Kedves Emil!
Nagyon szívesen. És ne gondold azt, amit gondolsz, ez régen volt általános tendencia. Tudod ma mi a helyzet: bíróságonként eltérő az "apaság-" vagy "anyaság-pártiság", sőt: egy bíróságon belül is eltérő: bírónként. Azaz: embere válogatja.
A mi helyi bíróságunkon például egyaránt van anya-, de férfipárti bíróNÕ(!) is!:))
Azért érdeklődhetsz finoman az ismeretségi körben vagy hatóságnál, hogy mi a tendencia, persze, legalább az adott ügyben eljáró bíró nevét tudni kéne majd hozzá.
Sok sikert!:)
gyerektartás
- 1
- 2
Kedves Kincs !
Nagyon köszönöm a választ, engem (egy kicsit) megnyugtattál, remélem a bíróság is így fogja gondolni...Bár, tapasztalataim azt mutatják, hogy a bíróság előtt az elvált férj a rossz, a volt feleség pedig a szegény szerencsétlen. A mi esetünkben (kis túlzással) ez épp fordítva van. No, mindegy, azért még reménykedem...!!
Kedves Scenica!
Nem igazán tudom a gyermektartásdíj leszállításának gyakorlatát, de azért azt ajánlom, hogy próbáld meg, annyit megér.
Nem nagyon szokta egyébként a bíróság a már megállapított gyermektartásdíjat leszállítani (nem áll a gyermek érdekében), de annyira ritka ez az eset, hogy ajánlatos megpróbálni!
Még valami: persze a havi kiadásaidat megfelelően igazolni kell a bíróságnál. Gondolom ez egy lakáshitelnél nem probléma, hiszen kapsz folyószámla kivonatot havonta a banktól, ott rajta van feketén-fehéren!
Kedves Emil!
Olvasd el Császár Gábor alanti hozzászólását!
A tartásdíj megállapításánál (vagy felemelésénél) a bíróság mindkét fél (jogosult és kötelezett) anyagi viszonyait egyaránt figyelembe veszi! Tehát: igenis vizsgálja és mérlegeli azt, hogy a te jelenlegi családodnak a megélhetését veszélyezteti-e és ha igen, milyen mértékben a gyermektartásdíj felemelése!
Úgyhogy: nyugi!
Üdv: Kincs
Első házasságomból született gyermekeim után eddig 10 000,- Ft-ot fizettem (összesen). Jelenlegi feleségemmel lakáshitelt vettünk föl 20 évre, a törlesztés havi 40 000,- Ft. Most jön a lényeg: volt feleségem fel akarja emelni a gyerektartást 25-30 000,- Ft-ra. Mi mindketten tanárok vagyunk, havi nettó 80 000,- Ft-tal (per fő), egy közös gyermekünk van. A kérdésem az lenne, hogy a bíróság figyelembe veszi-e a tartásdíj megállapításánál, hogy már fennáll egy igen jelentős havi fizetési kötelezettség, amit, ha nem teljesítek, az utcára kerülünk. Mi ilyen esetben a jogi gyakorlat ?
A férjem előző házasságából született gyermeke után a jövedelme 20%-át fizeti. Nekem is van két gyermekem a saját előző házasságomból, és most várjuk a közös babát. A kicsi megszületése után szeretnénk kérni a gyerektartás összegének megváltoztatását, mivel a férjem akkor már három gyermeket tart el. Ráadásul az adóekdvezményt is ő veszi igénybe, ami 3 gyereknél már tetemes összeg. A végzésük szerint neki a nettó bérének kellene a 20 %-át fizetni, de ez a 30 ezer forintos adókedvezmény miatt már eleve 6 ezer forinttal több. Holott ez a pénz az általunk nevelt - ebből két saját - gyermekem után és miatt jár.
Mire számíthatunk a döntést illetően, mennyire szokták ezeket figyelembe venni - az én volt férjem csak 15-15%-ot fizet a két gyerek után. Ennek az összege kevesebb amúgy, mint amit nekünk kell jelenleg a másik gyerek után fizetni. Én a gyermek megszületése után TGYÁSt illetve GYED-et fogok kapni, amelynek az összege szintén nem túl magas.
Köszönöm
Köszönöm a választ!
A Bíróság a tartásra köteles személynek a keresetlevél beadását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni a tartásdíj megállapításánál, azaz a munkáltatóitól beszerzett kereseti kimutatások szerinti főállásban elért jövedelme szerint havi nettó jövedeleme X 12 hó/összes járandóság,bérköltség,rendszeres személyi juttatás/. A Bíróság a tartásdíjat általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában állapítja meg, figyelembe véve a gyermek tényleges szükségleteit, mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyait, valamint a szülők háztartásában élő más gyermekeket is.
Ha a kötelezett valós jövedelme az igazolt jövedelmét lényegesen meghaladja /ezt elég jeleznie a másik félnek/ akkor a megállapításához a más munkaviszonyból, illetve nem munkaviszonyból származó rendszeres jövedelmet is alapul kell venni.
Sőt gyakran az igazolt jövedelmen felül a kötelezett lakás- és életkörülményeit, valamint vagyoni viszonyait és életmódját is értékeli a Bíróság
Várom válaszaitokat...
Az lenne a kérdésem, hogy gyerektartásként az utolsó egy év jövedelmét veszi-e figyelembe a biróság és a bruttó vagy a nettó kereset %-ban állapitja-e meg a gyerektartás összegét.
Ki kellene számolnom, hogy kb. mennyit tegyen félre havonta egy ügyfelem, a válás befejezéséig, mert úgyis visszamenőleg megitélik a gyermektartást. (1 iskolás gyermekről van szó.)
Köszönöm.
Sziasztok !
SOS !!! Segítsen valaki!
Az a gondom, hogy nagyobbik gyermekem 2003. szeptembertől egyetemre járt, azonban nem fejezte be az első félévet, nem vizsgázott le januárban. Halasztást kért, amit meg is kapott. Idén szeptembertől folytatja tanulmányait. Az apja 15-15 % gyerektartást fizet (ill.letiltják) a két gyerekre. Most kérte a bíróságtól a nagyobbik gyermek tartásdíjának megszüntetését.
Jogos a dolog? Vagy függ attól, hogy dolgozik-e a gyerekem? És, ha csak néha alkalmi munkából kiegészíti a zsebpénzét? Attól még nem kereső! Ha esetleg mégis vissza kéne fizetnem a részét, az az 1.félév utáni időszaktól (2004.02.hó) lenne? A megszüntetést semmi esetre sem tartanám korrektnek, hisz szept-től folytatja a tanulást!
Előre is köszönöm a választ!
Kedves Rozk@!
Sajnos el kell keserítselek: a gyermektartás és a kapcsolattartás egymástól két különálló dolog, soha nem szabad összekeverni! Ebből kifolyólag: nem mondhatod azt, hogy nem adod oda a gyermeket kapcsolattartás idején, mert nem fizet a másik fél gyermektartást!
Viszont a kapcsolattartás újraszabályozását kérheted a bíróságtól.
/Zárójelben jegyzem csak meg: bár apás hétvége jön, lehetne annyi vér a ...jába az exednek, hogy Anyák napjára tekintettel vasárnap reggel visszahozza! Próbáljátok ezt megbeszélni./
Sziasztok!
"Örömmel" olvasom, hogy ilyen jó gyerektartások mennek mostanában... A fiam most 7 éves, 4 éve váltunk el, a T. Bíróság 5 ezer forint gyerektartást ítélt meg úgy, hogy az ex-em nem vitt fizetéskimutatást, mondván, hogy alkalmi munkákból él, és 15 ezer ft a keresete. Ez persze nem igaz, de nem mertem szólni, mert többek között a rettegés és brutalitás miatt váltam el (még én fizettem neki, hogy írja alá a válópert!), és a tárgyalás előtt meg lettem fenyegetve, hogy ha egy rossz szót szólok, elvágja a torkomat. Na nem ez a lényeg, hanem, hogy nagy kegyesen fél éve magától felemelte a gyerektartást 10 ezerre, igaz, 4 hónapja nem láttam pénzt, de feltételeket azt bezzeg szab. Kérdem én: KÖTELES VAGYOK-E ODAADNI A GYEREKET A LÁTHATÁSRA GYEREKTARTÁS HÍJÁN (azóta elvesztettem az állásomat, és negyedannyi a keresetem mint a váláskor) VAGY NEM? A váltóruhákat, amiket a hétvégére adok, nem kapom vissza, és sokszor az az érzésem, hogy csak azért viszi el a gyereket, hogy engem bosszantson. Õ azóta újra megnősült, a nő vitt két gyereket a házasságba, és többször előfordult, hogy amíg az ex dolgozik, Marci a nővel és a két gyerekével van otthon hétvégén. Ezért adjam oda? Értitek? Mellesleg nincs is kedve sokszor menni, pedig nem neveltem soha ellene... SEGÍTSETEK!!! Apás hétvége jön, és nem szeretném, ha anyák napján azzal a nővel lenne, nem velem!
vlenke!
Nagyon különböző módon gondolkodunk a volt férjemmel a gyermeknevelésről, nagyon különböző módon éljük a hétköznapjainkat is. Sajnos úgy alakultak a dolgok, hogy három éve amióta külön élünk hiába van érvényes gyermekelhelyezésem, nem láthatom akkor a fiamat amikor szeretném. jóval többet van az apa környezetébe mint az enyémben, és nagyon ellenem van már hangolva. Már nagy ahhoz hogy megszokja azt ahogy én élek. Nem akarom megkeverni az életét. Viszont így hogy tartásdíjat fizetek, olyan érzésem van mintha egy bűnözőt pénzelnék. Fizetek neki azért, hogy a gyermekemet ellenem nevelje, hogy ne akarjon velem lenni, stb... Tudnék még olyanokat írni amiből jobban kitűnne miért szeretnék így dönteni.
Akro!
Miért akarnál lemondani arról a picinyke gyerekről, akit annakidején Te is akartál????!!
A gyerek tartása kötelező! Mind az anya, mind az apa részéről.
Sziasztok!
Nekem olyan problémám lenne, hogy jelenleg még tart a vállásom, a kisfiam ideiglenesen az apánál van elhelyezve. Az apa kér gyerektartás, én nem szeretnék neki fizetni, mert a Kicsit teljesen lelenem neveli már nem is szerete velem lenni, valamint anyagilag sincs rászorulva. a kérdésem az lenne, van-e valami lehetőség arra hogy ne fizessek tartásdíjat, akár úgy is ha le kell mondanom a fiamról.
The big cat!
"Én komolyan nem értem azokat, akik szerinte gy gyerek ellátására 17000-35000 Ft elég havonta. Ez a minimum!"
Kicsit vitatkoznék Veled!
Szerintem, minden esetben a bíróságnak mérlegelni (kéne), hogy ki milyen körülmények között él. Ehhez persze elengedhetetlen az őszinteség a válófélben lévőnél. Persze e tulajdonság a válópernél általában elmúlik.
A másik, hogy mennyi kell egy gyerekre az megint más kérdés. Járhat talpig márkás cuccokban és igényes, de olcsóbban is... És mindenképpen kell nézni a gyerek korát.
Szerintem ha egy gyerekre (mondjuk 5 éves) kell 40.000,- Ft-45.000,-Ft-ot költeni havonta, akkor annak a fele az anyukát, fele apukát illeti és ott van még a családi pótlék.
Úgy érzem, bőven fedezi ez a bevétel egy ekkora gyerek kiadásait.
Vagy tévedek?
Mit tudunk itt segíteni? Ki kell várni a bíró döntését, a fejébe nem láthatunk bele. Sem a te sem a férjed érveit nem ismerjük.
SZiasztok!
Nekem olyan problémám lenne,hogy a volt férjem nincs bejelentve dolgozni, de méhészkedig, a birósági méhészszakértő bebizonyitotta, hogy millios jövedelemmel rendelkezik, és igy a biróság megintélt 3 gyerekre fejenként 10-10,000 forintott tartásdijként, és visszamenőleg hátralékként 210,000 Ft-ot. Most a megyei biróságon van az ügy mert a volt férjem fellebbezett ,mivel nem hajlandó fizetni egy forntott sem. Szerintetek a megyei biró dönthet az ő javára? Van két egyetemista lányom és egy 8.-os fiam, de az apjuk szerint menjenek dolgozni, ne tanuljanak. Persze ő 40 éves de közölte a biróságon, hogy ő nem fog dolgozni, ami érthető hisz a méhészetből bőven megél.
Kérlek segitsetek, mert hamarosan itt a tárgyalás!
Adrienn
Kedves Veronika!
Érdekes az eseted, ha lehet ilyet írni és kérlek, hogy ne sértődj meg!
Ha gyámügyi letétbe akarod helyeztetni a pénzt, akkor ugye, azt azt jelenti, hogy a szülő a tartásdíjat nem a gyermekére költi.Ez nagy gond.Ez megalapozná a te gyermek iránti keresetedet.Miből gondolod, hogy MOST nem lenne esélyed egy gyermekelhelyezés-megváltoztatása iránti perre.Az albérlet nem kizáró ok, mert a bíróság mindkét fél helyezetét megnézi külön és összehasonlítva is, s végül oda helyezi, ahol az eset összes körülményeit figyelembe véve a legjobb a gyermeknek.Még ha két "rossz" megoldás is van, akkor is a kisebbik "rosszat" választja a bíróság.Nekem volt olyan ügyem(gyámügyes vagyok, s felperesként), hogy olyan helyre helyeztettem a gyermeket, ahol egy szoba-konyhás lakásban élt a nagymami meg 3 unoka.És: odahelyezte a bíróság!Mert ott még mindig jobb volt neki, mint a szüleinél.
Kiscit OFF
Én komolyan nem értem azokat, akik szerinte gy gyerek ellátására 17000-35000 Ft elég havonta. Ez a minimum!
Volt itt olyan feletés, hogy a 21000 Ft gyreketartásból valaki a másik két gyerekére is juttat. Egy gyerek biztosan többe kerül, mint 21000 Ft egy hónapban. Szóval nagyon érdekelne, hogy tudja bizonyítani az aki azt állítja, hogy a 21000-et a másik gyerkere költik.
Tehát van 3 gyerek, 3*21000 Ft. Ebből kettőt az anya jövedelméből, egyet meg a gyerektartásból tart el az anya, az rendben van.
Nveteséges azt állítani, hogy a 21000 Ft gyerektartásra szül valaki még két gyereket.
A tartás elmulasztása bűncselekmény, akinek gyermekei vannak, vállaja annak következményét és fizesse a tartást, az élet nem kezdhető újra tiszta lappal még válás esetén sem.
A gyerektartás mérséklését alapos indokkal mindig lehet kérni, ilyen lehet a tartásra kötelezett jövedelmi viszonyaiban beállt egyes objektív változások, vagy új tartási kötelezettség megjelenése (pl. újjabb gyremekek az új házasságban).
Nem vagyok jogász, de személyes érintettségem miatt van némi rálátásom a témára.
Tehát: a gyerektartást havi rendszerességgel kell folyósítani, tehát nincs módotok letétben elhelyezni. A gyerek folyamatos szükségleteinek egy része ugyanis ebből van kielégítve. A letétet ugyebár nem lehet megenni stb.
Sziasztok! Férjem az első házasságából született lány után 20%-ot fizet ami kb 17-21000ft körüli összeg.A birósági végzés szerint a meghatározott minimum 7000ft.a volt felesége azóta már 2 gyereket is szült és inkább azokat tartja ebből a pénzből.Van-e módunk arra hogy csak a 7000 ft-ot kapja kézbe és a többit gyámügyi letétbe utalnánk a párom lánya nevére?Segitsen ebben valaki.Szegény gyereket egyelöre nem tudjuk magunkhoz venni mert 1 szobás albérletben neveljük az én gyerekemet meg az 1 éves közöst.De bosszantó hogy az anyja a mi zsebünkre szül és pont az a gyerek nem lát a pénzből semmit aki miatt fizetünk.Köszönöm
Szia!
Én is csak annyit tudok javasolni, hogy mindenképpen kérd a leszállítást.
Ugyanebben a cipőben járunk: nem vállalunk egyenlőre gyereket, mert a páromnak a bíróság 35.000,- Ft gyerektartást ítélt meg (csont nélkül) egy 2 éves gyerek után!!
Ráadásul nincs állandó, rendszeres jövedelme,... de ez hosszú ügy.
Nálunk a bíróság a mi életszínvonalunkból és -körülményünkből indult ki. Eddig kapott a gyerek mindig ruhát, ezentúl nem kap. :(
Sok sikert Neked!
Szia!
Ha azóta gyermeked született keresetet indíthatsz a gyermektartásdíj leszállítása iránt.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02