gyerektartás 18 év után

Kisseszter71 # 2014.01.05. 18:31

Élettársam fia 20 éves, elsős egyetemista. Apjával évek óta nem tartja a kapcsolatot semmilyen formában (netről tiltás, személyes találkozás megtagadása, stb.) Véletlen találkozáskor a volt feleség tájékoztatott, de ő is csak hézagosan. Állitólag az iskola 6 év, és még doktorálni is akar! Nekünk azóta van egy közös gyermekünk, és nekem 2, akiknek a tartásáról közösen gondoskodunk. A korábbi birósági határozatban minimum 8500ft van megállapitva tartásdíjnak, ez most minimálbérből 20 %, kb havi 20ezer forint.( a közös gyerek után járó családi kedvezményből is 20%, ami elég felháboritó) Szeretném tudni, hogy mi módon tudhatjuk meg, hogy még meddig kell fizetni? Jogunk van-e iskolalátogatási igazolást kérni, vagy az csak birósági uton kérhető? A nevelt gyerekek tartására hivatkozva lehet-e csökkentést kérni. A párom fizetése igy kb nettó 75ezer, tehát a közös kicsire, és főleg magára az apának nem jut annyi, mint a nagyfiának gyermektartás cimén.Nagykoruság elérése esetén autómatikusan rokontartássá minősül az összeg, vagy azt kérni kell, hogy gyerektartásból rokontartássá minősitsék át??? Segitséget előre is köszönöm!

nellily # 2014.01.05. 19:34

Üdvözletem!
Volt egy házasság, ami válással ért véget, a két gyerek az egyik szülőhöz került, a másik fizetéséből vonják a tartásdíjat. Időközben a lányok megnőttek, egyetemre járnak, a szülők megegyeztek abban, hogy a gyerektartás a két gyerek számlájára legyen utalva fele-fele arányban. Az egyik lány hamarosan a tartásra kötelezett szülő lakásába fog költözni a barátjával. Tehát az egyik lány itt, a másik lány ott - ezzel tulajdonképpen megszűnik a gyerektartás fizetési kötelezettség. Mivel bírósági döntés alapján vonják a gyerektartást, tudtommal bírósághoz kell fordulni, hogy megszüntessék. Mi ennek a legrövidebb módja? Természetesen a kedvezményezett szülő is beleegyezik, hiszen már egy ideje amúgy se ő kapja a gyerektartást.
Köszönöm a választ.

Eberaln # 2014.01.06. 17:26

Jó estét kívánok!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy idén töltöm be a 19. életévemet. Jelenleg egy OKJ-s tanfolyamon vagyok első éves. A szüleim körülbelül 3 éve váltak el. Van egy öcsém aki most lesz 14 éves és édesapánknál kértük hogy helyezzenek el minket így most vele, a barátnőjével és a barátnője 14 éves fiával élek. Abban egyeztek meg a szüleim, hogy édesanyám kap 1.000.000Ft "haladékot" és csak azután miután ez letelt azután kell gyerektartást fizetnie. Nos ez számításaink szerint rég letelt azonban még mindig nem fizet gyerektartást. Most indítványoztuk, hogy keressék meg és fizetnie kelljen.

Azonban a lényegi rész annyi lenne, hogy ugye mivel elmúltam 18. már rokontartást kellene fizetnie. Azonban ez abban az esetben is fent áll, hogyha én most erre a félévre megszakítom a tanulói jogviszonyomat és szeptemberben egyetemre megyek? Úgy tudom akkor is jár ha egyetemista vagyok, míg be nem fejezem a tanulmányaimat, csak azzal nem vagyok tisztában, hogy akkor is, ha megszakítom a tanulói jogviszonyomat és majd csak szeptemberben folytatom?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.01.07. 09:54

Kisseszter71

Az iskola látogatásáról a perben lehet információt kapni.
Szerintem érdemes lenne elindítani a pert elsődlegesen az érdemtelenség miatt a tartásdíj megszüntetésére (mivel nem tartja a kapcsolatot az édesapjával), másodlagosan pedig a kiskorú gyermek miatt a mérséklésére.

ObudaFan # 2014.01.07. 09:55

nellily

A bíróságtól kérhettek egyezségi kísérletre idézést, és akkor a bíróság előtt egyezséget köthettek gyorsan és olcsón.

ObudaFan # 2014.01.07. 09:58

Eberaln

Folyamatosan kell a tanulmányokat végezni a tartásdíjra való jogosultsághoz. De ha indokolt, akkor valószínűleg ennyi megszakítás még belefér. De erre azért ne várj garanciát.

monalisa1 # 2014.01.07. 10:17

Előfordulhat hogy a megszakított félév tandíját utóbb kifizettetik veled, nézd meg mi is van a szerződésben.

Eberaln # 2014.01.07. 12:44

Akkor, hogyha most fél évig tegyük fel dolgozom akkor erre az időszakra mivel nem tanulok nem jár a gyerektartás, mert már elmúltam 18. Viszont ha szeptemberben egyetemre megyek akkor újra lehet igényelni?

ObudaFan # 2014.01.09. 14:23

Az úgy nem igazán. Vagy jár folyamatosan, vagy már jó eséllyel nem fog járni. De inkább az előbbi.

Novalyn # 2014.01.14. 13:17

Üdvözletem!

Az én kérdésem az volna, hogy nagykorú gyermek esetén a tartásdíjfizetési kötelezettség a mesterképzéssel járó diploma megszerzéséig vagy a 25. életév betöltéséig áll fenn? (Abban az esetben ha a 25. életév betöltése még a képzés alatt megtörténne, tehát a diploma megszerzése előtt)

ObudaFan # 2014.01.15. 14:12

Az attól függ, hogy miért húzódott el ennyire a diploma megszerzése.

Novalyn # 2014.01.16. 09:20

Az érettségi után elvégeztem egy két éves okj-s képzést, ami plusz pontokat jelentett az egyetemi felvételihez és mivel gazdaságtudományi karra jelentkeztem, szükségem is volt erre a többletpontra a magas ponthatárok miatt. Mind ezt a képzést, mind az egyetemet eddig végig zökkenőmentesen, kiváló eredményekkel végeztem, nem volt csúszás.
Köszönöm a segítségét!

Szőlő77 # 2014.01.28. 12:26

Rokontartással kapcsolatban szeretnék felvilágosítást kérni.Feleségemtől 10 éve váltam el, a bíróság megítélte a gyerektartást, melyet 1 gyermek után a munkáltatóm a munkabéremből utalja a feleségem számlájára. Ez az összeg a fizetésem 20%-a 40.000Ft. Lányom a feleségemmel él, és betöltötte a 18. életévét idén érettségizik. Úgy tudom, hogy addig amíg érettségiét meg nem szerzi köteles vagyok a gyermektartást fizetni függetlenül attól, hogy a lányom már 18 éves. Úgy tudom, hogy 18 év betöltése után a gyermektartás már rokontartás. Szeretném a továbbiakban is utaltatni a pénzt havonta a lányomnak csak azzal a változással, hogy az ő számlájára nem pedig a feleségemére. Lányom nappali tagozaton tanul majd egyetemen de továbbra is a feleségemmel fog élni. Van e lehetőség arra, hogy a rokontartás összegét a lányomnak utaljam?Ez az összeg ugyan az mint a gyermektartás díj összege?Bírósághoz kell fordulnom, hogy a pénz a lányomnak a számlájára érkezzen, vagy csak be kell mennem a munkahelyemen a munkaügyre és ott megadnom a lányom bankszámlaszámát?Abban az esetben, ha a lányom hozzám költözne a volt feleségemtől követelhető rokontartás?Ha nem költözik hozzám az anyja követelheti magának továbbra is a pénzt?Mi a rokontartás menete?Hol kell elkezdenem az intézkedést ha ez bíróság bevonása nélkül nem oldható meg?Kérem szíveskedjenek felvilágosítást adni nekem ez ügyben.Köszönettel: Szőlő

ObudaFan # 2014.01.28. 18:51

Szőlő77

A gyerek részére csak akkor utalhatsz, ha az édesanyjával ebben állapodtok meg.
HA hozzád költözik, akkor te követelhetsz tartásdíjat.
Minden, a tartásdíjjal kapcsolatos módosítás a bíróságra tartozik.

Becenév 2030 # 2014.01.28. 21:47

Tisztelt Tanácsadó!

Olyan kérdésem lenne hogyVan egy 20 éves lányom akinek az édesanyja 2 éve öngyilkoss lett. Nem tartották velem a kapcsolatot és mikor segíteni akartuk a haláleset után azt mondta h számára én is halott vagyok és kitagadott! A gyerektartást rendesen fizettem míg le nem éretségizett hozzáteszem 2 osztályismétléssel és mikor végzett az iskolában és kommunikálni nem volt hajlandó velem így nem fizetem junius óta! Mai napont irt egy üzenetet hogy feljelentett h nem fizetem a gyerektartást neki! Van lehetőségem arra hogy megtagadjam a fizetést annak ellenére hogy nappali tagozatos iskolába iratkozott! ? Én aki számára halott vagyok és amugy is szerény anyagi körülményekk közt élek nem érzem jogosnak az ő támogatását!

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.01.29. 18:56

Meg lehet próbálni pert indítani a bíróságon a tartásdíj megszüntetése iránt az érdemtelenségre és a tartási képességed hiányára hivatkozva. A keresetlevélben érdemes kérni a végrehajtás felfüggesztését.

Novalyn # 2014.01.31. 10:51

Kedves Obudafan!

A korábban általam leírtak fényében mit gondol a fizetésről, kell-e még vagy így már nem?
Illetve olyan kérdésem volna, hogy amennyiben már nem kell fizetni, viszont öcsém után még igen, úgy elég édesapámnak egyszerűen kevesebbet fizetni, vagy be kell adni valami kérvényt a csökkentésre/megszüntetésre?

Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2014.01.31. 12:40

Szerintem még utánad is kell.
A bíróságra tartozik a tartásdíj-fizetés módosítása.

lászló1 # 2014.02.06. 18:15

Tisztelt Jogi szakértők!

18 év után ha a gyermek saját jövedelemmel rendelkezik akkor automatikusan megszüntetheti az apa a tartásdíj átutalását, vagy mindenképpen Bírósági döntés szükséges a megszüntetésről?

László

ObudaFan # 2014.02.06. 21:37

Bírósági döntés szükséges.

Frederick69 # 2014.02.07. 18:37

Van egy 20 éves fiam és egy 17 és fél éves lányom (júliusban lesz 18). Zajlik a válás (még az első tárgyalás nincs kitűzve). Én külön költöztem, a gyerekek az anyjukkal élnek a korábbi közös lakásban.
Kérdéseim:

• addig ameddig nincs bírósági döntés (illetve ha lehet megegyezés) én utalnék bizonyos, általam meghatározott összeget gyerektartás címén. Ez ugye bele fog számítani abba amit végül megítél a bíróság?
  • Mivel nagykorúak (egyik majdnem) a gyerekek. Lehet-e utalni a gyerektartást közvetlenül nekik a saját bankszámlájukra? Vagy ez az mindig az anyának jár?

Amíg nincs bírósági döntés (vagy megegyezés) addig én inkább a gyerekeknek utalnék. Azonban nagyon nem szeretném, hogy esetleg az álljon elő, amikor megszületik a bírósági döntés, hogy akkor ez mégsem számít bele és visszamenőleg nagy összeget követelnének rajtam.
Logikus a korábban utalt és a megítélt összeg különbözete lenne (amennyiben kevesebbet utaltam). De a jog sajnos nem mindig logikus ...

lászló1 # 2014.02.08. 08:20

T.ObudaFan !

Bírósági döntés szükséges mindenképpen. Ok, megértettem.

Ezt úgy értem, hogy a gyermekem munkába állásával megszüntetem a folyósítást és kérem egyidejűleg a T. Bíróságot a megszüntetésre.

Ugyanis kivitelezhetetlen hogy pontosan akkora szülessen egy jogerős döntés mikor a gyermekem munkába állt!!!
Ez már csak egy formalitás lesz, de a bírósági intézkedés mégis évekig eltart.

László

ObudaFan # 2014.02.08. 10:37

Ettől függetlenül sem szüntetheted meg önhatalmúan, mert akkor a másik fél végrehajtást kérhet, az meg drága lesz neked. A keresetlevél benyújtásával egyidejűleg a bíróságtól kérheted a végrehajtás felfüggesztését. Ha ez megvan, utána szüntetheted meg.

lászló1 # 2014.02.08. 11:25

Ok, ez a tiszta út.

Vagyis nem kell megvárnom a keresetlevél beadása után T.Bíróság válaszlevelét határozatát. Ez ugyanis fél év - 1 év is lehet.

László

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.08. 11:28

Elég érdekesen értelmezel.