Válás és vagyon megosztás


alim # 2018.10.25. 16:30

Kedves ObudaFan!
Nincs kiskorú gyermek, a nagykorú pedig már külön él.
A lakáshasználati jog ellenértékéről mondott le.
Szomorúan vettem ki a szavaidból, hogy valószínűleg a lemondása ellenére mégis ki lesz neki fizetve a használati díj.
Csak nem értem, hogy miért? Hiszen lemondott róla!
Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy blokkon ÁFA-s árakat tüntetnek fel, a végén kijön a végösszeg, majd ahhoz megint hozzáadják az ÁFa-t, és ezt az összeget kell kifizetni?!
Köszönöm a segítségedet!
alim

ObudaFan # 2018.10.25. 17:10

Ahogy írtam, látni kellene, hogy pontosan miről mondott le.

alim # 2018.10.25. 19:29

Kedves Obudafan!
A válásunk 2014-ben történt. A jegyzőkönyvben nem sok minden van. Mindkettőnk szándéka végleges, megfontolt és befolyásmentes volt.
Egyezség: megállapodtunk a lakás 2/3-1/3 rész tulajdonában. Az ingatlan kizárólagos használatára én vagyok jogosult, ennek fejében a fenntartási költségeket én fizetem.
„A volt feleségem kijelenti, hogy lakáshasználati jog ellenértékére nem tart igényt, tekintettel arra, hogy én a lakással kapcsolatos valamennyi költség viselését vállaltam.”
Ezután nyilatkoztunk, hogy nem kívánunk egymással szemben házastársi tartás iránti igényt érvényesíteni.
Még aznap jogerőre emelkedett. Ennyi van benne.
Üdv.:alim

alim # 2018.10.25. 20:09

Kedves ObudaFan!
Azon kívül, hogy a lenti Egyezségben szereplő megállapodások tekintetében leírnád a véleményedet, lenne még egy, utolsó kérésem evvel a problémámmal kapcsolatban. Olvastam valamit a Neten, aminek a második mondatát nem tudom értelmezni.
Az alábbi idézetnek kérlek, hogy a második mondatát fordítsd le nekem hétköznapi nyelvre:
„Fenntartandó ugyanakkor az a bírói gyakorlat, hogy saját bennlakásának értékcsökkentő hatását a bennmaradó tulajdonostársnak kell viselnie, amelyet egyébként az új Ptk. már normaszinten is rögzít. Ez a használati jog alapítása esetén a tulajdoni hányad ítélethozatalkori forgalmi értékének a használati jog értékével való csökkentését jelenti, és mivel a használati jog dologi jogosultság, a használati jog jogosultja a későbbiekben használati díj fizetésére nem kötelezhető.”
Igaziból én nem a bennlakásom miatt kérném a lakott ár használatát, hanem a használati díjról való lemondás miatt, ahogy azt 15.31-kor írtam.
Köszönettel:alim

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.26. 05:04

Már válaszolt: a megváltási árat a beköltözhető érték alapján kell megállapítani. Az, hogy te laksz benne, ebből a szempontból nem jelent "lakottságot".

ObudaFan # 2018.10.26. 12:39

Ez az idézet pont azt mondja ki, hogy ha neked a bíróság használati jogot alapít, akkor ezt neked meg kell fizetned a másik fél felé. De ő nem erről mondott le.

alim # 2018.10.26. 18:00

Kedves ObudaFan, Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen a segítségeteket!
alim

nina1006 # 2018.10.31. 05:34

Tavaly májusban válópert indítottam férjem ellen. Ezt tavaly szeptemberben megszüntettem. Maradt minden a regiben. Ezt megelőzően még augusztusban házassági vagyonszerződést kötöttünk. Ugyanis mindkettőnknek saját lakása van, de az enyémben lakunk. A szerződésben ezt rögzítettük, h egyikünknek sincs semmi köze a másik lakásához. Ő pedig, ha úgy alakul, minden követelés nélkül elhagyja a lakásomat. Ez a szerződés közjegyzővel is hitelesítve lett. Mivel azóta sem lett jobb köztünk a viszony a férjemmel, most már végleg le szeretném zárni az ügyet. A vagyonjogira hivatkozással kenyszerkijelenthetem az önkormányzatnál a lakásomból? Ha a válópert újra indítom, lesz e békéltető? Nincs ugyanis kiskorú gyermekünk, közös vagyon sose volt, a külön vagyonról ott a szerződés. Gazdasági közösség vagy mi nincs köztünk, mert én külföldön dolgozom, így alkalmanként külföldön élek hónapokig.

ObudaFan # 2018.10.31. 05:46

Nem "kényszerkijelentheted", és ami fontosabb, nem zárhatod csak úgy ki. Amennyiben közjegyzői okiratba foglalt kiköltözési nyilatkozatod van, akkor végrehajtást indíthatsz a kiköltözése iránt, amennyiben nincs, akkor vita esetén meg kell várnod, amíg a bíróság kötelezi a lakás elhagyására és utána indíthatsz végrehajtást, ha nem megy ki akkor sem.

nina1006 # 2018.10.31. 06:00

Köszönöm, értem. De a válás különösebb gond nélkül zajlódhat le? Hisz nincs kiskorú, eltartott (tehát iskolás) gyermek, nincs közös vagyon, és bár csak hónapokra, de külön élünk. Viszont közös megegyezésbe most sem hajlandó belemenni.

ObudaFan # 2018.10.31. 10:48

HA nincs közös megegyezés, akkor azért kelleni fog a bizonyítási eljárás , tehát lesz azért macera.

nina1006 # 2018.10.31. 15:06

Mit kellene bizonyítani, és milyen vagyonmegosztás, mikor semmi közös vagyon nincs, de van házassági vagyonszerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.31. 16:43

A vagyonmegosztásról senki nem beszélt rajtad kívül. Bizonyítani pedig azt kell, hogy a házasság teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. (Ha már ebben sem tudtok megegyezni - pedig csak ebben kellene.)

Zsenilia # 2018.10.31. 17:36

Tisztelt Szakértők!
Házasság felbontásához a keresetlevél be lett adva a bíróságra. Az egyik kérdés, hogy a bontóper lezajlik a vagyonban való megegyezés nélkül? A lakáshasználat lett csak kérve a keresetben (50_50 % tulajdon) vmint a kiskorúak elhelyezése, gyerektartás. A másik kérdésem: Időközben az egyik fél fizetéséből megindult egy letiltás. A letiltott összeg fele vagyonjogi perben visszaperelhető?
Köszönöm!

ObudaFan # 2018.10.31. 21:56

Az egyik kérdés, hogy a bontóper lezajlik a vagyonban való megegyezés nélkül?

Igen.

A letiltott összeg fele vagyonjogi perben visszaperelhető?

Ez attól függ, hogy pontosan milyen követelést tiltanak.

Zsenilia # 2018.11.01. 03:43

Egy személyi kölcsönről van szó, mely szerződés a házasság alatt kötetett meg és a közös lakás felújítására lett fordítva.

ObudaFan # 2018.11.01. 18:29

Ha a közös tartozást az életközösség megszűnése után csak az egyik fél fizeti meg, akkor a megfizetett összeg felét követelheti a volt házastársától.

nina1006 # 2018.11.23. 23:28

Ha már nagykorúak a gyerekek, születési anyakönyvi kivonat akkor us kell a beadványhoz? Ha pillanatnyilag nincs munkahelyem és semmilyen jövedelmem sem, ki kell fizetnem az illetéket vagy már most beadáskor kérhetem az illetékmentességet?

nina1006 # 2018.11.23. 23:29

Bocsánat, bontóperről beszélek

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.24. 09:24

Szerintem a nagykorú gyerek születési anyakönyvi kivonata nem kell; és kérhetsz illetékmentességet.

Elsie # 2018.11.24. 15:09

Rokonom jelenleg válni kényszerül férje új barátnője miatt,a férj jelenleg meg akarja hirdetni eladásra az ingatlant. Kérdésem, hogy az ingatlan a férje nevén van, viszont 13 éve házasságban élnek, van két kiskorú gyermek. A férj most ki akarja tenni őket a házból,megteheti e,eladhatja e ő egyedül,az ingatlan most közös vagyonnak minősül válás esetén? Rokonom kihez fordulhat segítség kérésre?

drbjozsef # 2018.11.24. 16:27

Rokonom kihez fordulhat segítség kérésre?

Nem is tudom. Én így első blikkre egy ügyvédet próbálnék meg.

A férj most ki akarja tenni őket a házból,megteheti e,eladhatja e ő egyedül,az ingatlan most közös vagyonnak minősül válás esetén?
Az, hogy közös vagyon-e, nem tudhatjuk, hiszen a szerzésről mit sem írtál (önmagában a 13év nem számít). A kirakás alapesetben igen, de ez alól több kivétel van : például, a kiskorú kizárólagos felügyeleti jogával rendelkező személyt a bíróság a másik fél kizárólagos tulajdonának használatára is feljogosíthatja.

De a válás és vagyonmegosztás nem egymondatos megoldású, érdemes lenne egy jó családjogi ügyvédet kerítenie.

ObudaFan # 2018.11.25. 08:54

Elsie

Az, hogy közös-e az ingatlan, nem attól függ, hogy mennyi ideje élnek együtt, hanem hogy mikor és miből lett megvéve. Ha teljes egészében megvolt az életközösség kezdete előtt, és lényeges, nagy beruházás nem történt, akkor különvagyon, ha nem ez a helyzet, akkor valószínűleg egészében vagy részben közös.

katti5 # 2018.11.27. 08:50

2008-as házasságkötés előtt, a 2007-ben vásárolt ingatlan
kulönvagyonnak számít-e? Van-e valami jelentősége annak, hogy az ingatlan vételárának megfizetése, az én előzőleg eladott lakásom árából, illetve a párom hitelfelvételéből történt meg kb 50-50%-ban ahogy egyébként a megvásárolt ingatlan tulajdoni aránya is ez.
Azóta ez az ingatlan tehermentes lett, főként az én fizetésemből( de ha jól sejtem ez közös vagyon) letörlesztett résszel (végtörlesztés).
Kérdés: vagyon osztozkodásnál akkor ez az ingatlan 50*50%-ban a volt házastársaké?

drbjozsef # 2018.11.27. 09:06

katti5,

Nyilván nem önmagában a házasság időpontja számít, sőt.
Természetesen a hozzájárulásokat kell nézni.
Ha a fele a Te korábbi ingatlanodból lett, akkor az a különvagyonod.
Ha a hitelt a párod vette fel, de már az életközösség (! nem feltétlenül házasság) alatt közösen fizettétek, akkor az a része közös, és abból is jár neked. Amit a házassági életközösség alatt fizettetek, ott nem számít, hogy főként a Te fizetésedből, az főszabály szerint tényleg 50-50% hozzájárulásnak számít.

Egyébként : közös vagyon elosztásakor sose emelünk ki egy vagyonelemet, az egészet kell egészében nézni, számolni, és szétosztani. Minden bizonnyal jóval több, mint 50% jár neked, de hogy mennyivel, az sok minden mástól is függhet.