Öröklési illeték eltörlése

global # 2008.12.02. 18:59

holszab: Bár egyáltalán nem érzem magam szakértőnek ebben, de az a benyomásom hogy ObudaFan-nak igaza van, a levelet át kellene venni. Ezenkivül egy fellebezés nem árthat, esetleg pont hivatkozva az illetéktörvény változására (is egyebek mellett esetleg). Igy egyrészt időt nyerünk, másrészt megismerhetjük a mélyen tisztelt APEH hivatalos álláspontját a haláladó halálával kapcsolatban.

ObudaFan: a "felettes hatóság" mit jelent ebben az esetben? Miért kellene megváltoztatnia a jogerős döntést és mi lenne annak az értelme? Nem úgy van hogy ha van egy jogerős döntés a törvény kihirdetése után, akkor már nem kell fizetnünk, ha meg előtte, akkor igen? Szóval a döntés tulajdonképpen nem annyira fontos mint annak időzitése, nem ?

ObudaFan # 2008.12.02. 19:48

Nem. Ha egy döntés jogerős és végrehajtható, akkor azt - bármilyen furcsa - végre lehet hajtani.

global # 2008.12.02. 19:58

ObudaFan: Lehet jogerős a döntés ha azt a törvény életbelépése (a konkrét esetben kihirdetése) után hozzák meg? Nem úgy van, hogy az illetékfizetési kötelezettség automatikusan elévül a törvény életbelépésének napján (amennyiben azön a napon még nem volt jogerőre emelkedve, nem járt le a 15 nap, fellebbeztek stb) ?

simihifi # 2008.12.02. 20:04

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!
Nagymamám meghalt a nyáron. Örökös anyukám és a huga(szellemi fogyatékos nincs gyámja)

Öröklés: családiház+lakás (50%ban mert a nagyapám még él)

kérdéseim:

1. Az ingatlanok értéke együtt vagy külön 20millio alatt kell legyen? illetve ha csak fele öröklődik?
  2. anyukám szeretne lemondani a részéről az én és testvérem javára. megteheti ingyen?
  3. Lehet e felebbezni (és mire?) hogy elhuzodjon jövöre? Még csak egy levél jött tegnag hogy 10edikén tárgyalás!

gondolom tárgyalás elött kell felebezni.

Válaszotokat előre is köszönöm!: simi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.02. 20:05

Global: nem úgy van.

ObudaFan # 2008.12.02. 20:28

Ha még most lesz a hagyatéki tárgyalás, akkor fellebbezés nélkül is csak jövőre születik meg az elsőfokú adóhatósági határozat. Örökösönként összesen legfeljebb 20M Ft illetékmentes.

simihifi # 2008.12.02. 20:32

Tehát ha jól értem nekünk nem kell fizetni?

ObudaFan # 2008.12.02. 21:02

Úgy tűnik, nem.

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.12.02. 22:25

Részben kapcsolóva csak:
A jogerős határozat utáni fizetési könnyítési eljárás sem jelenti, hogy foylamatban van az ügy, sajna, hiszen jogerős döntés született.

Tényleg, már felvetettem korábban, de nem volt olyan, aki érdemben már kezdeméneyzett polg. peres eljárást vagy felügyeleti intézkedést, ha a fizetési könynítés iránti eljárás több mint egy évig húzódik (még hiánypótl. sem volt), és közben bőszen pótlékolnak.

fikusz # 2008.12.04. 22:03

Édesanyán júniusban halt meg. Hagyatéki tárgyalás nélkül, közjegyzői határozattal küldték ki a hagyatéki végzést. Azóta az illetékkiszabásról nem kaptam értesítést. Ma viszont ajánlott levél érkezéséről kaptam értesítőt – az APEH-től jött. Nem tudom érte menjek-e, átvegyem-e? Lehet, hogy az illetékkiszabásról szóló levél ez? Ha átveszem, és illetékkiszabási levél, mit tegyek, hogy ne kelljen fizetnem?

ObudaFan # 2008.12.05. 19:52

Vedd át, adj be fellebbezést.

simihifi # 2008.12.07. 10:13

Köszönöm a választ

nandy # 2008.12.07. 11:06

ha a fizetési könynítés iránti eljárás több mint egy évig húzódik (még hiánypótl. sem volt), és közben bőszen pótlékolnak.

Nem csak pótlékolnak, egyik ügyfelünkre egy önálló bírósági végrehajtót is ráküldtek! Mindezt úgy, hogy a májusban beadott fiz.könny. kérelmet a mai napig nem bírálták el.
(Ebből lehet, hogy per lesz - ha az ügyfelünk is úgy gondolja)

fikusz # 2008.12.07. 12:37

Obudafan:
Köszönöm a segítséget. és mire hívatkozzak a fellebbezésben? fikusz

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.07. 19:46

és mire hívatkozzak a fellebbezésben?
Teljesen mindegy, de az utolsó napon nyújtsd be.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.07. 20:28

Ha a közjegyzői határozatot fogja az ügyfél megfellebbezni, akkor nem lesz „teljesen mindegy”.

Olyan nincs, hogy a napokban várom. Van úgy, hogy 9 hónap alatt sem küldik ki. Honnan ilyen tájékozott a kedves ügyfél, hogy tudja, mely napon adták postára az illeték kiszabásáról szóló határozatot?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.07. 21:07

:) Vedd át nyugodtan, és ha megfellebbezed, akkor nem kell.

ObudaFan # 2008.12.08. 15:06

Ha viszont nem veszed át, vagy nem fellebbezed meg, akkor valószínűleg ki kell fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.08. 15:12

Ha a közjegyzői határozatot fogja az ügyfél megfellebbezni, akkor nem lesz „teljesen mindegy”.
A közjegyző hagyatékátadó végzése ellen nem lehet fellebbezni.
(Látod, Drága, jobb, ha nem akarsz engem kijavítani. Majd ha a töltöttkáposzta receptjén vitatkozunk...)

ObudaFan # 2008.12.08. 15:20

Dehogynem, a megyei bíróság bírálja el.

kesudioo # 2008.12.10. 18:15

Tisztelt Olvasók!

Egy kis segítségre lenne szükségem.

Édesapám 1 éve meghalt most kaptam meg a levelet az Apeh-től. Már próbálták kézbesíteni, de mivel Pesten tanulok a levél vidékre érkezett, ezért még nem tudtam átvenni)
Fellebbezni szeretnék (Édesanyám is meghalt, így teljes árva vagyok és főiskolás).

A kérdéseim a következőek lennének:

• Mi számít átvételi időpontnak? (fellebbezés miatt)
  • Részletfizetést mikor lehet igényelni? Fellebbezés után? Vagy mindkét kérelmet egyszerre adjam fel?!
  • Mennyi az esélye, hogy ez kitolódik 2009-re?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.12.11. 13:49
  1. Az attól függ. Ha "nem kereste" ment vissza, akkor a a kézbesítés második megkísérlését követő 5. napon kézbesítettnek kell tekinteni. Ha "elköltözött" ment vissza, akkor az új kézbesítéssel.
  2. Jogerő után, de annak azért akadálya nincs, hogy már most előterjeszd.
  3. Ha sikerül határidőn belül fellebbezni, akkor mindenképpen.
Marple # 2008.12.11. 15:49

2008. december 9-én hirdették ki ezt az új rendelkezést, hogy az örökrész értékéből 20 M Ft mentes az illetékfizetés alól, és ezt az adóhatóság által a kihirdetés napján jogerősen még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.
Tehát, keudioo dec 9.-e utánra kell kitolni a döntést.
baba5, ha a határozat dec. 9. előtti, fellebbezd meg, így az nem lesz jogerős, és már az új szabályokat kell alkalmazni, ha pedig dec. 9-e utáni, akkor semmi gond!

nandy # 2008.12.11. 19:01

Ha nem kaptál még határozatot az illeték kiszabásáról, akkor az folyamatban lévő ügy, így vonatkozik rá az új szabály.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.11. 19:41

Nem, nekem, és eddig észre sem vettem. Ezt komolyan kell venni.:((