Válás és vagyon megosztás


Niki@Nagy # 2020.02.16. 20:51

Tiszteletem Mindenkinek!
A kérdésem vagyon megosztásával kapcsolatos.A férjemmel 8.5 évig voltunk együtt. Ebből az utolsó 1.5 év házasság.A kérdésem: az ő nevén lévő bankszámla, lakás, autó stb. ( Ez rám is igaz) közös vagyon ha azt az együtt élés során vette, spórolta ( és nem a házasság alatt)? Váláskor minden feleződik, még akkor is ha nem voltunk házasok csak együtt éltünk amikor szert tettünk rá?
Köszönöm, tisztelettel:

ObudaFan # 2020.02.11. 13:26

nallelaci

De, valószínűleg igen, az élettársi jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint:

Ptk. 6:516. § [Élettársak közötti törvényes vagyonjogi rendszer]
(1) Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik,
az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az
életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a
másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat
megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a
vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.

drbjozsef # 2020.02.11. 13:19

nallelaci,

Nem igaz.

Tehetsz.

Van értelme ügyvédhez fordulnod.

nallelaci # 2020.02.11. 13:12

Tiszteletem.
Abban kérnék segítséget,hogy van e értelme ügyvédhez fordulnom a helyzetemben.
Két éve összejöttem a párommal. Vett egy házat a saját nevére hitelre,amiben sokat segítettem. A számlájáról autpmatikusan vonják a hitelét,a ház az övé egyértelmű.
Viszont a két év alatt ameddig együtt voltunk én fizettem a számlákat,ételt bevásárlások nagy része is rám maradt és folyamatosan javítottam a házat,berendeztem,hol saját erőből és két alkalommal hitelből.
Felvettem 2,5 millió hitelt amit a házra és ingóságokra költöttünk. Ezt én vettem fel személyi hitelként,és én fizetem. A problémám,hogy 4 hónap házasság után kitett a házból,és szerinte minden az övé és nekem onnan semmi nem jár. Így nem maradt nekem semmi,se ház,se ingóság,csak a hitel még 2,5 évig.
A kérdés az,hogy nekem tényleg semmi nem jár?
Nem tehetek semmit?

drbjozsef # 2020.02.03. 09:26

atudáskincs,

A tanács az, hogy menj ügyvédhez, lehetőleg egy jó családjogi ügyvédhez.
A vagyonmegosztás, meg gyerektartás (ami főszabály szerint 6 hónapra visszamenőleg követelhető), meg a kiürített ingóságok, és a kiadott ingatlan bevétele ÉS kiadásai is mind mind elszámolandó tételek. Gyűjtsd össze te is. Számolj az ügyvéddel, tegyél ellenajánlatot neki a szerintetek esetleg jogos összegről, aztán pereskedjen, ha akar.

atudáskincs # 2020.02.03. 08:47

Jó napot!

Újra elkezdődött nálam a buli!

A történetem a következő..

2008 szeptemberben megszűnt a vagyonközösség, mert kizártak a közös lakásunkból, amiben 50-50 a tulajdoni elosztás. 5,4 millióért vettük úgy, hogy a felét kp-ban fizettük. Akkor még a lakáson volt 12 év banki hitel.
Természetesen jegyző segítségével sikerült pontot tenni az ügy végére, úgy 6 hónap után.
A közös gyermekünk akkor 16 éves volt. Egyezségre jutottunk bírósági végzéssel, hogy ő marad a lakásban a gyerekkel én pedig fizetek neki havi 20 ezret gyerektartásként, mivel kb 600 méterre költöztem albérletbe, ahol naponta találkoztam közös gyermekünkkel.
2010-ben egy napon úgy gondolta, hogy a közös lakásunkat kiüríti nullára és elmegy külföldre dolgozni. A kiürítésről szóltak szomszédok és ott voltam, mikor a művelet zajlott. Hívtam rendőrt, hogy viszik cuccaim és, hogy nem volt még az ingóságokban egyezség. A rendőr nem tudott segíteni, azt mondta vigyem polgári perre az ügyet.
Ott hagyott 2 papírt..
Az egyikben azt írta, hogy ha nem tudom a gyereket vállalni, vigyem az egyik nagymamához.
A másik egy üres lap volt, amit a lap alján aláírt.
Az akkor 16 éves gyermekünket ott hagyta a lakásban úgy, hogy a lakást kiürítette.
A gyerek jött hozzám azonnal.
Ugye a lakás üres, viszont minden számla a nevenem van, és akkor is van havi 40 ezer fűtés , ha nem lakunk benne, így kiadtam egy közeli munkatársnak havi 30 ezerért.
3 év után a munkatárs rendezte az életét, mi pedig a fiammal visszaköltöztünk az üres lakásba 2013-ban.
144 hónap lakáshitel fizetése után kaptam egy ügyvédtől egy levelet, mely szerint a Madárka 9 millát kér tőlem, mivel úgy gondolja, hogy a 3 évnyi albérleti díj az fedezi az általam fizetett 144 havi banki részletet.
Szerencsére, csináltam szerződést a lakás kiadásáról.

Kérdések:

  1. Tényleg azt az értéket kell figyelembe venni, ami a lakás mai értéke? ( Nincs pénzem, 9 millát felveszek, 12 millát fizetek banknak. Ez jogos? Sokkal többet fizettem a banknak, eddig, mint az albérletért fizettek nekem. )
  2. Egy anyának nem kell fizetni utólag sem, ha apu kb 4 év alatt 2 millát költött közös gyerekre?
  3. Ha nem adom ki a lakást akkor csak engem terhelne a havi 40 ezer fűtés?

Kedden megyek az ügyvédhez, aki írt nekem….
Kérem, ha vannak tanácsaik, ne tartsák magukban!

ObudaFan # 2020.01.30. 05:42

Ha meg szeretnéd támadni a megállapodást, a kényszer, fenyegetés megszűnésétől 1 év a megtámadási határidő és neked kell bizonyítani a kényszert, fenyegetést.

Babuci17 # 2020.01.30. 05:24

Tisztelt Fórum!

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy 2018 ban váltam. A ház a saját lányom néven volt, a haszonelvezet közös. A volt férjem külföldön dolgozott, a kulonelesi pénz, amit felvett, meg a közös háztartásban nevelt gyerek után járó családi pótlékbol semmit nem kaptunk. Volt a nevemen egy 12 millió Ft értékű autó, amit2017 Ben erőszakkal ravett, hogy ruhazzam át rá. Igen a férjem folyamatosan vert, amiről latletem is van. Az ingosag kB 4 millió Ft. A lányommal 70 km re menekultunk. A valasnal alairtam mindent, hogy úgymond hamarabb szabadulnak. Kaptam 6,5millio Ft ot. Kérdésem az lenne, érdemes e a bíróságra fordulnom vagyoni kártérítést, hiszen az autót is erőszak hatására vette el.?? A többiről nem is beszélve. Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2020.01.27. 13:00

Persze, osztódhat a hitel - de akkor osztódik az ingatlan is...

drbjozsef # 2020.01.27. 12:59

Roboxl,

Persze, nyilván azzal is el kell számolni. Ahogy minden más felmerülő igénnyel is.

Mivel a teljes összeget a te ingatlanodra költöttétek, ezért az eddig általa adott hozzájárulás jár neki vissza. Ezen túl viszont nyilván te fizeted a továbbiakban.

wers # 2020.01.27. 12:15

Gonolom az osztódik

? ha beleegyezik, hogy továbbra is fizeti a te ingatlanodra fordítottakat, de nem hiszem. (én nem fizetném)

Roboxl # 2020.01.27. 12:12

Értem. De még van fennálló tartozás. Gonolom az osztódik.

drbjozsef # 2020.01.27. 11:42

Roboxl,

Akkor a közösen fizetett hitelből feltehetőleg lehet igénye. A házastársakkal ellentétben, ahol törvényi vélelem a fele-fele hozzájárulás, ezért nem számít, ki mennyivel járult hozzá a közös háztartáshoz, az élettársaknál a hozzájárulás mértékének arányában (ez általában a jövedelmeik aránya) kell elszámolni. Ha Te pl. többet kerestél, akkor kevesebb jár majd neki.

Roboxl # 2020.01.27. 11:22

Így már értem. Köszönöm Végesztünk rajta felújítást. Arra hitelt vettünk fel.

drbjozsef # 2020.01.27. 11:00

Roboxl,

Párommal tíz éve élünk együtt közös háztartásban.

Ez majdnem egészen pontos definíciója köznapi nyelvre fordítva az élettársi közösségnek.

Közös érzelmi (=párod) és gazdasági (=háztartás) közösségben élést hívjuk élettársi kapcsolatnak.

Ugyanakkor ez nem sokat számít : az ajándékba kapott vagyontárgy főszabály szerint a különvagyonodnak számít, nem kell megosztanod vele. Legfeljebb megtérítési igénye lehet, ha közösen költöttetek erre az ingatlanra (pl. felújítás, bővítés).

Roboxl # 2020.01.27. 09:52

Jó Napot! Párommal tíz éve élünk együtt közös háztartásban. Sem élettársak sem házastársak nem vagyunk. Azt szeretném tudni hogy vagyonmegosztáskor a ház értékét is meg kell osztani ha azt én ajándékba kaptam hivatalosan. Köszönettel.

drbjozsef # 2020.01.24. 12:50

saca11,

A bank engedélye nélkül feltehetőleg nem, de ezt a hitelszerződésben kellene megnézni. Biztosan benne van.

De ha nem is kellene, akkor sem biztosítana semmi előnyt egyik félnek sem, mármint a hitelező-adós relációban.

Mi az igazi problémád?

saca11 # 2020.01.24. 12:16

Üdvözlöm!

Azt szeretném kérdezni,hogy lehetséges e utólag haszonélvezeti jogot bejegyezni egy olyan ingatlanra,mely banki hitelből lett vásárolva és én kezesként szerepelek.
Természetesen a tulajdonos beleegyezésével.A banknak van e ebbe beleszólása?

Köszönöm válaszát!

Moncsi19801006 # 2020.01.24. 09:36

Tisztelt Jogiforum!
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy 2015.marciusaban elköltöztem feleségemtől 350 km-re azota semmilyen kapcsolatunk nincs. Neki uj parja van akitol gyerek született 2017 januárjában,a gyerek a nevemre került mert nem voltunk elválva. Most beadta a válást a feleségem amiben szerepel, hogy a gyerek nem az enyém es miota nem élünk együtt.Az elso tárgyalásra nem mentem el, a masodik február 25-en lesz, ismerosoktol hallottam, hogy azt mondta a biro hogy a valas utan indít új targyalast az apaságról való lemondás ügyben. Az lenne a kérdésem, hogy ezt egyszerűbben n lehet megoldani, pl. A gyámügy elott lemondani a gyerekről, ha esetleg lehet akkor kerhetem itt ahol élek vagy csak a gyerek lakhelyen lehet, illetve ha nm lehet akkor ugyved elott lemondhatok esetleg amit o elküldene a birosaghoz es majd csak akkor mennek le ha mar az igazi apa is ott lesz es o atveszi a gyereket, vagy ugyved eljarhat helyettem?
A valast valoban nem mondjak ki ha nen megyek le?
Köszönöm szépen válaszát

Tisztelettel
Vincze Arnold

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.23. 15:32

Igen.

Nikol11 # 2020.01.23. 09:27

2019. november 12-én felperesként beadtam a válókeresetet. Azóta a férjem semmiféle értesítést nem kapott. Felhívtam a bíróságot, a bíró ül még a papírokon. De azt mondta a hölgy a telefonban, hogy úgy tudjuk meggyorsítani a válást, hogy ha kiküldik az értesítést a férjemnek, ő egy ellenkereseti kérelmet nyújt be, ezáltal lerövidül az az idő, amit ki kellene várni. Közös megegyezéssel válunk, mindketten azt szeretnénk, ha minél hamarabb túllennénk a válóperen, így ügyvédet sem fogadtunk. Kinyomtattuk a bíróság honlapjáról az Írásbeli ellenkérelem c. nyomtatványt, az első pontban alá kell húzni, hogy keresettel, viszontkeresettel vagy beszámítással szemben terjeszti elő az írásbeli ellenkérelmet a férjem. A keresettel szembenit kell aláhúzni? A többi része érthető a nyomtatványnak.
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.22. 14:38

A "jog" ilyet nem mond. Esetleg majd a bíróság.

Nem kellene az érintettnek egy ügyvéd?

Davidkahungary # 2020.01.22. 14:33

Kedves Fórumozók!
A párom most áll válás előtt. A ház amelyben élnek a férj tulajdona.
A férj felvett 6 millió hitelt a házra terhelve, amit a kezdetektől fogva a neje fizet.
A helyzetben van egy 10 és 13 éves gyermek is.
Mire lehet ebben az esetben számítani?
Létezik, hogy a jog azt mondja, hogy 17 év házasság után a két gyerekkel a feleségnek kell elköltözni és miután kifizetett több mint 8 millió forintot, ami nem is az ő nevére lett felvéve, semmire sem tarthat jogot?
Ebben kérem a segítséget, amit előre is nagyon köszönök!

ObudaFan # 2020.01.21. 15:03

remarque

Részarány-kiadással korábban a szövetkezetbe bevitt, illetve örökölt földet adtak ki, így véleményem szerint ez különvagyon.

remarque # 2020.01.21. 14:58

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni abban a kérdésben, hogy a volt férjem nevén lévő, 1999-ben "részarány kiadás" jogcímen bejegyzett földingatlan a házastársi közös vagyonunkhoz tartozik-e? 1989-ben házasodtunk össze.

Köszönöm!