A házrészét a gyerekeknek ajándékozná, te meg a házadat ajándékoznéd neki, plusz szabadulna a közös hitel őt terhelő részéből.
Ekként az alant felhozott lakáshasználat esetleges problémája szóba se jönne.
A házrészét a gyerekeknek ajándékozná, te meg a házadat ajándékoznéd neki, plusz szabadulna a közös hitel őt terhelő részéből.
Ekként az alant felhozott lakáshasználat esetleges problémája szóba se jönne.
jelszó
Esetleg az általad örökölt és nehezen eladható cs.házat kellene csereként felajánlani férjednek a jelenlegi tulajdoni része helyett.
Valamint ha a továbbaikban esetleg egymagad tudnád fizetni az 5 M Ft mindenkori teljes havi hiteltörlesztést, akkor a férjed 6 + 2,5 = 8,5 M Ft-ot kapni - mely közel van közös a cs.házatokból őt illető 10 M Ft vagyoni értékhez.
Aztán a bankban át kell ütemeztetni a kölcsönt hosszabb lejáratra, de a jelenleginél kedvezőbb havi törlesztőrészletre - amit könnyebben tudnál egymagad fizetni.
A férjednek ami megmaradna az őt terhelő fele hitelrészből, az "tisztán" mehetne neki piára...
Közben meg még saját háza is lenne...
Monalisa
laikus hozzászóló
A lakáshasználat joga azt fogja illetni, akinél a bíróság a gyermekeket elhelyezi. De hogy kinél helyezi el, azt innen megmondani nem lehet.
Más kérdés, hogy a használat a tulajdoni arányokon nem módosít, tehát valamilyen formában ezt a közös tulajdont előbb-utóbb meg kell szüntetni, és akkor vagy - lakott forgalmi értéken - a bentlakó kifizeti a másikat, vagy a bíróság/gyámhatóság hozzájárulásával a lakás tulajdona fejében a tartásdíjról egészben vagy részben lemond.
Tanácsotokat kérem!
Még mindig nem mertem belekezdeni a válásba, bár kb.10 éve megérett rá a helyezet. Az anyagi gondok azonban ezt eddig nem teték lehetővé. Van egy családi házunk 50-50 %-ban, ebben lakunk a két gyerekkel.
Mindekettőnk szülei meghaltak, nincs hová mennünk. Nekem még megvan a szülői ház- ami jelenleg eladó értéke kb.6 millió Ft. Az ő szülői öröksége már elfolyt (vagyis elitta) ez kb. 500 ezer volt.
A közös családi házunk értéke kb.20 millió kölcsön van még rajta 5 millió.
Én szeretném a férjemet kifizetni de mig nem tudom eladni a házat ami csak az enyém nincs miből. Van két kiskoru gyerekünk, azokat taníttatni kell.
Nem merek belefogni a válásba, mivel félek, hogy a lakáshasználatot esetleg nem nekem ítélik a két gyerekkel, mivel nekem még van egy eladásra kerülő házam. Megteheti -e a bíróság hogy egy komfort nélküli vidéki házba kényszerít a két gyerekkel és a városi családi ház jogát a férjemnek ítélik. Eladni nem szeretném ahol most lakunk. Milyen lehetőséget láttok?? Merjem végre beadni a válópert??
Kedves der Alte!
Köszönöm a részletes ismertetődet. Már én is tudom, hogy sok mindent máshogy csinálnék a bíróságon, mint akkor, de marad a késő bánat. Kis naívan gondoltam ne éljük fel tovább a gyerekek lelkét a volt feleségemmel, legyünk túl rajta minél hamarabb, hagy gyógyuljanak a sebek.
Most meg állok üres zsebbel, otthontalanul és próbálom újra felépíteni az életemet.
Köszönöm a segítséget, amint lehet kerítek egy ügyvédet. Most megpróbálok bemenni a bíróságra jogi tanácsért, hátha van nekik...
Zsuli
Zsuli,
keresned kellene (vagy inkább kellett volna) egy jó ügyvédet... Nem véletlen, hogy a hajléktalanok 60% elvált apa.
A lakáshasználat értéke a beköltözhető (üres) és a lakott forgalmi érték különbözete. Ennek 50%-ra lettél volna alapesetben jogosult, mint 50%-os tulajdonos. Ettől a bíróság eltérhet és általában el is tér, ha a kiskorú gyermek is az adott lakásban kerül elhelyezésre. Hogy mennyire, az a bíró mérlegelésétől és a gyermekek számától függ, de a különbözet 33%-nál csak különös méltánylás esetén lehet kevesebb. Tekintve a 2 gyermeket jó eséllyel olyan 40% körüli összeget kaptál volna. Ez egyösszegben, a lakás elhagyásakor lett volna esedékes.
ha az ítélet a lakáshasználatról jogerős, akkor szerintem már nem kérheted az ellenértéket. Különösen akkor nem, ha ezt korábban sem kérted.
Szerintem érdemes pereskedni a tulajdoni megosztás érdekében. Lehet, hogy kbs-nek van igaza, de szerintem akkor is meg kellene próbálni. Mit veszíthetsz?
Kedves der Alte!
„Nyilván a képet árnyalja, hogy ki kapta a lakáshasználati jogot. Ha a feleség, miközben ő csak 50%-ban tulajdonos, akkor jogszerűen neki ki kelett volna fizetnie a lakáshasználat ellenértékét a férjnek. Utobbi a lakott és beköltözhető forgalmi érték különbözete. Tudtommal a lakáshasználat ellenértékébe szokták „belekalkulálni“ a lakásban maradó gyermek is. Vagyis emiatt ítélhet meg a bíróság a különbözet 50%-nál kisebb összeget. 33%-nál kisebbet viszont csak különösen indokolt esetben.”
Lakáshasználati ellenértéket nem kértem a váláskor. Ez szerepel is a válási papírokon. Ezt kérhetem utólag is? Ekkor ítélheti meg a bíróság a min. 33%-ot? Ebben az esetben akkor a beköltözhető érték (mindkettőnk tulajdonrészét tekintve 100%) 33%-át kaphatnám meg, vagy a lakott érték (mindkettőnk tulajdonrészét tekintve 100%) és a beköltözhető érték (mindkettőnk tulajdonrészét tekintve 100%) közötti különbözet 33%-át?
Köszönöm válaszát!
Az attól függ, hogy szerezte.
Az eredeti témákban olvasgass BH-kat. Meg fogsz lepődni, milyen sok olyan van, amely hasonló esetben elutasította, joggal való visszaélésnek ítélte a közös tulajdon megosztására irányuló kérelmet.
A lakáshasználtaról szóló bírósági határozatot, használati jog megváltást meg ne keverjük már ide, az egy egészen más téma.
Kérdés:
házasság alatt egyik fél által szerzet haszonélvezeti jog közös vagyonnak minősül? hogyan történik a megosztása, értékbecslése, stb.
kbs,
biztos vagy benne, hogy ha nem működik a természetbeni megosztás, akkor más lehetőség nincs???
Szerintem nem sérti szükségképpen a kiskorú gyermek érdekét sem az, ha az egyik tulajdonos magához váltja az ingatlant, sem az, ha elárverezik. Szerintem ilyen indokkal nem lehet túl sokáig elhúzni a vagyonmegosztást. A kiskorú lakhatása sokféleképpen megoldható, nem csak és kizárólag a volt közös otthonban. Ennél komolyabb sérelem, hogy a tulajdonos nem férhet hozzá a tulajdonához.
Nyilván a képet árnyalja, hogy ki kapta a lakáshasználati jogot. Ha a feleség, miközben ő csak 50%-ban tulajdonos, akkor jogszerűen neki ki kelett volna fizetnie a lakáshasználat ellenértékét a férjnek. Utobbi a lakott és beköltözhető forgalmi érték különbözete. Tudtommal a lakáshasználat ellenértékébe szokták "belekalkulálni" a lakásban maradó gyermek is. Vagyis emiatt ítélhet meg a bíróság a különbözet 50%-nál kisebb összeget. 33%-nál kisebbet viszont csak különösen indokolt esetben.
Ha ilyen nem volt, akkor vélelmezhető a közös, megosztott használat. Szerintem sok lakás beosztása ezt lehetővé teszi. Nyilván lesznek közös használatú helységek.
Ha a lakáshasználatban egyszer már figyelembe vette a bíróság a gyermekeket, akkor újbóli figyelembe vétele a tulajdoni megosztás során nem indokolt. Ekkor a lakott forgalmi értéket kell megállapítani. Azt vagy egyik fél kifizeti a másiknak, vagy árverés jön.
Persze ez egy hosszú procedúra, saccperkábé min. 2 év.
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Tehát akkor lehetőségem sincs, hogy a tulajdonomhoz hozzá jussak, míg ezt a volt feleségem nem szeretné, illetve a gyermekeim közül bármelyik is kiskorú vagy nappali tagozaton tanul. Ami mint tudjuk akár még egy évtizedig is eltarthat. Utána pedig vagy közös megegyezéssel adjuk el a lakást vagy gondolom pereskedhetek, amire szintén semmi esélyem sincs, ha még akkor is mind a két gyermek otthon lakik.
Ez tényleg ennyire reménytelen? Ez az élet válás után? Más hogy csinálja? Rögtön a váláskor ki kellett volna raknom a családot a lakásból? Elnézést, ez a keserűség volt.
Ha esetleg van valakinek tapasztalata ilyenben, szívesen olvasnám azt is!
Köszönöm segítségét!
Bárki mondta, rosszul mondta. A bíróság nem fogja ítélettel megváltoztatni a tulajdoni arányokat - ez a tulajdonjogba való, alkotmánysértően durva beavatkozás lenne.
A közös tulajdon bíróság általi megszüntetése nem is a tulajdoni hányadok megállapítását jelenti - hiszen azok adottak - hanem az osztatlan közös tulajdon tényleges megszüntetését.
Ennek lehetséges módjai:
A természetbeni megosztás feltételei lakásoknál általában nincsenek meg. A másik két mód pedig - véleményem szerint - oly mértékben sérti a volt feleség (és a nála elhelyezett kiskorú illetve a háztartásában élő nagykorú gyermek) jogos érdekeit, hogy emiatt a bíróság nem adna helyt a kérelemnek.
Hangsúlyozom: szerintem.
U.i.: Nem lenne akadálya a közös tulajdon olyan megszüntetésének, hogy Ön váltsa magához a felesége tulajdon részét, de ez nem érintené a feleség használati jogát; vagyis az ÖN problémájára ez végképp nem lenne megoldás.
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm gyors válaszát! Pontatlan volt a megfogalmazásom. Egy barátomnál lakom szívességből, mert nem volt hová költöznöm. Valahol régebben azt hallottam, hogy amíg mind a két gyermek kiskorú (mostmár ugyan az egyik nagykorú, de igaza van, tartásra jogosultak - ugye?), addig ha a bíróságtól kérem a megosztást, akkor 30%-ot ítélnek meg az 50% tulajdonrészem fejében. Nem tudom, ezt jól mondták-e nekem akkor, illetve, ha azóta már az egyik gyerek nagykorú, de még tartásra jogosult, akkor ez a százalék még mindig ugyanannyi, vagy esetleg több?
Az Ön megítélése szerint semmi lehetőség nincs a bíróságtól a "kényszerértékesítést" kérni? (Ennek ez a helyes megfogalmazása?)
Köszönöm válaszát!
U.i.: A házasság - pontosabban a válás - már csak ilyen...
Kedves Hozzáértők!
Válásunk után a volt feleségem és a gyermekek (19 és 13 évesek - mindketten nappalin tanulnak) a közös 50-50% arányban megosztott lakásunkban maradtak. Szeretnék a bíróságtól megosztást kérni, hogy eddigi "szivességi lakáshasználóból" lakástulajdonossá válhassak. A megosztás utáni összegből egy lakás kezdőrészletét talán ki tudnám fizetni, így nekem is lenne hol laknom, igaz, a gyerekeknek és a volt feleségemnek kisebb lakásban kellene élniük, mint most vagy hitellel költözhetnének hasonlóba.
Az a kérdésem, hogy milyen százalékban várható a bíróság megosztása? Az az utáni lépés a volt feleséggel való közös ármegegyezés után a lakás értékesítése? Ki határozza meg mennyit ér a lakás? Van hatósági értékbecslő? Van lehetőség arra, hogy a volt feleségem hitelt vegyen fel az én tulajdonrészemre, így megtartva a lakást, ahol laknak? Hogy zajlik ez?
Köszönöm válaszaikat!
Ok. Ezt értem. De igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy mi alapján állapítják meg (forintosítják) a házimunkát?? Megnézik, hogy mennyit kap egy házvezetönő havonta??? Na és hogy mivel lehet védekezni a ha aránytalanúl magasnak találom a bíró által meghatározott összeget, mert szubjektíven ítélkezik a bíró. Sajnos erre a gyerekelhelyezésben volt már példa. Nagyon NEM objektív velem szemben a bíró. Azt is tudom már, hogy miért csak nem tudom bizonyítani...
Most hogy magyarázzam?
Közös háztartásban végzett házimunkáról beszélünk. Ha nincs közös háztartás - vagyis még csak nem is élettársak - akkor ilyen házimunka sincs. Ha viszont házasok, akkor megint csak nem számít a végzett házimunka.
Ergo: csak akkor van jelentősége, hogy ki mennyi házimunkát végzett, ha élettársak vitáznak.
(A közös háztartásban élő egyéb személyektől ezúttal azt hiszem, eltekinthetünk - de rájuk egyébként is az éllettársakra vonatkozó rendelkezések alkalmazandók.)
Kedves kbs!
Megkérnélek,hogy ezt fejtsd ki bővebben, mert nem értem !!!!!!!!!
„Különösen akkor ha élettársak voltak ”
Annyira különösen, hogy egyébként nem is számít.
Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megtudni, hogy vagyonmegosztásnál a háztartási munka megállapításának a pénzbeni kifejezésére van e valamilyen szabály??? Tehát ha azzal védekezik a másik fél, hogy neki azért jár még pénz mert ő háztartási munkát végzett, akkor a bíró csak a hasára csap vagy van valami amihez tartani vagy viszonyítani kell? És mivel és hogyan lehet bizonyítani a háztartási munka végzésének a tényét? Kellenek tanuk vagy elhiszi a bíróság azt amit mond az illető hölgy? Na és a férfi által végzett házkörüli munkák minek számítanak? Különösen akkor ha élettársak voltak és a ház amiben laktak a nő tulajdona 1:1 arányban de a párja rengeteget dolgozott rajta, rendben tartotta, amit a nő el is ismert.. Valószínűleg ezt már bánja…
Várom a véleményeiteket!!!
Szerintem a bíróság által megítélt használati jogot nem érinti a tulajdonjog megszűnése.
"De azt mondod, van ügyvéded. Miért nem őt kérdezed?" Eddig őt kérdeztem, de elment szabira. Eddig simán ment a dolog, nem volt gond, de most kitalálta, hogy nem fogadja el a pénzt, hanem többet akar. Ezért estem pánikba.
Értem! És, ha én szeretném kifizetni az ő részét és ez sikerül is akár vagyoni per előtt akár után, akkor neki mennie kell? Amúgy eddig közös használatot ítélt meg a bíróság.
Célfotóval :)
Ha egy csepp esze van, akkor kéri, hogy ítéljék neki a lakáshasználatot. Erre a gyerekek miatt akkor is jú esélye van, ha egyébként a lakás a vagyonmegosztás során a te kizárólagos tulajdonodba kerül.
De azt mondod, van ügyvéded. Miért nem őt kérdezed?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |