Öröklési illeték eltörlése

global # 2009.02.02. 20:17

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Immaculata: A fizetési meghagyás lehetőséget adott a fellebzésre mert tartalmazott egy "E határozat ellen a közléstől számitott 15 napon belül az APEH ..bla-bla-bla -hoz előterjesztett fellebezéssel lehet élni" mondatot.

Ezért is nem értem, hogy ha fellebez az ember, akkor miért kellene fizetni is egyúttal (a fellebezési illetéket kifizettem, 15 napon belül). A hölgy az APEH-nél viszont nagyon határozottan állitotta, hogy fizetnem kellett volna mindeképpen, a végén már teljesen indulatos is volt és udvariatlan (mintha hirtelen neki kellene előteremtenie százezreket...)

monalisa1 # 2009.02.02. 20:17

"... Az ügyet folyamatban lévőnek gondoltam" - írta utolsó sorában. Tehát ha a határozat már jogerőre emelkedett, sőt már fizetési meghagyást is kapot, akkor hiába reménykededett a várható módosuló rendeletben - az nem minden esetben visszamenőleges csak a még folyamatban lévő ügyekre.

Így nemhogy a kiszabott öröklési összeget de még késedelmi kamatot is kell fizetni...

Legjobb ha kézbeveszi a papírjait és a dátumokot ellenőrzi...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.02. 19:58

Ha az a határozat jogerős volt, és a befizetésre kaptál 15 napos határidőt, akkor már nem volt lehetőséged a fellebbezésre. Az már egy lezárt ügynek számít. Szerintem...?

monalisa1 # 2009.02.02. 19:47

Az öröklési summát már egész biztosan nem kell befizetni, legfeljebb egy újabb határozattal némi késedelmi kamatot szabnak ki.

(Persze, befizetni a százezreket, aztán majd valamikor kegyeskednek visszajuttatni - kamattérítés nélkül...

Monalisa
laikus hozzászóló

global # 2009.02.02. 19:26

Múlt év novemberében fizetés meghagyást kaptam az APEH-től örökösödési illetékre vonatkozóan. A 15-napos határidő letelte előtt megszünt az illetékfizetési kötelezettség a december 9-i törvény miatt. Ezen túlmenően fellebezést is benyújtottam, egyzrészt hivatkozva a törvényi változásokra, másrészt pedig az ingatlanra megállapitott értéket kifogásolva.

Fellebezésemre még nem kaptam irásbeli választ, december 9 óta. Az APEH ügyfélszolgálaton azonban az (indulatos) ügyintéző szerint mindenképpen be kellett volna fizetnem az illetéket, függetlenül a törvény hatályba lépésétől és a fellebbezéstől (egy meglehetősen nagy, több százezer forintnyi összegről van szó). Álláspontja szerint a fizetési meghagyáshoz ők mellékeltek egy csekket amit nekem mindenképpen ki kellett volna egyenlitenem, mindentől - fellebezéstől, törvényváltozástól- függetlenül.

Igaza van?

Az ügyet folyamatban levőnek gondoltam, az gondolva, hogy a törvény szerint már nem kellett volna örökösödési illetéket fizetnem, másrészt pedig fellebeztem...

ObudaFan # 2009.01.21. 17:58

20M Ft-ig nem.

Steff # 2009.01.21. 11:18

Kedves Hozzászólók!

Kell örökösödési illetéket fizetni abban az esetben, ha a közjegyzői határozaton a dátum 2008. dec. 19. (tehát ő akkor lezárta az ügyet), de az APEH az illeték nagyságát még nem állapította meg, még egyszer kijönnek felmérni a lakást.

Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.21. 05:52

Illetéktörvény néven könnyen megtalálod. (Itv.)

hahop1 # 2008.12.20. 21:50

Kérem, mondja meg valaki, hogy a mi a jogszabály száma?

nalctasiemih # 2008.12.19. 14:20

Lehet, hogy úgy tűnik, az irigység szól belőlem, de ez nem így van, hanem az elkeseredés. Nyilván sokaknak az nagy megkönnyebbülés, hogy ezt a kiadást megspórolhatják, úgyhogy teljes mértékig egyetértek a részleges eltörléssel.
Mert nem is az idő, hanem a pénz hiányzott nálunk eddig is. A következő fél évben nettó 55 ezer forintból kell kijönni. A házra sajnos ezután sem fog telni.
Nekem pusztán az a bajom, hogy ezt a már nem létező illetéket, amit én még megfizettem, mégsem tudom a gázár-kompenzációnál figyelembe venni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.18. 20:46

Ha apos a hasznonélvező, akkor semmit nem kell most fizetnünk?

De igen, kell fizetni, mert az örökösök, mint tulajdonosok lesznek bejegyezve. A birtokbalépés ettől független.

nalctasiemih!

Az irigy ember mindig csak a másét veszi észre, a magáéra nincs ideje.

nalctasiemih # 2008.12.17. 20:10

Úgy látszik, ez is olyan, mint a lottó. Valakinek bejön, másnak meg soha. Mi a felülértékelt, lepusztult házunkra fizetünk pár tízezer forintot, másnak meg a több tízmilliós után sem kell egy vasat sem. Úgy látszik, még a halálhoz is szerencse kell.

judit45 # 2008.12.17. 07:48

köszönöm.

nandy # 2008.12.16. 22:09

judit:

Lehet, hogy nem írtam elég érthetően. A lényeg az, hogy a 20 MFt az fejenként 20 MFt.

barbuss # 2008.12.16. 18:31

judit45

mivel örökrész után fizetnek (tehát fejenként 20 millióig kell érteni), így illetékmentesek lesznek.

A 2. kérdésre nem tudom a választ :(

judit45 # 2008.12.16. 17:45

sziasztok
ha anyósom után örököl két fia egy telket és egy lakást (ca. 30 milliós értékben) akkor a 20 milliós örökösödési illetékbe beleesünk? Mivel a két fiu örököl 15-15 milliót?
Igy müködik ez? Ha apos a hasznonélvező, akkor semmit nem kell most fizetnünk?

Köszönöm ha válaszol valaki.

nandy # 2008.12.16. 16:16

Nem tudom, írtátok-e már, de a 20 MFt személyenként (örökös) értendő.

Így ha van 40 MFt örökség, és ketten azonos arányban örökölnek, akkor mindkét örökös mentességre fogosult.

Ami még fontos: a tiszta értékről beszélünk, nem a forgalmi értékről! A hagyaték tiszta értékét pedig úgy kapjuk meg, hogy az összes vagyontárgy értékéből levonjuk a hagyatékot terhelő tartozásokat (pl. hitel, temetési ktg. stb.). Így akár 21 Mft is lehet az ingatlan értéke, ha vele szemben 1 MFt hagyatéki teher van, akkor a tiszta érték 20 MFt - így az egész illetékmentes.

nandy # 2008.12.16. 16:11

Így van.

És további figyelmet érdemel az, hogy ha nem jogerős a határozat, akkor vonatkozik rá az illetékmentesség!

Tehát ha pl. dec. 1-jén kézhezvette az adózó, az csak 15 nap múlva (ma) emelkedne jogerőre. Így ott is jár a mentesség. Ezért nem kell fellebbezni.
Ha pedig már lejárt a 15 nap, akkor úgyis mindegy.

(Azt nem tudom, hogy hivatalból vizsgálja-e az APEH, vagy fellebbezni kell)

barbuss # 2008.12.16. 13:29

Nem olvastam el a végéig. Mégiscsak december 9. a helyes dátum:

Az Itv. e törvénnyel megállapított 16. §-a
(1) és (5) bekezdését az állami adóhatóság által e törvény kihirdetésének napján jogerõsen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.

barbuss # 2008.12.16. 13:21

Köszi Marple!
Viszont ebben január 1-et írnak. Akkor miért mondta nekem a hivatalban az ügyintéző kolléga, hogy a kihirdetés napján, december 9-én már hatályba lépett?

Marple # 2008.12.16. 13:02

Egyedül az nem szerepel benne, hogy mikortól él a törvény. De szerintem ha december 9-én adták ki, akkor aznaptól esedékes.

Barbuss, szerepel benne, a végén vannak a hatályba léptető rendelkezések: 204.§ (1) bekezdés.

barbuss # 2008.12.16. 12:03

ObudaFan: igen, én konyhanyelven fogalmaztam :) Csak a hivatalban is próbáltak úgy fogalmazni, hogy az mindenkinek érthető legyen :)

ObudaFan # 2008.12.16. 11:55

Addig folyamatban van, de a törvényszöveg egy kicsit másként fogalmaz. Én a fellebbezést mindenkinek melegen ajánlom, de a fellebbezési illetéket valóban feleslegesnek tűnik leróni.

barbuss # 2008.12.16. 11:17

Felhívtam a mi ügyintézőnket az illetékhivatalban, aki elmondta, hogy akinek december 10-én még nem jogerős a határozata, azoknak hivatalból törlik az illetéket, azonban mindenképpen kell írni egy pár sort a hivatalnak a biztonság kedvéért, de ezután nem kell fellebbezési illetéket fizetni.

A módosítás amúgy a jogszabályban megtörtént, a kihirdetés napján (tehát december 9-én - hiszen ekkor jelent meg az általam is csatolt Közlönyben) vált a határozat hatályossá.

Remélem tudtam valakiknek segíteni.

Egy határozat akkor nem jogerős, ha még szerepel benne az a mondat, hogy 15 napos leehtőséged van fellebbezni. Egész addig folyamatban lévő ügy.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.16. 11:09

Továbbra is kell fizetned. Ez még a nagymamád halálakor megállapított illeték, de mivel kiskorú voltál, és gondolom helyetted senki nem fizetett, pedig kezdvezményben részesülhettél volna, így ki kell fizetned a teljes illetéket. Ez már akkor jogerős volt, így nem vonatkoznak rád az új szabályok.