Válás - Vagyonmegosztás - per

SzLH # 2014.09.06. 13:24

Forró fejjel aláírtam egy számomra előnytelen vagyonmegosztási szerződést. Jelenleg még tart a válóper. Azt szeretném megtudni, hogyan lehetne elérni a szerződés újratárgyalását. Amennyiben erre a jogi háttér lehetőséget ad.
Üdvözlettel,
SzLH

londonier # 2014.09.02. 19:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a választ!

Csetepaté # 2014.08.27. 13:08

Üdvözlöm!

Rendben,köszönöm a türelmét.

ObudaFan # 2014.08.27. 10:18

Ha engedtétek neki, hogy ott lakjon, és nem állapodtatok meg előre használati díjban, akkor utólag ez már nem köthető ki. A kamat az persze vitatható, láttam már ilyen bírói gyakorlatot, meg olyat is.

Csetepaté # 2014.08.26. 15:36

Üdvözlöm!

Értem,habár nem értek egyet.Miért kamatokkal együtt kell visszafizetnem,miért nem csak a tőkét?!Amennyiben jól tudom,én ebben az esetben visszamenőleg is "lakhatási díjat" számolhatok fel neki?!Mivel az én lakásokban élt,használta és lakta.Mindez akkor is igaz,ha haszonélvezeti joggal van megterhelve a lakás egyik családtagom részéről?
Az előbbiekben azt szerettem volna hangsúlyozni,hogy neki nincs tulajdonrésze.
Köszönöm válaszát és türelmét.

ObudaFan # 2014.08.26. 14:54

Könnyen előfordulhat, hogy a teljes általa fizetett kölcsönösszeg, kamatokkal. Már persze, ha tudja igazolni, hogy ő fizette.

Csetepaté # 2014.08.26. 12:44

Üdvözlöm!

Egy kétszobás lakás felújításáról van szó,nem hozzáépítésről.Festés,parketta,álmennyezet,asztalos munkák-ezeket végezte el ő.Soha nem voltunk közös kasszán.Mindenki a saját pénzéből gazdálkodott.A rezsit én fizetem,az ételt ő,a gyermek kiadásait közösen fedezzük.Mindenki tudja,hogy mit vett és mi az övé,én úgy gondolom,hogy ez nem vita tárgya.Jelen pillanatban én fizetném ki őt,de sajnos erről a véleményünk nem egyezik hogy mennyi lenne az annyi.
Várom válaszát.Köszönöm

ObudaFan # 2014.08.26. 12:27

Csetepaté

Hát, ez sok mindentől függ. Egyrészt tudni kellene, hogy pontosan milyen jellegű munkák folytak. Ennek azért van jelentősége, mert az ingatlan szerkezetét érintő átalakítások tulajdoni igényt, az egyéb átalakítások, felújítások csak kötelmi igényt alapoznak meg. Aztán tudni kellene, hogy pontosan hogyan is gazdálkodtatok, egyrészt, hogy egyáltalán jogilag is élettársaknak minősültök-e, másrészt, hogy nem lehet-e úgy tekinteni, hogy a különvagyonából törlesztett. Harmadrészt tudni kellene, hogy általában a szerzésben milyen arányban működtetek közre.

ObudaFan # 2014.08.26. 12:23

hanga86

Nem a vagyonmegosztás, hanem a lakáshasználat ellenértéke szempontjából van jelentősége az ott lakásnak. Illetve, hogy van-e, annak a megítéléséhez pontosan kellene az ügyet ismerni. És itt van jelentősége annak, hogy jogi képviselővel jár el a párod: ő ismeri az ügy részleteit, mi meg nem.

Dr.Attika # 2014.08.26. 12:17

Én csak annyit javaslok a párjának, hogy ne ügyvédnővel képviseltesse magát a válóperben. Főszabály, hogy válóperben csak azonos nemű jogi képviselőt szabad megbízni.

hanga86 # 2014.08.26. 11:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Páromnak Szept.végén lesz a 3.bontóperi tárgyalása.Bár állítólag a feleség is szeretne mihamarabb szabadulni,mégis mindig újabb dolgokat talál ki.
De amiben a segítségét kérem most,az a következő:
kb.2 hónapja hozzám költözött a párom mert otthon már nem bírták egy fedél alatt.A feleség folyton ütötte-verte,karmolta a gyerekek szeme láttára is(videó is,kép is készült róla).Így a békesség kedvéért (is)hozzám költözött,így azóta nyugalom van.(nem miatta válnak).Tudtuk,hogy a vagyonmegosztás szempontjából egy lakcímen kell,hogy maradjanak,hogy a feleség ne tudjon arra hivatkozni hogy nem egy a címük már.
Most azt javasolta az ügyvédnő,hogy heti 2szer aludjon otthon mert így kijelentetheti a közös címről mivel nem él életvitelszerűen ott és akkor még tovább húzódik az ügy.Amúgy csak a házassági szerződésben leírt összeget illetve egy kisebb összeget "követel" a párom,ami a házasság alatt befolyt.A szerződés szerint 3,5 Millió Ft illeti a páromat de ezt sem akarja elismerni,kifizetni.De kérdem én,hogy miért kéne akár csak heti 2szer visszamenni az "oroszlán barlangjába",ha úgyis csak vita,verekedés van belőle,amit a gyerekek is látnak?A pénzt úgyis ki kell fizetnie.Nem lehetne arra hivatkozni,hogy azért nem alszik ott már egyáltalán mert attól tart hogy rátámad és ez a gyerekeknek sem tesz jót ha feszültségben élnek.Inkább külön de békében.
Nem gondolom hogy az ügyvédnő javaslata ez esetben helytálló lenne,még akkor is ha a kijelentéssel csak hosszabbodna a kifizetés ideje.

Várom a javaslatát mert úgy gondolom,hogy létezik más megoldás is,és nem kell ott aludnia hetente 2szer,hogy a megillető pénzéhez jusson a párom.

Köszönettel:Hanga

Csetepaté # 2014.08.26. 10:22

Üdvözlöm!

A segítségét kérném.
Gyermekem apjával a kapcsolatom megromlott(nem bejegyzett, élettársi kapcsolat).A lakás amiben jelenleg élünk 100% tulajdonban az enyém-egy korábbi lakás eladási árából lett fedezve-ami szintén az enyém volt,ekkor őt még nem is ismertem.A felújításra azonban kölcsönt vettünk fel-ez is az én nevemen volt-de valójában ezt ő fizette vissza.A felújítási munkában aktívan részt vett,elég sok szakmunkát ő végzett el.Semmilyen számlával nem rendelkezünk ezekről.Ön szerint mennyi illeti meg?
Várom válaszát.Köszönöm

pohicop # 2014.08.23. 16:08

Nekem októberben adta be a feleségem. Novemberben kaptam kézhez a papírt, amitől leesett az állam, hogy milyen mocskosságokat állít benne. Az első tárgyalás januárban volt. A második március elején. Azóta semmi. Szóval nem valami gyors ez. Így már értem miért tart egy válás 4 évig....

ekidnut # 2014.08.22. 20:20

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.22. 19:29

Kérdezd úgy, mikorra tűzi. Ha nincs szükség hiánypótlásra, akkor két-három hónap. De bírósága, bírója válogatja.

ekidnut # 2014.08.22. 19:19

Válással kapcsolatosan lenne egy olyan kérdésem, hogy ha valaki beadja a válópert a bíróságnak mennyi időn belül kell kitűznie a tárgyalást?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.22. 14:37

A gyerekeknek ehhez nemigen van köze, a használatra feljogosítást pedig nem szabad keverni a tulajdonjoggal.

A tulajdonjog pedig lehet, hogy valóban 1/3-2/3 arányú, de lehet az is, hogy más. A közölt adatokból ezt biztosan tudni nem lehet.

londonier # 2014.08.22. 14:34

Tisztlt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy ha a házasságkötés előtt vásároltunk egy lakást 2/3-as 1/3-ad arányban a Férjem javára, két kiskorú gyermekünk van, akkor ezt hogyan veszik figyelembe? egyáltalán megítélhetik a gyerekeknek és nekem a lakást?Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2014.06.30. 10:50

Hacsak az autókat is nem valamilyen szülői segítségből vettétek, akkor mindkét autó a közös vagyonba tartozik, akkor pedig a bíróság azt természetben meg fogja osztani. Legfeljebb aki az értékesebbet kapja, annak a különbözettel el kell számolnia.

Bogáncsos # 2014.06.27. 21:26

Tisztelt Fórumozók!

Bár kerestem,de nem találtam hasonló esetet a korábbi kérdések között.
Most jutott el addig a házasságunk,hogy mindketten úgy gondoljuk,hogy le kell zárni.Bár a férjem megegyezni szeretne,de folyamatosan az az érzésem,hogy inkább azt szeretné,hogy az történjen amit ő szeretne.Több gyerekünk van és sok vagyonunk kevés.:)A ház,amiben most lakunk a gyerekekkel (a férjem április óta elköltözött),a házasság megkötése után vettük,a szüleitől kapott pénzből.Természetesen az ő nevére lett írva,nem is szeretném "elvenni",hiszen csak hálás lehetek az anyósoméknak,hogy segítettek rajtunk.Miután elköltözött a férjem, megegyezés az volt,hogy amíg egy gyerekünk is jár iskolába,addig lakhatunk itt.De folyamatosan jön,bejelentés nélkül,s bár tudom,hogy ez az ő tulajdona,nagyon zavaró.A házasságunk alatt 2 autóval gyarapodtunk.Egyik sem nagy szám,az egyikkel ő jár dolgozni,a másikat én használtam a gyerekeket hozni-vinni,stb.Viszont az autóhoz ragaszkodnék,mert tényleg fontos,hogy a sok gyereket tudjam mivel hordani:iskola,óvoda,bevásárlás,orvos,stb. Ugyan én nem jártam munkahelyre dolgozni,de egymás után jöttek a gyerekek,otthon vezettem a nem kicsi háztartást,gyerekeket/férjet tisztességgel elláttam.Viszont most ott tartunk,hogy a kocsi kulcsát/forgalmiját elvette tőlem,hogy addig nem adja vissza,míg a "közös megegyezésbe" nem megyek bele.De nem igazán közös a véleményünk.Azt mondja,hogy a bíróság neki fog kedvezni a kocsi ügyében,mert ő vette.A másik autó nekem nem kell,fele sem.Igazándiból nem akarok átmenni gusztustalanba(bár többen biztattak a ház felének megszerzésére is,a gyerekekre való tekintettel) .A kérdésem az lenne,hogy van-e rá esély,hogy én kapjam meg az autót?
Előre is köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2014.04.11. 15:21

Kárpótlásul a lentiek miatt:
www.index.hu/…_sem_a_regi/

monalisa1 # 2014.04.11. 12:22

Basszus, ezt egy másik topicba írtam.

monalisa1 # 2014.04.11. 12:20

Bocs, a gép lassúbb volt...

monalisa1 # 2014.04.11. 12:18

Mivel a kérdező szüleinek haszonélvezeti joga van a házon, bármikor ajtót mutathatnak a menyüknek.

Ha a gyermekek az anyjukkal mennek az apának kell fizetnie az albérletüket + rezsi, mert a szülő köteles gondoskodni a kiskorú gyermekek lakhatásáról.

Aztán a t.díjat is fizetni...

A feleség és az anyja rosszul ül a lovon.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2014.04.11. 12:14

Móni2013

Amennyiben még aktuális:

Mivel a házon a szüleid haszonélvezete van, bármikor ajtót mutathatnak a feleségednek...

Ha a gyermekek az anyjukkal mennek akkor az albérletüket (+ rezsi) neked kell fizetni mert a szülő köteles gondoskodni a kiskorú gyermekeik lakhatásáról.

A t.díjat is fizetned kell majd.

A feleséged és az anyja rosszul ül a lovon...

......
laikus hozzászóló