Öröklési illeték eltörlése

Emberke22 # 2008.12.16. 10:39

Üdv. Segítségre lenne szükségem.

Nagymamám régen meghalt. (1999-ben) nemrég multam el 20 éves, és most küldték csak ki nekem az örökösödési adóról a határozatot 400 000 ft..
Kértem részletfizetési lehetőséget, mivel tanulok nincs önálló keresetem.
Megadták és be is fizettem 3 hónapot. Most hallottam hogy eltörölték ezt az illetéket.
Nekem most kell fizetnem tovább?? Vagy fellebbezhetek hogy ne keljen??

Köszönöm előre is a segitséget.

Gyula.

global # 2008.12.15. 20:11

barbuss:

A fellebezés sincs ingyen, esetleg érdemes lenne a hivatalt magát megkérdezni, kell e egyáltalán fellebezni, hisz a törvény érvényben lévőnek látszik...

tatatuci # 2008.12.15. 20:00

Üdv!

Feleségem apósom hagyatéki tárgyalásán lemondott egyezséggel gyermekünk felé az örökölt 50 %-os nyaraló részéról, amit ki is illetékeztek 779000 Ft-al a fiunk nevére - aki még tanul, nagykorú, jövedelme nincs - dec-05-én kaptuk meg! Ha nem mond le akkor beleesünk a könnyítésbe egy fellebbezéssel, így meg nem, mert csak az I. csoportba tartozó örökösöknek jár a kedvezmény nevelt, örökbefogadott gyermeknek jár mert nincs vér szerint örökös , és a jogai ugyanazok! Az unoka meg nem kaphat ,mert II.csoport besorolású! Ahhoz nekünk meg kell halnunk hogy, hogy ő jöhessen a sorban! De ha a feleségem elfogadja és egy fellebbel átcsúszik és nem kell fizetni, meg majd ha tőle örökli a jelen szabály szerint akkor ő sem fizet! Akkor most miért kell???
Ez nonszensz!
Hitelfelvétellel teljesen taccsra tesszük magunkat!
Az anyós meg hallani sem akar az eladásról!
Kilátástalannak látom a helyzetet.. Van megoldás?
Várom vélaszotokat!

barbuss # 2008.12.15. 18:26

Kedves Fórumozók!

Mivel én is hasonló cipőben járok, mint Ti, folyamatosan megpróbálok újabb infokat szerezni.
Valamelyikőtök említette, hogy várjuk meg, amíg a Közlönyben megjelenik a határozat.

A 2008. december 9-es számban megjelent.
Íme a link:

http://kozlony.magyarorszag.hu/…2/MK_174.pdf

Egyedül az nem szerepel benne, hogy mikortól él a törvény. De szerintem ha december 9-én adták ki, akkor aznaptól esedékes.
Tehát akkor a folyamatban lévő ügyünkkel szemben fellebbezni úgy tudunk, ha hivatkozunk erre a törvényre. Bár szerencsére nálunk számolási hibát is vétettek, úgyhogy lehet, hogy amiatt fellebbezünk.

Barbuss

nalctasiemih # 2008.12.12. 16:13

Tisztelt fórumozók, ahogy olvasom a beírásokat, látom, másoknak is vannak ezzel az illeték-eltörléssel problémáik.
Én, amilyen balek és jogkövető vagyok, bizony mindjárt fel is adtam csekken a pénzt...A kötelezettség megállapításának dátuma október 28. volt, de csak november közepén tudtam a postán átvenni. Eső után köpönyeg :(
De nem is ez most a kérdésem, hiszen pénzt vissza már nem lehet kérni.
Az a gondom, hogy csak úgy tudtam kifizetni, hogy a béremre előleget vettem fel és a következő hónapokban ezt fogom nyögni. Most itt van a gázártámogatás igénylése: ezt a befizetési kötelezettségemet nem tudom ez esetben érvényesíteni? Több, mint 80 ezer forintról van szó...

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 14:08

Egyébkét a fellebbezés később visszavonható.

Az adózás rendjérő szóló tv. ezt nem szabályozza, de a mögöttes Ket.(közig elj. általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv.) igen. A Ket nem részletezi a visszavonást, csupán a jogerő beálltának meghatározásakor:
128. § (1) A hatóság elsőfokú döntése jogerőssé válik, ha

1. ellene nem fellebbeztek, és a fellebbezési határidő letelt, vagy
  2. a fellebbezésről lemondtak vagy a fellebbezést visszavonták, illetve
  3. a fellebbezés e törvény rendelkezései szerint kizárt.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában szabályozott esetben jogerőre emelkedik a döntés

1. ha az ügyfél a kérelmének teljesítése esetén már a döntés közlése előtt lemondott a fellebbezésről, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél: az elsőfokú döntés közlésekor,
  2. a fellebbezési határidő tartama alatti lemondás vagy visszavonás esetén: a lemondás vagy visszavonás napján.

A Ket nem írja, de szerintemha a fellebbzési határidő után vonja vissza az ügyfél a fellebbezést, akkor a jogerő a fellebbezési határidő lejártakor áll be.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.12. 13:56

Bocs, Immaculata; mindig tanul az ember.

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 13:48

Szerintem, mivel a határozat csak a fellebezési határidő lejártakor emelkedik jogerőre, ezért folyamatban lévőnek tekinthető.

Persze a fellebbezés biztosabb, ami BÁRMELY OKBÓL történhet.A lényeg, hogy sérelmezd az illeték összegét, kérd a számítás felülvizsgálatát.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv.

138. § (1) A felettes szerv a fellebbezéssel megtámadott határozatot (végzést) és az azt megelőző eljárást megvizsgálja, tekintet nélkül arra, hogy ki és milyen okból fellebbezett.

anamaci # 2008.12.12. 12:45

Tanácsot, ill. segítséget szeretnék kérni: a mai napon vettem át az APEH által 2008.12.03-án kel határozatot az örökösödési illetékről. Tekintettel arra, hogy a törvényt dec.9-i hatállyal hirdetették ki, még folyamatban lévő ügynek számít-e? A 15 napos fellebbezési határidőn belül milyen indokkal lehetne megfellebbezni, hogy az illeték megfizetésére ne kötelezzenek. Ez nekünk nagyon nagy segítség lenne.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 07:23

6/1958. (VII. 4.) IM rendelet

a hagyatéki eljárásról

Jogorvoslatok

73. § (1) A hagyatéki eljárás során hozott olyan végzés ellen, amely érdemi rendelkezést tartalmaz vagy amely ellen a jelen rendelet azt külön megengedi, fellebbezésnek van helye.

(2) Fellebbezéssel mindenki élhet, aki a végzés valamely rendelkezését magára nézve sérelmesnek tartja.

(3) Kiskorú, gondnokság alatt álló, vagy ismeretlen helyen távollévő személy érdekében a hagyatékátadó végzést fellebbezéssel a jegyző is megtámadhatja.

(4) A fellebbezési határidő tizenöt nap.

74. § (1) A fellebbezés jogáról a végzés kihirdetése után a kézbesítés előtt és kézbesítés után is le lehet mondani. Erre a végzés kihirdetésénél jelenlevő feleket figyelmeztetni kell.

(2) Kiskorú, távollevő, vagy gondnokság alatt álló örökös fellebbezési jogáról lemondani nem lehet.

75. § (1) A fellebbezést az illetékes közjegyzőnél kell szóban vagy írásban előterjeszteni.

(2) A kellő időben beadott fellebbezésnek halasztó hatálya van.

76. § (1) A fellebbezés elintézése a megyei bíróság hatáskörébe tartozik.

(2) A megyei bíróság végzése ellen további fellebbezésnek helye nincs.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 07:22

Tisztelt KBS!

A hagyatékátadó végzés ellen a megyei bírósághoz címzett , de az eljáró közjegyzőnél benyújtandó fellebbezésnek van helye.

Te is tudod, hogy van egy pár hagyatéki ingatlanom.

Te vagy a 2. akihez többet nem szólok a fórumon.

A második hely sem olyan rossz.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 05:34

:) Én köszönettel elfogadom.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.11. 21:35

Dehogynem, a megyei bíróság bírálja el.
Akkor az nem kereset véletlenül?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.11. 19:41

Nem, nekem, és eddig észre sem vettem. Ezt komolyan kell venni.:((

nandy # 2008.12.11. 19:01

Ha nem kaptál még határozatot az illeték kiszabásáról, akkor az folyamatban lévő ügy, így vonatkozik rá az új szabály.

Marple # 2008.12.11. 15:49

2008. december 9-én hirdették ki ezt az új rendelkezést, hogy az örökrész értékéből 20 M Ft mentes az illetékfizetés alól, és ezt az adóhatóság által a kihirdetés napján jogerősen még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.
Tehát, keudioo dec 9.-e utánra kell kitolni a döntést.
baba5, ha a határozat dec. 9. előtti, fellebbezd meg, így az nem lesz jogerős, és már az új szabályokat kell alkalmazni, ha pedig dec. 9-e utáni, akkor semmi gond!

ObudaFan # 2008.12.11. 13:49
  1. Az attól függ. Ha "nem kereste" ment vissza, akkor a a kézbesítés második megkísérlését követő 5. napon kézbesítettnek kell tekinteni. Ha "elköltözött" ment vissza, akkor az új kézbesítéssel.
  2. Jogerő után, de annak azért akadálya nincs, hogy már most előterjeszd.
  3. Ha sikerül határidőn belül fellebbezni, akkor mindenképpen.
kesudioo # 2008.12.10. 18:15

Tisztelt Olvasók!

Egy kis segítségre lenne szükségem.

Édesapám 1 éve meghalt most kaptam meg a levelet az Apeh-től. Már próbálták kézbesíteni, de mivel Pesten tanulok a levél vidékre érkezett, ezért még nem tudtam átvenni)
Fellebbezni szeretnék (Édesanyám is meghalt, így teljes árva vagyok és főiskolás).

A kérdéseim a következőek lennének:

• Mi számít átvételi időpontnak? (fellebbezés miatt)
  • Részletfizetést mikor lehet igényelni? Fellebbezés után? Vagy mindkét kérelmet egyszerre adjam fel?!
  • Mennyi az esélye, hogy ez kitolódik 2009-re?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.12.08. 15:20

Dehogynem, a megyei bíróság bírálja el.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.08. 15:12

Ha a közjegyzői határozatot fogja az ügyfél megfellebbezni, akkor nem lesz „teljesen mindegy”.
A közjegyző hagyatékátadó végzése ellen nem lehet fellebbezni.
(Látod, Drága, jobb, ha nem akarsz engem kijavítani. Majd ha a töltöttkáposzta receptjén vitatkozunk...)

ObudaFan # 2008.12.08. 15:06

Ha viszont nem veszed át, vagy nem fellebbezed meg, akkor valószínűleg ki kell fizetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.07. 21:07

:) Vedd át nyugodtan, és ha megfellebbezed, akkor nem kell.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.07. 20:28

Ha a közjegyzői határozatot fogja az ügyfél megfellebbezni, akkor nem lesz „teljesen mindegy”.

Olyan nincs, hogy a napokban várom. Van úgy, hogy 9 hónap alatt sem küldik ki. Honnan ilyen tájékozott a kedves ügyfél, hogy tudja, mely napon adták postára az illeték kiszabásáról szóló határozatot?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.07. 19:46

és mire hívatkozzak a fellebbezésben?
Teljesen mindegy, de az utolsó napon nyújtsd be.

fikusz # 2008.12.07. 12:37

Obudafan:
Köszönöm a segítséget. és mire hívatkozzak a fellebbezésben? fikusz