Válás - Vagyonmegosztás - per

Tsiky # 2013.01.23. 17:20

Üdvözletem!
Abban szeretnék segítséget kérni,hogy volt élettársam közös tulajdon megszüntetése címen indított pert ellenem és a szüleim ellen. A családi házat, mely a szüleim nevén van, az összeköltözésünk után bővítettük. Az ügyvédjük a PTK. 578.G.§-ra és a PTK. 137.§(3) és 148§ (2)-ra hivatkozik. Kérdem én,hogy lehet azt a közös tulajdont megszüntetni, ami nem is volt a nevünkön. Miért kell valakit meghurcolni azért,mert az ő állításuk és a perben benyújtott állításuk hazugságokra épül. Nekünk mindenről van papírunk és bizonyítani is tudjuk azt,hogy ők nem mondanak igazat. Azt hozzáteszem, hogy gyermektartást sem fizet és kérte,hogy a végrehajtást szüneteltessem,vagy szüntessem meg. Ez esetben a bíróság a két ügyet külön tárgyalta, de a végső ítéletnél összekötheti e a két pert?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.23. 17:27

Végrehajtás megszüntetése iránti pert nem lehet közös tulajdon megszüntetése iránti perrel egyesíteni.
(Nagyon biztos vagy az igazadban a közös tulajdonról szóló perben; csak aztán nehogy meglepődj.)

Jocó1965 # 2013.01.24. 08:22

Tisztelt Szakértők!

Tegnap volt a közös vagyon megosztási perem 2.tárgyalása.
Már csak egy hitellel terhelt ház maradt,plusz 6 millió Ft,amit a különélésünk óta kizárólag én fizettem.(Még nincs kifizetve a ház teljesen)
A fele adósság,3 millió Ft-ot kértem kamatostól,ill.hogy a volt nejem váltsa magához a részemet.Eladni már 4.éve nem tudjuk.
Egyikünk se tudja magához váltani,társas házzá nem lehet alakítani,és az OTP sem járult hozzá az árveréshez.

A bírónő mégis azt mondta,hogy csak a bírósági árverés maradt megoldásként!
Ez az amit nem értek:Ha az OTP nem "engedélyezte,akkor,hogy lehet árverezni?
Szóval patthelyzet van.
Ráadásul kb.50 ezer Ft-ot akarnak kiszabni,ha megszűnik a per.(A 3 millió 6%-ának a 30%-a,mivel a 2.tárgyalás után szűnne meg a per)

Hogy lehetne ezt az illetéket "kivédeni"?

Köszönettel:József

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 12:19

A bíróságnak nincs szüksége a jelzálogjogosult beleegyezésére. Épp azért kell annak is alperesnek lennie, hogy az ítélet rá nézve is kötelező legyen.

kisbucko # 2013.01.27. 16:56

Kedves Hozzáértők!
Évekkel ezelőtt,házasságunk elején az én különvagyonomból(5 millió ft)+5 millió ft közösen felvett hitelből vettünk egy lakást.A tulajdonjog 3/4-1/4 arányban az én javamra lett bejegyezve.férjem másfél éve elköltözött,azóta egyedül fizetem a törlesztőrészletet.Van még 1,5 millió tőketartozásunk+a kamat.Szeretnék a lakásban maradni,és megváltani a férjem részét,hogy kell kiszámolni,hogy mennyi jár neki?A hitelt én fizetném tovább.

lapka # 2013.01.27. 22:01

Segítséget kérnék családjogban, vagyonmegosztásban jártas ügyvédtől. Külön élünk 3 éve, a férjem kényszerített, hogy az ő 100%-os tulajdonu házából elmenjünk, ami a házassági közös lakásunk. Azóta lecseréltette a zárat, nem enged visszaköltözni minket. A cuccaim egy részét visszaadta, mésik részét nem és tagadja, hogy ott lennének. Mit tehetek ilyen esetben? Ott van az állandó lakcímunk. Vissza tudunk-e költözni? Lecseréltethetem-e én a házon a zárat? A kertbe be tudok menni, a kertkapun nem cserélte le. Mit lehet tenni ilyen esetben, kihez fordulhatok jogorvoslatért és mit kell indítani?
Köszönettel: lapka

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.28. 10:39

Szeretnék a lakásban maradni,és megváltani a férjem részét,hogy kell kiszámolni,hogy mennyi jár neki?
Neked mennyit ér?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.28. 10:40

Hogyan kényszerített, lapka? Miért nem próbáltál visszakerülni ezidáig a birtokba?

ObudaFan # 2013.01.28. 14:54

lapka

Kezdj el gondolkodni, hogy hogyan is tudod igazolni, hogy voltak ilyen ingóságaid, és hogy azok ott vannak/voltak a kiköltözésedkor, mert ez a te bizonyítási kötelezettséged lesz egy esetleges perben, ha tagadja. (Ismerősök, barátok, rokonok, akik odajárnak/jártak, tanúként szóba jöhetnek.)

Azért azt is gondold át, hogy mennyiben a tieid az ingóságok, nem képzelhető el, hogy a közös vagyon részei?

ObudaFan # 2013.01.28. 14:56

kisbucko

A ráeső rész értékéből kell levonni a különvagyonból törlesztett részletek felét. De hogy mennyi a ráeső rész, az kérdés, nem írtad le, miért lett ez 3/4-1/4.

kisbucko # 2013.01.28. 20:30

Kedves Ügyvéd úr!

Mivel az én különvagyonom a szüleimtől származott,és a férjem üres kézzel jött a házasságba,így osztottuk meg a tulajdont.Ennek van jelentőssége?Nem minden házasság után szerzett vagyon számtí fele-fele arányban közösnek,tehát a kiindulópont nála a ház értékének a negyede??
Lehet,hogy nem jól írtam,de a hátralévő részt a hitelből egyedül fizetném,de az ő részét nem helyette,tehát azt is szeretném levonni a neki járó pénzből.Le lehet vonni egy még ki nem fizetett hitelösszeget az ingatlan árából?
Nem tiszta a sorrend,hogy mit miből kell levonni.
Van még egy autónk,amit ő használ,de ha ennek a "felére " igényt tartok,akkor azt az összeget előbb hozzá kell adni az ingatlan árához és az a kiindulópont?Bár ha a lakásból csak a negyed részből kell kiindulni,akkor az nem jó,mert az autó értékét meg felezzük.Köszönettel:
kisbucko

kisbucko # 2013.01.28. 20:35

Ja,a hitelt az elköltözésig közösen fizettük ,a különvagyonom ment a vételárba.

kisbucko # 2013.01.28. 21:54

Olvasgatom a bejegyzéseket,és még 2 dolog ,amit esetleg figyelembe kell venniaz osztozkodásnál.?Egy kiskorú gyermekünk az én szülői felügyeletem alatt,kizárólagos lakáshasználattal.Ez módosító tényező a lakás értékénél?
A másik:a házasság alatt közösen visszafizetett hitel után kérhet megtérítést?Az mit jelent?

ObudaFan # 2013.01.29. 10:40

kisbucko

A szülői juttatás az különvagyon.
A még vissza nem fizetett részletek azok csak akkor vehetők számításba egyelőre, ha egyezséget köttök, egyébként a bíróság azt nem ítélné meg, csak majd megfizetés után. (Ez lenne az a bizonyos megtérítés.)
A bentlakó kiskorú gyerekre tekintettel ő csak a ráeső rész lakott forgalmi értékét kérheti.

kisbucko # 2013.01.31. 07:25

Tisztelt Ügyvéd úr!

Köszönöm a gyors választ!A fogalmakkal már tisztában vagyok, a számítás még mindig nem világos.
Tehát:A lakás vételára 10 milió, ebből 5 millió a különvagyonom, 5 millió közös hitel.Az átépítések, alakítgatások után a lakás jelenlegi értéke 15 millió.Enyém a kizárólagos lakáshasználati jog, kiskorú gyermekkel lakunk benne.
A tulajdoni lapon a férjem nevére a lakás 1/4-e van bejegyezve.
Ezekkel a paraméterekkel hogy nézne ki a számítás, hogy mennyi jár neki?
Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2013.01.31. 08:05

A jelenlegi érték 1/4-e, ebből kivonva az együttélés után általad fizetett törlesztők fele.

kisbucko # 2013.01.31. 08:25

Tisztelt Ügyvéd úr!

Akkor még mindig nem értem.Mi van a különvagyonommal?Meg a lakott forgalmi értékkel?Igazából a sorrend nem tiszta.
Először levonjuk a különvagyont(15 millióból 5-öt) , és a fennmaradó rész (10 millió)negyedét kell számolni(2.5millió) ,és ennek venni a lakott értékét?Plusz-ha ebben megegyezünk- még ebből kell levonni az általam egyedül fizetett/fizetendő hitel felét?
Annyit szeretnék neki adni,amennyit a bíróság megítélne,amennyi jár,csak nem akarunk pereskedni.

ObudaFan # 2013.01.31. 20:21

Nem a 15 millióból 5-öt, mert nem feltétlenöl annyit ér még az az ingatlan. A mostani értékéből vond le azt a részt, ami a mostani értékhez úgy aránylik, mint az 5 a 15-höz. A maradék (lakott) érték feléből meg a fizetett törlesztők felét.

kisbucko # 2013.01.31. 23:10

Azért írtam a 15 millót,mert az a mostani értéke.
A vételár volt 10 millió,ebből 5 millió a különvagyonom.
A férjem bejegyzett tulajdoni hányada 1/4,most akkor ez számít,vagy nem?(azt írtad,felezzem a maradékot)
Bocsánat,hogy ennyit értetlenkedek...

ObudaFan # 2013.02.01. 06:54

Igen, az 1/4 rendben van.

kisbucko # 2013.02.01. 07:45

Tehát akkor ez így helyes számítás:?
15 millió(a mostani érték)-5millió(a különvagyonom)
A maradék 10 miliónak vesszük a lakott értékét és ennek az 1/4- e jár neki?
Vagy az átépítések során a vételárba "befektetett" különvagyonomnak is nőtt az értéke?(azt írtad,olyan arányban kell levonni a különvagyont a mostani értékből,ahogy a vételárhoz viszonyult).a vételár 10 millió volt,ennek a fele volt a különvagyonom.Akkor a mostani érték(15 millió) felét(7,5 millió) kell különvagyonomként kezelni?
A vételár10 millió és a mostani érték(15 millió) különbségét(5 millió) -mint házasság alatti értéknövekedést-nem felezni kell,tulajdoni hányadtól függetlenül?
Rengeteg a kérdés,bocsánat.

ObudaFan # 2013.02.01. 14:46

Nem, a különvagyonod mai értéke nem 5M. Az értéknövekedésnek a különvagyonra eső része az különvagyon.

kisbucko # 2013.02.01. 20:27

A különvagyonom a vételár 50%-a volt,akkor a lakás mostani értékének az 50%-át kell különvagyonként kezelni?Ez melyik törvényben van leírva?Nem találom...

ObudaFan # 2013.02.02. 11:01

Kiolvasható a Csjt-ből és van rá egy csomó eseti döntés.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.02. 11:05

OFF
Kolléga úr, úgy általában is tisztellek, de a türelmedet külön irigylem.
ON