Öröklési illeték eltörlése

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.11. 21:35

Dehogynem, a megyei bíróság bírálja el.
Akkor az nem kereset véletlenül?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 05:34

:) Én köszönettel elfogadom.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 07:22

Tisztelt KBS!

A hagyatékátadó végzés ellen a megyei bírósághoz címzett , de az eljáró közjegyzőnél benyújtandó fellebbezésnek van helye.

Te is tudod, hogy van egy pár hagyatéki ingatlanom.

Te vagy a 2. akihez többet nem szólok a fórumon.

A második hely sem olyan rossz.

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 07:23

6/1958. (VII. 4.) IM rendelet

a hagyatéki eljárásról

Jogorvoslatok

73. § (1) A hagyatéki eljárás során hozott olyan végzés ellen, amely érdemi rendelkezést tartalmaz vagy amely ellen a jelen rendelet azt külön megengedi, fellebbezésnek van helye.

(2) Fellebbezéssel mindenki élhet, aki a végzés valamely rendelkezését magára nézve sérelmesnek tartja.

(3) Kiskorú, gondnokság alatt álló, vagy ismeretlen helyen távollévő személy érdekében a hagyatékátadó végzést fellebbezéssel a jegyző is megtámadhatja.

(4) A fellebbezési határidő tizenöt nap.

74. § (1) A fellebbezés jogáról a végzés kihirdetése után a kézbesítés előtt és kézbesítés után is le lehet mondani. Erre a végzés kihirdetésénél jelenlevő feleket figyelmeztetni kell.

(2) Kiskorú, távollevő, vagy gondnokság alatt álló örökös fellebbezési jogáról lemondani nem lehet.

75. § (1) A fellebbezést az illetékes közjegyzőnél kell szóban vagy írásban előterjeszteni.

(2) A kellő időben beadott fellebbezésnek halasztó hatálya van.

76. § (1) A fellebbezés elintézése a megyei bíróság hatáskörébe tartozik.

(2) A megyei bíróság végzése ellen további fellebbezésnek helye nincs.

anamaci # 2008.12.12. 12:45

Tanácsot, ill. segítséget szeretnék kérni: a mai napon vettem át az APEH által 2008.12.03-án kel határozatot az örökösödési illetékről. Tekintettel arra, hogy a törvényt dec.9-i hatállyal hirdetették ki, még folyamatban lévő ügynek számít-e? A 15 napos fellebbezési határidőn belül milyen indokkal lehetne megfellebbezni, hogy az illeték megfizetésére ne kötelezzenek. Ez nekünk nagyon nagy segítség lenne.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 13:48

Szerintem, mivel a határozat csak a fellebezési határidő lejártakor emelkedik jogerőre, ezért folyamatban lévőnek tekinthető.

Persze a fellebbezés biztosabb, ami BÁRMELY OKBÓL történhet.A lényeg, hogy sérelmezd az illeték összegét, kérd a számítás felülvizsgálatát.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv.

138. § (1) A felettes szerv a fellebbezéssel megtámadott határozatot (végzést) és az azt megelőző eljárást megvizsgálja, tekintet nélkül arra, hogy ki és milyen okból fellebbezett.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.12. 13:56

Bocs, Immaculata; mindig tanul az ember.

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.12.12. 14:08

Egyébkét a fellebbezés később visszavonható.

Az adózás rendjérő szóló tv. ezt nem szabályozza, de a mögöttes Ket.(közig elj. általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv.) igen. A Ket nem részletezi a visszavonást, csupán a jogerő beálltának meghatározásakor:
128. § (1) A hatóság elsőfokú döntése jogerőssé válik, ha

1. ellene nem fellebbeztek, és a fellebbezési határidő letelt, vagy
  2. a fellebbezésről lemondtak vagy a fellebbezést visszavonták, illetve
  3. a fellebbezés e törvény rendelkezései szerint kizárt.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában szabályozott esetben jogerőre emelkedik a döntés

1. ha az ügyfél a kérelmének teljesítése esetén már a döntés közlése előtt lemondott a fellebbezésről, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél: az elsőfokú döntés közlésekor,
  2. a fellebbezési határidő tartama alatti lemondás vagy visszavonás esetén: a lemondás vagy visszavonás napján.

A Ket nem írja, de szerintemha a fellebbzési határidő után vonja vissza az ügyfél a fellebbezést, akkor a jogerő a fellebbezési határidő lejártakor áll be.

nalctasiemih # 2008.12.12. 16:13

Tisztelt fórumozók, ahogy olvasom a beírásokat, látom, másoknak is vannak ezzel az illeték-eltörléssel problémáik.
Én, amilyen balek és jogkövető vagyok, bizony mindjárt fel is adtam csekken a pénzt...A kötelezettség megállapításának dátuma október 28. volt, de csak november közepén tudtam a postán átvenni. Eső után köpönyeg :(
De nem is ez most a kérdésem, hiszen pénzt vissza már nem lehet kérni.
Az a gondom, hogy csak úgy tudtam kifizetni, hogy a béremre előleget vettem fel és a következő hónapokban ezt fogom nyögni. Most itt van a gázártámogatás igénylése: ezt a befizetési kötelezettségemet nem tudom ez esetben érvényesíteni? Több, mint 80 ezer forintról van szó...

barbuss # 2008.12.15. 18:26

Kedves Fórumozók!

Mivel én is hasonló cipőben járok, mint Ti, folyamatosan megpróbálok újabb infokat szerezni.
Valamelyikőtök említette, hogy várjuk meg, amíg a Közlönyben megjelenik a határozat.

A 2008. december 9-es számban megjelent.
Íme a link:

http://kozlony.magyarorszag.hu/…2/MK_174.pdf

Egyedül az nem szerepel benne, hogy mikortól él a törvény. De szerintem ha december 9-én adták ki, akkor aznaptól esedékes.
Tehát akkor a folyamatban lévő ügyünkkel szemben fellebbezni úgy tudunk, ha hivatkozunk erre a törvényre. Bár szerencsére nálunk számolási hibát is vétettek, úgyhogy lehet, hogy amiatt fellebbezünk.

Barbuss

tatatuci # 2008.12.15. 20:00

Üdv!

Feleségem apósom hagyatéki tárgyalásán lemondott egyezséggel gyermekünk felé az örökölt 50 %-os nyaraló részéról, amit ki is illetékeztek 779000 Ft-al a fiunk nevére - aki még tanul, nagykorú, jövedelme nincs - dec-05-én kaptuk meg! Ha nem mond le akkor beleesünk a könnyítésbe egy fellebbezéssel, így meg nem, mert csak az I. csoportba tartozó örökösöknek jár a kedvezmény nevelt, örökbefogadott gyermeknek jár mert nincs vér szerint örökös , és a jogai ugyanazok! Az unoka meg nem kaphat ,mert II.csoport besorolású! Ahhoz nekünk meg kell halnunk hogy, hogy ő jöhessen a sorban! De ha a feleségem elfogadja és egy fellebbel átcsúszik és nem kell fizetni, meg majd ha tőle örökli a jelen szabály szerint akkor ő sem fizet! Akkor most miért kell???
Ez nonszensz!
Hitelfelvétellel teljesen taccsra tesszük magunkat!
Az anyós meg hallani sem akar az eladásról!
Kilátástalannak látom a helyzetet.. Van megoldás?
Várom vélaszotokat!

global # 2008.12.15. 20:11

barbuss:

A fellebezés sincs ingyen, esetleg érdemes lenne a hivatalt magát megkérdezni, kell e egyáltalán fellebezni, hisz a törvény érvényben lévőnek látszik...

Emberke22 # 2008.12.16. 10:39

Üdv. Segítségre lenne szükségem.

Nagymamám régen meghalt. (1999-ben) nemrég multam el 20 éves, és most küldték csak ki nekem az örökösödési adóról a határozatot 400 000 ft..
Kértem részletfizetési lehetőséget, mivel tanulok nincs önálló keresetem.
Megadták és be is fizettem 3 hónapot. Most hallottam hogy eltörölték ezt az illetéket.
Nekem most kell fizetnem tovább?? Vagy fellebbezhetek hogy ne keljen??

Köszönöm előre is a segitséget.

Gyula.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.16. 11:09

Továbbra is kell fizetned. Ez még a nagymamád halálakor megállapított illeték, de mivel kiskorú voltál, és gondolom helyetted senki nem fizetett, pedig kezdvezményben részesülhettél volna, így ki kell fizetned a teljes illetéket. Ez már akkor jogerős volt, így nem vonatkoznak rád az új szabályok.

barbuss # 2008.12.16. 11:17

Felhívtam a mi ügyintézőnket az illetékhivatalban, aki elmondta, hogy akinek december 10-én még nem jogerős a határozata, azoknak hivatalból törlik az illetéket, azonban mindenképpen kell írni egy pár sort a hivatalnak a biztonság kedvéért, de ezután nem kell fellebbezési illetéket fizetni.

A módosítás amúgy a jogszabályban megtörtént, a kihirdetés napján (tehát december 9-én - hiszen ekkor jelent meg az általam is csatolt Közlönyben) vált a határozat hatályossá.

Remélem tudtam valakiknek segíteni.

Egy határozat akkor nem jogerős, ha még szerepel benne az a mondat, hogy 15 napos leehtőséged van fellebbezni. Egész addig folyamatban lévő ügy.

ObudaFan # 2008.12.16. 11:55

Addig folyamatban van, de a törvényszöveg egy kicsit másként fogalmaz. Én a fellebbezést mindenkinek melegen ajánlom, de a fellebbezési illetéket valóban feleslegesnek tűnik leróni.

barbuss # 2008.12.16. 12:03

ObudaFan: igen, én konyhanyelven fogalmaztam :) Csak a hivatalban is próbáltak úgy fogalmazni, hogy az mindenkinek érthető legyen :)

Marple # 2008.12.16. 13:02

Egyedül az nem szerepel benne, hogy mikortól él a törvény. De szerintem ha december 9-én adták ki, akkor aznaptól esedékes.

Barbuss, szerepel benne, a végén vannak a hatályba léptető rendelkezések: 204.§ (1) bekezdés.

barbuss # 2008.12.16. 13:21

Köszi Marple!
Viszont ebben január 1-et írnak. Akkor miért mondta nekem a hivatalban az ügyintéző kolléga, hogy a kihirdetés napján, december 9-én már hatályba lépett?

barbuss # 2008.12.16. 13:29

Nem olvastam el a végéig. Mégiscsak december 9. a helyes dátum:

Az Itv. e törvénnyel megállapított 16. §-a
(1) és (5) bekezdését az állami adóhatóság által e törvény kihirdetésének napján jogerõsen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.

nandy # 2008.12.16. 16:11

Így van.

És további figyelmet érdemel az, hogy ha nem jogerős a határozat, akkor vonatkozik rá az illetékmentesség!

Tehát ha pl. dec. 1-jén kézhezvette az adózó, az csak 15 nap múlva (ma) emelkedne jogerőre. Így ott is jár a mentesség. Ezért nem kell fellebbezni.
Ha pedig már lejárt a 15 nap, akkor úgyis mindegy.

(Azt nem tudom, hogy hivatalból vizsgálja-e az APEH, vagy fellebbezni kell)

nandy # 2008.12.16. 16:16

Nem tudom, írtátok-e már, de a 20 MFt személyenként (örökös) értendő.

Így ha van 40 MFt örökség, és ketten azonos arányban örökölnek, akkor mindkét örökös mentességre fogosult.

Ami még fontos: a tiszta értékről beszélünk, nem a forgalmi értékről! A hagyaték tiszta értékét pedig úgy kapjuk meg, hogy az összes vagyontárgy értékéből levonjuk a hagyatékot terhelő tartozásokat (pl. hitel, temetési ktg. stb.). Így akár 21 Mft is lehet az ingatlan értéke, ha vele szemben 1 MFt hagyatéki teher van, akkor a tiszta érték 20 MFt - így az egész illetékmentes.

judit45 # 2008.12.16. 17:45

sziasztok
ha anyósom után örököl két fia egy telket és egy lakást (ca. 30 milliós értékben) akkor a 20 milliós örökösödési illetékbe beleesünk? Mivel a két fiu örököl 15-15 milliót?
Igy müködik ez? Ha apos a hasznonélvező, akkor semmit nem kell most fizetnünk?

Köszönöm ha válaszol valaki.

barbuss # 2008.12.16. 18:31

judit45

mivel örökrész után fizetnek (tehát fejenként 20 millióig kell érteni), így illetékmentesek lesznek.

A 2. kérdésre nem tudom a választ :(

nandy # 2008.12.16. 22:09

judit:

Lehet, hogy nem írtam elég érthetően. A lényeg az, hogy a 20 MFt az fejenként 20 MFt.