Öröklés - élettárs - végrendelet

Majordomus # 2022.12.14. 20:28

Na,lesz esküvő?

Takitti # 2022.12.14. 17:13

Köszönöm.

Majordomus # 2022.12.13. 20:46

Nem lenne egyszeűbb összeházasodni?

drbjozsef # 2022.12.13. 17:45

Takitti,

A végrendelet éppen megfelelő lesz.
Javasolnám, hogy közjegyző, vagy ügyvéd segítségével készítsétek, hogy az alaki követelményeknek is megfeleljen az okirat. Ha magatok barkácsolnátok (nem javasolt), akkor alaposan olvassátok át és értelmezzétek a Ptk. 7:10.§-7:47.§-okat, különös tekintettel 7:15.§-7:19.§ közötti részeket.

A törvényes öröklés rendje szerint az élettárs nem örököl - legfeljebb bizonyos megtérítési igénye lehet az örökösökkel szemben -, viszont ugyaneszerint a testvér nem jogosult kötelesrészre, tehát érvényes végrendelet esetén semmit sem kapnak, ha úgy akarjátok. (Esetleg ha van olyan vagyontárgy, ami ági öröklés alá esik, arra hivatkozva azt a testvér is megszerezheti, de feltételezem nem nagyon van ilyen).

Megjegyzem, amelyikőtök előbb meghal, annak testvéreit kizárjátok az elhunyt testvére örökségéből, aki pedig ezután hal meg, annak testvére megörököl mindent, azt is, amelyet a korábban elhunyt élettárásától örökölt (már, ha nem végrendelkezik, vagy költi, ajándékozza el még életében a vagyonát).

Takitti # 2022.12.13. 16:55

Üdvözlöm!

20 éve együtt élünk az élettársammal (férfi, nő, lakcímünk ugyanaz).
5 évvel ezelőtt vettünk egy lakást, aminek én lettem 1/1 arányban a tulajdonosa. Nekem van egy bankszámlám, amire csak az én jövedelmem érkezik és van rajta némi megtakarítás.
A páromnak van egy 2 MFt-ot érő gyűjteménye. Egyéb értékes ingóságunk nincs.
Gyerekeink nincsenek, a párom szülei már nem élnek, mindkettőnknek vannak testvérei.

Végrendeletet akarunk írni, amelyben én a lakást és a megtakarítást rá hagynám, ő pedig a gyűjteményét rám.

Kérdésem, hogy testvéreink valamelyikünk halála esetén igényt tarthatnak-e a hagyatékra? Amennyiben igen, milyen megoldást javasolnak, ha semmiképp sem szeretnénk, hogy a hagyatékunk akár részben is a tulajdonukba kerüljön?

Köszönöm.
Kitti