Ettől még az ő részét ki kell fizetni, igaz, csak lakott értéken számolva. Lehet kérni a költségmentességet.
Válás - Vagyonmegosztás - per
Abban szeretném a segítségeteket kérni, mert 2007-ben elváltam a férjemtől, de vagyonmegosztás nem történt még eddig. 2007-ben megítélték nekem a lakás kizárólagos használati jogát, mivel 2 kiskorú gyermekünket én nevelem. Idén 2011-ben a férjem ügyvédhez fordult aki tértivevényes levélben felszólított, hogy volt férjemet fizessem ki, vagy vagyonmegosztási perre viszik az ügyet, aminek következtében el is árverezhetik a lakást. Ilyenkor mit lehetne tenni? Tényleg kitehetnek az utcára, mert a volt férjem nem tudom kifizetni, mert nincs annyi jövedelmem, és közben két gyermekünkkel közösen élek a lakásban. A volt férjem meg kertesházat épített még a válóperünk alatt amiben jelenlegi élettársával él, és nem fizetett ki belőle, sem a cégéből amiben házasságunk alatt dolgozott. Mit tudok ebben a helyzetben tenni? Teljes költségmentességet lehet kérni a vagyonmegosztási per során, ha a minimálnyugdíjat sem éri el az egyfőre esőnk?
ha nincs róla iromány mivel lehet bizonyaitani
Hát, azt én innen nem fogom tudni megmondani.
a szülők által kifizetett összegről semmiféle okmány nem született.
mivel tudja bizonyitani, ha a vételárat a férj fizette ki és az ő nevére került az autó
„Az lenne a kérdésem, ha egy házasságban a férj vállalkozásába ruháznak be pénzeszközöket, pld autóvásárlás, válásnál a vagyonközösség megszüntetésénél a feleségnek milyen esélyei vannak? ”
A körülményektől függően vagy üzletrészt, vagy a ráfordítás összegének arányos részét lehet kérni.
„Vagy , ha autót vásárol a szülő a gyermekének /ez nem a vállalkozásba/ csak a pénzt adja hozzá és nincs ajándékozási szerződése, hogy ezt csak a fiának adja a feleség mire számithat ?”
Akkor a fiának kell bizonyítania, hogy azt csak ő kapta. Erre utalhat az is, ha nagyobb értékű az ajándék. Egy autó már lehet ilyen szerintem.
T. Fórumozók
Az lenne a kérdésem, ha egy házasságban a férj vállalkozásába ruháznak be pénzeszközöket, pld autóvásárlás, válásnál a vagyonközösség megszüntetésénél a feleségnek milyen esélyei vannak? Vagy , ha autót vásárol a szülő a gyermekének /ez nem a vállalkozásba/ csak a pénzt adja hozzá és nincs ajándékozási szerződése, hogy ezt csak a fiának adja a feleség mire számithat ?
Tanácsotok ellenére,elkeseredésemben mégiscsak megpróbáltam lecseréltetni a bírót.Igazatok lett,nem sikerült.:-(((
Nem. A bíróság egyszerűen nem foglalkozik a közös vagyon "szétosztásával", ha csak nem kérik erre. Ha valamelyik fél kéri a közös tulajdon megszüntetését az ingókra is - ez azért igen ritka eset -, akkor kénytelen nagyjából fele-fele értékben úgy elosztani a dolgokat, hogy mindennek csak egy tulajdonosa legyen.
De szerintem pont a tartozásokat nem osztja így el, mert a jogosulttal szembeni egyetemleges kötelezettséget nem szüntetheti meg.
Tehát akkor a bíróság mindenképpen azt csinálja, hogy mindent, amit lehet, azt "kettévág"?
Attól még az egyenleg fele-fele lenne. De a bíróság így nem oszt, ezt csak a felek tehetik meg egyezséggel.
Köszönöm, reméltem, hogy így van.
Próbálom kitalálni, hogy mire gondolt az illető.
Lehetséges, hogy arra, hogy azt mérlegeli a bíróság, hogy ha az egyik fél mondjuk egy jelzáloghitel-tartozás részleteit nem tudja fizetni, akkor a másik félre "terhelik" az adósságot, de ugyanakkor a mögötte lévő vagyonból is annyival nagyobb értékkel részesül az a fél?
A közös vagyont 1/2-1/2 arányban szerzik meg a házastársak.
természetesen (érték-tartozás)/2 -re gondoltam
Sziasztok!
Egy befektetésekkel foglalkozó szakember, aki állítása szerint vagyonmegosztásnál bírósági szakértő is szokott lenni, azt állította, hogy házassági vagyonmegosztásnál a bíróság nem feltétlenül fele-fele arányban osztja meg a vagyont.
Szerinte előfordul, hogy a tulajdont a szerzés arányában osztja meg, mindeközben a tartozásnál pedig figyel arra, hogy aki kevesebb bevétellel rendelkezik, ezért kevésbé fog tudni törleszteni, annak kevesebb tartozás jusson.
Én azt hittem volna, hogy a házasság alatt szerzett vagyonból mindenki, mindentől függetlenül (érték-tartás)/2-vel részesül - nem így van???
(Feltéve, hogy a bérjövedelmen kívül nem volt bevétel)
Az én bontóperemben sorra dőlnek meg a feleségem korábbi állításai,bírónőnek szeme se rebben.Nagyon úgy tűnik drága asszonyom azt hazudik amit akar,a buktának nincs következménye.Védője tárgyalás közben felvette a telefon és beszélgetve kivonult a teremből.Bírónőnek szava sem volt.Nekem ez az első bírósági ügyem,eddig azt hittem ez egy komoly intézmény.Már nem vagyok ennyire biztos benne.
Mint mondtam, közös megegyezéssel nem. Ahhoz nem elég, hogy nem kéred a vagyonmegosztást, arról kellene nyilatkozni, hogy elosztottátok az ingókat. Márpedig a bíróság előtt általában sem tanácsos valótlan nyilatkozatokat tenni, ebben a kérdésben pedig egyenesen suicid lépés lenne.
Kedves KBS!
Köszönöm a választ!
Ha még lehet kérdésem:
A költségmentességet a perre adtam be, nem a vagyonmegosztásra, még nem kaptam meg. És nem tudom megkapom-e egyáltalán, mit kell figyelembe venni? Az egy főre eső jövedelmet? És mi a határ?
A 6% a követelt rész 6%-a? Az ingatlanszakértőt is ilyen arányba kell fizetni? Nem annak aki kéri?
A második tárgyalás lesz szeptember végén. Ha A gyermekelhelyezésről, lakáshasználatról és a tartásdíjról már van végzés és nem kérem a vagyonmegosztást, kimondják a válást?
Asectio
Szerinted nekem kell gondoskodnom róla, hogy a társasházunk tulajdonostársai be tudjanak jutnia lépcsőházba? Merthogy az is közös tulajdon...
Esélyed biztosan van. De hogy 2% vagy 80, azt mi nem tudhatjuk.
Köszi KBS!
Igen gondoltam,hogy kérni kell,de azt szeretném tudni,hogy van e esélyem szerintetek,hogy megkapjam?
A második kérdésemről mi a véleményed?
Úgy hogy kéred. Te másra tippeltél?
Segítségeteket szeretném kérni ismét.
Hogyan kaphatok kizárólagos lakáshasználatot?Párom már egyszer okozott súlyos testi sértést ellenem,ezt elég lehet e benyújtani a kérelemhez.
Másik kérdésem,hogy párom kötelezhet e,hogy a közös lakásunk kulcsát ami az enyém oda adjam neki,az övét már másodszor elveszítette?Köteles vagyok otthon ülni,hogy majd egyszer megjelenik mert be akar jönni a közös lakásunkba,már hetek óta nem ott alszik.Elképzelhető,hogy én is szeretnék elutazni pár napra,de azzal próbálkozik,hogyha ő jön és nem tud bemenni a lakásba akkor megteszi a lépéseket.Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni?
Köszönettel.
„A perköltségre költségmentességet kértem”
Kaptál is?
„Ha ingatlan szakértőt kell hívni, azt ki fizeti?”
A felek.
„Visszavonhatom-e a vagyonmegosztási kérelmemet?”
Vissza. De ha nincs költségmentességed, és nem fizeted meg az illetéket, akkor úgyis elutasítja a bíróság.
„Kérhetek-e lakáshasználati jog ellenértéket, ha én költöztem el és a feleségemé lett a kizárólagos használat?”
Aki önként, a visszatérés szándéka nélkül hagyja el a közös lakást, az nem jogosult a lakáshasználat értékének rá eső részére.
Tisztelt Jogi Fórum!
Még tart a válóperünk, a feleségem adta be a keresetet. A gyermekelhelyezésről, lakáshasználatról és a tartásdíjról már van végzés.
A ház, amiben a feleségem maradt a három gyermekkel, közös tulajdon, de hitellel terhelt. Én próbáltam megegyezni a volt nejemmel a hitel és a ház értéke közötti különbözetben, de nem sikerült. Én kértem a bíróságtól, hogy peren belül döntsenek a vagyonmegosztásról, mire kiküldték, hogy a rám eső rész 6%-át fizessem be illetékként.
De minek a 6%-át? és milyen illeték ez? A perköltségre költségmentességet kértem, mert a feleségem a fizetéseme 50%-át elperelte tartásdíjra és most négyen élünk egy fizetésből. Honnan tudnék még akármilyen 6%-ot is befizetni? A kérdésem:
Ha ingatlan szakértőt kell hívni, azt ki fizeti?
Visszavonhatom-e a vagyonmegosztási kérelmemet?
Kérhetek-e lakáshasználati jog ellenértéket, ha én költöztem el és a feleségemé lett a kizárólagos használat?
Köszönettel!
Asectio
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02