Megteheti?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.07. 09:35

Elszámolásra.

cuncuri # 2008.12.07. 08:26

T. Cim ! 18 évi együttélés után élettársam elhunyt. /közös gyermek nincs/ Az élettársi viszony az én tulajdonomat képező ingatlanban történt, ahol együttélésünk során elenyésző mértékben történtek karbantartások közös finanszirozással. Együttélésünk során az ő /üresen álló/ ingatlanán viszont nagyobbarányú beruházások kerültek megvalósításra, valamint sor került többszöri gépkocsi vásárlásra is, kizárólagosan az ő nevére.
Fentiek ismeretében felnőtt, külön családban élő gyermekei mellett mire vagyok jogosult.

justizmord # 2008.12.06. 22:41

Arról is felhomályosíthatod, hogy a per végén 100-200 rugót fizetni fog, ha perrel kell kikényszeríteni a cuccaidat. A perköltség az övé lesz, hiszen nem vitásan a jogalap nélküli birtokos köteles kiadni a birtokában lévő tárgyakat. Ha per nélkül nem adta ki, akkor a per az ő sara. Ha másik ruhákat kellett venned, mert nem volt mit hordanod, azért is fizetni fog.

Amúgy csúnya dolog a családon belüli pereskedés. Ezt is elmagyarázhatod neki. Megkérdezheted, hogy akarja-e, hogy meghívd a nyilvános tárgyalásra az összes szomszédját.

Ezek olyan érvek, amikre szerintem kiadja további cirkusz nélkül. Sok ötletet soroltam, miket mondjál neki.

Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.12.06. 22:38

Az irataidért talán rendőrséggel is mehetsz. Talán a rendőrük biztosítani fogják, hogy legalább az irataidat anyád kiadja, az iratok nem játék. Azt nem lehet, hogy 1-2 évig ne legyen személyi igazolványod, mert anyád szórakozik, és pereskedtek.

És, anyád attól talán összeszégyelli magát, ha rendőrrel mész az irataidért, meg rá fog döbbenni, hogy lehet ő húzza a többiben is a rövidebbet, ha okoskodik.

Talán valamilyen szabálysértés is iratokat ki nem adni. Nem tudom minek minősül.

Ebben az ügyben túl sok nekem a nemtudom kategória.

justizmord # 2008.12.06. 22:35

Esetleg mondd meg neki, ha mindenedet visszaadja, megmondod neki, ki apád új nője, és hogy milyen ronda. És mutatsz neki fényképet az új nőről. Vissza fog adni mindent.

justizmord # 2008.12.06. 22:32

Szerintem nem kell túlbonyolítani. Nem tudom, hogy jogilag kifogásolható-e, de ha nincs otthon a mutter, akkor menj be a kulcsoddal, simán, és vidd el, ami a tiéd. Kínosan vigyázz rá, hogy SEMMIT se vigyél el az övéből, vagy közös dolgokból, vagy olyan dolgokból, ami vitatható.

Ruháidat viheted, személyes irataidat viheted. Olyan nagyobb ingóságokat is, amiket harmadik személytől kaptál, nem anyádtól, és csak neked adták. Lehet, hogy azokat is vihetnéd, amiket anyádtól kaptál, de inkább ne kockáztass. Nincs rá esetleg tanú, hogy TÉNYLEG neked adta anyád, és letagadhatja, és akkor mit csinálsz.

Amit így elkövetsz, az maximum magánlaksértés, más nem. Erőszak nincs, más tulajdonának eltulajdonítása nincs. Így ez nem lehet sem rablás, sem lopás. A magánlaksértés nem tudom, hogy megáll-e, de ha saját kulcsoddal mentél be, mert anyád adott neked kulcsot, akkor nem hiszem. Azért jogászoktól előbb kérdezd meg, mielőtt ezt megléped.

Viszont te is vissza figyelmeztetheted, hogy ha bármit a te tárgyaidból akár csak 1 percig is használni mer, sikkasztásért feljelented. Ezt sem tudom, hogy megáll-e. Ehhez is jogász kéne. Mindkét dolog határeset. Bemenni a lakásába amikor nincs otthon, az vagy magánlaksértés, vagy nem. Más nem lehet, határeset. Az, ha anyád használja a te dolgaidat, akkor az vagy sikkasztás, vagy nem, hatáűreset. Rá lehet fogni, hogy rá lett bízva. Ha máshogy nem, küldesz neki egy levelet, hogy rábízod, és megtiltod, hogy használja. Innentől kezdve, ha használja, akkor talán sajátjaként rendelkezik vele. Talán nem. Talán csak rosszhiszemű jogalap nélküli birtokos, és talán nincs büntetőjogi következménye a használatának.

Nem tudom. Ez már meghaladja a tudásomat.

tomas64 # 2008.12.06. 18:09

De igen, anyukád egy jobb pillanatában vagy visszaadja, ami a tiéd, vagy kiadatási perben követelheted dolgaid visszaadását.

anna12 # 2008.12.06. 18:05

köszi!
Sajnos apámhoz vagyok bejelentve.Akkor nem is kaphatom meg a ruháimat és az irataimat?

tomas64 # 2008.12.06. 17:30

De ha nem vagy, akkor nem szerencsés bemenni!

Morfondear # 2008.12.06. 17:26

Anna12!

Ha oda vagy bejelentkezve, akkor szerintem nyugodtan bemehetsz.

tomas64 # 2008.12.06. 17:21

Személyes dolgaival (tulajdonával) mindenki maga rendelkezik.

Ugyanakkor a saját tulajdonú ingatlanába mindenki azt enged be( vagy nem enged be) akit akar, vagy nem akar.

A helyzetet emberileg kell megoldani, végső esetben azonban a saját tulajdonú dolgok kiadatását lehet kérni a bíróságon.

anna12 # 2008.12.06. 16:29

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni,nagyon kétségbe vagyok esve.Az édesanyámmal laktam mostanáig akitől a mai napon viharos körülmények között el kellett jönnöm.Mindenemet otthagytam.A gondom az lenne hogy nem enged semmit elhozni,ezt a személyes tárgyaimra értem /ruhák,irataim/.Mondtam hogy majd ha dolgozni megy akkor elhozom.A válasza nagyon egyszerű volt azt mondta feljelent,hogy kiraboltam,ha elmerem vinni a dolgaimat.
Mit tudok tenni?Hogyan szerezhetem meg a személyes dolgaimat anélkül hogy bármiféle jogi vonzata lenne?

Köszönöm előre is a segítséget!

szeged # 2008.11.11. 13:37

Az ügyünk szerencsés befejeztét szeretném közölni: az ELMÜ "korrigálta" a számlatartozást. Ennyit írtak válaszlevelünkben és, hogy nincs elmaradt számlatartozásom. Bővebb felvilágosítást nem kaptam, de talán a várható perköltség még nekik is pénz...
Szóval aki hasonló helyzetben van, üzenem: bátran próbálja meg, hátha sikerül. Én ezt tettem és nyertem!

bandeeraz # 2008.08.13. 11:48

Nem vagyok nagy szakértő, de úgy vélem, hogy 100%-ban annak kell helytállnia az ELMŰ tartozásért, aki a szerződő fél, illetve akinek a nevén van az óra. Sztem ebben az esetben az a fél mulasztott (így magára vessen), aki nem jelentette be a szolgáltatónál, hogy elköltözött. Tartozással is természetesen át lehet iratni az órát a tulaj nevére. Pl. amennyiben albérlő megy a lakásba, akkor is sok helyen átírják a nevére az órát, majd mikor elköltözik, a tulaj nevére megy vissza. Naná, hogy teljesen irreleváns, van-e a tartozás, vagy sem (teljesen lehetetlen jogi helyzet állna elő ellenkező esetben). Sztem szeged fizesse ki a 100 rugót, és akkor követelje a exétől a zsetont (akár jogi úton is).

Most lehetséges, hogy a lakás tulajdonosa-szerződő fél-óra jogosultja szentháromság elválik egymástól, és ilyenkor lehetséges valamilyen speciális felelősség jön be, de ezt sztem a szolgáltatónak valamilyen papíroson jelentenie kell. Amúgy a családi jognak semmi köze az ügyhöz szvsz.

ObudaFan # 2008.08.13. 11:16

Szerintem bíróságon még így is bukta lenne, de hátha a szolgáltatót meggyőzöd,

szeged # 2008.08.13. 05:19

Igen, a válásról hozott végzésben konkrétan szerepel, hogy "gazdasági" téren is megszűnt az életközösség.
A tartozás időtartamából 21 napot tartózkodtam még ott, nyilvánvalóan már elköltözésemtől kezdve nem fizette a villanyszámlát. De a 21 nap részarányát természetesen hajlandó vagyok kifizetni. Így lehet?

ObudaFan # 2008.08.12. 19:58

Ha bizonyítani tudod, hogy a házastársi együttélés már nem állt fenn, akkor esetleg.

szeged # 2008.08.12. 18:52

A behajtó ügyvédi iroda közölte, hogy közös a felelősség a volt feleségem és közöttem, mivel kettőnk nevén van az óra(???). Bementem az ügyfélszolgálatra, ahol mondták, hogy az ő nevén van és valóban közös a tartozás.
Továbbra is az a véleményem, hogy bizonyítani tudom, hogy én nem voltam fogyasztó. Milyen eséllyel perelhetem be?

ObudaFan # 2008.07.30. 11:31

Nincs mit.

tükörkép* # 2008.07.30. 05:56

Köszi-köszi:-)

ObudaFan # 2008.07.29. 12:36

Semmi dolgod nincs. A korábbi biztosítási szerződés egyébkénr érdekmúlás miatt megszűnt, akkor is, ha ezt a biztosító még nem tudja.

tükörkép* # 2008.07.29. 08:22

A "megkérem, hogy töröltesse"-nen már túlvagyok. Megkértem. Szóban, írásban. Mégis itt tartunk.
Azért köszi..:-)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 08:09

Egyszerűen bedobja a postaládájába, vagy még egyszerűbb, ha felhívja telefonon és megkéri, hogy törölje a régi szerződést.

tükörkép* # 2008.07.29. 07:52

Köszi:-)
A nagykorú gyerekekkel is elküldhetem a csekkeket (és akkor van tanúm - ajaj, ebbe nem akarom őket belerángatni), vagy dobjam postára ajánlva? (amit aztán nem tudok bizonyítani, mert akármit is küldhettem neki..)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 07:45

Ha a csekkek az exe nevére szólnak, akkor annyi a teendője, hogy az új lakcímére elpostázza.