Válás - Vagyonmegosztás - per

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.17. 14:40

Ha a gyereké, akkor természetesen nem tárgya a közös vagyonnak. De azt mi honnan tudhatnánk, hogy a konkrét esetben a gyereké-e?

Koza # 2014.11.17. 13:09

Tisztelt Fórumozók!

Vagyonmegosztás kapcsán nem találtam a következő problémára semmilyen választ.
Beszámítható-e a vagyoni "leltárba" a lakásban lévő bútorok, gépek, stb azon részei amelyek a gyerekeké voltak (gyerekszoba berendezés)? Ezeket akár 10 éve általuk használt dolgok. Tekinthetőek-e ezek a gyerekek különvagyonának mint ajándékok? Változtat-e a helyzeten, ha már nem lakik ott, és nagykorú?
Sajnos ez nem vicc, ezzel szembesültem.

Köszönöm: Koza

ObudaFan # 2014.11.13. 06:40

Az ingatlan értékéből arányosan a ráépítés értékének a felére. Nem ígérhetem, hogy nem lesz hosszú.

Moncsi1972 # 2014.11.12. 10:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném segítségét kérni a következő problémámban.
Házasságunk 5éve a férjemmel megromlott. Egy háztartásban éltünk, de külön. Van két közös lányunk. 8hónapja elköltöztem a gyermekeinkkel. Váláson gondolkodom és bizonyos vagyonmegosztási kérdésem lenne.
A lakás, amiben éltünk a férjem szülei nevén van, ami félkész állapotban volt mikor összeházasodtunk. Vettem fel a házasságunk elején hitelt és ebből lett befejezve, berendezve. Közben keletkeztek kiadásaink, amikre szintén vettem fel hitelt, melyeket néha közösen, vagy csak én fizettem a fizetésemből. Mikor elköltöztünk, voltak olyan jelek, hogy nem szeretnék, ha válásra kerülne a sor. Férjemmel tartom a kapcsolatot, gyerekeink miatt is. Többször beszéltünk a vállasról, amire ő mindig ugyan azt a választ adta, nem gondolkodott még ezen a dolgon. Szüleitől szintén ezt a válaszokat kapom, valamint hogy nem kellene válni. Az lenne a kérdésem, hogy vagyonmegosztás tekintetében, mi az, amire igényt tarthatok. Nem szeretném sokáig húzni jogi procedúrákkal a válást.

Köszönettel
Mónika

ObudaFan # 2014.09.22. 11:10

Arra nem. De az együttélés alatt visszafizetett törlesztőrészletek felének a megtérítését követelheti, hacsaknem tudod igazolni, hogy azt a különvagyonodból fizetted.

Vararef # 2014.09.19. 15:35

Tisztelt Ügyvéd úr!

Majdnem 4 éve vettem egy lakást. Egyedül, a hitel is az én nevemre szól. Akkor még nem ismertem meg későbbi feleségemet, akivel tavaly decemberben házasodtunk össze, házassági szerződés nem született. Sajnos ez a házasság nem tartott sokáig, és úgy döntöttünk, hogy elválunk.
Kérdezném, hogy a (volt) feleségem tarthat-e igényt a lakásra, és ha igen milyen mértékben? Ha tarthat igényt akkor a hitelből is "nyer" egy darabot?

Köszönettel:
VR

ObudaFan # 2014.09.15. 14:26

És miért gondolod azt, hogy neked valaki felé ezért fizetned kell, ha még a bankhitelt is kiegyenlítitek a vételárból? Szerintem próbáld meg összeszedetten újrafogalmazni a kérdésedet, mert ez így nem igazán érthető.

imi68 # 2014.09.13. 04:28

Tisztelt ObudaFan!

Természetesen eladni szeretnénk, de ugy hogy ők tudjanak venni megfelelő lakást Pesten. Épp ezért mondanék le a tulajdon részemről, mert a vételárbol ki kell fizetni még a bankkölcsönt.

imi68 # 2014.09.13. 04:26

Tisztelt ObudaFan!

Természetesen eladni szeretnénk, de ugy hogy ők tudjanak venni megfelelő lakást Pesten. Épp ezért mondanék le a tulajdon részemről, mert a vételárbol ki kell fizetni még a bankkölcsönt.

imi68 # 2014.09.12. 19:42

Nem kérem eladás esetén a részem, mert akkor ők eladás után nem tudnának venni másik lakást , ha a vételárbol a hitel ki lenne fizetve.

ObudaFan # 2014.09.12. 13:36

Most akkor mit szeretnél? Odaadni a gyerekeknek a házat, vagy eladni? Szerény véleményem szerint ez a kérdés értelmezhetetlen.

imi68 # 2014.09.12. 05:00

Üdv.

Az lenne a kérdésem hogy fele-fele tulajdoni részünk van egy családi háznak ahol lakunk. Az ingatlan hitellel terhelt. (Épitési és jelzálog kölcsön) Mindketten adósok vagyunk a nejemmel.
Viszont szóba jött a válás,ház eladás folyamatban van.
Ha én a tulajdoni részemről lemondok a két fiam javára,21 és 18 évesek és még tanulnak, akkor nekem mi az amit fizetnem kell abban az esetben ha elköltözöm, és abban az esetben ha maradok a házban, és elváltunk de nem élünk együtt.
Hogy járnék jobban , válás házeladás után, vagy válás most? Mennyiben változtatja ebben a helyzetben a válás az anyagi helyzetet, ha itt maradok vagy elköltözöm?
Várom válaszát.

Üdv, Imre

derill # 2014.09.07. 18:42

szuszi49: Kicsit kevés az információ, mivel az, hogy melyik bíróság illetékes, attól függ, hogy melyik lakás volt az utolsó közös lakóhely. Nem kötelező az ingatlanokat átiratni, viszont megelőzne egy későbbi vitát, tehát érdemes. Ha meg van az egyezség, akkor együtt bemehetnek a bíróságra azzal, hogy megállapodtak mindenben és most azonnal el akarnak válni, ez esetben a házasságot a bíróság ott helyben felbontja a bíróság. Kell hozzá a házassági anyakönyvi kivonat, az ingatlan tulajdoni lapjának hiteles másolata, személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya és az egyezség (ez utóbbit jegyzőkönyvbe lehet diktálni).

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szuszi49 # 2014.09.07. 17:46

szuzszi49
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Idős korunk ellenére a válás mellett döntöttünk, már 15 éve szinte mint két idegen élünk egy fedél alatt, ezért a legegyszeribb minden,leg csendesebb válást szernénk közös megegyezéssel.
Én már nagyon régen felvetettem a válás gondolatát férjemnek, de hallani sem akart róla. De most megállapodtunk, hogy közös megegyezéssel elválunk. A gyermekünk 40 éves felnőtt önálló életet él. Van 2 ingatlanunk amit – házasságunk alatt- közösen építettünk fel. ' Bp.-en (58 nm), a másik Velencén ( 55 nm teljes közművel és téliesítéssel ellátott, pince,padlás, csónaktároló).
Én szeretnék Bp.-en maradni, a férjem -velem ellentétben- Velencét imádja, az utóbbi 5 évben én le se mentem Velencére. Megállapodtunk abban én maradok Pesten, Ő megy Velencére én a közös kocsiról is lemondok a javára. Az ingatlanok 50-50%-ban vannak a nevünkön, de abban is megállapodtunk (ez még csak szóban történt meg), hogy mindketten a lányunkat nevezzük meg 100%-ban örökösnek Az ingatlanok átírása ebben az esetben szükséges e vagy elég egy ügyvéd előtt megtett közös nyilatkozat, és ha igen, milyen formában? Felesleges pénzkiadásokat szeretném mellőzni, de mindenképpen jogilag megfelelő intézkedést szeretnék. mivel nyugdíjasok vagyunk és számít a pénz is!
Férjem ahhoz ragaszkodik, hogy a pesti pincéből. és a (lányom nevére haszonélvezeti jogunkkal) vett
garázsra igényt tart mert szerszámokat raktároz bennük. Én 1 éve elöltöztem mindkét ingatlant Ő használta, most sikerült megbeszélnem vele az osztozkodási feltételeket amit- le ís írtam 2014. 09. 10-én fog aláírni! ?? Ha ez megtörténik akkor szeretnénk közös megegyezéssel a válást elindítani.
Ebben kérném segítségét, ill szeretném megtudni jogilag így lehetséges e egy nagyon egyszerű, minden vitától és „kiteregetéstől” mentes gyors válás? Milyen iratok beszerzésére van szükség? Hol és hogyan kezdeményezhető (melyik kerületi Bíróságon) a válás?
Válaszát előre is köszönöm: Lónyai Zsuzsanna

2014.09.07

SzLH # 2014.09.07. 10:08

Megosztott lakáshasználatban állapodtunkt meg. Jogosult vagyok a földszinti hálószoba, fürdőszoba kizárólagos használatára.
Azt akarom elérni, hogy kedvezőbb feltételekkel tudjak kiszállni az egykori kapcsolatomból.
Nagykorú gyermekünk esetében viszont alkalmazni fogom az "elvárt magatartás elvét". Ebben az esetben is kell bírósági végzés, vagy elég a gyermek magatartására hivatkozni?

SzLH # 2014.09.07. 09:27

De facto hajléktalan vagyok, mivel az állandó lakcímem az, ahová nem tudok bemenni. Ettől függetlenül van hol laknom. Miért mondtam le mindenről? Nem akartam a szülők vitáját s gyerekekre kiterjeszteni.

ObudaFan # 2014.09.07. 09:14

SzLH

Azt írod, van a megállapodásban valamilyen kikötés a lakáshasználatodról. Na, annak a pontos megfogalmazása lenne itt a lényeg.

pohicop # 2014.09.07. 08:57

Húúú ez nem hangzik valami fényesen. :(

Mi maradtál a házban, ha a tulajdonjogodról lemondtál? Haszonélvező? És miért mondtál le a tulajdonjogodról, ha fizetsz gyerektartást? Mert általában azok szoktak lemondani a tulajdonjogról akik ezzel egyenlítik ki a gyerektartás összegét és aztán új életet kezdenek máshol a gyermektartás terhe nélkül....

SzLH # 2014.09.07. 06:50

A lehető legkisebb felfordulással, fájdalommal járó válást szerettem volna. Havonta fizetek gyerektartást, megtakarított pénzünk felét is odaadtam. Valamint lemondtam a tulajdonunkban lévő ház tulajdonjogáról. Egy kikötéssel, s mégpedig biztosítva lesz a lakhatási jogom. Mi történt? Azóta sem tudok bemenni a házba, gyermekeket ellenem fordította a felperes feleségem. Folyamatos ellehetetlenítésemre törekszik. Ezt egy telefonbeszélgetés alkalmával be is ismerte. Azt hitte, ha anyagilag tönkretesz, jobban fogja magát érezni. Sok mindent tűrtem, de a gyerekekkel való kapcsolatom szétzilálását nem tudom elfogadni. Nagyobbik fiam egyértelműen megírta (ma 18 éves) nincs rám szüksége. Az apanázst (60 ezer Ft) viszont elfogadja.
Ennyi dióhéjban.

ObudaFan # 2014.09.06. 20:26

Pontosan kellene a megkötött szerződést és a körülményeket is ismerni ahhoz, hogy lehessen látni, hogy van-e megoldás. A főszabály az, hogy a szerződés szerint kell eljárni. Azt is pontosan kellene tudni, miben áll a másik fél szerződésszegése.

SzLH # 2014.09.06. 20:15

Októberben lesz a második tárgyalás. Ezért kérdeztem, hogyan járjak el jogilag.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.06. 17:36

Miért, már jóváhagyta a bíróság?

SzLH # 2014.09.06. 16:04

Arra gondoltam, mivel a felperes sem tartja be maradéktalanul a szerződést (megállapodás házassági bontúper járulékos kérdéseiről), bíróság előtt fogom kérni a módosítását, újratárgyalását.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.06. 13:42

Peres egyezség nem lesz belőle, ha a bíróság előtt nem kéred a jóváhagyását, de egy ítélet alapjául akkor is szolgálhat. Nem jók az esélyeid - de azért próbáld újratárgyalni a másik féllel.

SzLH # 2014.09.06. 13:24

Forró fejjel aláírtam egy számomra előnytelen vagyonmegosztási szerződést. Jelenleg még tart a válóper. Azt szeretném megtudni, hogyan lehetne elérni a szerződés újratárgyalását. Amennyiben erre a jogi háttér lehetőséget ad.
Üdvözlettel,
SzLH