Bizonyítéknak bizonyíték, de maximum arra lehet alkalmas, hogy új szakértőt rendeljen ki a bíróság, ha egyáltalán arra alkalmas lesz.
Válás - Vagyonmegosztás - per
Tehát, ha én otthon várom, mert ugye onnan kell elvinnie, és nem viszem ki az állomásra a gyerekeket, és feljelent, akkor nem tehetnek semmit, mert ő nem oda jött, ahol hivatalosan át kell adnom a gyerekeket neki?? Köszi a választ!
Én nem akarok új szakértőt csupán a bizonyítás megfordítására szeretném felhasználni.
"Az adó- és értékbizonyítvány hatósági bizonyítványnak minősül. A hatóság tény, állapot vagy egyéb adat igazolására hatósági bizonyítványt ad ki. A hatósági bizonyítvány tartalmát - az ellenkező bizonyításáig - mindenki köteles elfogadni."
Géza
anyuka3
Akkor nem.
Géza1970
Nem fog menni. Ez egy polgári per, abban pedig ez egy szakkérdés, ezt a bíróság szakértői bizonyítással állapíthatja meg.
"Igazolható,hogy a mama fizetett be pénzeket”: Vannak banki átutalások,amik rá lettek utalva a számlára,majd aznap megtörtént a betörlesztés.3-4 ilyen alkalomból jött össze a 13M-ó.Akkor ez azt jelenti,hogy a vagyon mégiscsak közös és a mamának külön pert kell indítania,ha szeretné viszontlátni a pénzét? Elég idős,erre nem biztos,hogy alkalmas már.
„A lakott érték és a forgalmi érték hogy viszonyulnak egymáshoz?” -Úgy gondoltam,hogy azért egy kb.szám csak van.Nem fix.összeget vártam,csak egy kb.50-60%-a,vagy 80-90%-a,esetleg 10-20%-a??? Egy átlagos állapotú nem túl nagy Bp.környéki ház.
„Esetleg telefonon felvehetik a kapcsolatot az Ügyvéd Úrral,ha úgy gondolják?” -ezt azért kérdeztem éppen,mert gondoltam nem kopoghatnak be az ajtaján,előtte kellene egy időpontot egyeztetniük,ha az Ügyvéd Úr vállal ilyen ügyeket egyáltalán.Azt hallottam,hogy ügyvédfüggő,hogy ki milyen típusú és "mekkora" ügyeket vállal el. A fórumot ha olvasom szimpatikusak a válaszai,általában értem őket(nem mindíg,mint a jelen példa is mutatta),ezért gondoltam,hogy ajánlom Önt neki,ha lehet.De gondoltam előtte rákérdezek,hogy tehetem-e.
„Akkor ez azt jelenti,hogy a vagyon mégiscsak közös és a mamának külön pert kell indítania,ha szeretné viszontlátni a pénzét? Elég idős,erre nem biztos,hogy alkalmas már.”
Úgy tűnik. De hát ad meghatalmazást valakinek, aztán megjelenik egyetlen egyszer a személyes meghallgatására.
„A lakott érték és a forgalmi érték hogy viszonyulnak egymáshoz?”
20-25% a különbség.
„De gondoltam előtte rákérdezek,hogy tehetem-e.”
Persze.
Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék válással kapcsolatos vagyonmegosztásról. 2008-ban összeházasodtam a jelenlegi feleségemmel, akitől most szeretnék elválni. Azonban rendelkezek egy házzal és egy telekkel is. Mindkettőt házasság előtt szereztem, de a haszonélvezeti jog a szüleim nevén van. Érdeklődnék, hogy joggal követelheti-e a feleségem a ház és telek felét ha elválunk.Házassági szerződést nem írtunk, de még nem vagyunk 5 éve sem házasok. A hiteleit is én fizettem ki, amikor összekerültünk. Milyen lehetőségeim vannak. 2 gyerekemet nem szeretném az utcára tenni, de sajnos nagyon úgy tűnik hogy a feleségem az édesanyjával ki akar teljesen semmizni, ki akar tenni a saját házamból.
Nem követelhet semmit, ez a különvagyonod.
Azért a lakáshasználat jogát megpályázhatja.
Azt sem, a haszonélvezők a kérdező szülei.
Ja, bocs.
T.Ügyvéd urak!
Régebben itt a fórumon megerősítettek abban az információmban,amit nem az ügyvédemtől kaptam,hogy váláskor az ingatlan értékét a napi áron veszik,az ingó vagyonét viszont a különköltözés napján érvényben lévőt.
(egy autónál pl.nem mindegy,hogy 1/2 vagy 2 éves) Meg tudnák mondani,hogy hol találom meg az erre vonatkozó jogszabályt?
Illetve a másik kérdésem,hogy írták,hogy a vagyonmegosztásnál az ingatlan lakott forgalmi értéke alapján kell kifizetnie a gyerekekkel bennt maradó nőnek a férjét.A férj szerint ez nem így van,és így nem hajlandó egyezkedni.A bírósági tárgyaláson a bírónak ez evidens,vagy azt kell mondania,hogy a lakás forgalmi értéke ennyi szerinte,lakott értéke ennyi szerinte (mármint a nő szerint),és így kéri a vagyon megosztását?
Esetleg erre is találok jogszabályt valahol?
Válaszaikat előre is köszönöm!
T.ObudaFan!
Nem találtam telefonszámot,az elérhetőségei között,amit megadhattam volna.Kaphatok itt?Vagy az nem illdomos a többiekkel szemben?
Hol,vagy hogy keressem a számát? Esetleg csak nem voltam elég figyelmes?
Tisztelt Fórumozók, Ügyvéd Urak!
2006-ban nősültem, 2 gyerekünk született. 2012-ben harag nélkül elváltunk közös megegyezéssel. A gyerekek a volt nejemnél, a közösen szerzett lakás kizárólagos használati jogát átadtam neki. Tulajdonjogunk 1/2-1/2. Nekem maradt egy hitellel terhelt gépjármű. Bevállaltam, havi 50.000 Ft gyerektartással együtt.
Most meg szeretné venni a fél ingatlan-részemet tőlem, de negyed áron. Ennyiért nem akarom eladni.
Kérdés:a kizárólagos használati jog örökké tart, vagy a gyerekek életkorához, felnőtté cseperedéséhez, lakóhelyéhez, esetleg tanulmányainak befejeséséhez kötött? 20 év múlva ha egyedül él már az ingatlanban, esetleg élettársával férjével, még mindig kizárólagos használója lesz a háznak?
Ui: jelenleg nem ott lakik a hölgy, hanem az élettársával, akitől gyermeket vár.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Géza
Tisztelettel:
Szabó Géza
„Régebben itt a fórumon megerősítettek abban az információmban,amit nem az ügyvédemtől kaptam,hogy váláskor az ingatlan értékét a napi áron veszik,az ingó vagyonét viszont a különköltözés napján érvényben lévőt.
(egy autónál pl.nem mindegy,hogy 1/2 vagy 2 éves) Meg tudnák mondani,hogy hol találom meg az erre vonatkozó jogszabályt?”
Ezt így jogszabályban leírva nem fogod megtalálni.
„Illetve a másik kérdésem,hogy írták,hogy a vagyonmegosztásnál az ingatlan lakott forgalmi értéke alapján kell kifizetnie a gyerekekkel bennt maradó nőnek a férjét.A férj szerint ez nem így van,és így nem hajlandó egyezkedni.A bírósági tárgyaláson a bírónak ez evidens,vagy azt kell mondania,hogy a lakás forgalmi értéke ennyi szerinte,lakott értéke ennyi szerinte (mármint a nő szerint),és így kéri a vagyon megosztását?
Esetleg erre is találok jogszabályt valahol?”
Ez sem egészen így lesz a jogszabályban.
„Hol,vagy hogy keressem a számát?”
E-mailben.
Üdv.
Segítségeteket szeretném kérni.
18 éves vagyok és a következő problémával kerültem én, illetve a családom szembe.
Szüleim elváltak, közös bérlakásban élünk.
Több közös kölcsön is van felvéve amit megegyezés szerint rendeznek, de a hitelek apa nevén vannak, anya neve nem szerepel sehol és egy része a vagyonközösség megszűnése után került módosításra illetve bővítésre.
Jelenleg ott tartunk, hogy apa nem tudja fizetni így végrehajtásra lesz kiadva a tartozás nagy valószínűséggel.
Apa már nem lakik itthon, viszont minden hitel és a lakcímkártyája is ide szól, tehát hivatalosan mégis.
Valakitől hallottam, hogyha bizonyos ideig nem jön haza, akkor kizárható a bérletből és onnantól kezdve nem jogosult itt élni. Ez valóban így van? Ha igen akkor mennyi idő után?
Valamint, ha tényleg jön a végrehajtó akkor mit vihet és mit nem? Természetesen sok mindenről már nincsen meg a számla így bizonyítani, hogy ténylegesen kié már nem lehet.
Tudtok valami megoldást, hogy lehetőleg Ő miatta ne pakolhassák ki az egész lakást?
Ha ez esetleg segít egyéni vállalkozó vagyok, és ez a lakás a székhelyem. Hátha ebből is ki lehet hozni valamit.
Előre is köszönöm a segítségeteket és remélem jó helyre írtam.
Ha olyasmit visz a végrehajtó, ami nem az övé, a tulajdonos igénypert indíthat.
Tisztelt Fórumozók, Ügyvéd Urak!
2008-ban nősültem, 1 gyerekünk született. A házasságkötés előtt kötöttünk vagyonmegosztásról szerződést, mely tartalmazza, hogy van egy lakás, mely az én kizárólagos tulajdonomat képezi.
Ezt 10 mFt-ért adtam el, majd emellé hitelt és szocpolt felvéve 2009-ben 18 mFt-ért vettünk immáron közösen egy másikat.
Azonban az új lakás adás-vételi szerződésébe a (kamattámogatott) hitelhez szükség volt 50-50% tulajdoni arány bejegyzésére, de belefoglaltattuk, hogy a 18 mFt-ból a 10millió az én különvagyonomat képező korábbi lakás vételárából származik, a többi 6 millió Ft hitel és 2,4 millió szocpol.
A fentiekből következik, hogy feleségem 0% önerővel járult hozzá ehhez a lakáshoz.
A kérdésem, hogy ha most válnánk, és a gyerek az anyánál maradna a jelenlegi lakásban, akkor:
1.) milyen összegre számíthatnék a "lelépésért", ha a lakás forgalmi értéke lecsökkent kb. 14 millióra?
2.) mennyi összeget kellene fizetnie a feleségemnek, ha kiszeretné vásárolni a tulajdonrészemet?
3.) ha én maradok, akkor kell-e valamennyit fizetnem a felségemnek?
4.) milyen racionális megoldás jöhet még szóba?
A hitel összege lényegében nem csökkent, tehát továbbra is kb. 6 mFt, a szocpol hamarosan hitellé alakul a meg nem született második gyerek miatt.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Áron
- Ez nem ilyen egyszerű. Lehet 10/18*14, de lehet 7 millió is.
- Lásd az 1.
- Lásd az 1.
- Megegyeztek.
Tisztelt fórumozók!
Én egy két gyermekes anya vagyok,a férjemtől külön élek 3 éve,két és fél éve elköltöztem a közös lakcímünk szerinti várostól 350 km-re.Gyerektartást nem kapok,jövedelmem egyenlőre a családi pótlék,és alkalmi munkák.A problémám,hogy szeretnék végre elválni,amit eddig azért is nem tettem meg,mert ez olyan sokba kerül,amit én nem tudok kifizetni,a másik a még nagyobb probléma,hogy ugye a válóper a legutóbbi közös lakcím szerinti illetékes bíróságon zajlik majd.A kérdésem ezzel kapcsolatos.Ha nekem oda le kellene utaznom,mondjuk délelőtt lenne a tárgyalás,megnéztem a vonat járatot,és szóval ha oda akarnék érni,3 átszállással,akkor előző nap már oda kell utaznom.Viszont akkor valahol ott kell aludnom,vagyis aludnunk,hisz a gyerekeket is vinnem kell,nem hagyhatom őket itthon több napra felügyelet nélkül.Az sem biztos,hogy aznap vissza tudnánk utazni,szóval akkor már két éjszakát kellene ott aludni valahol,amit nem tudok megoldani.Szóval igazából eddig ez tartott vissza a válástól,hisz fogalmam sincs,hogyan is csináljam:( De egyre égetőbb a dolog,hisz nőnek a gyerekek,és több a kiadás,szükségem lenne arra,hogy kapjak végre gyerek tartást.Létezik olyan,hogy a fent leírt problémák miatt,meg lehet kérvényezni azt,hogy tegyék át másik városba a tárgyalást?
Bátyó
Költségmentességet kérhetsz, ha ezt a vagyoni helyzeted indokolja.
Nem létezik. Te vagy a másik fél lakóhelye szerinti, vagy az utolsó közös lakás szerinti bíróságon indíthatod el a pert. Ha a másik fél indítaná, ő elindíthatná a te lakóhelyed szerinti bíróságon.
Értem.Köszönöm szépen a gyors választ.Tehát nincs megoldás,hacsak Ő nem adja be a válási papírokat,amire az esély 0,hisz neki ez így nagyon kényelmes :(
Sziasztok!
Most zajlik a válásom közös megegyezéssel. Az első tárgyaláson túl vagyunk, ahol a bírónő említette a lakáshasználati jog kérdését. A férjemmel 1/2-1/2 arányú tulajdonjogunk van az ingatlanunkban. 1 közös gyermekünk van, akit a közös megállapodás értelmében nálam helyeznek el, önként költöztem el a gyermekkel az ingatlanból. Jogosult vagyok-e lakáshasználati jog ellenértékére? Hogyan állapítják meg? (pl. szakértőt rendel-e ki a bíróság, és annak díját kinek kell fizetnie? Válaszotokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
A házasságomnak vége. Még a menyasszonya voltam mikor a szülei segítségével vettek 1 házat.A tulajdonjog az övé, míg a haszonélvezeti jog az apósomé lett.Kölcsönt is vett fel amit együtt fizetünk vissza.A felesége lettem közben, több kölcsön segítségével teljesen felújítottuk a házat.3 gyermekünk született 15 éves ,9 éves, és 10 hónapos.15 éve vagyok a felesége. Most ott tartunk,hogy ö nem tud kifizetni engem, én sem tudom kifizetni öt.Eladni nem akarja a házat. Mit lehet ilyenkor tenni? Válás esetén mire számíthatok? Mit kérhetek tőle jogosan?Elég sokat veszekszünk,amit a gyerekek hallanak.Ha én elköltözöm a 3 gyermekkel albérletbe (mivel a ház az ö nevén van), az jelent bármilyen hátrányt a válásnál?Kérem aki tud segíteni, az írjon, Köszönöm.
colosseum
HA önként költöztél el, akkor véleményem szerint nem, de ennek nagy jelentősége nincs, mert a közös tulajdon megosztása során az úgyis levonandó lenne a részedből.
Mónika356
Perben lehet megosztani a házastársi közös vagyont. Amilyen arányban a szülei támogatásából vettétek a házat, olyan arányban az ő különvagyona, a kölcsön arányában pedig közös vagyon. A te esetedben már számít a lakáshasználati jog ellenértéke, így emiatt is rosszabbul jársz, ha elköltözöl, meg emellett ebben az esetben fizetheted majd az új lakásod bérletét, amit senki nem fog neked megtéríteni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02