Öröklési illeték eltörlése

nandy # 2008.12.07. 11:06

ha a fizetési könynítés iránti eljárás több mint egy évig húzódik (még hiánypótl. sem volt), és közben bőszen pótlékolnak.

Nem csak pótlékolnak, egyik ügyfelünkre egy önálló bírósági végrehajtót is ráküldtek! Mindezt úgy, hogy a májusban beadott fiz.könny. kérelmet a mai napig nem bírálták el.
(Ebből lehet, hogy per lesz - ha az ügyfelünk is úgy gondolja)

simihifi # 2008.12.07. 10:13

Köszönöm a választ

ObudaFan # 2008.12.05. 19:52

Vedd át, adj be fellebbezést.

fikusz # 2008.12.04. 22:03

Édesanyán júniusban halt meg. Hagyatéki tárgyalás nélkül, közjegyzői határozattal küldték ki a hagyatéki végzést. Azóta az illetékkiszabásról nem kaptam értesítést. Ma viszont ajánlott levél érkezéséről kaptam értesítőt – az APEH-től jött. Nem tudom érte menjek-e, átvegyem-e? Lehet, hogy az illetékkiszabásról szóló levél ez? Ha átveszem, és illetékkiszabási levél, mit tegyek, hogy ne kelljen fizetnem?

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.12.02. 22:25

Részben kapcsolóva csak:
A jogerős határozat utáni fizetési könnyítési eljárás sem jelenti, hogy foylamatban van az ügy, sajna, hiszen jogerős döntés született.

Tényleg, már felvetettem korábban, de nem volt olyan, aki érdemben már kezdeméneyzett polg. peres eljárást vagy felügyeleti intézkedést, ha a fizetési könynítés iránti eljárás több mint egy évig húzódik (még hiánypótl. sem volt), és közben bőszen pótlékolnak.

ObudaFan # 2008.12.02. 21:02

Úgy tűnik, nem.

simihifi # 2008.12.02. 20:32

Tehát ha jól értem nekünk nem kell fizetni?

ObudaFan # 2008.12.02. 20:28

Ha még most lesz a hagyatéki tárgyalás, akkor fellebbezés nélkül is csak jövőre születik meg az elsőfokú adóhatósági határozat. Örökösönként összesen legfeljebb 20M Ft illetékmentes.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.02. 20:05

Global: nem úgy van.

simihifi # 2008.12.02. 20:04

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!
Nagymamám meghalt a nyáron. Örökös anyukám és a huga(szellemi fogyatékos nincs gyámja)

Öröklés: családiház+lakás (50%ban mert a nagyapám még él)

kérdéseim:

1. Az ingatlanok értéke együtt vagy külön 20millio alatt kell legyen? illetve ha csak fele öröklődik?
  2. anyukám szeretne lemondani a részéről az én és testvérem javára. megteheti ingyen?
  3. Lehet e felebbezni (és mire?) hogy elhuzodjon jövöre? Még csak egy levél jött tegnag hogy 10edikén tárgyalás!

gondolom tárgyalás elött kell felebezni.

Válaszotokat előre is köszönöm!: simi

global # 2008.12.02. 19:58

ObudaFan: Lehet jogerős a döntés ha azt a törvény életbelépése (a konkrét esetben kihirdetése) után hozzák meg? Nem úgy van, hogy az illetékfizetési kötelezettség automatikusan elévül a törvény életbelépésének napján (amennyiben azön a napon még nem volt jogerőre emelkedve, nem járt le a 15 nap, fellebbeztek stb) ?

ObudaFan # 2008.12.02. 19:48

Nem. Ha egy döntés jogerős és végrehajtható, akkor azt - bármilyen furcsa - végre lehet hajtani.

global # 2008.12.02. 18:59

holszab: Bár egyáltalán nem érzem magam szakértőnek ebben, de az a benyomásom hogy ObudaFan-nak igaza van, a levelet át kellene venni. Ezenkivül egy fellebezés nem árthat, esetleg pont hivatkozva az illetéktörvény változására (is egyebek mellett esetleg). Igy egyrészt időt nyerünk, másrészt megismerhetjük a mélyen tisztelt APEH hivatalos álláspontját a haláladó halálával kapcsolatban.

ObudaFan: a "felettes hatóság" mit jelent ebben az esetben? Miért kellene megváltoztatnia a jogerős döntést és mi lenne annak az értelme? Nem úgy van hogy ha van egy jogerős döntés a törvény kihirdetése után, akkor már nem kell fizetnünk, ha meg előtte, akkor igen? Szóval a döntés tulajdonképpen nem annyira fontos mint annak időzitése, nem ?

holszab # 2008.12.02. 18:35

Két kérdésem lenne:
Hogyan kell érteni a "közléstől számított 15 napot"? A kézhezvételtől vagy a levél keltezésétől?
Ha nem veszem át a levelet másodszor sem, akkor a levél jogerőssé válik és nem lehet már fellebbezni ellene? Ez igaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.02. 17:57

[Bólogat]

ObudaFan # 2008.12.02. 17:50

Szerintem várjuk meg, hogy a Közlönyben megjelenjen. Ha abból indulunk ki, ami a sajtóban megjelent, akkor az elsőfokú fiz. megh. elleni fellebbezés esetén nem kell majd fizetni, mert a másodfok megváltoztatja. Arra várni viszont hiba szerintem, hogy a kézbesített fiz. megh. najd csak jan. 1. után emelkedjen jogerőre, mert igaz, hogy ebben az esetben az egy folyamatban levő ügy lesz, de kérdés, hogy a felettes hatóság ilyenkor a jogerős döntést a jogerő után meg fogja-e változtatni.

global # 2008.12.02. 15:45

Igaz, hogy január 1-ig több mint 15 nap van hátra, de:

1. Répássy úr utolsó pillanatban beadott módositó javaslata szerint a törvény a kihirdetéstől számitva lép hatályba, nem január 1 -től (persze mi a kihirdetés napja, azt nem tudom)
  2. Egy esetleges fellebezéssel - tekintettel az ünnepekre - január 1 könnyen elérhető lenne (bár Répássy úr javaslata pont ezt a fajta ügyeskedést akarta kiküszöbölni, gondolom.
Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.02. 15:39

Önnek van igaza. De január 01.-ig több, mint 15 nap van hátra.

global # 2008.12.02. 15:35

Dr. Mohos Gábor: az ember egyre inkább összezavarodik :)

és egyre kevésbbé tudja mit is gondoljon.

Pl.

http://index.hu/…/oril081125/

szerint

"Olyan rövid idő van vissza az új, öröklést érintő adójogszabály hatályba lépéséig, hogy nem kell szándékosan húznunk folyamatban lévő öröklési ügyeinket. Ha viszont már megkaptuk az elsőfokú illetékhivatali határozatot, és nem fellebbeztünk 15 napon belül, akkor a határozat jogerőssé vált, és már nem beszélhetünk folyamatban lévő ügyről."

Ez azt sugallja, hogy nem a hagyatéki eljárás lezárásával hanem az illetékhivatali határozattal zárulna le a dolog. Mintha Répássy úr módositó javaslata is erre utalna. Kérdezhetnénk az APEH-ot is ugye, de eddigi 2 évtizedes tapasztalataim szerint abból nem sok hasznos dolog szokott kijönni :(.

A közjegyző szerint a hagyatéki eljárás lezárása után az ingatlan értékét-igy az illeték mértékét is - az APEH még felülbirálhatja.

Vajon kinek a véleménye mérvadó ? Van ilyen szerv/személy/stb. egyáltalán???

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.02. 15:10

global: ki kell fizetni, mert lezárult a hagyatéki eljárás. A budai kolléga csak szőr mentén fogalmazott.

VBetti # 2008.12.02. 14:43

Az előzőekhez annyiban szólnék hozzá, hogy jogerőre a döntés akkor emelkedik, ha nem fellebbeztek és a fellebbezési határidő (15 nap) letelt. A 15 napot a közléstől kell számítani. Ha valaki a postán nem veszi át a hivatalos levelet, akkor az irat a hatósághoz „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza, és az iratot - az ellenkező bizonyításig - a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni, tehát akkor emelkedik jogerőre. Azaz attól, hogy valaki nem megy el a postára, az még jogerős lesz a határidő letelte után. A másik megjegyzésem, hogy ha valaki fellebbbez, akkor csak a másodfokú döntés közlése után beszélhetünk jogerős döntésről, de a bírósági felülvizsgálat már nem tartozik ide, hiszen azt csak jogerős döntéssel szemben lehet igénybe venni. Az én kérdésem az lenne, hogy a parlament.hu-n hol találom a vonatkozó törvényjavaslatot? Köszönöm.

global # 2008.12.02. 13:45

Köszi a választ. Az igazat megvallva nem teljesen világos, sajnos. A fizetési meghagyás még nem emelkedett jogerőre ha jól értem, ennélfogva ez egy folyamatban levő ügynek tekinthető, igy az illetéket nem kell megfizetni.
Ezen egy felügyeleti szerv változtathat? Kell egyáltalán fellebezni?

ObudaFan # 2008.12.02. 10:16

Az más kérdés, hogy fellebbezés hiányában az a döntés lesz jogerős (és végrehajtható), ami most megjött, és számomra kétséges, hogy pl. felügyeleti intézkedéssel a felettes szerv azt megsemmisíti-e.

ObudaFan # 2008.12.02. 09:56

A fizetési meghagyás a kézhezvételtől számított 15. napot követően lesz jogerős, ha nincs fellebbezés.

pebvir # 2008.12.02. 07:28

Az örökösödési illeték fizetési meghagyása ellen fellebbezéssel kívánok élni. Kérdésem: Min.5000 Ft az illeték összege? Illetékbélyeg formájában kell befizetni?