Válás - Vagyonmegosztás - per

ObudaFan # 2011.11.05. 09:03

Ettől még az ő részét ki kell fizetni, igaz, csak lakott értéken számolva. Lehet kérni a költségmentességet.

Thusor # 2011.11.04. 19:20

Abban szeretném a segítségeteket kérni, mert 2007-ben elváltam a férjemtől, de vagyonmegosztás nem történt még eddig. 2007-ben megítélték nekem a lakás kizárólagos használati jogát, mivel 2 kiskorú gyermekünket én nevelem. Idén 2011-ben a férjem ügyvédhez fordult aki tértivevényes levélben felszólított, hogy volt férjemet fizessem ki, vagy vagyonmegosztási perre viszik az ügyet, aminek következtében el is árverezhetik a lakást. Ilyenkor mit lehetne tenni? Tényleg kitehetnek az utcára, mert a volt férjem nem tudom kifizetni, mert nincs annyi jövedelmem, és közben két gyermekünkkel közösen élek a lakásban. A volt férjem meg kertesházat épített még a válóperünk alatt amiben jelenlegi élettársával él, és nem fizetett ki belőle, sem a cégéből amiben házasságunk alatt dolgozott. Mit tudok ebben a helyzetben tenni? Teljes költségmentességet lehet kérni a vagyonmegosztási per során, ha a minimálnyugdíjat sem éri el az egyfőre esőnk?

nana55 # 2011.11.04. 18:35

ha nincs róla iromány mivel lehet bizonyaitani

ObudaFan # 2011.11.04. 16:22

Hát, azt én innen nem fogom tudni megmondani.

nana55 # 2011.11.04. 16:14

a szülők által kifizetett összegről semmiféle okmány nem született.

nana55 # 2011.11.04. 16:13

mivel tudja bizonyitani, ha a vételárat a férj fizette ki és az ő nevére került az autó

ObudaFan # 2011.11.04. 16:08

Az lenne a kérdésem, ha egy házasságban a férj vállalkozásába ruháznak be pénzeszközöket, pld autóvásárlás, válásnál a vagyonközösség megszüntetésénél a feleségnek milyen esélyei vannak?

A körülményektől függően vagy üzletrészt, vagy a ráfordítás összegének arányos részét lehet kérni.

Vagy , ha autót vásárol a szülő a gyermekének /ez nem a vállalkozásba/ csak a pénzt adja hozzá és nincs ajándékozási szerződése, hogy ezt csak a fiának adja a feleség mire számithat ?

Akkor a fiának kell bizonyítania, hogy azt csak ő kapta. Erre utalhat az is, ha nagyobb értékű az ajándék. Egy autó már lehet ilyen szerintem.

nana55 # 2011.11.04. 16:05

T. Fórumozók
Az lenne a kérdésem, ha egy házasságban a férj vállalkozásába ruháznak be pénzeszközöket, pld autóvásárlás, válásnál a vagyonközösség megszüntetésénél a feleségnek milyen esélyei vannak? Vagy , ha autót vásárol a szülő a gyermekének /ez nem a vállalkozásba/ csak a pénzt adja hozzá és nincs ajándékozási szerződése, hogy ezt csak a fiának adja a feleség mire számithat ?

keselyű # 2011.09.15. 17:15

Tanácsotok ellenére,elkeseredésemben mégiscsak megpróbáltam lecseréltetni a bírót.Igazatok lett,nem sikerült.:-(((

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.09. 11:17

Nem. A bíróság egyszerűen nem foglalkozik a közös vagyon "szétosztásával", ha csak nem kérik erre. Ha valamelyik fél kéri a közös tulajdon megszüntetését az ingókra is - ez azért igen ritka eset -, akkor kénytelen nagyjából fele-fele értékben úgy elosztani a dolgokat, hogy mindennek csak egy tulajdonosa legyen.
De szerintem pont a tartozásokat nem osztja így el, mert a jogosulttal szembeni egyetemleges kötelezettséget nem szüntetheti meg.

valoapa # 2011.09.09. 11:01

Tehát akkor a bíróság mindenképpen azt csinálja, hogy mindent, amit lehet, azt "kettévág"?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.09. 10:51

Attól még az egyenleg fele-fele lenne. De a bíróság így nem oszt, ezt csak a felek tehetik meg egyezséggel.

valoapa # 2011.09.09. 10:39

Köszönöm, reméltem, hogy így van.

Próbálom kitalálni, hogy mire gondolt az illető.

Lehetséges, hogy arra, hogy azt mérlegeli a bíróság, hogy ha az egyik fél mondjuk egy jelzáloghitel-tartozás részleteit nem tudja fizetni, akkor a másik félre "terhelik" az adósságot, de ugyanakkor a mögötte lévő vagyonból is annyival nagyobb értékkel részesül az a fél?

ObudaFan # 2011.09.09. 10:21

A közös vagyont 1/2-1/2 arányban szerzik meg a házastársak.

valoapa # 2011.09.09. 10:19

természetesen (érték-tartozás)/2 -re gondoltam

valoapa # 2011.09.09. 10:03

Sziasztok!

Egy befektetésekkel foglalkozó szakember, aki állítása szerint vagyonmegosztásnál bírósági szakértő is szokott lenni, azt állította, hogy házassági vagyonmegosztásnál a bíróság nem feltétlenül fele-fele arányban osztja meg a vagyont.

Szerinte előfordul, hogy a tulajdont a szerzés arányában osztja meg, mindeközben a tartozásnál pedig figyel arra, hogy aki kevesebb bevétellel rendelkezik, ezért kevésbé fog tudni törleszteni, annak kevesebb tartozás jusson.

Én azt hittem volna, hogy a házasság alatt szerzett vagyonból mindenki, mindentől függetlenül (érték-tartás)/2-vel részesül - nem így van???

(Feltéve, hogy a bérjövedelmen kívül nem volt bevétel)

keselyű # 2011.09.08. 21:32

Az én bontóperemben sorra dőlnek meg a feleségem korábbi állításai,bírónőnek szeme se rebben.Nagyon úgy tűnik drága asszonyom azt hazudik amit akar,a buktának nincs következménye.Védője tárgyalás közben felvette a telefon és beszélgetve kivonult a teremből.Bírónőnek szava sem volt.Nekem ez az első bírósági ügyem,eddig azt hittem ez egy komoly intézmény.Már nem vagyok ennyire biztos benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.08. 17:07

Mint mondtam, közös megegyezéssel nem. Ahhoz nem elég, hogy nem kéred a vagyonmegosztást, arról kellene nyilatkozni, hogy elosztottátok az ingókat. Márpedig a bíróság előtt általában sem tanácsos valótlan nyilatkozatokat tenni, ebben a kérdésben pedig egyenesen suicid lépés lenne.

Asectio # 2011.09.08. 16:57

Kedves KBS!

Köszönöm a választ!
Ha még lehet kérdésem:

A költségmentességet a perre adtam be, nem a vagyonmegosztásra, még nem kaptam meg. És nem tudom megkapom-e egyáltalán, mit kell figyelembe venni? Az egy főre eső jövedelmet? És mi a határ?

A 6% a követelt rész 6%-a? Az ingatlanszakértőt is ilyen arányba kell fizetni? Nem annak aki kéri?

A második tárgyalás lesz szeptember végén. Ha A gyermekelhelyezésről, lakáshasználatról és a tartásdíjról már van végzés és nem kérem a vagyonmegosztást, kimondják a válást?

Asectio

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.08. 07:15

Szerinted nekem kell gondoskodnom róla, hogy a társasházunk tulajdonostársai be tudjanak jutnia lépcsőházba? Merthogy az is közös tulajdon...

Esélyed biztosan van. De hogy 2% vagy 80, azt mi nem tudhatjuk.

vonal # 2011.09.08. 06:46

Köszi KBS!

Igen gondoltam,hogy kérni kell,de azt szeretném tudni,hogy van e esélyem szerintetek,hogy megkapjam?
A második kérdésemről mi a véleményed?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.08. 06:35

Úgy hogy kéred. Te másra tippeltél?

vonal # 2011.09.08. 06:01

Segítségeteket szeretném kérni ismét.

Hogyan kaphatok kizárólagos lakáshasználatot?Párom már egyszer okozott súlyos testi sértést ellenem,ezt elég lehet e benyújtani a kérelemhez.
Másik kérdésem,hogy párom kötelezhet e,hogy a közös lakásunk kulcsát ami az enyém oda adjam neki,az övét már másodszor elveszítette?Köteles vagyok otthon ülni,hogy majd egyszer megjelenik mert be akar jönni a közös lakásunkba,már hetek óta nem ott alszik.Elképzelhető,hogy én is szeretnék elutazni pár napra,de azzal próbálkozik,hogyha ő jön és nem tud bemenni a lakásba akkor megteszi a lépéseket.Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni?
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.08. 04:43

A perköltségre költségmentességet kértem
Kaptál is?

Ha ingatlan szakértőt kell hívni, azt ki fizeti?
A felek.

Visszavonhatom-e a vagyonmegosztási kérelmemet?
Vissza. De ha nincs költségmentességed, és nem fizeted meg az illetéket, akkor úgyis elutasítja a bíróság.

Kérhetek-e lakáshasználati jog ellenértéket, ha én költöztem el és a feleségemé lett a kizárólagos használat?
Aki önként, a visszatérés szándéka nélkül hagyja el a közös lakást, az nem jogosult a lakáshasználat értékének rá eső részére.

Asectio # 2011.09.08. 03:46

Tisztelt Jogi Fórum!
Még tart a válóperünk, a feleségem adta be a keresetet. A gyermekelhelyezésről, lakáshasználatról és a tartásdíjról már van végzés.
A ház, amiben a feleségem maradt a három gyermekkel, közös tulajdon, de hitellel terhelt. Én próbáltam megegyezni a volt nejemmel a hitel és a ház értéke közötti különbözetben, de nem sikerült. Én kértem a bíróságtól, hogy peren belül döntsenek a vagyonmegosztásról, mire kiküldték, hogy a rám eső rész 6%-át fizessem be illetékként.
De minek a 6%-át? és milyen illeték ez? A perköltségre költségmentességet kértem, mert a feleségem a fizetéseme 50%-át elperelte tartásdíjra és most négyen élünk egy fizetésből. Honnan tudnék még akármilyen 6%-ot is befizetni? A kérdésem:
Ha ingatlan szakértőt kell hívni, azt ki fizeti?
Visszavonhatom-e a vagyonmegosztási kérelmemet?
Kérhetek-e lakáshasználati jog ellenértéket, ha én költöztem el és a feleségemé lett a kizárólagos használat?

Köszönettel!

Asectio