet kérni a cég adatait a tulajdonos neve alapján is, legalábbis keresés indítható a névre.

De ha nem tulajdonos, vagy legalábbis nem az ő nevén van - ami egy tartozásokat halmozó, büntetett előéletű embernél több, mint valószínű ha nem tök hülye -, akkor az egész próbálkozás hamvába halhat, ha nincs semmilyen más vagyona. Esetleg a jövedelme tiltható, ha van neki hivatalosan...

Kovyren # 2022.10.03. 10:49

@drbjozsef

Köszönöm a válaszokat.
Na igen, sejtettem, hogy valami ilyesmi sül ki belőle. Túl sokat várt, de én megértem miért.
Szóval megadhatja a végrehajtónak azokat az adatokat amiket eddig megtudott. Most ránéztem a névre a opten adatbázisban, de csak egy régi, már törölt cég van a nevén. Ezek után már úgy néz ki ez a rész is bukta lehet.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy akkor a hiánypótló adatlapon az 'alapos indokból, illetve rosszhiszemű magatartás miatt nem fizetett' kérdésre milyen választ adja? Mert meg kell adni valamelyiket a adatlapon.

drbjozsef # 2022.10.03. 12:12

Jelölje be ami szerinte igaz.
Ha egyik sem, vagy nem tudja, akkor egyiket sem. Kelleni semmit sem kell.
Akkor kell, ha pénzt szeretne, de hát még egy alapos okot sem tud jelölni, hogy ő miért késett az érvényesítéssel, onnantól meg úgyis tök mindegy.

Fél éven belül feltétel nélkül jár.

Majordomus # 2022.10.03. 19:19

Mire férjhez megy a lány addigra eldönti?

Kovyren # 2022.10.04. 08:51

drbjozsef:

Köszönöm a válaszokat. Sajnos az alapos indok megvan, de ez mit sem számít, mert ez csak az anyának alapos indok, a törvény szemében nem számít annak.

Kovyren # 2022.10.04. 08:52

Majordomus:

Építő a hozzászólás, köszönöm szépen.

Bea8207 # 2022.10.05. 21:12

Tisztelt Jogászok!
Segítséget szeretnék kérni gyermektartás megváltoztatása iránti kérelem átnézéséhez. Szeretném ha a két gyermekemre kapott havi 35000 ft gyerektartást sikeresen megemeltessem havi 60-70000 forintra. Feltöltöttem a kitöltött kérelmet pdf formátumban, amit itt belinkelek:
https://drive.google.com/…o_ncyDM/view?…
Módosításokra kérnék javaslatot a biztos siker érdekében.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.06. 09:56

Az, hogy helyt fog-e a kereset, a jóslás kategóriája.
Maga a keresetlevél nagyjából rendben van, majd szól a bíróság, ha valami nem tetszik neki. (Három példányban kell beadni, egy példányt két tanú is írjon alá.)
A meghatalmazottnál, ha a képviseleti joga a Pp. 65. § c) pontján alapszik (a felperes hozzátartozója) célszerű megjelölni a hozzátartozói minőséget, sőt, igazolni is kellene - elkerülendő a hiánypótlást.

Bea8207 # 2022.10.06. 19:56

Kovács_Béla_Sándor! Köszönöm!

gerbera317 # 2022.10.06. 20:54

A sikerhez mindenekelőtt el kéne dönteni, hogy 60 vagy 70 ezer, és azt közölni határozottan (hacsak nem az a szándék, hogy egyik gyerek után 60, a másik után pedig 70 ezer az igény).

Sugar Krisztina # 2022.10.22. 16:01

Kedves Szakemberek!

A segítségeteket szeretném kérni, hogyan juthatnék tovább?
Alapsztori:2020. szeptemberében közös megegyezéssel lett kimondva a válás. Azzal a feltétellel, hogy a kiskorú gyermek közös felügyelet alatt van, heti váltással, tartásdíjat nem fizet senki, valamint minden hónap 10-ig elszámolnak a felek egymással a gyermekeket érintő költségekkel kapcsolatban. (4 gyerek van. A legidősebb azóta már dolgozik, két nappali tagozatos egyetemista van és egy kiskorú, általános iskolás .) Apa alkoholista. Ígért fűt-fát. Semmit nem tartott be. Minimális összegeket fizetget. Egyáltalán nem működik együtt. Eddig több mint 1,5 millió Ft tartozást halmozott fel. Persze, nem ismeri el. Szeretnék kizárólagos felügyeletet és tartásdíjat. Valamint behajtani a tartozását. Illetve vagyonmegosztás sem volt még, mert a volt férjem nem hajlandó kiköltözni a közös ingatlanból. Nem hajlandó kifizetni. Illetve a házat sem hajlandó eladni. Én először albérletben éltem, aztán hitelt vettem fel, és vásároltam egy ingatlant.

4 keresetet adtam be (gyermekelhelyezés megváltoztatása, tartásdíj, közös lakáshasználat megszüntetése, vagyonmegosztás) 2022. júniusban. Azóta semmi nem történt. A bíróságok teljesen hülyének néznek. Az alperes lakcíme szerint bíróságra ( Budakeszi út) adtam be a kereseteket (jogszabály szerint), elutasították, és áttették a Thököly útra, azzal az indokkal, hogy én Pest megyében lakom, és a végzés szerint a kiskorú gyermek lakcíme az enyémmel megegyező, tehát az is Pest megye. Ott viszont illetékesség hiányában elutasították a keresetet, és áttették a Főváros Ítélőtáblához, hivatkozva arra, hogy a Budakeszi út az illetékes, de ők ugye leírták , hogy nem azok. Minderről október 6-án (!) értesítettek. Az idő pedig telik. Mit javasoltok? Mit csináljak?

Majordomus # 2022.10.22. 20:23

Ügyvéded nincs?

A követelésed nem évül el. Előbb utóbb levered rajta.Fordulj egy profi ügyvédgez.

gerbera317 # 2022.10.23. 05:48

Pert kell indítani a gyermek elhelyezésére és gyerektartásra..

groszfater@gmail.com # 2022.10.23. 08:01

Sugar Krisztina!

Olvasd el figyelmesen, kiderül, nem az illetékes bírósághoz fordultál.
https://ugyfelcentrum.fovarositorvenyszek.birosag.hu/…port/html/23
És ez kettő ügy, amit nem lehet egy perben tárgyalni. A lakáshasználat, vagyonmegosztás polgári jog.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.23. 09:44

Az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan használatáról lehet a bontóperben dönteni. (Annyira, hogy a közös megegyezéses bontásnak feltétele, hogy a felek ebben is megállapodjanak.)

Majordomus # 2022.10.23. 21:15

"a férjem nem hajlandó kiköltözni a közös ingatlanból"

Ezek szerint van erről bírósági határozat. Annak kell érvényt szerezni.

mucogi # 2022.11.21. 10:04

Szép napot!
Nem tudom melyik fórumra írjak, szóval ide.
Több mint 10 éve szetmentünk a gyermekem edesapjával, kizárólagos felügyeleti jogot kaptam, láthatás, gyt fizetés is rendben működik.
Most viszont egy olyan történés van, hogy nem tudom ilyenkor mi van.
A gyermek most fog tovább tanulni, nyilván apuka úgy telebeszélte a fejét, hogy az ő lakhelyére menjen tanulni, mert Pest megyèben nem jók az iskolák cimszó alatt..ezzel az a célja, hogy a gyermek nem kollégiumban fog lakni, hanem nála, ide(haza) gyakorlatilag a nem láthatós hétvégékre, tehát havi 4 napot engednè..ezt így megteheti? Vagy ilyenkor hogy működik ez?
Nekem kell majd fizetni azért, mert nem koleszos a gyerek? Gondolom így akar kibújni a kötelezettsége alól. Számítok bírósági tárgyalásra is, mert nem tudom mire játszanak most..
Nyilván ügyvédem lesz, de alapjáraton kiragadhatja innen a gyereket aki 14 éves?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.21. 10:45

Nem jók ezek a kérdések.

mucogi # 2022.11.21. 10:49

A gyermeknek a láthatós hétvégék is nehezen mennek, mert nem szeret menni, ellenben azt csinálja amit apuka mond neki...

drbjozsef # 2022.11.21. 11:54

mucogi,

Akkor beszélj te is a gyerekkel.
Az, hogy az apa "telebeszéli a fejét" nem jogi kategória.

Ha az a kérdésed, akkor mint a szülői felügyeleti jog gyakorlójának, neked van jogod megszabni, hogy a gyerek hol lakik.
A Ptk. 4:175§. szerinti lényeges kérdésekben kell csak bevonnod apukát. Ebből téged most a továbbtanulás érint, azt közösen a gyerekkel kellene eldöntenetek, de belföldön a lakóhelyét te döntheted el.
Nincs olyan, hogy "nyilvánvalóan" apukánál fog lakni, ha nem akarod. Persze, kérdés, mit szól majd esetleg ehhez a gyerek, de ez már megint nem jogi probléma.
Apukának nincs joga magánál tartania, ha te kollégiumba íratod be. Onnan is csak a megszabott rend szerint, láthatáskor viheti el, vagy az engedélyeddel.
Ha ez apukának nem tetszik, kérheti bíróságtól a láthatás, felügyeleti jog megváltoztatását.
Addig te döntesz (szinte) mindenben.

De a kérdéseid alapján valszeg te is érzed, hogy ez kevéssé jogi probléma. A jog eszközeivel nehéz megoldani az ilyen családi problémákat, legfeljebb újabb konfliktusokkal. Megegyezés, megbeszélés, ezt kellene megpróbálnotok.

mucogi # 2022.11.21. 12:02

Ami igazán érdekelt azt leirta! Nekem ez is nagy segítség! Köszönöm szépen!! Megpróbálok apukával is beszélni, hátha dülőre jutunk!.szép napot :)

drbjozsef # 2022.11.21. 15:03

mucogi,

Olvasgasd át alaposan a Ptk. XVIII. fejezetét.
Benne a szülők jogai, a kapcsolattartással kapcsolatban is egy csomó minden.
Érdemes megpróbálni értelmezni.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Majordomus # 2022.11.21. 21:48

Ha több mint 10 éve szó nélkül teljesiti a kötelezettségeit,te meg az első konfliktusra bíróságra akarsz menni?