Kedves fórumozók!
Elvált férjem jelenleg 18 ezer forint gyermektartást fizet két közös gyermekünk után.Az egyikük 14 éves,a másik nemrég töltötte be a 18.évét,viszont Ő születése óta halmozottan sérült,én vagyok a kirendelt gondnoka.Jelenleg semmilyen ellátást nem kap,most intézem,hogy kapja a rokkantsági járadékot.
Ha ez megvalósul,a havi jövedelme 50 ezer forint körül lesz.Egy éve egy otthonban van,mivel a sok évi emelgetéstől egyik szememre megvakultam,leszázalékoltak,47 ezer ft rokkantnyugdíjat kapok.A gyerek hét végéken itthon van,az itthoni ellátását és a bentlakás díját(ami havonta 50-60 ezer ft) én fizetem.
A kérdésem az lenne,ilyen körülmények közt megteheti-e a volt férjem,hogy a továbbiakban megszüntesse a gyermektartást a sérült gyerekre?
Ezt a gyereket élete végéig gondozni kell,járni nem tud,etetni,pelenkázni kell.
Köszönöm,ha tudtok megoldást.
gyerektartás 18 év után
Ha a szóbeli megállapodást esetleg később felrúgja kellemetlen lehet a bíróságon hogy nem úgy teljesítesz ahogy az egyébként elő lett írva - ezért kell az újabb írásbeliség.
ml.
Nagyon köszönöm a hasznos választ. :)))
Akkor belekezdek pedig olyan kellemetleN. Nem értem miért nem lehet ezt az ex-el normálisan bíróság nélkül megbeszélni, de sajna nem jutok dűlőre.
Mivel jelen idő szerint az anya jogosult az előzőekben megállapított t.díjat felvenni, vele szemben kell pert kezdeményezni., kérni hogy a fizetési kötelezés módosuljon un. felnőttartássá, mely a továbbiakban a nagykorú gyermeket illeti majd meg.
Tehát egy kérelmet kell beadni a városi/kerületi bíróságnak és 3 pld.-ban, tértis levélként feladva.
Aktuális jövedelemigazolásra szükség lesz majd.
A lányod köteles lesz minden beiratkozott félévről iskolai igazolást bemutatni, tehát szeptember/február hónapokban, mert a t.díj egy nagykorúnál már nem magától értetődően automatikus. (Pl. van aki a jó tanulmányi eredményként ösztöndíjban részesül, vagy valami diákmelóra tesz szert, így pedig kérhető a t.díj mérséklése - akár.)
A kereseted add be mielőbb mert egy per nem egyik napról a másikra való eljárás.
"Lisa"
laikus hozzászóló
A segítségüket szeretném kérni.
Bár már sokszor volt róla szó, de konkrétan még így nem találtam leírva. Szóval. A lányom most érettségizik, a 18. életévét már tavaly betöltötte.
A gyermektartás díj helyett szeretném, ha a rokontartás díj címén fizethetnék neki. Nagyon valószínű, hogy főiskolára megy tovább, mivel nagyon jó tanuló. Szeretném ha a továbbiakban már neki fezethenék és nem az édesanyjának.
A kérdés: Mi ennek az ügymenete?
Jó az információm, hogy először kérnem kell a gyermektartásdíj megszűntetését és egy másik eljárásban kell kérnem a rokontartás megáéllapítását? Vagy esetleg ezt a kettőt egy kérelmen kell beadni az illetékes bírósághoz?
Segítségüket előre is köszönöm!
Ha ezek a bukdácsolásai még kiskorúsága idején voltak, akkor nem biztos, hogy bármire is. 18 éves kora óta már rendjén végzi az iskoláit?
Üdvözletem!
Kérésem a következő:
Fiam 21 éves aki Szakközépiskolai érettségi után jelentkezett főiskolára.Ezt első év után bukása miatt abba hagyta és visszament a középiskola speciális képzésére ahol két szakot is felvett,így a technikusi vizsgát csak a speciális szak után kezdi ami már fizetős.A technikusi képzés eredetileg az érettségi után két évre szólt volna a kerettanterv keretében.Mire tudok hivatkozni a bírósági kereset levelemben?
Kisebbik fiam is ugyanebbe az iskolába jár és 17 éves.
Minden megkezdett szemeszterről iskolai igazolást kell az apának bemutatni/eljuttatni, mert csak abból látja hogy a tanulmányokat folytatod.
Ami a levelezős tanulmányokat illeti, mivel most már munkajövedelemre teszel szert, az apa kérheti a bíróságot hogy vizsgálja felül a további t.díj jogosságát - legalább is mérséklését.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm szépen a segítséget!
„Jogosan kapjuk még a gyerektartást?”
Jog szerint igen, mert az egészen addig jár, amíg a bíróság meg nem szünteti. Morálisan talán már más kérdés... de attól még jogos.
„Kinek kell bejelenteni a változást?”
nincs bejelentési kötelezettséged. Ha apuka pert indít a megszüntetésre, akkor a bíróságnak kell majd nyilatkoznod.
„Visszaperelhető az eddigi „jogtalanul kapott“ gyerektartás?”
Nem volt jogtalan. Egyébként a kereset beadását megelőző 6 hónapra visszamenőleg kérhető a csökkentés/megszüntetés, de a már felélt tartásdíjat nem kell megtéríteni.
Üdv mindenkinek!
21 éves lavaelező tagozatos joghallgató vagyok, a szüleim még 7 éves koromban elváltak. Apámmal 18 éves korom óta nem tartom a kapcsolatot (nem kíváncsi rám), így azt sem tudja, hol tanulok, milyen tagozaton. Az egyetemet nappali tagozaton kezdtem, de ezt az évet már levelezősként voltam kénytelen folytatni anyagi okok miatt. Apám erről sem tud, de a gyerektartás még jön. Jogosan kapjuk még a gyerektartást? Kinek kell bejelenteni a változást? Visszaperelhető az eddigi "jogtalanul kapott?" gyerektartás?
van jövedelme,és sok fizetnivalója
erre hivatkozik és nem mérsékelni akar, hanem megszüntetni
köszönöm a válaszaid
A másik gyermeke meg még tanul, nappali tagozatos, ergo nemigen tud pénzhez jutni a saját fenntartására.
A bíróság majd megvizsgálja a körülmények időközbeni változását melyre hívatkozással a kötelezett kéri a t.díj mérséklését.
Hallkan mondom: tessék keresni másodállást és/vagy mellékfoglalkozást - vagy valami maszek melót, hiszen "a" pénz szinte mindenkinek kevés.
Ha van jövedelme (...) akkor abból valamenyit kell hogy tudjon fizetni.
Ellenben ha a kötelezett szociális segélyen tengődik - igazoltan, akkor abból valóban nincs levonás. (Ebben az esetben az állam 3 évig megelőlegez - utólagos behajtásra.)
ml
és ha teljesítés hiányára hivatkozik a szülő, mert azc érdemtelenséget nem tudja bizonyítani, akkor mi van?
magyarul nincs annyi bevétele, hogy fizetni tudjon.
most még vonja és utalja a munkáltató, és ő ezt akarja megszüntetni,
a bíróság megítélheti ha nincs annyi jövedelme.
hiszen a törvény is úgy szól: nem köteles mást eltartani, ha veszélyeztetei a saját és kiskorúja (mert van neki egy kiskorú gyermeke is) eltartásást.
Legalább az első önálló szakma/végzettség megszerzéséig a t.díjat fizetni KELL, az esetleges nemfizetés miatt a tartozás felgyülemlik - annak késedelmi kamatával együtt és egyéb költségek. Valamint jogi vonatkozású kellemetlenséggel néz szembe a nemfizető.
Azt hogy valamit hogyan kelljen bizonyítani - hát elsősorban tényekkel, mesére/kitalációra/feltételezésre a bíróság nem kíváncsi.
Ezen topicban az érdemtelenség kifejezés a segítő jogászok általi hozzászólásokban ki van vesézve - tessék visszakeresni, elolvasni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
mi a teendő abban az esetben, ha a szülő (az érdemtelenség mellett) a teljesítőképesség hiányára hivatkozva kéri a tartásdíj fizetésének megszüntetését. a gyerek még középfokú tanulmányait folytatja.
el kell ezt fogadni az eltartónak? ha nem akkor hogyan bizonyítsa ennek ellentetjét (tehát hogy igenis tudna fizetni a szülő) csak nem akar
Szívesen. Egyben javaslom olvasad vissza ezt a topicot és a címben közel azonosakat mert mások esetéből és válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. Úgy is mondhatnám: a téma itt a fórumon már elégé kivesézett.)
köszönöm a gyors választ!
mano18
Bírósághoz kell fordulni és kérni hogy továbbiakban un. felnőttartásról legyen szó, és onnantól a nagykorú fiatal jogosult lesz azt felvenni/átvenni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Neked.
monalisa
a hozzáírásod kinek szól?
Bocs de nincs itt mit különösebben részletezni: ameddig a gyermek tanul addig az apa fizet - legfeljebb kérheti a bíróságtól hogy mértésekelje a jelenlegi összeget.
Aztán a per során szóba jöhet az esetleges érdemtelenség dolga...
Külön írom: ha az apa jövedelme időközben csökkent saját érdeke hogy mielőbb bírósághoz forduljon és kérje a mérséklést, DE beszüntetni akkor sem lehet., a szülő akár a saját kárára is de köteles gondoskodni a gyermekéről.
"Lisa"
laikus hozzászóló
T. Jogi Fórum!
Az lenne a kérdésem, hogyha a szülő nem közös háztartásban él a gyermekével, aki után a gyermektartást kapja, akkor jogosan veszi-e fel? Mi lehet rá a megoldás, hogy mégis a 18 éven felüli gyermek kapja meg?
bocs.
a második indok lehet nem volt világos.
a teljesítőképesség hiányára hivatkozik a szülő, ezért nem akar fizetni.
helytálló ez így?
tudom, hogy még sok info kellene, de inkább privibe írnám meg (már ha valaki válaszolna rá úgy is)
Sziasztok!
Adott egy nagykorú első szakmát csak jövőre szerző gyermek. A szülője meg akarja szüntetni a tartásdíj fizetést érdemtelenségre hivatkozva.
Viszont ez hülyeség, mivel a gyermek nem viselkedett úgy a családból senkivel, hogy hivatkozni lehessen erre. "csak " tanúkat tud hozni a szülő, mással bizonyítani nem tudnja az érdemtelenséget.
ha ez az indok nem jönne be a tartásdíj megszüntetésére, hogy anyagilag nem tudja vállalni a gyerektartás fizetését.
lehet-e ez az indok elegendő?
mit takar az érdemtelenség?( pl. a gyermek nincs rosszban a szülőjével, de nem igazán találkoznak)
köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02