Válás - Vagyonmegosztás - per

ObudaFan # 2016.08.23. 17:02

Látni kellene a konkrét megallapodast és ismerni a pontos hátterét, de a leírtak alapján az esélyek nem tűnnek jónak.

Mrshorvatski # 2016.08.23. 16:55

Semmilyen mód sincs az egyezség megtámadására?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.23. 15:42

A hajó elment.

Mrshorvatski # 2016.08.23. 15:14

Tisztelt Szakértő!

2o15 december végen váltunk el, én ügyvéd nélkül, a volt férjem ügyvéddel jött a tárgyalásokra. Irtunk közös megegyezést, mindketten aláírtuk, főleg a gyerekkel való kapcsolattartásrol szólt. Vagyonmegosztas annyiban volt benne, hogy az ingosagunkat birtokba vettük, elosztottuk. Illetve utolsó bejegyzésben arról volt szó, hogy további követelésünk a másik fele nincsen.
Igen ám, de nekünk több milliónk volt összegyűjtve, ami a questoros botrány miatt nem tudtuk, hogy valaha visszakapjuk-e, és meg volt biztosításos pénzünk is, amit 2o16 márciusában fizettek ki neki, mert az ő nevén volt megkötve. A kérdésem az, hogy mennyi esélyem van megkapni a fele penzt? Mar küldtem neki levelet, amiben felszólítottam, hogy szeretnem megkapni a rameso részt, de azt kaptam vissza, hogy mivel aláírtam a közös megegyezést, kovetelesemnek helye nincs!
Köszönöm előre is a tájékoztatást!

ObudaFan # 2016.08.23. 13:15

Kerestesd meg a birosaggal azokat a bankokat, szolgáltatókat, ahol szerinted lehet megtakarítása.

czigler_j # 2016.08.23. 12:25

Tisztelt Szakértő!

Válás előtt állok. A másik fél nem hajlandó megegyezni (és válni sem akar), így magam fogom beadni és tényfeltárásos válás lesz.

Fő kérdésem, hogy tudom-e bizonyítani azt - illetve figyelembe veszi-e a bíróság -, hogy a férjem anyagilag élősködött rajtam és jelenleg is kihasznál? Nincs közös kassza, ebbe soha nem egyezett bele. A családi, háztartási költségekbe nem, vagy csak minimálisan száll be, miközben van keresete (ami elvileg ugye közös bevételnek számít házasságon belül). Emiatt gyakorlatilag az én fizetésemből élünk három gyerekkel, szinte a nélkülözés szintjén... A saját anyagi helyzetem így katasztrofális, semmi megtakarításom nincs, ha beütne valami nagyobb kiadás, gondban lennék. Neki van pl. nyugdíj-megtakarítása, fizeti magának (meg még sok minden mást is). Az otthoni teendők is "természetesen" rám hárulnak, így időm-energiám sincs a 8 órás állásom mellett különmunkát végezni, úgy, hogy ő közben magának rakosgat félre, rajtunk spórolva, minket "meglopva", és otthon sem csinál semmit.

Kérdésem, hogy hogyan tudnám váláskor ezt az igazságtalan helyzetet feltárni, elégtételt szerezni (a külön gyűjtögetett pénz felére gondolok, ami engem, illetve minket illet). Nem tudom, milyen számlán, hol gyűjtögeti, befekteti-e, mit csinál vele, így ezt nem tudom bizonyítani. Vannak viszont fényképeim a számlakönyvéről (egyéni vállalkozó), és emellett e-mailjeim, amelyekben leírja, hogy miért nem tud éppen beszállni a költségekbe, mert csak ennyi meg annyi a bevétele - amely erősen ellentmond a számlakönyve adatainak, magyarul hazudik folyamatosan a bevételeiről. Nem tudom, ezt (mármint a fotókat) pl figyelembe veszi-e a bíróság, illetve lehet-e kérni, hogy a szja-bevallásokat hivatalból kikérje, vizsgálja a bíróság.

Várom szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy milyen eszközeim vannak a bizonyításra, a helyzet felszámolására, mire számíthatok? Nagyon remélem, hogy a jognak vannak eszközei erre az esetre, és nem csinálhatja ezt senki "büntetlenül" a házastársával a gyerekeivel.

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.08.15. 20:10

Természetesen extrém esetben egy megállapodás is lehet támadható, de hat foszabaly szerint csak a felek megallapodasabol kell kiindulni. Latni kellene a megállapodást barmilyen bővebb válaszhoz.

hortobagy # 2016.08.15. 07:55

Válás esetén megállapodnak a felek, hogy a vagyont közösen megosztják. A feleség nevére kerül az ingatlan, mert a férj elajándékozza tulajdoni hányadát a gyerekek miatt. Ez biztos így van, vagy ezt még lehet turkálgatni? Mármint a bíró? Vagy később a férj? Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2016.08.14. 15:31

Igen, de a különvagyonod nem feltétlenül az az összeg, amit a lakásba fektettél, hanem arányosan az, ami arra a lakás mai értékéből esik.

Bobby85 # 2016.08.14. 09:12

Elnézést, hogy félreérthetően fogalmaztam...
Akkor a helyzet röviden:
az igazolható különvagyonomat a közös lakásunk előlegébe és felújításába fektettem. A lakásra teljes árára közösen hitelt vettünk fel, tulajdonjogot felesben jegyeztettünk be.
A bank felé közösen tartozunk, őket nem érdekli ez a helyzet, ez természetesen a kettőnk felelőssége. Ez tiszta.
Viszont, ami engem érint, az, hogy ebben szituációban, hogy csak a hitel fizetése maradt meg nekem (neki is, miután a lakást eladjuk), minden értékként felmutatható dolgot ő birtokol, van e lehetőségem a különvagyonom kifizettetésére, vagy kompenzációjára?

ObudaFan # 2016.08.13. 05:55

Nem jelenti egyértelműen, de én is feltételes módban írtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.12. 21:37

Ez jelentené egyértelműen azt, hogy a hitel az élettárs külön tartozása? :)

ObudaFan # 2016.08.12. 20:36

"van egy közös tulajdonban lévő ingatlanunk hitellel terhelve"

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.12. 18:21

Nem kötekedni akarok, de hol írta, hogy az élettársa tartozása? Éppenséggel az írta, hogy neki magának volt különvagyoni tartozása, de azt a különvagyonából rendezte is.

wers # 2016.08.12. 18:12

Kedves ObudaFan,köszönöm hogy válaszoltál.

ObudaFan # 2016.08.12. 17:23

Nem tudom, hogy tudta-e, de a kérdező olyan egyértelműen azt írta, hogy ez csak az élettársa tartozása, hogy erről az esetről is írtam. Ha az együttélés alatt vette fel, akkor az közös tartozás lesz az egymás közti viszonyban, legalábbis nagy valószínűséggel.

wers # 2016.08.12. 15:20

van egy közös tulajdonban lévő ingatlanunk hitellel terhelve

Ha ezt a hitelt ő az együttélé előtt vette fel

Ez hogyan tudta volna előtte felvenni? (csak kérdés)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.12. 15:04

Fel sem merült, hogy a tartozás különvagyon lenne.

ObudaFan # 2016.08.12. 14:38

Ha ezt a hitelt ő az együttélé előtt vette fel, akkor az ő külön adóssága, ha az együttélés alatt, akkor valószínűleg közös adósság. Ha az ő külön adóssága, akkor persze kérheted azt, hogy a közöttetek folyamatban lévő elszámolás során figyelmen kívül maradjon és az így számított jutódat fizesse neked ki. De ha az ingatlan jelzálogjoggal van terhelve, akkor abból biztosan nem tudod behajtani, aze gyéb vagyonából esetleg igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.12. 14:25

Nem érted. Egymás között úgy állapodtok meg, ahogy akartok. De a hitelezőnek továbbra is ketten, egyetemlegesen fogtok tartozni.

Bobby85 # 2016.08.12. 12:38

Köszönöm, értem. Van arra mód, hogy ezt az összeget egy külön polgári perben vagy egy megállapodásban rendezzük? Vagy így jártam és nem tudok mit tenni... ez aránytalan számomra, én csak egy korrekt elszámolást szeretnék ha már így alakult.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.12. 11:32

A bíróság nem hoz olyan ítéletet, amely perben nem álló harmadik személlyel szembeni kötelezettségen - a harmadik személyre is kiható módon - változtatna. (Az se segít, ha bevonod a bankot is a perbe, a vele szembeni keresetedet elutasítják.)

Bobby85 # 2016.08.12. 11:00

Tisztelt Szakértők!
Élettársammal szakítottunk, van egy közös tulajdonban lévő ingatlanunk hitellel terhelve. Kérhetem-e vagyonmegosztási per esetén, hogy az én igazolható különvagyonomat (eladtam a volt lakásom, hitelt visszafizettem rá, a megmaradt több milliót a "közösen" vásárolt lakás önrészébe és felújításába fektettem), hogy hitel rámeső részéből levonják és ő fizesse ki? Vagy várjam meg a döntés végét, és ezt az összeget külön perben kell rendezni? Őneki nem volt különvagyona, a hitel meg olyan sok lett, ha eladjuk az ingatlant, akkor is marad bőven még mit fizetni. Arról nem is beszélve, hogy minden értéket magával vitt, nekem meg a fizetni valók maradtak (természetesen neki is)...
Tudom, nagy butaság volt élettársi szerződés nem kötni, megtanultam a leckét.
Köszönöm előre is a válaszokat, kellemes hétvégét mindenkinek! :)

ObudaFan # 2016.02.27. 11:25

Antal1973

Valószínűleg leginkább csak azt, hogy gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt pert indít és tartásdíjat kér. De látni kellene magát a megállapodást a pontos válaszhoz.

ObudaFan # 2016.02.25. 13:29

Ha a gyerkelhelyezésen vitáztok, az eltarthat jó másfél évig. Aztán lehet vitázni a vagyonon, annak az ideje azért függ a vagyontárgyak mennyiségétől és jellegétől, a vitapontoktól (különvagyoni hányadok, érték, stb.)
Összességében az én praxisomban egy kb. 7 éves per volt a rekord a bontóperek között. (Élettársi jogviszonynál, ahol a jogviszony fennállása is vitás, bár ott csak vagyonjogi perről beszélünk, van olyan, ami már hosszabb ideje tart.)