Nincs hagyaték


drbjozsef # 2022.11.09. 11:04

Ezt az igényemet a közjegyzőnél jeleznem kell.(egy "ingatlanajándékról" biztosan tudok.)
Nem, nem kell. A köteles résznek semmi köze a közjegyzőhöz, az elévülési időn belül bármikor követelhető. A közjegyző nem is fog foglalkozni vele - kivéve, ha a testvéreddel a közjegyző előtt meg is egyezel esetleg.

Mivel a nevén nem lesz semmi a közjegyzői szakaszba el se jut a dolog.(gondolom)
Na látod, akkor hol is jeleznél a köteles részedről? Egyébként igen, ha a hagyatékban vagyon nincsen, akkor a közjegyző nem tart tárgyalást, végzést sem hoz. Öröklési bizonyítványt kérhetsz ilyen esetben, hogy legyen igazolásod arra, hogy érdekelt vagy. Az ajándékozás "nyomozásához" erre szükséged lehet.

Kérdésem az lenne,hogy kell-e nyilatkozatot tenni az ajándékokról a jegyzői szakaszban,illetve (elvileg én nem tudok az ajándékról sajnos.) van-e büntetőjogi következménye?
Nem kell. A köteles rész jár (ha jár), és a megajándékozottól kell követelned.

Tudok-e valamit tenni az ebben a ügynek ebben a szakaszában mielőtt a jegyző lezárná az eljárást "Nincs hagyaték" címen?
Nem.

Ti milyen lépéseket tennétek mint szakértők ilyen helyzetben?
Ha legalább egy vagyontárgyról tudsz, és arról is, ki valószínűsíthetően a megajándékozott, akkor én írnék neki egy tértis levelet, amelyben kérném, hogy nyilatkozzon az örökhagyótól a haláleset napját megelőző tíz évben kapott valamennyi ajándékról, beleértve az ingatlanokat, ingóságokat, készpénzt, banki átutalást, gépjárművet, mindennemű értékpapírt (kötvény, részvény, állampapír, egyéb), céges üzletrészt, nagy értékű vagyontárgyat. Jelezném, hogy a Ptk. 7:75.§-7:86.§ szerinti szakaszok alapján jogosult vagyok ezek tekintetében kötelesrészre, és a Ptk. 7:85.§ szerint a juttatásban részesült a kötelesrészi igény kielégítéséért a juttatás egész részével felel, ezért a nyilatkozatát büntetőjogi felelősségének tudatában tegye meg. Amennyiben nem nyilatkozik, vagy hiányosan nyilatkozik, polgári peres eljárás keretei között fogod érvényesíteni a kötelesrészedet, amelynek költségeit is neki kell majd viselnie.

Aztán majd a választól függően lehet továbblépni.

el hungaro # 2022.11.09. 05:39

Tisztelt Ügyvéd Urak! Szeretnék szakértői tanácsot kérni tőletek.Édesapám meghalt (intézményben) ketten vagyunk testvérek.A testvérem minden papírt magánál tart.Az ügy jelenleg jegyzői szakaszban van.(elméletileg). Valószínűleg semmilyen hagyaték nem lesz utána mivel a nevén nem lesz semmi.Apám még éltében"elajándékozott"mindent ingóságot,ingatlant.(valószínűleg).Ezek az események rövid időn belül történtek.Az ajándékok után járna a köteles rész.Ezt az igényemet a közjegyzőnél jeleznem kell.(egy "ingatlanajándékról" biztosan tudok.)A bankszámlák után most kezdek nyomozni ha kapok egy halotti anyakönyvi "másolatot" az anyakönyv vezetőtől. Mivel a nevén nem lesz semmi a közjegyzői szakaszba el se jut a dolog.(gondolom) Kérdésem az lenne,hogy kell-e nyilatkozatot tenni az ajándékokról a jegyzői szakaszban,illetve (elvileg én nem tudok az ajándékról sajnos.) van-e büntetőjogi következménye?Ha nem teszi.Tudok-e valamit tenni az ebben a ügynek ebben a szakaszában mielőtt a jegyző lezárná az eljárást "Nincs hagyaték" címen? Szóval ez egy totális kiforgatásnak tűnik.Ti milyen lépéseket tennétek mint szakértők ilyen helyzetben? Minden segítséget,tanácsot nagyon köszönök Tisztelettel.