A választ nagyon szépen köszönöm! Akkor én ráérek, hisz ha 6 hónapnál régebbi megfizetett tartásdíj nem követelhető vissza, az nem az én károm, hanem az anyáé, mivel tőle vonják.
gyerektartás 18 év után
A remélt sikeres érettségről az anyát tájékoztatni kell mert a gyermektartási kötelezettsége június 30-tól okafogyottá válik. Az esetleges továbbtanulásról vagyis a felnőttartásról külön topic van.
Hol van még a sikeres érettségi! :) Egyenlőre szakiskolát végzett! Ebben a tanévben kezdte meg a 2 éves intenzív érettségire felkészítő iskolát nappali tagozaton. De a tájékoztatás elmaradása, ahogy elnézem a bírói gyakorlatot a régióban, senkit nem érdekel!!! Erről priviben többet, ha érdekel!
„Akkor én ráérek”
Nem, ObudaFan úgy értette, hogy ha mostantól félévig nem fizet, és nem kérsz végrehajtást a bíróságon, fél év elteltével már nem is kérheted.
Nem akartam belemenni túlságosan ebbe a fizet-nem fizet anya dologba. A szülő nem kérte a tartásdíj leállítását, sem átalakítását rokontartássá. A kérdésemre pedig maximálisan kimerítő választ kaptam. Tehát nekem nincs miért futnom végrehajtást kérni, mert "kapom a tartásdíjat", de valójában már rokontartásnak kéne legyen. A másik szülő fenyegetett meg azzal, hogy nem jár rokontartás, és visszaköveteli ezért a tartásdíjat! De mivel nem kért ilyet a bíróságtól... Számomra az a válasz volt fontos, hogy mi van olyankor, ha elméletben már rokontartást kéne kapjak a lányom után. Erre pedig választ kaptam.
Kedves fórumozók! Egy számomra nagyon kellemetlen ügyben fordulok hozzátok. Édesanyám és apám még kiskoromban elváltak. Apám soha nem foglalkozott velem, évente 1x látogatott meg. Édesanyám nevelt fel. Édesanyám 16 éves koromban egy tragikus autóbalesetben elhunyt. Édesapám ekkor se foglalkozott velem, nővérem lett a gyámom. 18 éves koromban az örökségből egy egyszobás lakáshoz jutottam ahol azóta is lakok. Érettségi után 1 évet egyetemen töltöttem, de mivel túl nehéz volt visszamentem előző iskolába 5.-6. évre ( technikusi képzésre ) Apámmal én folyamatosan próbáltam keresni a kapcsolatot, nem igazán érdekeltem. Nem akarta hogy meglátogassam, ha mégis elmentem majdhogynem megsértődött. 2012 Júniusában fejeztem be az iskolát, szeptemberben munkába álltam. Nem szóltam neki róla, nem tudtam hogy kell. Ő beperelt engem a gyerektartás megszüntetésére és 1 évre visszamenőleges visszafizetésére. Havi 30 000 Ft ; azaz 360 000 Ft-ot követel rajtam. Mondván, hogy nem kerestem őt. Elfelejtettem stb. ... A megszüntetésbe beleegyeztem, a visszafizetésbe nem. Hiszen nem 30 000 Ft-ot hanem 22 000 küldött és júniusig iskolás voltam. egy tárgyalás már lezajlott ahol a bíró engem vont felelősségre, hogy nekem kellet volna keresnem az apámat. Amikor vége volt a tárgyalásnak azt mondta nekem, "kezdjem gyűjteni a pénzt". Azt is mondta vegyem fel apámmal a kapcsolatot. Én ennek próbáltam eleget tenni, naponta vagy 100x hívtam, kinyomta a telefont. Aztán nagy nehezen sikerült elérnem. Kértem hogy vonja vissza, törődöm vele ezután stb. Ennek nagyon örült azt mondta visszavonja a pénzfizetési kérelmét. azután is folyamatosan beszéltünk hívtam telefonon ( persze ő 1x sem ). A minap viszont kaptam tőle egy fenyegető levelet hogy 15 napon belül utaljak át neki 400 000 Ft-ot, amennyiben ezt nem teszem meg végrehajtókat küld rám! Vegyek fel hitel vagy oldjam meg. Ilyen esetben miért az apát védi a bíróság? Szükségem volt a pénzre hiszen egyedül lakok, iskolába jártam, jól tanultam, pont hogy meg tudtam élni belőle. És most hogy elkezdtem dolgozni minden borul? Miért véd a bíróság egy olyan apát aki soha nem foglalkozott a gyerekével, még amikor félárva lett akkor sem?!
Lentebb olvastam, hogy legtöbb esetben nem kell visszafizetni az összeget, de akkor nekem miért mondta a bíró hogy gyűjtögessek? Mit tegyek?
Most akkor van valamilyen ítélet az ügyben, vagy hogy áll ez az ügy? Mert az valóban igen kivételes, hogy visszafizetni kelljen tartásdíjat.
Ítélet nincsen. 1 tárgyalás volt. Most adatokat kérnek a nyugdíjfolyósítótól, hogy valójában mekkora volt a havonta utalt összeg.
szerintem én hibát nem követtem el, mivel igaz hogy nem szóltam apámnak, hogy tanulmányaimat befejeztem, viszont ő már hamarabb elindította az eljárást mint hogy levizsgáztam volna. így miért szóltam volna?
Ő arra hivatkozik, hogy nem kerestem, nem hívtam telefonon őt. De nem hiszem hogy ez indok lehet. Hiszen ő sem keresett engem. Viszont a bíró azt mondta 18 éves korom után kötelességem nekem keresni őt.
Az hogy nem hívtam őt telefonon, megalapozhat egy ilyen keresetet?
A megszüntetést esetleg, bár azt sem feltétlenül.
Üdvözletem!
Van egy 20 éves gyermekem. Érettségi után nappali OKJ-s tanfolyamra ment, amit befejezett. Elmondása szerint főiskolára akar menni - és jelentkezett is. Most derült ki, hogy nem főiskolára, hanem nappali képzésrendszerű szakközépbe jelentkezett.
Köteles vagyok-e ebben az esetben továbbra is fizetni a gyerektartást? Vagy kérvényezhetem a megszüntetést, mivel egy szakmája már van?!
Köszönöm válaszukat.
Ha ez is csak középfokú végzettséget ad, a meglévő szakmája is középfokú képesítést jelent, és nincs valamilyen objektív körülmény, ami kizárja, hogy a másik szakmájában elhelyezkedjen, akkor jó az esély.
Objektív körülmények közé mit szoktak sorolni?(pl. az objektív körülmény, hogy nem érdekli..ezért nem is keres ilyen típusú munkát?)
Köszönöm a választ!
Nem. Az abszolút szubjektív.
Kedves velence, pl. objektív körülmény, ha kitanulta a virágkötő mesterséget, és mire végzett, kiderült, hogy pollenallergiája van, így, ha akar sem dolgozhat a szakmában.
(Csak mellékesen morogva, mert nagyon kívánkozik. :) Azért szerintem az is egy nehezen emészthető dolog, ha egy már felnőtt ember ellébecolgat néhány évet egy - két maga választotta OKJ-s tanfolyamon, szakmát is szerez, majd mindenféle kérés, egyeztetés, normális kapcsolat nélkül is úgy érzi, ha tudják, ha akarják, ha nem, a további tanulmányait is finanszírozzák a szülei. És, ezt társadalmilag minden további nélkül elfogadjuk, a szülőt kötelezzük, közben meg fintorgunk, mert a diákok nem akarnak felelősséget vállalni, a tanulásukat „tücsök” szakokon finanszíroztatják az állammal. Szóval, állam nem, szülő viszont köteles.)
Tisztelt Ügyvéd úr, a tanácsát kérem.
Elvált férjem meg kívánja szüntetni a tartásdíj fizetését, mivel főiskolai hallgató lányunk (aki utolsó éves, de késik a befejezéssel korábbi egészségügyi, pszichológiai jellegű problémái miatt), idén januárban albérletbe költözött. Amit nagyobb részt a tartásdíjának összegére alapozva tett meg, diákmunkával kiegészítve.
Nem tudom, alapot jelent-e az albérlet ténye a bíróság számára arra, hogy ne tekintse jogosultnak lányomat tovább a tartásdíjra. Tekintve emellett azt a tényt, hogy a 3 éves főiskolát 5 év alatt végzi el.
Elvált férjem azt ajánlotta, én adjam be a kérelmet, akkor ő a jelenlegi összeg felét havonta odaadja a lányunknak (ilyen szóbeli megállapodás volt már közöttünk korábban, amikor szülőként együtt tandíjas iskolát választottunk a lányomnak, de később azt a támogatást egyoldalúan megszüntette, így nem bízom ebben a megoldásban).
Milyen költségei vannak egy ilyen bírósági kérelemnek és meghallgatásnak és melyik fél állja ezeket?
Mit javasol, hagyjam, hogy kezdeményezze ő, vagy jobb lenne, ha én lépnék ebben a helyzetben?
Válaszát előre is köszönöm
Lelkes olvasójuk
Az albérletnek azért van jelentősége, mert így már ne, te vagy a jogosult a tartásdíjra, hiszen nem a saját háztartásodban tartod el. Így közvetlenül ő a tartásra jogosult. Hogy annak van-e jelentősége, hogy ennyi idő alatt végzi az iskolát, annak eldöntéséhez ennek a pontos okait kellene ismerni.
Az illeték egyezségi kísérletre történő idézés iránti kérelem esetén az egyévi tartásdíj 1%-a, de legalább 3000 forint, legfeljebb 15 000 forint.
Üdv,kedves fórumozók! 6éve nem képes felvenni velem a kapcsolatot a 21éves lányom,tavaly volt egy gyermektartásról rokontartásra való fix összegű egyezség,biróságon,ott sem jelent meg,nagyanyja jött el! Az egyezség tartalmazza,hogy idén érettségizik,s ők azon nyomban leállitják a további utalást! Kérdéseim! 1. Ragaszkodhatok-e a jogaimhoz,hogy a biróságon lássam,találkozzak lányommal,hisz konkrétan fogalmam sincs,jár-e suliba...stb 2.21éves lányomnak nincs-e kötelezettsége felém? Kapcsolattartás,legalább beszámolnui,hogy megy a suli,stb.... Nagyanyja nem megbizható,szerintem elsumákolják a leállitást,s ahogy a birósági ügymenetet ismerem,majd még egy évig fölöslegesen fizetek,s azt már úgysem kérhetem vissza,mert "megette"a gyerek! szóval mit tegyek? Illetve,most már csak őt pereljem a beadványba,vagy ismét az anyját is? ahogy 2éve!(bár azt sem értem,hisz nagykorú volt már akkor is)Az előző birósági végzés,amiben minden benne van(nem jött el,igéret,hogy idén leállitják..stb) elegendő bizonyiték esetleg az egyezség megszegésére? Már most adjam be a leállitást kérő végzést?
A perben a végrehajtás felfüggesztését lehet kérni, ha annak a feltételei fennállnak. Ha ezt elrendeli a bíróság, akkor nem lesz túlfizetés.
Ha nem tartja veled a kapcsolatos, az esetleg jó lehet érdemtelenség megállapítására.
Üdv mindenkinek!
Szeretnék információt kapni arról, hogy halmozottan fogyatékos, nagykorú fiam után meddig jár a gyerektartás?
Ha netán intézeti elhelyezést nyerne (sorban állunk a jövőre való tekintettel, amikor már nem vagyok képes ellátni), az elhelyezés, havi díj, ruházkodás, terápiák költségeit hogyan kell megosztani?
Ebben az esetben már nem jár tartásdíj?
Járhat, csak nem feléd, ha nem a saját háztartásodban neveled.
Jó estét!A következő kérdésem lenne:3 gyerek után fizetek gyerektartást,a fizetésem 50%-át,de minimum 80 eFt-ot.
A legidősebb(19 éves)idén fejezi be a szakmunkásképzőt,de tervei szerint tanul még egy szakmát.
A kérdésem,hogy a második szakma megszerzésének idejére is kell-e tartásdíjat fizetnem?
Amennyien nem,akkor mi a teendő?
Köszönöm a választ!
Jó reggelt!A következőt szeretném kérdezni:3 gyerek után fizetek gyerektartást,a fizetésem 50%-át,de minimum 80 eFt-ot.A legnagyobb,ő 19 éves, idén fejezi be az iskolát,májusban szakmunkásvizsgázik.Azt tervezi,hogy még egy szakmát tanul.
Azt szeretném tudni,hogy a második szakma megszerzésének idejére is kell tartásdíjat fizetnem?Ha nem,akkor mit kell tennem?
Köszönöm a választ!
Hogy kell-e, az kérdés, ha nem kell, akkor pert kell indítani a megszüntetés iránt.
Milyen végzettsége van, mit szeretne megszerezni, van-e valamilyen objektív oka, hogy a megszerzett végzettségével nem keres munkát?
Köszönöm ObudaFan!Jelenleg karosszéria lakatosnak tanul.Szeptembertől ugyanebben az iskolában fényezőnek szeretne tanulni.Az ok,amiért nem akar karosszéria lakatosként elhelyezkedni:nem tetszik neki.
Szerintem érdemes lenne megpróbálni a megszüntetés iránti pert.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02