„Dehogynem, a megyei bíróság bírálja el.”
Akkor az nem kereset véletlenül?
Öröklési illeték eltörlése
:) Én köszönettel elfogadom.
Tisztelt KBS!
A hagyatékátadó végzés ellen a megyei bírósághoz címzett , de az eljáró közjegyzőnél benyújtandó fellebbezésnek van helye.
Te is tudod, hogy van egy pár hagyatéki ingatlanom.
Te vagy a 2. akihez többet nem szólok a fórumon.
A második hely sem olyan rossz.
6/1958. (VII. 4.) IM rendelet
a hagyatéki eljárásról
Jogorvoslatok
73. § (1) A hagyatéki eljárás során hozott olyan végzés ellen, amely érdemi rendelkezést tartalmaz vagy amely ellen a jelen rendelet azt külön megengedi, fellebbezésnek van helye.
(2) Fellebbezéssel mindenki élhet, aki a végzés valamely rendelkezését magára nézve sérelmesnek tartja.
(3) Kiskorú, gondnokság alatt álló, vagy ismeretlen helyen távollévő személy érdekében a hagyatékátadó végzést fellebbezéssel a jegyző is megtámadhatja.
(4) A fellebbezési határidő tizenöt nap.
74. § (1) A fellebbezés jogáról a végzés kihirdetése után a kézbesítés előtt és kézbesítés után is le lehet mondani. Erre a végzés kihirdetésénél jelenlevő feleket figyelmeztetni kell.
(2) Kiskorú, távollevő, vagy gondnokság alatt álló örökös fellebbezési jogáról lemondani nem lehet.
75. § (1) A fellebbezést az illetékes közjegyzőnél kell szóban vagy írásban előterjeszteni.
(2) A kellő időben beadott fellebbezésnek halasztó hatálya van.
76. § (1) A fellebbezés elintézése a megyei bíróság hatáskörébe tartozik.
(2) A megyei bíróság végzése ellen további fellebbezésnek helye nincs.
Tanácsot, ill. segítséget szeretnék kérni: a mai napon vettem át az APEH által 2008.12.03-án kel határozatot az örökösödési illetékről. Tekintettel arra, hogy a törvényt dec.9-i hatállyal hirdetették ki, még folyamatban lévő ügynek számít-e? A 15 napos fellebbezési határidőn belül milyen indokkal lehetne megfellebbezni, hogy az illeték megfizetésére ne kötelezzenek. Ez nekünk nagyon nagy segítség lenne.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Szerintem, mivel a határozat csak a fellebezési határidő lejártakor emelkedik jogerőre, ezért folyamatban lévőnek tekinthető.
Persze a fellebbezés biztosabb, ami BÁRMELY OKBÓL történhet.A lényeg, hogy sérelmezd az illeték összegét, kérd a számítás felülvizsgálatát.
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv.
138. § (1) A felettes szerv a fellebbezéssel megtámadott határozatot (végzést) és az azt megelőző eljárást megvizsgálja, tekintet nélkül arra, hogy ki és milyen okból fellebbezett.
Bocs, Immaculata; mindig tanul az ember.
Egyébkét a fellebbezés később visszavonható.
Az adózás rendjérő szóló tv. ezt nem szabályozza, de a mögöttes Ket.(közig elj. általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv.) igen. A Ket nem részletezi a visszavonást, csupán a jogerő beálltának meghatározásakor:
128. § (1) A hatóság elsőfokú döntése jogerőssé válik, ha
- ellene nem fellebbeztek, és a fellebbezési határidő letelt, vagy
- a fellebbezésről lemondtak vagy a fellebbezést visszavonták, illetve
- a fellebbezés e törvény rendelkezései szerint kizárt.
(2) Az (1) bekezdés b) pontjában szabályozott esetben jogerőre emelkedik a döntés
- ha az ügyfél a kérelmének teljesítése esetén már a döntés közlése előtt lemondott a fellebbezésről, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél: az elsőfokú döntés közlésekor,
- a fellebbezési határidő tartama alatti lemondás vagy visszavonás esetén: a lemondás vagy visszavonás napján.
A Ket nem írja, de szerintemha a fellebbzési határidő után vonja vissza az ügyfél a fellebbezést, akkor a jogerő a fellebbezési határidő lejártakor áll be.
Tisztelt fórumozók, ahogy olvasom a beírásokat, látom, másoknak is vannak ezzel az illeték-eltörléssel problémáik.
Én, amilyen balek és jogkövető vagyok, bizony mindjárt fel is adtam csekken a pénzt...A kötelezettség megállapításának dátuma október 28. volt, de csak november közepén tudtam a postán átvenni. Eső után köpönyeg :(
De nem is ez most a kérdésem, hiszen pénzt vissza már nem lehet kérni.
Az a gondom, hogy csak úgy tudtam kifizetni, hogy a béremre előleget vettem fel és a következő hónapokban ezt fogom nyögni. Most itt van a gázártámogatás igénylése: ezt a befizetési kötelezettségemet nem tudom ez esetben érvényesíteni? Több, mint 80 ezer forintról van szó...
Kedves Fórumozók!
Mivel én is hasonló cipőben járok, mint Ti, folyamatosan megpróbálok újabb infokat szerezni.
Valamelyikőtök említette, hogy várjuk meg, amíg a Közlönyben megjelenik a határozat.
A 2008. december 9-es számban megjelent.
Íme a link:
http://kozlony.magyarorszag.hu/…2/MK_174.pdf
Egyedül az nem szerepel benne, hogy mikortól él a törvény. De szerintem ha december 9-én adták ki, akkor aznaptól esedékes.
Tehát akkor a folyamatban lévő ügyünkkel szemben fellebbezni úgy tudunk, ha hivatkozunk erre a törvényre. Bár szerencsére nálunk számolási hibát is vétettek, úgyhogy lehet, hogy amiatt fellebbezünk.
Barbuss
Üdv!
Feleségem apósom hagyatéki tárgyalásán lemondott egyezséggel gyermekünk felé az örökölt 50 %-os nyaraló részéról, amit ki is illetékeztek 779000 Ft-al a fiunk nevére - aki még tanul, nagykorú, jövedelme nincs - dec-05-én kaptuk meg! Ha nem mond le akkor beleesünk a könnyítésbe egy fellebbezéssel, így meg nem, mert csak az I. csoportba tartozó örökösöknek jár a kedvezmény nevelt, örökbefogadott gyermeknek jár mert nincs vér szerint örökös , és a jogai ugyanazok! Az unoka meg nem kaphat ,mert II.csoport besorolású! Ahhoz nekünk meg kell halnunk hogy, hogy ő jöhessen a sorban! De ha a feleségem elfogadja és egy fellebbel átcsúszik és nem kell fizetni, meg majd ha tőle örökli a jelen szabály szerint akkor ő sem fizet! Akkor most miért kell???
Ez nonszensz!
Hitelfelvétellel teljesen taccsra tesszük magunkat!
Az anyós meg hallani sem akar az eladásról!
Kilátástalannak látom a helyzetet.. Van megoldás?
Várom vélaszotokat!
barbuss:
A fellebezés sincs ingyen, esetleg érdemes lenne a hivatalt magát megkérdezni, kell e egyáltalán fellebezni, hisz a törvény érvényben lévőnek látszik...
Üdv. Segítségre lenne szükségem.
Nagymamám régen meghalt. (1999-ben) nemrég multam el 20 éves, és most küldték csak ki nekem az örökösödési adóról a határozatot 400 000 ft..
Kértem részletfizetési lehetőséget, mivel tanulok nincs önálló keresetem.
Megadták és be is fizettem 3 hónapot. Most hallottam hogy eltörölték ezt az illetéket.
Nekem most kell fizetnem tovább?? Vagy fellebbezhetek hogy ne keljen??
Köszönöm előre is a segitséget.
Gyula.
Továbbra is kell fizetned. Ez még a nagymamád halálakor megállapított illeték, de mivel kiskorú voltál, és gondolom helyetted senki nem fizetett, pedig kezdvezményben részesülhettél volna, így ki kell fizetned a teljes illetéket. Ez már akkor jogerős volt, így nem vonatkoznak rád az új szabályok.
Felhívtam a mi ügyintézőnket az illetékhivatalban, aki elmondta, hogy akinek december 10-én még nem jogerős a határozata, azoknak hivatalból törlik az illetéket, azonban mindenképpen kell írni egy pár sort a hivatalnak a biztonság kedvéért, de ezután nem kell fellebbezési illetéket fizetni.
A módosítás amúgy a jogszabályban megtörtént, a kihirdetés napján (tehát december 9-én - hiszen ekkor jelent meg az általam is csatolt Közlönyben) vált a határozat hatályossá.
Remélem tudtam valakiknek segíteni.
Egy határozat akkor nem jogerős, ha még szerepel benne az a mondat, hogy 15 napos leehtőséged van fellebbezni. Egész addig folyamatban lévő ügy.
Addig folyamatban van, de a törvényszöveg egy kicsit másként fogalmaz. Én a fellebbezést mindenkinek melegen ajánlom, de a fellebbezési illetéket valóban feleslegesnek tűnik leróni.
ObudaFan: igen, én konyhanyelven fogalmaztam :) Csak a hivatalban is próbáltak úgy fogalmazni, hogy az mindenkinek érthető legyen :)
„Egyedül az nem szerepel benne, hogy mikortól él a törvény. De szerintem ha december 9-én adták ki, akkor aznaptól esedékes.”
Barbuss, szerepel benne, a végén vannak a hatályba léptető rendelkezések: 204.§ (1) bekezdés.
Köszi Marple!
Viszont ebben január 1-et írnak. Akkor miért mondta nekem a hivatalban az ügyintéző kolléga, hogy a kihirdetés napján, december 9-én már hatályba lépett?
Nem olvastam el a végéig. Mégiscsak december 9. a helyes dátum:
Az Itv. e törvénnyel megállapított 16. §-a
(1) és (5) bekezdését az állami adóhatóság által e törvény kihirdetésének napján jogerõsen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.
Így van.
És további figyelmet érdemel az, hogy ha nem jogerős a határozat, akkor vonatkozik rá az illetékmentesség!
Tehát ha pl. dec. 1-jén kézhezvette az adózó, az csak 15 nap múlva (ma) emelkedne jogerőre. Így ott is jár a mentesség. Ezért nem kell fellebbezni.
Ha pedig már lejárt a 15 nap, akkor úgyis mindegy.
(Azt nem tudom, hogy hivatalból vizsgálja-e az APEH, vagy fellebbezni kell)
Nem tudom, írtátok-e már, de a 20 MFt személyenként (örökös) értendő.
Így ha van 40 MFt örökség, és ketten azonos arányban örökölnek, akkor mindkét örökös mentességre fogosult.
Ami még fontos: a tiszta értékről beszélünk, nem a forgalmi értékről! A hagyaték tiszta értékét pedig úgy kapjuk meg, hogy az összes vagyontárgy értékéből levonjuk a hagyatékot terhelő tartozásokat (pl. hitel, temetési ktg. stb.). Így akár 21 Mft is lehet az ingatlan értéke, ha vele szemben 1 MFt hagyatéki teher van, akkor a tiszta érték 20 MFt - így az egész illetékmentes.
sziasztok
ha anyósom után örököl két fia egy telket és egy lakást (ca. 30 milliós értékben) akkor a 20 milliós örökösödési illetékbe beleesünk? Mivel a két fiu örököl 15-15 milliót?
Igy müködik ez? Ha apos a hasznonélvező, akkor semmit nem kell most fizetnünk?
Köszönöm ha válaszol valaki.
judit45
mivel örökrész után fizetnek (tehát fejenként 20 millióig kell érteni), így illetékmentesek lesznek.
A 2. kérdésre nem tudom a választ :(
judit:
Lehet, hogy nem írtam elég érthetően. A lényeg az, hogy a 20 MFt az fejenként 20 MFt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02