Közmű túlfizetés átvétele


Hirudo # 2023.05.17. 07:20

Most már tisztább a kép :) Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!

osztap # 2023.05.16. 09:38

Hirudo,

Ekkora összegnél, meg pláne tartozás kiegyenlítésénél a hagyatéki hitelezés elfelejtése jó ötlet. :) Akkor viszont az a legegyszerűbb, ha az apa a hagyaték részének tekinti.

Ezért apa helyében felvenném a pénzt, és egyből bejelenteném a közjegyzőnek mint újonnan fellelt hagyatéki vagyont. Ezzel kár senkit nem ér, és megspórol magának meg másoknak is pár kört. Ezt csak akkor tudja megtenni, ha a posta kifizeti neki (az anya helyettes átvevője/meghatalmazottja).
Ha nem fizeti ki, akkor is érdemes bejelenteni a közjegyzőnek, hogy elkerüljétek a póthagyatéki eljárást. A közmű majd a hagyatéki végzés alapján fog fizetni.

Emellett azonnal bejelenteném a közműveknek, a halotti anyakönyvi kivonat alapján, hogy a szerződő fél elhunyt. Lehet, hogy nyilatkozni kell arról, hogy a gyerekek az örökösök, az apa a törvényes képviselő, de ha nincs örökösödési vita, ez a nyilatkozat nem gond.

drbjozsef # 2023.05.16. 09:34

Hirudo,

Ha nincs vita, akkor ne bonyolítsatok semmit. A közműnek az kell, hogy fizetve legyen a szolgáltatás és kész. Apuka vegye fel, és annyi.
(Egyébként is jogosan venné fel, hiszen az HA hagyaték lenne is az örökösöket illetné, akik a gyerekek, és akiknek feltételezem most ő a törvényes képviselője).

Hirudo # 2023.05.16. 09:04

osztap,

ilyesmiről szó sincs, nem lesz hagyatéki hitelezés természetesen. Egyéb örökös nincs, örökösödési vita nincs, a gyerekek örökölnek.
Az édesapa csupán nem tudja mi a jó eljárás ebben az esetben. Ha felveszi a pénzt, vagy ha visszakerül az a szolgáltatóhoz, és majd a hagyatéki végzéssel érvényesíti a gyerekek jogait a visszafizetéssel kapcsolatban.
Vagy hogy egyáltalán hagyaték, vagy sem?

Hirudo # 2023.05.16. 08:55

oligaliga,

ha összegszerűen nézzük az elszámolási évet, az édesapa többet fizetett 4 hónap alatt (valóban átalány és valóban decemberben hunyt el az édesanya), mint az édesanya 8 hónap alatt. Ez abból adódik, hogy tartozást halmozott fel, amit már édesapa rendezett. Az éves elszámolóban kisimult a dolog (kevesebb éves fogyasztás, visszaírt kedvezmény), így keletkezett túlfizetés (~100.000). Ami egyébként kevesebb, mint amit eddig az apa befizetett.

Ez alapján akkor elvileg az összeg nem hagyaték...

oligaliga # 2023.05.16. 06:52

A túlfizetés a hagyaték része, mint az anya nevén lévő minden más vagyon.

Nem feltétlenül, mivel a halál után keletkezett számlák sem tartoznak a hagyatékba. A kérdező szerint az anya halála óta az apa fizeti a számlákat, ezért lényeges, hogy mikor halt meg az anya, mekkora összegű túlfizetésről van szó, és az melyik időszakra esik.

Például: ha az anya 2022. decemberben halt meg, a közmű átalánydíjas és havonta 20 egység, akkor az apa májusig 5 számlát fizetett, amiből 1 esik az anya idejére, azaz 80 egység az, amit az apa fizetett. A túlfizetés összege lehet 40 egység, ami kevesebb, mint amit az apa fizetett a halál után, ezért az nem tartozhat a hagyatékba, az az apát illeti meg.

osztap # 2023.05.16. 06:17

Hirudo,

A túlfizetés a hagyaték része, mint az anya nevén lévő minden más vagyon. Az apának megtérítési igénye lehet a túlfizetés arányos részére (pl. a 12 havi részszámlából hányat fizetett ő) az örökösökkel szemben. Már a hagyatéki eljárásban bejelentheti az igényét mint hagyatéki hitelező.

Érdemes átgondolni, hogy akarja-e. Mert az örökösök alapesetben, ha nincs végrendelet, a gyerekei. Ha követel tőlük valamit, akkor a gyámhivatal eseti gyámot rendel majd ki a gyerekek képviseletére. Ha nem tudnak megegyezni, és az apa perre megy, a költségek jó eséllyel elviszik a túlfizetés összegét, sőt többet.

oligaliga # 2023.05.16. 06:16

Attól függ, mikor halt meg az édesanya, mekkora túlfizetésről van szó, melyik időszakra esik a túlfizetés. A leírás alapján a gyerekek lesznek az örökösök, édesapa a törvényes képviselő, ha nincs más lehetséges örökös vagy öröklési vita, akkor nem okozhat gondot a kiutalt túlfizetés felvétele.

Hirudo # 2023.05.15. 17:49

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbiakban kérem segítségüket:
Különélő szülőkről van szó, az édesanya halála után az édesapa neveli a kiskorú gyermekeket, a kizárólag édesanya és a gyerekek által lakott ingatlanban. Az ingatlan részben édesanya tulajdona, részben az egyik családtagjáé.
Hagyatéki eljárás folyamatban, közművek átírása még nem történt meg, de a számlákat a halál óta igazolhatóan (csekk, bankszámlakivonat) édesapa fizeti. Tartozásokat is.
Az egyik közműnél túlfizetés keletkezett az éves elszámolás után, melyet kiküldenek postacímre, a szerződő édesanya nevére. Jól gondoljuk, hogy édesapa ezt nem veheti át? Hagyatékként kell kezelni, vagy édesapa is jogosult lehet rá, mint (a közműcéghez nem bejelentett) számlafizető?