Tiszteletem Mindenkinek!
A kérdésem vagyon megosztásával kapcsolatos.A férjemmel 8.5 évig voltunk együtt. Ebből az utolsó 1.5 év házasság.A kérdésem: az ő nevén lévő bankszámla, lakás, autó stb. ( Ez rám is igaz) közös vagyon ha azt az együtt élés során vette, spórolta ( és nem a házasság alatt)? Váláskor minden feleződik, még akkor is ha nem voltunk házasok csak együtt éltünk amikor szert tettünk rá?
Köszönöm, tisztelettel:
Válás és vagyon megosztás
nallelaci
De, valószínűleg igen, az élettársi jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint:
Ptk. 6:516. § [Élettársak közötti törvényes vagyonjogi rendszer]
(1) Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik,
az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az
életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a
másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat
megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a
vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.
nallelaci,
Nem igaz.
Tehetsz.
Van értelme ügyvédhez fordulnod.
Tiszteletem.
Abban kérnék segítséget,hogy van e értelme ügyvédhez fordulnom a helyzetemben.
Két éve összejöttem a párommal. Vett egy házat a saját nevére hitelre,amiben sokat segítettem. A számlájáról autpmatikusan vonják a hitelét,a ház az övé egyértelmű.
Viszont a két év alatt ameddig együtt voltunk én fizettem a számlákat,ételt bevásárlások nagy része is rám maradt és folyamatosan javítottam a házat,berendeztem,hol saját erőből és két alkalommal hitelből.
Felvettem 2,5 millió hitelt amit a házra és ingóságokra költöttünk. Ezt én vettem fel személyi hitelként,és én fizetem. A problémám,hogy 4 hónap házasság után kitett a házból,és szerinte minden az övé és nekem onnan semmi nem jár. Így nem maradt nekem semmi,se ház,se ingóság,csak a hitel még 2,5 évig.
A kérdés az,hogy nekem tényleg semmi nem jár?
Nem tehetek semmit?
atudáskincs,
A tanács az, hogy menj ügyvédhez, lehetőleg egy jó családjogi ügyvédhez.
A vagyonmegosztás, meg gyerektartás (ami főszabály szerint 6 hónapra visszamenőleg követelhető), meg a kiürített ingóságok, és a kiadott ingatlan bevétele ÉS kiadásai is mind mind elszámolandó tételek. Gyűjtsd össze te is. Számolj az ügyvéddel, tegyél ellenajánlatot neki a szerintetek esetleg jogos összegről, aztán pereskedjen, ha akar.
Jó napot!
Újra elkezdődött nálam a buli!
A történetem a következő..
2008 szeptemberben megszűnt a vagyonközösség, mert kizártak a közös lakásunkból, amiben 50-50 a tulajdoni elosztás. 5,4 millióért vettük úgy, hogy a felét kp-ban fizettük. Akkor még a lakáson volt 12 év banki hitel.
Természetesen jegyző segítségével sikerült pontot tenni az ügy végére, úgy 6 hónap után.
A közös gyermekünk akkor 16 éves volt. Egyezségre jutottunk bírósági végzéssel, hogy ő marad a lakásban a gyerekkel én pedig fizetek neki havi 20 ezret gyerektartásként, mivel kb 600 méterre költöztem albérletbe, ahol naponta találkoztam közös gyermekünkkel.
2010-ben egy napon úgy gondolta, hogy a közös lakásunkat kiüríti nullára és elmegy külföldre dolgozni. A kiürítésről szóltak szomszédok és ott voltam, mikor a művelet zajlott. Hívtam rendőrt, hogy viszik cuccaim és, hogy nem volt még az ingóságokban egyezség. A rendőr nem tudott segíteni, azt mondta vigyem polgári perre az ügyet.
Ott hagyott 2 papírt..
Az egyikben azt írta, hogy ha nem tudom a gyereket vállalni, vigyem az egyik nagymamához.
A másik egy üres lap volt, amit a lap alján aláírt.
Az akkor 16 éves gyermekünket ott hagyta a lakásban úgy, hogy a lakást kiürítette.
A gyerek jött hozzám azonnal.
Ugye a lakás üres, viszont minden számla a nevenem van, és akkor is van havi 40 ezer fűtés , ha nem lakunk benne, így kiadtam egy közeli munkatársnak havi 30 ezerért.
3 év után a munkatárs rendezte az életét, mi pedig a fiammal visszaköltöztünk az üres lakásba 2013-ban.
144 hónap lakáshitel fizetése után kaptam egy ügyvédtől egy levelet, mely szerint a Madárka 9 millát kér tőlem, mivel úgy gondolja, hogy a 3 évnyi albérleti díj az fedezi az általam fizetett 144 havi banki részletet.
Szerencsére, csináltam szerződést a lakás kiadásáról.
Kérdések:
- Tényleg azt az értéket kell figyelembe venni, ami a lakás mai értéke? ( Nincs pénzem, 9 millát felveszek, 12 millát fizetek banknak. Ez jogos? Sokkal többet fizettem a banknak, eddig, mint az albérletért fizettek nekem. )
- Egy anyának nem kell fizetni utólag sem, ha apu kb 4 év alatt 2 millát költött közös gyerekre?
- Ha nem adom ki a lakást akkor csak engem terhelne a havi 40 ezer fűtés?
Kedden megyek az ügyvédhez, aki írt nekem….
Kérem, ha vannak tanácsaik, ne tartsák magukban!
Ha meg szeretnéd támadni a megállapodást, a kényszer, fenyegetés megszűnésétől 1 év a megtámadási határidő és neked kell bizonyítani a kényszert, fenyegetést.
Tisztelt Fórum!
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy 2018 ban váltam. A ház a saját lányom néven volt, a haszonelvezet közös. A volt férjem külföldön dolgozott, a kulonelesi pénz, amit felvett, meg a közös háztartásban nevelt gyerek után járó családi pótlékbol semmit nem kaptunk. Volt a nevemen egy 12 millió Ft értékű autó, amit2017 Ben erőszakkal ravett, hogy ruhazzam át rá. Igen a férjem folyamatosan vert, amiről latletem is van. Az ingosag kB 4 millió Ft. A lányommal 70 km re menekultunk. A valasnal alairtam mindent, hogy úgymond hamarabb szabadulnak. Kaptam 6,5millio Ft ot. Kérdésem az lenne, érdemes e a bíróságra fordulnom vagyoni kártérítést, hiszen az autót is erőszak hatására vette el.?? A többiről nem is beszélve. Köszönöm a segítséget.
Persze, osztódhat a hitel - de akkor osztódik az ingatlan is...
Roboxl,
Persze, nyilván azzal is el kell számolni. Ahogy minden más felmerülő igénnyel is.
Mivel a teljes összeget a te ingatlanodra költöttétek, ezért az eddig általa adott hozzájárulás jár neki vissza. Ezen túl viszont nyilván te fizeted a továbbiakban.
„Gonolom az osztódik”
? ha beleegyezik, hogy továbbra is fizeti a te ingatlanodra fordítottakat, de nem hiszem. (én nem fizetném)
Értem. De még van fennálló tartozás. Gonolom az osztódik.
Roboxl,
Akkor a közösen fizetett hitelből feltehetőleg lehet igénye. A házastársakkal ellentétben, ahol törvényi vélelem a fele-fele hozzájárulás, ezért nem számít, ki mennyivel járult hozzá a közös háztartáshoz, az élettársaknál a hozzájárulás mértékének arányában (ez általában a jövedelmeik aránya) kell elszámolni. Ha Te pl. többet kerestél, akkor kevesebb jár majd neki.
Így már értem. Köszönöm Végesztünk rajta felújítást. Arra hitelt vettünk fel.
Roboxl,
„Párommal tíz éve élünk együtt közös háztartásban.”
Ez majdnem egészen pontos definíciója köznapi nyelvre fordítva az élettársi közösségnek.
Közös érzelmi (=párod) és gazdasági (=háztartás) közösségben élést hívjuk élettársi kapcsolatnak.
Ugyanakkor ez nem sokat számít : az ajándékba kapott vagyontárgy főszabály szerint a különvagyonodnak számít, nem kell megosztanod vele. Legfeljebb megtérítési igénye lehet, ha közösen költöttetek erre az ingatlanra (pl. felújítás, bővítés).
Jó Napot! Párommal tíz éve élünk együtt közös háztartásban. Sem élettársak sem házastársak nem vagyunk. Azt szeretném tudni hogy vagyonmegosztáskor a ház értékét is meg kell osztani ha azt én ajándékba kaptam hivatalosan. Köszönettel.
saca11,
A bank engedélye nélkül feltehetőleg nem, de ezt a hitelszerződésben kellene megnézni. Biztosan benne van.
De ha nem is kellene, akkor sem biztosítana semmi előnyt egyik félnek sem, mármint a hitelező-adós relációban.
Mi az igazi problémád?
Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni,hogy lehetséges e utólag haszonélvezeti jogot bejegyezni egy olyan ingatlanra,mely banki hitelből lett vásárolva és én kezesként szerepelek.
Természetesen a tulajdonos beleegyezésével.A banknak van e ebbe beleszólása?
Köszönöm válaszát!
Tisztelt Jogiforum!
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy 2015.marciusaban elköltöztem feleségemtől 350 km-re azota semmilyen kapcsolatunk nincs. Neki uj parja van akitol gyerek született 2017 januárjában,a gyerek a nevemre került mert nem voltunk elválva. Most beadta a válást a feleségem amiben szerepel, hogy a gyerek nem az enyém es miota nem élünk együtt.Az elso tárgyalásra nem mentem el, a masodik február 25-en lesz, ismerosoktol hallottam, hogy azt mondta a biro hogy a valas utan indít új targyalast az apaságról való lemondás ügyben. Az lenne a kérdésem, hogy ezt egyszerűbben n lehet megoldani, pl. A gyámügy elott lemondani a gyerekről, ha esetleg lehet akkor kerhetem itt ahol élek vagy csak a gyerek lakhelyen lehet, illetve ha nm lehet akkor ugyved elott lemondhatok esetleg amit o elküldene a birosaghoz es majd csak akkor mennek le ha mar az igazi apa is ott lesz es o atveszi a gyereket, vagy ugyved eljarhat helyettem?
A valast valoban nem mondjak ki ha nen megyek le?
Köszönöm szépen válaszát
Tisztelettel
Vincze Arnold
Igen.
2019. november 12-én felperesként beadtam a válókeresetet. Azóta a férjem semmiféle értesítést nem kapott. Felhívtam a bíróságot, a bíró ül még a papírokon. De azt mondta a hölgy a telefonban, hogy úgy tudjuk meggyorsítani a válást, hogy ha kiküldik az értesítést a férjemnek, ő egy ellenkereseti kérelmet nyújt be, ezáltal lerövidül az az idő, amit ki kellene várni. Közös megegyezéssel válunk, mindketten azt szeretnénk, ha minél hamarabb túllennénk a válóperen, így ügyvédet sem fogadtunk. Kinyomtattuk a bíróság honlapjáról az Írásbeli ellenkérelem c. nyomtatványt, az első pontban alá kell húzni, hogy keresettel, viszontkeresettel vagy beszámítással szemben terjeszti elő az írásbeli ellenkérelmet a férjem. A keresettel szembenit kell aláhúzni? A többi része érthető a nyomtatványnak.
Köszönöm a segítséget!
A "jog" ilyet nem mond. Esetleg majd a bíróság.
Nem kellene az érintettnek egy ügyvéd?
Kedves Fórumozók!
A párom most áll válás előtt. A ház amelyben élnek a férj tulajdona.
A férj felvett 6 millió hitelt a házra terhelve, amit a kezdetektől fogva a neje fizet.
A helyzetben van egy 10 és 13 éves gyermek is.
Mire lehet ebben az esetben számítani?
Létezik, hogy a jog azt mondja, hogy 17 év házasság után a két gyerekkel a feleségnek kell elköltözni és miután kifizetett több mint 8 millió forintot, ami nem is az ő nevére lett felvéve, semmire sem tarthat jogot?
Ebben kérem a segítséget, amit előre is nagyon köszönök!
remarque
Részarány-kiadással korábban a szövetkezetbe bevitt, illetve örökölt földet adtak ki, így véleményem szerint ez különvagyon.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni abban a kérdésben, hogy a volt férjem nevén lévő, 1999-ben "részarány kiadás" jogcímen bejegyzett földingatlan a házastársi közös vagyonunkhoz tartozik-e? 1989-ben házasodtunk össze.
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02