Árvaellátás, mint kötelesség?


Kalapos # 2022.10.13. 23:12

Úgy történt, hogy mentális problémákkal küzdött aminek következtében nem igazán tudott pár hónapnál tovább megmaradni a munkahelyein amikor éppen dolgozott. Gyakran kiderült, hogy nem dolgozik, nem ott dolgozik vagy csak nem azt a munkát végzi amit mondott. A családdal támogattuk anyagilag egész életében, azután is, hogy külön költözött, de azt én egy idő után nem tartottam fontosnak, hogy ellenőrizzem az aktuális munkaviszonyai részleteit, mert az csak konfliktushoz vezetett korábban. A gyerek (testvérem) egyébként óvodás kora óta velem él, a gyámság csak egy meglévő állapot hivatalossá tétele volt anyánk halála után.

Majordomus # 2022.10.13. 22:17

"az elhunyt szülőről aki az én édesanyám is volt, nem igazán tudok semmit"

Ez hogy létezik hogy semmit nem tudsz az édesanyádról?

Elég meredeknek tűnik.

Kalapos # 2022.10.13. 12:58

Drbjozsef,
Köszönöm szépen a választ!

drbjozsef # 2022.10.13. 12:55

Kalapos,

Semmire.
Ha Te a tőled elvárhatóak szerint jártál el, nem voltál minden adat birtokában, és a gyermek ellátása sem szenvedett emiatt csorbát, akkor nyilván senki nem fog emiatt semmit tenni.
Ha a támogatás híján éhezett volna és tetvesen jár iskolába, akkor több minden más mellett ezt is előtúrnák, és számon kérnék esetleg.
Így nincs mitől tartanod.

Kalapos # 2022.10.13. 12:08

Köszönöm a válaszokat! A helyzet annyival komplikáltabb, hogy az elhunyt szülőről aki az én édesanyám is volt, nem igazán tudok semmit, munkaviszonnyal hol rendelkezett-hol nem. Annyit sem tudtam beírni az igénylésbe, hogy mi volt az utolsó munkahelye és mikor kezdődött a munkaviszony. Természetesen én mindent biztosítok a gyermek számára, magasan átlag feletti életszínvonalon él és a tartására fordított összegek nyilván sokszorosan meghaladják az esetlegesen befolyó járandóságot. Ennek fényében mire számíthatok ha az előző évben nem igényeltem az árvaellátást? A kérelmet azóta már beadtam, mivel az ügyfélkapus igénylő felület sokkal egyszerűbb és kevesebb adatot kér, mint a nyugdíjbiztosítós papír alapú.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.13. 10:33

+1 (Be kell szednie minden jövedelmet, járandóságot.)

drbjozsef # 2022.10.13. 09:04

Kalapos,

Határeset.
Maga az árvaellátás egy lehetőség, kérelmezni kell, feltételekkel jár. Nem kötelező.
Ugyanakkor mint gyám, a Ptk. első vonatkozó passzusa ez : „4:234.§ (1) A gyám a gyermek érdekeinek megfelelően köteles a tevékenységét gyakorolni.
Ha ezt a támogatást, ami neked negyed óra kérelem írás, meg legfeljebb egy óra ügyintézés (ügyfélkapuval annyi se), cserébe évekig kapod a gyerek jogán - tehát a javára kell fordítsd -, és ezt nem kéred, már az is a gyerek érdekeivel ellentétesnek tűnik...

Kalapos # 2022.10.12. 20:33

Tisztelt fórumozók!
A következő kérdésem lenne: Családbafogadó gyámként dönthetek-e úgy, hogy az elhunyt szülő után járó árvaellátást nem igénylem a kiskorú gyermek számára? Nyilván elméleti kérdés, mert ki ne igényelné, de érdekelne, hogy köteles vagyok-e rá vagy sem.
Köszönöm a választ!